Share

perbezaan muka!!

macam biasa, follower ku dah nak cukup 400
(skrg 397)
so ku dah sorok widget tu
sapa la agak2nya jadi yang ke 400 ek
lalala~




muka ku DAHULU. entah napa garang, masam mencuka, mungkin panas kot!

-macam belon udara-


semalam ada orang tak percaya yang gambar aku dulu. haiyook. buat apa ku nak tipu?? ada seorang custemer blog ku (rahsia) sudah trun 2 kg da. baru bape ari dia ambek. memang ku tabek spring. tahniah!!!



3 cara untuk turunkan berat badan

badan kita perlukan tenaga. unit tenaga terbahagi kepada 2. kcal dan kjoule. sini ku mahu cerita semua unit dalam kcal sahaja. mengikut timbang "body scale", badan ku bakar 1862 kcal dalam sehari(waktu rehat, tanpa senaman berat)

kcal masuk = makanan
bakar kcal = senaman

bakar 7716 kcal = turun 1 kg berat badan


1-senaman

ok, yang ni memang kaedah yang paling sehat. sebab memang kita disyorkan untuk bersenam. ada fakta yang menarik perihal pembakaran lemak ketika senaman. lemak hanya akan dibakar pada minit ke25(everage) setelah bersenam. maknanya, kalau kita bersenam 20 minit, lemak takkan dibakar, hanya proses untuk memanaskan badan je

patut la cikgu pj soh buat sesi panaskan badan dulu ek?

senaman banyak jenis. yang paling banyak adalah berenang. naik tangga pun kira bagus untuk senaman. ku yang pergi gym, average ku bakar adalah 800-900 kcal. untuk sejam di gym. bergantung pada jenis senaman yang kita guna. ni ada calculator ku suggest, bagi berminat, boley klik. isi apa yang patut dan tengok berapa korang semua pembakaran kalori. sekarang dunia dah maju, exercise pon dah ada kalkulator dia. mantep mantep.


tadi aku bilang yang badan aku akan bakar 1862 kcal sehari, tambah pulak dengan 600-700 extra aku buat exercise, maka bertambah2 lah ok untuk turunkan berat badan.



2-diet

ramai yang salah faham istilah diet. diet adalah menjaga pemakanan, bukan tak makan! jadi, kene mencari pemakanan sesuai untuk kita. ku ada senarai untuk makanan2 di malaysia yang selalu kita makan (sumber jabatan kesihatan negara) dan berapa kalori yang terkandung, tapi tak ley tunjuk sini, takde copyright. kang kene saman kang. hanya nak bgtau, roti canai dan nasi lemak penyumbang utama dalam peningkatan kalori. 2 2 aku suka!!!

banyakkan makan buah2an, sayur. kalau tumbuhan, lagi senang untuk dibakar berbanding dengan haiwan. sebab itu kita digalakkan makan buahan.


macam biasa, body ku akan bakar 1862 kcal sehari, kalau ku kurangkan pengambilan makanan berkabohidrat, contoh hanya makan
nasi sekali+3 lauk (9000kcal),
minuman aku minum sekarang (89 kacal)
campo la kuih-kuih sikit (karipap sebijik pun dah 90kcal)
lebih kurang 1200 kcal yang aku masuk. jadi aku jimat lebih kurang 600kcal!


3-air

3 liter sehari. wajib! artis suara sedap boleh minum sampai 8 liter sehari, kenapa kita tidak boleh? malaysia negara gemuk. (tajuk surak khabar nst) kita mampu mengubahnya dengan mengubah kita.

air ni seperti jalan raya, kalau kita makan makanan bernutrisi, tapi air tak minum, sama la macam naik kereta ferarri kat atas jalan berbatu. lambat sampai. lagi banyak minum air, lagi ok. tak de istilah gemuk air!


~~~~~


banyak lagi fakta menarik, tunggu lah untuk entry2 mendatang. ilmu perkongsian ini kudapat melalui doktor yang memenangi nobel prize, walaupun ku bukan doktor, tapi penting bagi ku untuk tahu hal-hal begini. hasilnya??


-rambut serabai, no edit2 nohh, trus dari webcam-
bentuk dagu sudah ada, tak macam dahulu, tahuuu!!


nota kaki :
1-nombor digunakan bukan nilai tepat, tapi almost tepat.
2-baru muka, tak tunjuk perut lagi. oleh sebab perut bawah pusat, aurat, tak boleh tengok. nak tengok, kene jadi isteriku, lalalaa~

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

79 comments:

SuFy said...

fuyyooo..encom la dier..uhuk3...urm, sufy xyah lg nak turunkan berat..da okey...55 kg da ok la dgn ketinggian kan..huhuhu..apepon, teruskn berbisnes..bagus info2 ne...nak bentukkan dagu cmn ek..hoho~

SyahmiFikri said...

haha.. alamak dah jadi follower.. sah2. dah tak leh menang.. wakakak

ayin jemin a.k.a ain said...

amboiiii..c joe ni..
bercerita pasal perubhn dia plak yerk.
tunggu la giliran sy nanti!!.

eh, wisadunkie pggil ko tok guru sy!

hahaha :P

Eazy Izzuddin said...

wah!
berbeda sekali pic....
xD
gud2
cerita psl pembakaran kalori boleh la phm2 skit
=P

hmm
tahniah sape turun 2 kg tuh
xD
hiks!
=P

LifeSaver said...

oh!nak kena jadi isteri erk???hahaha

joegrimjow said...

. ni bukan n3 bisnes, lalaala

. xde hadiahnyee, saje je

. ku tungguuuuu

. entah la sape, huhu


-rajin plak aku balas!!, tido dluuu

~cik manis~ said...

info yg bagus utk golongan yg smakin naik berat bdannye sperti manis -_-'

mamat said...

tunjuk muka jer aper barang. full body ler bro .shirtless kalo x kesah. leh tgk kot2 boroi ker. muke jer sesaper pun ley wat.HiHi

Precious said...

Wooi .. naper buang terus followrs widget tur ...? Temporary jer eh? Muka tur, bukan muka garang tapi deep in thots. Bisness kan tengah berkembang (tp perut mengempis eh!) ... Aku pun nak try tp aku bo luik .. mesti gerenti mahal punyer!Hih hi hi ... Selamat maju jaya tuan direktor!

~Cinta Cukulet~ said...

wah...bagus tips tu...tapi kekadang org bukan apa ..pemalas..nak kurus tapi tak nak usaha, mana jalan kan..hehee

momentinlife said...

ehehehe..
tebalnye kening... =)

joegrimjow said...

Klu mhl org xbeli. Huhu

Full body untuk bini, keekeke

milimilo said...

joe,
cmane eik nk dptkan bndenye?
aku tgok web bisnes ko tuh xphm la..
aku btol2 nak bg org kurus nih..
haha..
ni serius..bek ko respon komen aku..aku nk tau cne nk dpt?kat web tu xdinyatakan..ke aku yg xprasan eik?

asis said...

nak pomot kat anak mak cik kiah ke?

atty's said...

bagus ar joe..
thanks for the info..

milimilo said...

lg 1,soalan aku smlm nape ko xjwb..aku tnye bole x cite tu cmpur2 cite ari laen..byk kisah dlm 1 cite..gabungan la..arap2 bole la ye..

sajeedhani. said...

info ini sangat berguna.
haha.
:)
tenkiu yaa.

T.O.P.E.X said...

nak krus jugak la.
x sabarnye nak amlkan.
ahahah~

mira amair said...

mak aih..beza gilerlah..hhoho..gambar dlu cmel..gambar sekarang hensem..hihihihi!

D@U$™ said...

hohoho...
Buat muka encem yek...
Daus x leh nak buat cm joe buat sbb daus dah jd penulis misteri...
hohoho...

Dhada said...

Dahulu & sekarang, beda sungguh ;D

mo0ney said...

wah..nampk kurus skit ar muka.tgk biggest loser pun..muka slalu kurang dulu.tgk naperlah aku dah gemuk betul kt muka..terus nk ikut calculator tuh

Fareast said...

Adess.. aci x follow lg skali??? huhuuu..

p/s: pic bro dulu2 nmpak cute lah.. hehehe... ahaks~

TiNiE said...

beza mmg berbeza..

miss oren said...

berbeza pada fizikal x mengapa
huhuhu

Diamilikku said...

walawehhh...bagus tul...
nanti lepas pantang nak try ahhhh...
senaman + diet seimbang + air...harap2 dapat berat anak dare balik...

tRuly tO be mYself 'Qa~ said...

gUd sharing ni... kena senaman laa kan.. hahahah tak suke!!!
waaa... ya admit kamU semakin kUrus dan ensem laa sikit hee~ (bagi semangat nieh!!!)

||alis|| said...

tiada istilah gemok air? apekah?
aku mmg tak tewas minum air, nak2 skrg tgh panas.

20min baru warm up? patutlaa aku erobik kena sejam, huh huh huh

aku lagi enjoy erobik dari gym la joe hiks~

jom layan lady gaga~

agagagaga!

syanis said...

hai slm perkenalan... change link eh.... tapi kotak follower awk x da pung

||| PöJìé PööH ||| said...

Oh Incik Joe!!
HOnestly speaking, sesungguhnyer kami (kenapa kami? sbb i dah macam berbadan dua skrg nih)amat² JELES...
Xsabor nk wajah bujur sireh dagu runcing macam kamu tuh!
Oh sunggoh JELESS!!!

lya said...

aiyak pasni na kena exercise lebih dr 20 min la ni

lya said...

aiyak pasni na kena exercise lebih dr 20 min la ni

farah said...

wah.

ada tips utk turunkan berat badan ya.

:)

sharamli said...

bgus la cmtu..x tujuk aurat kt 0rg yg xsepatutnya..

Cookie Monster said...

wahh na masok 400!
mau pollow balek la belog nih
wawawa

Babyjane[The Juliet] said...

huiyooooooooooooo
hensem dah
:D

Jard The Great said...

perbezaan muka --->>> mangkin sihat dn cergas... yg lain tak bnyk berubah..

hening masih sama..
mata masih sama...
hidung pon masih sama...

dagu??? double chin je kot yg ilang..

yg penting lebih sihat ar.. ahaha..

pink_butterfly said...

request!


lps ni bwat entri psl tambahkn berat bdn plak ye!

eazy said...

wah.
abg ni mengugat iman la.
haha.
ala.da jady follower la.
boleh tak padam pastu jadi follower baru.
boleh?haha

honeysour's blog said...

hye, salam kenalan...
mcm mane saya nak follow blog awak ni ye...
takde widget follower tu pon..

lea said...

dh boleh jadi pakai kesihatan la ko...
hik3

Nanacd said...

hi joe, thanks for dropping by...;)

tahniah joe....mmg meletop muka joe sekarang nie...walaupun kak nana tak kenal joe, pendapat kak nana muka joe yang dulu macam stress jer...dah kurus nie handsome lak....2-3 kali gak akak scroll up and down....sbb mmg lain ler....

selain dari mempunyai muka yang lebih handsome dengan proper diet pun kita boleh dapat meminimise kecenderungan untuk gemuk balik...;)

syah shah said...

beza... memang berbeza...

Yang gambar atas muka tu nampak bulat... Gambo bawah nampak bujur... Hehehehehe :D :D

Yang atas comel, yang bawah macho... Err... gambo okeh, bukan mende lain... Hahahahahahah :P :P

si LOVER said...

wahh. da kurus. mmg follow the tips ke. hehe.

tehais said...

kening ko sexy ah.hehehe ;)
Mesti ramai awek nie.kekeke

shinawawa eyenie said...

..kurus k gemuk...
jnji diri bhgia+c-hat tuk mlkukan ibdah...
bersyukur wak dh kurus...
tp sy ska tgk wak msa tmbm..chubby...
comel..hehe

ct rahani said...

kunjungan balas.. thanks sudi singgah kt blog sy.. tukar link k..

ermm.. cmner nk jd follower.. mana tau sy org yg ke-400.. :D

hysMan.. said...

gud info..
tp photoshop tu suma..
jgn dok percaya ler..
huwawawaaaa..

Nur Farhana Abdullah said...

Wah.. Sggh hatiku jeles dan dengki.. Ishk3.. Okeyh.. Juz wait and see for my transformation lak.. Hak hak hak..

Nape org ckp skrg hensem.. Abes tuh picta dulu tu x hensem ke? Hensemnya itu ada, cuma tak dtonjolkan aje.. Bila dah kurus baru trserlah ayumu.. Hik hik hik.. =p

Amboi3.. Full body x blh tgk.. Ni mst hantaran mntk tggi giler nti.. =p

D.I.T.T.O said...

wah..hebat la joe diet..
respect2

akukaonal said...

wah... kaguuuum... sayng xleh tnjuk 6pax ek...

xuen adyla said...

lolx baru je nak ingat entry ni clean

mesej penaja xbley blah habis

lolx

aq nak kurang sampa 30 boleh?

syiera said...

i suke time u chubby :)
well as long u selesa ok lah tuh :)

Vee Violet said...

senyum selalu...
tak senyum takut tgk muka tu...
=)

Nur Mariaminul Amalina said...

people change!

=)

Ivy Metaga said...

wah anak sapa nih??..=p

eLLy said...

wah hebat hebat.. semuanya fakta belaka ... nanti kita try ye ;)

eLLy pun dlm prosess diet gak nie ;)

Nazra~ said...

ouch seksi nya adegan muka dia ^_^

joegrimjow said...

xcukup ag 400, apsal la susah sangt ek, takde hadiahnye untuk angka 400.


-klu nak gabung cite pon, ley aje, kreativiti

-petua 2 mmg ku guna, dah berjaya pun!!!

-nanti ku cite camne nak jadi gemok plak yekk

Ceera said...

ini ke bisnes yang dibagitau semalam tu..

hurmmm.. awak punye readers pun ramai kan...

rhapsody LiN said...

hurm..entah la. yg penting i suka org chubby. bes peluk.
haha~
:p

um..how bout my friend?? lin x berani tnya dia la..

Anonymous said...

aku pn suke mase joe cubby,
comel...nnty tentyu isteri akn pluk selalu kalo cubby..x rindukn yg cubby dlu ker..?

:: Bu Boyz :: said...

Wajah sekarang tak garang akibat kamian Riemann kot hua3... dulu garang akibat pe(m/r)bezaan hihihi

Aleeya said...

awk...sama je..beza kt mana tu..?thanx singgah page akak yer, singgah le lagi..!

FARIE said...

my sis nk.. dia nk trun skit before smbg study..
hahaha!!

Ma'am_Chelsea said...

Yela2x...

Yg skang encem... dagu runcing...

=P

--{♥Mahirah Abd♥}-- said...

wa2...makin kurus....ensem2.... hehehe....

IxoR@ said...

Ala...tak de can nak jadi followers.

Aduss....

joegrimjow said...

apakah maksud xde can tu??

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

muka skrg > ensem ok la tu,,maintain ok
muka dolu2> mcm bapak budak la..huhu..:D

Monkey D Luffy said...

ko ler blogger yg paling pesat berkembang

hahaha

blog ini 'subur'

oh ya... iklan dalam blog aku ada nak tambah ker?

bg tau jer kalau ada ko nak adjust

Ted Baker said...

ni baru transformasi sebenar

chipsmore said...

waaa...sile bg tips yg lebih byk...sy mmg dr dulu mau kurus..tp mok gak..huhu

joegrimjow said...

ym je ku klu mahu tau lebeyy

ciK LyndaWawa igUana said...

pergh..ramai giler pengomen...

dBa said...

well,putu la aku tergoda~~
ehehehehe.

hello~thx jln2 blog kite

SiMply NaD'Honey said...

wahh..thanks for the infola....im struglling for myself eitherla...nak dpt ideal weight...yup:)hehehehe...gud for u dah nmpk hensem dah:)dlu pun ok skang lg ok:)

saadah saadun said...

wah..
teruja
tp aku heran la..
aku makan mcm dlu la..
x pnh berubah selera..
tp..
afta operate makin menjadi2 lak.. lemak begitu ghairah membiak dgn pesatnya di badan ini..
sob3

akubiomed said...

Betul bro. Maksud berdiet bukan tak makan tapi control amik calorie. Bersyukur sangat dari bujang hingga sudah berumahtangga masih maintain manakala kawan-kawan seangkatan semuanya dah kembang

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW