Share

mereka insan hebat

dulu aku pernah bermonolog sumbang untuk mendapat yang terbaik dalam hidup. misi yang tidak diasas kan oleh batu lonjakan yang betul membuat segala hanya indah dari rupa. tidak mengenal diri, tidak mengetahui keupayaan mental, ku terus bermimpi. seusia 6 tahun, apa yang aku boleh fikirkan?
tengok ultraman, ku mahu jadi segagah ultraman.
tengok dragon ball, ku mahu jadi goku yang hebat.


kedatangan INSAN itu mengajar aku erti untuk menjadi manusia. tidak semesti menjadi hero untuk menjadi gagah, cukup jadi manusia yang tinggi nilai sikapnya


terima kasih

~~~~~


dulu aku pernah berebut satu permainan. permainan itu memang hebat dari segi rupanya. digimon tidak silapku. berlumba untuk mendapat peringkat yang terbaik dan disanjung oleh rakan yang lain. ketika usia ku yang baru menjejak 12 tahun, ku tidak terelak untuk terjebak sama. pakat2 berlumba untuk yang paling hebat!



kedatangan INSAN itu merampas digimon kami membuat ku begitu benci akan dia. ku yang baru melepasi peringkat ketiga dalam pembesaran digimon, berasa sungguh terkilan akan tindakan INSAN itu.


ketika mitu ku membenci, tapi sekarangm terima kasih sebab tanpa digimon, ku berjaya cemerlang dalam upsr.


terima kasih


~~~~~


dulu ku mimpi basah pertama kali membuat suara ku bertukar. ku mendapati perubahan yang begitu ketara dalam badanku. sudah mula tumbuh kumis, tumbuh bulu di tempat yang dulunya tiada dan macam-macam lagi. ku mendapati, lebih tertarik dengan manusia berlainan jentina dari permainan yang ku ada.


perubahan ini bukan berlaku terhadapku sahaja, tapi kawan2 ku sama. seusia 17 tahun, ku mula bertindak nakal. suka mengusik perempuan! gadis lalu, kami feeewwwiiitt. kononnya romeo yang kami lagakkan. rupa2nya berbalas! dijeling kepada kami, hati kami cair dek asmara muda mudi.


INSAN itu datang mencegah dari perbuatan itu berleluasa. dikatanya peringkat usia kami ini sememangnya perlukan kasih sayang, cuba kasih sayang itu ditukar kepada kasih kepada ibu bapa. pasti kami akan berjaya mengatasinya.


kami mencuba, dan berjaya. plan ku untuk pergi ke asrama perempuan, tidak jadi dek kerana pesanan INSAN itu, hebat kata2nya!


terima kasih

~~~~


mungkin insan-insan ini tidak glamer di mata masyarakat, tidak seglamer datuk lee chong wei mahupun christiano ronaldo. tapi sumbangan mereka amat besar. tidak dapat di gambarkan.


beruntung kerana ada satu hari untuk memperingati mereka semua. jasa pengorbanan yang mereka lakukan di lestarikan pada hari ini. ku tiada disana untuk mengucap terima kasih. ku harap blog ini mampu menyampaikan isi hati ku ini.



INSAN bergelar guru ini, pengorbananmu takkan ku lupa.



selamat hari GURU kepada semua insan bergelar GURU
cikguku yang berada di tadika kemas peringat
cikguku yang berada di Sekolah Rendah Peringat
cikguku yang berada di di SMKA Melor
cikguku yang berada di SBPI Kuantan
Lecterurku yang berada di Matrx Mlaka
Lecterurku yang berada di UITM Shah Alam
Lecterurku yang berada di BMI
Lecterurku yang berada di Uni of Sheffield

u guys ROCK!!!


nota kaki : ibuku seorang guru, mungkin mak mertua ku pon guru, jadi, seLamat hari guru kepada kedua-duanya



Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

70 comments:

NoRuLLiSzA eL FaRiSi said...

adusss...ingat arwah ayah...rupenyer guru...xjadi nangis :)

ya..pengorbanan guru...terlalu besar n bermakna buat diri..alhamdulillah,berkat nasihat mereka, aku sampai ke tahap ini...

:: Bu Boyz :: said...

Benar mereka insan terhebat

Diamilikku said...

ya...mereka insan yang sangat bermakna..
mendidik kita menjadi sebegini

Luth Textile said...

selama hari guru gak

Eazy Izzuddin said...

Selamat Hari Guru!...
=D

ayin jemin a.k.a ain said...

xnak ucap selamat pagi sma sy?
hihihi

ayin jemin a.k.a ain said...

xnak ucap selamat pagi sma sy?
hihihi

nadxoxo said...

guru orang yang hebat kan? :)

cikeYda said...

dia macam da nak kawin la.. mungkin mak mertua aku juga guru ya.. hhehehhehehehehehehehe..
selamat hari guru utk mak dan bakal mak mertua kamu..

rhapsody LiN said...

adakah ku org pertama yg comment??
yey!!
:D

hurm..i love all my teachers and insyaAllah i'll try to be as ROCK as ur teacher!
:)

doakan kejayaanku dlm perjuangan bergelar seorang guru

momentinlife said...

rsa nk balik gi skolah, jumpa semua cekgu2 ku.. =)

~Cinta Cukulet~ said...

mungkinkah isterimu jugaak guru? hahaha


selamat hari guru kepada semua guru di seluruh dunia :D

hysMan.. said...

Hepi Teachers Day....
juga kepada ibumu dan ibu mertuamu..
huahahahha..

~cik manis~ said...

kiranya, ucapan hri gru joe tu, utk manis skali gak la kan? :P

atty's said...

selamat hari guru utk mak joe..utk bakal mertua ko..dan jugak utk bakal bini ko joe..mana le tau..cikgu jugak..amin

@tune® said...

oo..Selamat Hari guru, bukan kepada kau

DeVoTeD LiLy said...

digimon???
teringat dlu... fanatik abes ngn cyber pet..
hoho...

AfiQ said...

slamat ari guru jugak buat cgu2 ku.......
dan sumer cgu kt m'sia nih...

sekian~

AzMas said...

yup...selamat hari guru.

sufy said...

Sayang cekgu jgk...hidup lebih bertmbah hebat dgn adanya asuhan dn kasih syg mereka..mrk ibu bapa kedua...

*SELAMAT HARI GURU..

TiNiE said...

selamat hari guru!!
ibubapaku adalah bekas guru...

rhapsody LiN said...

ku juga seorang guru
lalala~
:D

aisyah said...

femly mu femly guru kah??
SeLaMat Hari Cikgu!!!
eh, senior ku..
ngee~saye student UiTM Shah Alam..haha..

Ilidina.. said...

salam...saye harap lagi 4 thn sy akan jadi insan yang hebat di mate students saye...selamat hari guru!!

LifeSaver said...

oh!
ko org melor?suami aku pon org sana...hehe

mummYaeesh said...

klu yaeesh seusia 3thn da nak jd ultraman..mcmana??hik3 kena hantar dia jupe INSAN tu la gamaknye yerk!

mcm tau2 jerk mak mertua cikgu..da ada calon la tu!

anyway selamat ari guru kat sume guru2!u guys rock (tapi ada gak yg tak rock!ahaks rapper jerk sbb kuat bebel)woohoo

Boo™ said...

selamat hr guru utk ibu anda :)

IxoR@ said...

Bakal surimu mungkin juga seorang guru?

Selamat Hari Guru....

mummYaeesh said...

btw, awat link weols takde dlm cergas menghapdet katanye??woohoo
walhal weols ni bkn sj cergas malah gigih uols!ahaks...

sori leave tis kind of msg kat sini sbb uols takde shoutbox la..adeh!

Ivy Metaga said...

selamat hari guru utk semua guru2 di dunia...

yup they are the best!!!

SyahmiFikri said...

huhu.. sokong.. tanpa guru disiplin kita akan kongkang.. so tak kan wujud seorang doc, engineer, arkitek n macam2 lagi.. semua bermula dgan seorang guru.. thanks cikgu.. u keep our life much more meaningful.. uhuks2

farhana said...

guru ku sngt hebat!
selamat hari guru..
huhu

xuen adyla said...

my mum a teacher..mungkin itu membuat aq lebih sedikit dari yang bukan berasal dari keluarga guru

entahlah

happy teachers day to ur mum too

kasih said...

wah...
baca cerita kamu saja dah buat rasa rindu membuak2x pada guru2x kasih dulu...

nice entry... :) winkwink

Blogger Ini Tidak Mahu Dikenali said...

slamt kafa jkdsla;


sbb cikgu aku alien, aku wish mcm tu :p

Arra JaSmY said...

Hurm..nakal gak eh kamu nih dulu..ahaks.Seb bek cikgu kamu tgur jew..kalu sayew jd cikge kamu..ciapla kmu knew piat tlingew..ahaks.
Wah.utk mak mertua pown da wish..cayalah..ahaks.

farah said...

ibu saya juga seorg guru.

:)

err,
bakal mak mentua juga sorg guru yer joe?

:P

A.N.E.F.F said...

nk g asrama pompuan..???
ish3...

x tau lak dulu uitm s.alam..
hehe..

[S]itie [B]Um [B]Um said...

dh lama xmain digimon

[S]itie [B]Um [B]Um said...

dh lama xmain digimon

shinawawa eyenie said...

..slmt hari guru...
smga jasamu guru dibls di akhrt kelak...

shinawawa eyenie said...

..slmt hari guru...
smga jasamu guru dibls di akhrt kelak...

--{♥Mahirah Abd♥}-- said...

wa selamat hari guru utk ibu mu juga.... ;)

As said...

heyp

selamat hr guru untuk ur mum :)

sharamli said...

best ke mmpi basah?

izman said...

marilah kita ucapkan selamat hari guru kepada semua guru2 diseluruh dunia.

sambil2 tu jangan lupa hadiah aku utk contest tu, jenuh aku ketawa sendiri buat tu (syiok sendiri)

http://izzi-income.blogspot.com/2009/04/suatu-amanah.html

ain said...

selamat hari guru untuk para guru di luar sana!!

wawa said...

huaaa, kata kata mu sgguh membawa mkna ohhh :D

rizz said...

lawa blog hehee slmt hr guru

joegrimjow said...

tanpa mereka siapalah kita!!

-sowie baru bngun n baru sempat approve semua comment

KhairiL's said...

slmt hari guru gk kpd smua cikgu2

=)

Jard The Great said...

mornin joe!

yeah last!

CikYana(",) said...

jalan2 kembali

cikyana da link awak taw

link me back oke

:)

Nazra~ said...

bleh tulis kt kertas mahjong ni, kasik kt cikgu

^_^

aya harith said...

samat ari guru =)

D.I.T.T.O said...

waah!!
joe dah belajar berapa tahun?

arsaili said...

salam..tersalah komen...komen entry terkomen kat entry creampuff plak...ahahah

Zaidon said...

Salam.. bestnya kamo dapat belajar ke luar negara.. :)

Zaidon said...

saya follow Joe..hehe senang2 singgah blog saya pula.thanks

joegrimjow said...

baru 9 bulan

pwincess AJA said...

happy teachers day buat semua insan yang bergelar pendidik

especially to my umi.=)))

sgt bangga dgn anda2 yg bergelar pendidik.=)))

pink_butterfly said...

slamat hari guru utk mak joe...


jugak utk ibu ku...

milimilo said...

ayah aku n 7 adik badik aku semua cikgu..aku dan abg aku, dah lari tema sikit..tp tetap aku menghargai insan2 yg pernah mengajar aku wlaupun xbergelar cikgu :)
slamat ari guru

[:: nisa ::] said...

mtrik mlka?
sama tmpt la nmpknye..hee..

lea said...

terima kasih cinta!!
ops cilap
terima kasih guru..
hehehe

mohan said...

Very interestinglar....kudos to you....

mohan said...

well im a teacher and i know how tough a job of a teacher can be....

mohan said...

well im a teacher and i know how tough a job of a teacher can be....

secretname said...

joe..ucapkan salam camat ari guru pada ibumu ya...

ibu ku juga seorang pendidik..msti kau sudau tahu kan? tu pon jika kauu mbaca entry ku..

hahaha..ayat sastera beb...
gd luck 4 ur coming exm dude

asis said...

selamat hari guru

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW