Share

skil tangan yang hebat!!


ada cerita yang ku ingin kongsi.
harap dapat membantu mereka yang selalu bertanya


ada 2 kisah,
dua dua ada watak joegrimjow
cite 1 dan cite 2
amat2lah berbeza wataknya


anda suka yang mana satu??



~~~~~


joegrimjow merupakan orang baru di arena blog. hidupnya sebelum ini ditemani oleh fs, myspace dan fb yang entah begitu banyak mengambil masanya dalam seharian. dia kini mahu mencuba di arena blog.


mendapati ada satu keunikan dalam blog. orang bercerita pasal diri sendiri. dia mendapati orang yang menulis blog amat hebat dan lebih memahami orang itu jika di compare dengan add melalui 3 serangkai tadi. kini dia start menulis


entry pertama
entry kedua
sampai lah ke
entry kesepuluh


dia mendapati tidak ramai yang membaca blognya. hanya ada satu dua komen diterima. dia mula berfikir, mungkin ada taktik untuk blog mendapat sambutan. dia mengubah cara penulisannya supaya lebih kreatif


entri kesebelas
entry keduabelas
sampai lah ke
entry ke duapuluh lima


bilangan komen yang dia dapat meningkat ke 4 atau 5 komen. dia berasa sungguh terharu kerana ada yang sudi membaca. tapi sikapnya tidak puas. dia mula lagi mengkaji bagaimana mahu mendapat hit yang banyak.


dia pun mula mengomen entry orang
dari seorang ke seorang
kalau ada entry yang tidak best, dia tidak akan mengomen. baca dan tinggal


sampai lah dia ke satu blog yang mengejutkan dirinya!!!


perempuan cantik. banyak blog ada gambar dirinya dan penulisan yang kreatif. dia melihat perempuan itu memiliki 1234 follower. wow, dia terkejut. lantas di add melalui ym.


hajat asal untuk berguru
ada juga niat untuk mengorat
perempuan cantik katakan


dia mula buzz
buzz lagi
buzz lagi
dan terus buzz


akhirnya terbalas
perempuan itu menaip


perempuan : hello
joegrimjow : hello juge


joegrimjow : ade org tak ni?


sepi


joegrimjow : ade ke x ni? nak tanya benda...


sepi
hari keesokkannya


joegrimjow : selamat pagi! adew orang?


sepi


joegrimjow : hurmm, klu sibuk ckp je sibuk..


sepi


akhirnya dia give up. nampak sangat perempuan itu sombong dan tak mahu melayannya. akhirnya hajat dihatinya yang mahu berguru tidak tercapai. dia mengalah. dia masih mengekalkan cara lamanya berblog dan sampai sekarang dia menjadi seorang amatur dalam dunia blog. untuk selama-lamanya..............



~~~~~~



joegrimjow merupakan seorang pemblogger yang aktif. dia akan online 8 jam sehari tanpa jemu untuk menulis dan berkarya dalam dunianya. ini membuatkan dia menjadi glamer di dunia blog. pernah satu ketika, dia ditegur dikedai kopi oleh seorang silent readernya. yea, dia begitu glamer, glamer di dunianya!


ketika itu, zaid adalah seorang blogger amatur. dia berblog kerana pengaruh dari pembacaannya dalam blog joegrimjow. akhirnya dia membuat keputusan untuk start berblog! dia add joegrimjow di ym untuk berguru dengannya!


selepas di add
joegrimjow tak approve


dia add lagi
tak approve lagi


kali ketiga,
baru approve


yakin joegrimjow akan mengajarnya, dia pun start untuk ym dengan joegrimjow menanyakan soal blog. ada begitu banyak soalan untuk ditanya, yang paling dia ingin tahu, bagaimana mahu jadi blogger yang disukai orang penulisannya.


hari pertama
dia tanya


zaid : hai


sepi


hari kedua, masih bertanya
dia menaip


zaid : hai hai. sehat?


sepi


hari ketiga
masih lagi bertanya


zaid : nak tanya, ilmu jangan kedekut..tak baik
joegrimjow : hehe, sebuk skit


akhirnya berbalas!


setelah itu, zaid tanya lagi


zaid : macam mana nak jadi otai blog?


sepi


sampai la minggu ke2
zaid masih lagi terus bertanya


zaid : macam mana nak jadi blogger yg disukai orang?


sepi lagi


minggu ke 4
zaid tidak putus asa, dia cuba untuk meniru gaya joegrimjow berblog. dia menulis satu entry khas mengenai joegrimjow


zaid : saya ada buat entry khas untuk awak, tengok lah
joegrimjow : heee. mekasih. sorry la, sebuk ni


zaid : xpe, just nak mintak pendapat je
joegrimjow : ok, sekarang tengah tunggu nasi masak, tanya la


zaid : ok!! gini,,bla bla bla bla................. bla bla
joegrimjow : ooh, senang je, bla bla bla............. ikhlas........ bla bla bla....... blog walking...... bla bla bla.... ok?


zaid : ok!
joegrimjow : nasi dah masak, later ek. bubyeee


akhirnya zaid mendengar nasihat joegrimjow. untuk berblog, kene ikhlas tulis entry. niar apa yang kita tulis adalah lahir dari hati, bukannya copy dari orang, bukannya untuk menunjuk-nunjuk. dia mempraktikkan teori itu. sambil juga membanyakkan blog walking!


akhirnya, cara penulisannya bertambah baik dan bilangan hit per day dia dapat semakin banyak. zaid happy dan terus senyum sampai ke telinga. kini giliran zaid untuk jadi otai blog!!


~~~~~


hidup ini panjang
nak capai sesuatu yang bagus
mesti ada usaha lipat ganda yang dibuat
blog hanya satu contoh dari jutaan yang lain
perkara pokok yang kene tahu
jangan cepat putus asa!!!


i berblog
u berblog
we sama-sama happy!!!

-sapa boleh buat gaya tangan camni???-


nota kaki : harap semua perjalanan nanti akan selamat...






Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

40 comments:

misz A.C.C.A said...

buat eper pon, yang pening ikhlas kan... barulah aman.. heee
btw, welkam home.. selamat balik mesia, selamat pulang kb.. enjoy urself

As said...

u get what u give, kan.. :)

sorry joe as sebelum ni sempat baca je tak sempat komen, hectic dengan intern. Luckily hari ni weekend. Yeay~!

u take care

rhapsody LiN said...

joegrimjoe x rply org tnye mcm mne nk wt top commentor
huhu~

nk merajuk
lalala~

Nur Farhana said...

Wow.. Ku juge mahu jd otai blog suatu hari nnt.. Yg pnting ku harap, ape yg ku tulis, ku happy mnulisnya dn org happy membacanya.. Hik hik hik..

Anyway joe, thanx to you too for making my day happy kerana entry2 kamu.. Keep rockin' on.. =)

atty's said...

kty setuju ngn joe..
utk berblog..kita tulis citer mengenai diri sendiri ngn jujur..tulis je apa nak tulis..tp perlu jg gak hati dan perasaan org..

dan yg penting..kena rajin blogwalking...

• rOozu • said...

mungkin sy patut selalu berYm dgn kamu agar cara penyampaian cerita sy semakin hari semakin mengancam..

boleh ke?

farah said...

iya,

betul tu..

amat bersetuju dgn pandangan anda.

:)

miss lolly a.k.a luvfareda said...

yeahhh..

im first!

weh, xda contest utk komentar terfirst ka?

muhahahaha.


weeeew.. sy bboley buat tgn begitu. tp ada cacat mencela seket.muhaha

cik syahira said...

assalamualaikum..

cerita ke 2.
memberi nasihat yg berguna.
eh eh.. sy dah try buat jari-jari tu.
senget-senget tp dapat gak.
hhehehe..
ouh yer. hari ni blk malaysia ye.
semoga perjalanan selamat pergi dan blk yer.
welcome home!!

KhairiL's said...

yezza
we sama-sama happy berblog


slmt pulang ke tanah air =)

cikeYda said...

usaha tangga kejayaan..

chayo chayo!

♥ cik intanurulfateha ♥ said...

.smoge slamat smpai ke msia! :)

||| PöJìé PööH ||| said...

heheeh..
kdg² bila baca n3 kamu ku rasakan pelik tentang diri kamu wahai Mr Joe..
tp aku tahu kamu spesel, xtiru saper².. u got ur own identity..
cuma i yg lampi kot, lambat faham..
hehehe..

btw welcome back to Malaysia!!
have a safe journey ya!!!!

miss emyliza said...

huhu... masing2 kesian, kesian kat awak, n kesian kat zaid...

Afif Zainuddin said...

susah giler nak wat skill tangan tuh~
'cramped' tangan aku!
he3~
hope ko selamat sampai kat Malaysia..
*selamat sampai dgn baju aku~
kah3~

chapter 14 said...

i like ur story. hehe. masih ingt i x?

Cik Akma said...

yup2 setuju!! :D

cikgu_math said...

selamat kembali ke tanah air, joe.
dan teruskan berblog di kampung halaman.

hysMan.. said...

konklusinya rajin2kanlah diri utk mengomen kat blog org lain klu nak rankin blog naek ye..hahahaa..

DilOt said...

ye meh...betul betul betul
tp ku pun lom smpi tahap mcm ko..

aku mahu berjalan ke kb 2 minggu lg...yeay....dapat jalan2...

asis said...

jgn sombong2 bile di add..
except klu org tu xsiuman

Nurul_Zaty said...

hee..me too salah sorang bru2 blaja gak blog2 ni
msih mncari gaya pnulisan...huu
btw..
suka sgt blog joegrimjow ni
mmg femes ar kamu..
bka blog sapa2 pon..msti de link ke cini... :)

[Q.e.M.a] said...

whoa~
perjalanan idop yg sgt pnjg..
tp u deserve wat u get ^_^

lalink7 said...

happy bace this entry huhuhu..
suspen banyak la..ingat nak cite pasal sumbody ke wat kecoh...
huhuhu..
anyway keep a gewd work~
yea~

Dj Epoi said...

Bro Joe....

Rini Ku berpeluang belek2 Lu nyer 4-5 Entry Lu sampai abis....

Walaweiiiiiiiii.....

Penulisan Lu tak boring....siut!!!
Ingat nak baca sikit jew..dush!!!!!!! melerek2 Gua katam baca Entry Lu ....

Buat semua pemenang TAHNIAH..arr...

Joe.... balik MALAYSIA ngn anak MATA BIRU hehehehheheeh

Monkey D Luffy said...

dah sampai malaysia?

Babyjane[The Juliet] said...

slmt kembali ke tanah air
:D

chipsmore said...

da cacat da tangan nk wat cenggitu..hakk

joegrimjow said...

Update!!!, skrg kat london dah. Baru nak gerak ke airport. Takut gak sbb sorang2.... Mintak2 xde pape belaku

piNky LuCiA said...

semua benda kena wat dengan ikhlas.. :)

xuen adyla said...

nawaitu kena betul

boleh buat
lalalal

Mohd Nasri Md. Nasir said...

jgn wt blog lucah sudah..hahaha

mummYaeesh said...

nak kongsi gak!sbb tu weols tak suka ngendeng blog yg da glemer sbb sedar diri!(uols kes lain..sbb den nak join contest!ahaks)nnt jd mcm kes joe yg pertama tu!i prefer join org yg baru2 berjinak dlm blog mcm weols gak!

lg satu tak suka org yang klik button follower tapi lps tu lgsung tak nampak byg!nmpak sangat nak soh kita follow blk sbb nak kasi ramai follower!motipp??
i prefer kurang follower tp selalu dtg jengok dan komen!so rasa lebih rapat..klu da ramai sgt tak terkejar uols!whoops

et said...

luv dis entry...
bgos2, d kale sye hampir2 give up..
umm...dpt somtin yg bmanfaat yg leh d praktikkn..

trime kaseh mr joegrimjow

+akufobia+ said...

katakan la itu adalah kamu.haha.

sufy said...

owh, da taw..citer 1st td sal gadiz blog tu..smg berjaya memikat hati dy..:-)

apepon, slmt kembali ke msia..

~*puding caramel*~ said...

terjumpa blog ini untuk kali kedua. ahha, betulla..kena jalan2 selalu..
tapikan..tulis untuk diri sendiri yang paling best. tp tengok lah matlmat awal2 menulis dulu huwu~

Anis Mohd said...

urm..
oo...

l0ti f00l garden said...

Amin.semoga joe yang ensem lagi pandai memasak ini selamat smpat ke malaysia...boleh la daku merasakan air tangan nya

Lifesaver said...

tu skill tgn jenis apa tu?

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW