Share

bangga jadi rakyat klantan!!



part 1- bangga orang kelantan

kelantan adalah negeri yang ku sayangi. bukan mahu berasabiyyah, tapi ku memang sayangkan negeriku. walaupun terdapat negeri lain yang pesat membangun, kelantan tetap dihatiku!!


mendengar nama kelantan disebut, ku akan gebah idung. tau maksud? kene tanya orang kelantan klu nak tau!



kenapa ku bangga?



pendidikan

ok, ku tak tahu ni fakta atau auta. orang kelantan pandai-pandai! hehe, bukan apa, pengalaman sendiri. sekolah ku dulu di kuantan pahang pun, hampir separuh orang kelantan. kalau kat mtrx pun, siap boleh tempah bas 7 bijik bawak balik pelajar kelantan ke kampung. mana-mana, mesti ada rakyat kelantan! tengok majalah 3, siap orang arab tu boleh speaking klantan yang pekat lagi sebab bergaul dengan student kelantan kat sana. setuju??




ekonomi

walaupun tidak pesat membangun, tapi ku rasa semua itu tidak penting sangat. cukup ada supermarket 1 2 tempat, bowling 1 2 tempat, dah cukup. wayang takde pun ku tak kisah. boleh beli tv 52 inci dan letak kat rumah! negeri mana yang boleh lawan murah taraf ekonomi dari negeri ku ni? tiada kooot. kampung nenek ku masih wujud kedai yang jual nasi kerabu 50 sen. depan rumah abgku kat ampang, karipap pun dah 40 sen. mahall. mana nak dapat semurah kat kelantan?? kelantan pun negeri paling awal guna konsep dinar emas!! bangga




sosial

memang tak dinafikan, budaya sosial jugak ada. biasalah, kat mana-mana pun sama. cuma boleh dibanggakan tidak banyak sangat berbanding dengan negeri lain. entah lah, mungkin ni faktor kenapa ku sayang sangat negeri ku ni. setiap hari jumaat, kebanyakan negeri lain waktu bekerja, tapi bandar kota bharu sibuk dengan orang berkerumum untuk dengar ceramah to guru. yang muda-muda pun pergi tauuu! syabas




politik

dulu 2004, pas menang kelantan hanya lebih satu kerusi. tapi lompat parti takde pun berlaku macam negeri tutttt. hehe, sensitif sensitif. padahal tak mustahil untuk wakil rakyat pas lompat party, tapi hal ni tak berlaku! hebat kan? ku bukan penyokong pas atau orang kuat umno, hanya pemerhati bebas, bangga dengan suasana politik di kelantan! time pilihanraya, ku lah yang untung. lepas maghrib party bbq umno, pukul 4 pagi, semyang hajat pas. hahaha. ok la kan atas pagar




keselamatan

soal ni rakyat kelantan miliki keistimewaan. sebab ada ultraman yang jaga! negeri mana yang ada ultraman selain kelantan?? cuba cakap!! hehe, jadi layan video ni! tengok jangan tak tengok!!





-jom sama-sama karoke!!-
tuju khas kepada semua 555 followersku

angka 5 memang hebat
ku mahu anak 5 orang
macam power rangers!!



part 2-jodoh orang kelantan


nota kaki : kredit pada pakdin video atas. harap hari anda bahagia dengan video tuuu.

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

88 comments:

Miss Hazzy said...

rupanya org tu berdiri atas pagar.hahahaha

momentinlife said...

ahahaha..
makaseh atas video itu...
ku suda nyanyi bersama2 opismateku.. =p

IxoR@ said...

hidup kelantan!!!

:D

Precious said...

Eh .. first lagik ker? Anyway ... yeay, ops .. YEAY for Kelantan!

Precious said...

Oh ... Joe, aku lom nampak jejak ko kat Keadilan. Ko kena baca sebab kena adil ...
See you ...

ain said...

betul tu..kat sekolah anak akak pun hampir separuh semuanya cikgu kelantan! anak akak yg tak tau speaking kelantan pun boleh speaking sikit2.

psst...org2 kelantan pun lawa2, comel2, hensem2 kan..??

Lifesaver said...

so, aku bangga jadi isteri ore kelate..hehehe..boleh gitu?

pstt: aku sokong yg pendidikan tu sbb family suami aku pon pndai2.tp dgr2 cter yg x brape baik, segelintir org kelantan bila dah kuar kelantan trus culture shock.

Jard The Great said...

aku perasan satu menda lagi pasal org kelantan..(yg mungkin tlh mempengaruhi aku utk tak memilih lelaki kelantan sbg calon suami.. wakaka)..

ore klante mesti kawen dgn org klante jugakk... kan? kan??

SASYA WILLIS said...

lor orgpntai timur ke.
ta'tau plak.. ;)

part 2 : jodoh org kelantan tu..he2 :p

SwEeTFoResT said...

hahahaha.... ^_^

piNky LuCiA said...

waa.. sangat detail menyatakan keistimewaan ni.. nak tackle awek eh? haha

DeVoTeD LiLy said...

teringat..
tyme matrx mmbr2 kelantan..
ske ajar org luar bhs kelntan..
tp gune mksd laen..

supik=tudung
samah=telor pnyu.

dak2 KL y cebok nk belajar jd mngse..
ngeh3..

:. aYu .: said...

part 2..jdoh org kelantan...xsabo nak bace...

tRuly tO be mYself 'Qa~ said...

anak 5?
waa... begitU unik angka itu...

akU juga bangga menjadi rakyat melaka..huu~ mane ade malaysia tanpa melaka itu.. hahahah...

bagaimanapUn.. lahir dibUmi malaysia adalah sesUatu anUgerah yang cUkup hebat.. malaysia kU tercinta..

psssstt jOe tak rindU malaysia ke...? bile nak balik.. :D

puspawarna said...

beseler kan...
org kelantan mmg de semangat asobiyah skmo...
g mne2 pon,mmg nmpk rmi...
huhuhu...
so,tahniah laa wrge klntan...

Blogger Ini Tidak Mahu Dikenali said...

dari few fact yang kau list kat atas tu, aku amat setuju dengan observation aku selama hampir setahun.

tapi cuma satu jer aku nak komen.

sebagai sebuah Bandara Islam, kerajaan negeri patut ambil berat tentang sampah sarap.

tak boleh salahkan kerajaan juga. masalah timbul bila orang buang sampah kat luar tong. atau tempat tak der tong sampah pun buang gak.

lembu pulak bersepah tengah bandar. kambing ada juga. lembu dan kambing selalu makan sampah.

btw, sbb usm kat sini pun ada hikmah. sbb banyak kes bacterial infection mcm TB, shigela, sakit perut, semua sebab kadar kebersihan sini.

positive side, boleh banyak buat kajian penyakit kat sini. sbb tu aku pilih USM buat study TB.

ini hanya mentaliti. kalau boleh baiki ni. comey laaaa kelate.

sebab kelantan mmg negeri yang bagus. aku sangat puas hati.

jangan kecik hati. ini komen untuk ruang improvement.

aku suka dok kelantan. cuma kes2 aku sebut kat atas ni.

myatiqah said...

bilo nk balikk klate neh?hehehe

AyA ||| VenomE™ said...

wahh......
nak anak 5??
nk join!!
ahahah~
:D

fararusdi said...

rindunya kuih topi kat kelantan! sedap sedap sedap!!

mana nak dapat eh skang?

adibahrisha said...

hahah mak i ckp sebb org kelantan byk makan ikan tongkol masak kari kat nasi kerabu tuuu... sebb tu pandai2. sebb saintis jepun da prov ikan tongkol mmg bagus utk ingatan headBrain kita.

tah niah kerana anda org kelantan

naDDy said...

nak tggu part 2...

sharamli said...

kt matriks aku dulu...ad s0rang budak klantan ni slalu bangga ngn negerinya...sket2 nak puji...
tp bila dy tau s0rang rakyat senegeri dgnnya wat sesuatu yg agk memalukan..diam trus...len kali jgn puji sgt...
semangat kenegerian xkan kemana..
kita sama jah..tiada perbandingan antara negeri...

sharamli said...

jgn amek ati sgt...tp ku dh mls nk dgr benda2 cmni..

||alis|| said...

haha!
pernah punya teman sekamar di Uni berasal kelantan, lemah lembut sgt.. bile try ckp kelantan ngan dia, haha! kena gelak ngan dia.

illyana namanya ;)

*t'ganu:
:pencapaian akademik terbaik seluruh mesia.
:org ganu paling ramai jadik pemastautin luar negara.

Lili Puteh said...

wwah.
sapa bikin video ini?
kuikui..
imaginasi yg tinggi.

ada satu kamu tinggal.
lagu2 kelantan.
lili suke lagu anak tupai.
ghee~

lili juga ingin superman.
senang balik semenanjung.
terbang saja tumpang ultraman.

haruan tasek said...

wah otroman kelantan. tempat kerja i pun banyak budak kelantan

putra said...

aku pn bangga jadi orang kelantan...nak balik kelantan la esok..heee

putra said...

ish2..aku baru tgk video ultraman nih..tak patut dowh ko ckp ultraman jaga keselamatan negeri ko..mcm Syirik plak..ALLAH la yang jaga keselamatan semua..cuba tgk lirik lagu tuh..terok2..

Eazy Izzuddin said...

hiks
ok le 2
ku pun ramai juga saudara klate
sume kazen2 sane pandai belaka
huhu
xD

mo0ney said...

1st...would say agree to all..anda tepat!

miss lolly a.k.a luvfareda said...

akukah yg ptama? akukah..? lalalala.

erm.. kaluh gituh kawe pom leh jadik bini demo.. coz kawe awek klate.wakaka. leyh kan? hahhahaaa.

videoklip tuh very hot n very da very lucu.wakaka. otomennnnnnnnnnn!

ye! SAYA BANGGA MENJADI KELANTANESE SDN BHD.

ezzati said...

sy bangga jugak!!!!calit jom..hehe :)

Eazy Izzuddin said...

hiks
x fe joe
i know u're really bz study
stdy kah?
hehee
btw
esok exam kan
so..
gud luck!
do ur best

n
da update lg 1 entry
sile2...
=P
xD

farah said...

saya juga bangga menjadi anak kelantan!

:)

tehais said...

Aku pun tak berani nak bgtau tanggapan aku kat ko ttg bdk kelatan.huhu

Tp bdak ipt kelate wat tanggapan aku berbeda.huhu

Takkan ku lupa,ex bf first aku oghe kelate.heheh

Tebeng siappp!!! :P

kuIna LadyInRed said...

sa sat... nk tgk kelender kuda
x merah pun... kuning ada hujung bulan nie... bila hari keputraaan sultan kelantan?

tehais said...

Tp aku suka politik kelate. Aku salute tok guru ;)

tehais said...

Eh,aku bukan tak suka org kelate eh.

Aku kagum ada blogger kelate mcm ko boleh hasil setiap entry yg menarik dlm blog.Kagum2 ;)

tehais said...

Eh,aku bukan tak suka org kelate eh.

Aku kagum ada blogger kelate mcm ko boleh hasil setiap entry yg menarik dlm blog.Kagum2 ;)

Monkey D Luffy said...

errrr

ko nak kawen org kelantan gakk :P

HEMY said...

mmg tak dinafikan apa yg ditulis di sini..ehehe...makcik aku dok kelantan

cuma satu je aku cukup benci..sori ek jujur..sikap suka bergaduh tu..fuuhhhh..cukup kuat.

kalau yg ni dpt dikikis..mmg org kelantan sgt hebatttt =]

anakcikmad said...

ada lagi tertinggal tu~
Makanan Kelantan!!!
sy bukan org kelantan~tp suka la mknanan dia!

cuti skola ni nk p kelantan kot~
insyAllah~
nk pesan pape kt org kg ke?

Syaquost Eichizen said...

aku bangga sebagai anak kelantan jua.. sebab kelantan ade atromen sendirik..

mane ade atromen pahang...
wakakaka..

>.<

ain fathihah said...

salam singgah

ni yg nama fs gfe tu kn?

misz A.C.C.A said...

hallo n salam.. im new here n m kelantanese too.its glad to follow ur writing.. n dis article esp the video is funny..

rhapsody LiN said...

hari nie idup ku penuh dgn no.5
1-follower dah jejak 50
2-counter hit sekarang 2555
3-hari nie birthday adik lin yg no.5(joe)
(^_^)

ayin jemin a.k.a ain said...

bangganya dia ...

lea said...

aku bangga belajar kat kelantan..
hik3

nURmALa mAZLan said...

pernah dengar beberapa kali kawan2 lain kena pow dengan budak2 kelantan ni kat KL. aduh!!! minta duit la,handphone...macam² la..

tapi saya ada sorg member kelantan..dia ok la sbb dia kawan ku..ehehehe` skang dia askar ok..

~Cinta Cukulet~ said...

kat kelantan makanan memang murah..yg itu saya setuju hehee

guntur said...

gomo kelate gomo

gilo ah

first komen

Ejump said...

both my parent also from kelantan... ^^

Fatul Akrul Ramli said...

pasal pendidikan tu, org2 pantai timur memang ada kuota yg besar utk belajar dekat asrama penuh mahupun ipta..

tu yg ramai tu..

rizz said...

never g klntan tingin gakk

~cik manis~ said...

kagum dgn masakan klantan :D

ieNn ZaZa said...

hihi..xsggp nk tgk video tu lamer2..br tgk skit pn rs nk gelak...

yg psl pendidikn tu memg setuju laa..memg dr pengalamn dolu ms study matrik + U..memg dipenuhi org klate..memg pandai org2 klate yg i kenal..yup2..

sonok dpt kenal ngn org2 kelantan...dulu ms study duk satu umh ngn org2 klantan n t'ganu jer...

SRISUFI said...

Salam Joe...

apapun...tabik...harus bangga jadi rakyat Malaysia. Hujan batu di negeri sendiri..lebih baik di negeri sendiri.

;)

Anis Mohd said...

urm .
betul la tuh .
lecturer anis dr uganda pon kagum bila die g kelantan.
waktu jumaat , sume ttp kedai.
brg sana murah ..
kami org cameron selalu g sana p beli brg .
wahahahaa...
n sbt sal pandai ..
kalo bdk2 pandai je ..
maahad muhammadi ..
sosial lak ..
urm ... may be kat kelantan terjaga .
tp , ada gak sesetengah yg dah kuar dr kelantan .. culture shock yg melampau .

sal politik ..
ok , malu nak ngaku org perak.
anis org pahang .
lalallaaa

hysMan.. said...

aku juga suka akan pentadbiran negerimu itu beb..
walaupon sederhana tapi kurang sosial nak dibanding dgn negeri lain termasuk neriku juga..
hmm..

ic aku pon 5555 juga..
huahahahaa...

Anonymous said...

tp kan y laki ckp arb tu baljar hampir kat spuluh tahunnnnnnnnnnnn....di samping bkawan nga bdak kelantan,anyway,,,kelantan mememg best

Anonymous said...

tp kan y laki ckp arb tu baljar hampir kat spuluh tahunnnnnnnnnnnn....di samping bkawan nga bdak kelantan,anyway,,,kelantan mememg best

joegrimjow said...

waa, baru bngunnn
banyaknye komenn

joegrimjow said...
This comment has been removed by the author.
MH said...

Dlm Malaysia ni, blom prnah pegi kelantan ngan terengganu...
Dgr crite kt atas cam best jer..

xuen adyla said...

alamak susah ni..
ko sure ke fakta ni
kalu aq kahwin nagn kelantan punya org mati owh
aq xtau ckp kelantan

duduk perak ckp perak pun aq sudah mahu blur pengsan
ni kan kelantan yang pekat

pape pun pernah dengan org ckp
sexy owh sexy

Nadhirah Zamrose said...

agak laa...semangat kenegerian korang kuat sgt

miss oren said...

-pstt: aku sokong yg pendidikan tu sbb family suami aku pon pndai2.tp dgr2 cter yg x brape baik, segelintir org kelantan bila dah kuar kelantan trus culture shock.-

agak setuju ngn ifesaver...mengikut pengalaman sendiri

ainShahajar said...

tengtang fakta org kelantan pandai2..aku memang setuju... pensyarah kat UKM ni pon ramai org kelantan..tak pun org ganu

aku tak penah g kelantan..tp ke bestan tinggal sebulan kat ganu..dgn mkanan murah...mmg best.he

cume kadang2 terumtanya girl2 nih..kalo dah tmpt org..pandai2 la guna bahasa malaysia tu...

hehe

h a r i z, H said...

asalnyo tok sey komen, tapi, terrrrbaco ado tulih oghe kelate comel2, lawa2, HENSEM2 tuh..haa, ni nok royat buwi mari ni.

jolo doh tu. haha =p

neem said...

aku pun bangga.

biar pun aku ni kelate celup jah.

yg penting, zame remaja aku dibesarkan di kelate.

aku tahu make budu tapi aku x make poyok. huh.

aku akan hidup di kelate nnt..

suami ore kelate jugak?

ohh..

Anonymous said...

salam.

ho2, fakta blako dh tuh. xdok auta2 eh. haha..

lintas langsung,
anak jati kelate.

hazman aka species1980 said...

kelantan.....rakyat yang rajin berniaga....

Nur Farhana said...

Ooo.. Kamu klate ke.. Ku igt dari bombay, kening lebat, iras-iras arjun rampal.. Heehee..

Ku bangga jadi rakyat malaysia.. =)

LotsOfLove-Pearls said...

..bosku org kelantan

SuFy said...

yuuhuu..ku penah g kelate 2 kali..dn ku lihat wanita2 kat ctu kuat bniaga...lg satu rata2 ustaz dn ustzh d skola ku dulu dr kelate..hehe, sume PAS KOT..hek2, tp apepon ku tgk betul la tu joe..ramai yg bpelajaran dr kelate..cheh!!act org kelate ramai kaya2 kan cuma tak tunjuk sgt..huhu

KhairiL's said...

aku nk cari jodoh dgn org klantan la mcm ni

hehe

^^ PinKy_FuNKy ~~ said...

ore klate meme chantek2..hehe..tp smgt perkauman kuat tol ek ore klate nih..ade baeknyee n ade buruknyeee kdg2..tp pe yg shaye tawu,,student2 klate kt usmkk cumeeenyeee besh2 blake..hehe..

LYA said...

1 mesia ok !

^^ PinKy_FuNKy ~~ said...

blaja kt klate besh..tp dlm byk2 reason la npe klate ni besh,,shaye tertarik ngn satu reason yg x dinyatakan..dah 2 taun bermastautin di klate,shaye rse selamat dok klate..xto npe..nk bnding ngn dok ngeri cndri ni..myb sbb klate ni bndaraya islam kot..ntah la..tp tol la..dok klate besh..shaye pon dah terikot habit ore klate mkn manis2 nih..hehe..

nota kaki:menurut kajian doktor di HUSM kn,,penduduk yg plg byk mnghidapi peyakit kncing manis ialah penduduk di bumi klate ni..so berpada2 la mkn mnis2 tuh ye..hehe..

penjenayah.merah.jambu said...

hehe..org kelantan mmg hebat..
muke pun sweet2..
pandai tu aku mmg tak leh nk nafikan,mmg betol.nape eah?

aku fail gile nk paam bahase kelantan..
ramai kwn kelantan tp bile dorang ckp kelantan aku kne ade translator,atau aku cume akan gelak je sbb tak paam..
hahaha..
dulu aku igt org klntn ni siyes je,but since i met one guy ni,aku pk,kelantanese guy ni pun ade humor gak..bes2.. :)

eh,bkn men lagi aku pujikan..hehe,dah addicted laa ngan org kelantan.siyes woo!
ops,nyaris terlupe,template tu aku gune minima je,then edit kat bahagian edit html.

echah_syed said...

setuju semua yg diatas tapi..

tapi..

tapi..

tapi..

tak berapa berkenan dgn suami-suami org kelate yg suke lepak dikedai mamak atau 'port' sesama dorang sehingga lewat mlm@subuh..

ini fakta sbb komplen dari kawan-kawan serta keluarga yg berkawen dgn org kelate..

jodoh mmg kita cari tp ketentuan dari yg diatas..so redha aje ler :)

komen siket bro..!

*harap jgn ade yg berkecil ati ok.TQ

penjenayah.merah.jambu said...

url?
joe,ko maksudkan template kan?
actually aku gune template minima.template yg mmg dah ade dlm blogspot,then aku edit html,aku gunakan pic yang aku upload kat photobucket.hoho,aku tataolah cene nak cakap..senang cite,aku tak gunakan template yang aku download dari man2 web,aku guna yang basic,then edit sendiri..

pwincess AJA said...

bangga gak r jd ore klate yg xpandai cakap klate.
apakah.heee.;DDD

milimilo said...

hahahaha..kelakar gile video klip ni..nasib baik ade lirik..boleh aku tumpang karoke skali..hihi

teringin nak g klantan..tsk T__T

milimilo said...

aku rase macam nak download la video otomen deneso ni..

asis said...

atromen lagi..
pengsan~~~

FARIE said...

alahai~ vc neh wat aku sawan tetibe..
semangat tul..

.:SeSwEeT LaVeNdEr :. said...

uik...demo ngaji matrik pehe ko?batch brapo?ambo batch 2..thn 2004 sapa 2005.hehe

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW