Share

beef liver n chicken liver

tengahari tadi setelah pergi mengubat hati di gym, ada satu peristiwa yang tak best. anak kunci basikal hilang!!! puas dicara di merata tempat, memang xjumpe... nasib badan...

castle market telah aku jajahi. 1st time setelah 6 bulan berada disini. bukan apa, jauh dari rumah, ya fai menjadi pilihan. terlihat satu papan tanda, LIVER. wahhh, dah lama tak makan liver. seingat makan kat nandos, memang mahal, 5 pound dapat ciput je chicken liver. dah ada jual, aku beli dengan cepat. 2KILO ku angkat.

tengok balik, yang dibeli adalah beef liver, bukan chicken. adusss, menyesal plak beli bnyak2. dah beli, apa lagi, masak je la. memang layan semalam beef liver masak kicap. fuuh, kebetulan housemate tak bapa suka, ku santap sendri. petang ni beef liver masak merah. hehe

kata anak sdare aku yang comel kepada papa joe die
"suami jangan hebat di bilik saja, kene hebat di dapur jugak"
-ini aku reka-

~~~~~

kali pertama kelima-lima anggota belalang famly berkumpul. setelah sembahyang maghrib, menunggu isya, pak belalng mengajak anak-anaknya bercakap-cakap

"abah rasa mustahil kamu semua akan ada adik"

"kenapa plak bah? ala, klu tak dapat pun, apa salahnya. bertiga pun baik apa. kita kan bahgia sekeluarga"
-hamdi-

"ibu tahu, tapi nanti kamu semua dah nak tinggalkan kami. hamdan masuk U, hamdi masuk SBP, halimah plak nak masuk skolah pondok darjah 1 nanti. tinggal la ibu dan abah kamu je. buhsan. tu pasal nak ada anak sowang lagi. time boring2 boleh main2"

"ooh, baru paham, halimah ingat ibu tak sayang kat halimah dah...abah cakap tadi nak gtau cite. cite apa?"

"oleh sebab abah penat skit, banyak plak be"kerja" seari dua ni, abah mahu cita yang ringan2 saja"

"kerja apa tu bah? tanam jagung ek???"

"ada la, rahsia dengan ibu kamu je. hehe. ok ok, abah nak tanya, harta dengan ilmu, apa kamu dapat bgtau abah, hamdi?"

"hamdi rasa ilmu dapat jaga kita, tapi kalau harta, kita yang akan jaga harta kita. susah tu susah"

"hamdan?"

"banyak harta, possibility untuk bermusuh dengan orang lagi bnyak, sebab ramai yg jeles. tapi kalau bnyak ilmu, lagi bnyak yang nak kawan dengan kita"

"halimah, ada idea?"

"tak de la bah...cuma halimah rasa, kalau kita guna harta, harta akan berkurang. tapi kalau guna ilmu, ilmu akan makin bertambah. betul ke?"

"betul la tu! bijak betol anak-anak abah ni.kagum kagum. sayang tak mahu tambah?"

"sayang kawen dengan ayang, yang harta tak banyak tapi ilmu boleh tahan banyaknya, bahagia sampai sekarang. malam-malam sayang happy dengan ilmu ayang tu"

-mereka semua ketawa-


Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

45 comments:

naddysh said...

hurm 4 me
kalo byk harta tp tkde ilmu~ useless
tp kalo byk ilmu tp tkde harta pon pyh jugak idup...gee~;p

dua2 kne balance kot
kne gunekn ilmu secukupnya tuk manage harta nan menimbun tuh
bru idup lebey bererti..

*wink2

qishie said...

daripada layan hati lembu lagi best paru kot..huhuhu

Anonymous said...

salam,

saya mohon maaf jika terkasar bahasa
kepada blogger or followers nya.
blogger ini kawan saya.
saya benar-benar berniat mahu menasihatinya.
Walaupun setakat yang saya kenali beliau memang orang yang baik.
Idea dalam entry beliau pun berunsur kebaikan,inshAllah.
jika nasihat saya ini baik untuk dirinya, Alhamdullillah.

honestly tidak berniat menjadi ustazah.
saya masih student dan masih ditarbiyah.
dari pemikiran saya kejamlah saya jika ada ilmu yang baik,
tidak mahu berkongsi bersama jika mempunyai peluang.
esp dari al-quran dan hadith.

Ilmu ini nikmat dari Allah S.W.T.
Segala nikmat datangnya dari Allah,
sesungguhnya nikmat itu adalah amanah,
amanah adalah tanggungjawab,
tanggungjawab adalah sesuatu yang kita perlu laksanakan terhadap orang lain.

Dan hendaklah di antara kamu
ada segolongan orang
yang menyeru kepada kebajikan,
menyuruh yang makruf
dan mencegah dari yang mungkar.
Dan mereka itulah orang-orang yang beruntung.
[Al-imran 3:104]

Dari Abu Dzar ra:
"Sesungguhnya sejumlah
orang dari shahabat Rasulullah S.A.W berkata kepada Rasulullah S.A.W
"Wahai Rasululullah,
orang-orang kaya telah pergi dengan
membawa pahala yang banyak,
mereka solat sebagaimana
kami solat,
mereka puasa sebagaimana kami puasa dan mereka bersedekah
dengan kelebihan harta mereka (sedangkami tidak dapat melakukannya).

(Rasulullah S.A.W bersabda : Bukankah Allah telah
menjadikan bagi kalian jalan untuk bersedekah?

Sesungguhnya setiap tasbih merupakan sedekah,
setiap takbir merupakan sedekah,
setiap tahmid merupakan sedekah,
setiap tahlil merupakan sedekah, amar ma’ruf nahi munkar merupakan sedekah dan setiap kemaluan
kalian merupakan sedekah.

Mereka bertanya :
Ya Rasulullah masakah dikatakan berpahala seseorang
diantara kami yang menyalurkan syahwatnya? beliau bersabda: Bagaimana pendapat kalian seandainya hal tersebut disalurkan dijalan yang haram, bukankah baginya dosa?demikianlah halnya jika hal tersebut diletakkan
pada jalan yang halal,
maka baginya mendapatkan pahala.
[Riwayat Muslim]

inshAllah,setakat ini kesemua hadith yang saya gunakan sahih dari hadith an-Nawawiyah
[hadith 40].

-we are not put on this earth for ourselves,
but are placed here for each other!-

afwan sekali lagi.alhamdullilah blogger sudah tersenyum. ayuh spread al-haq! semoga esok lebih baik dari hari ini,inshAllah. ;D

wallahu'alam

jazakumullahu khairan khatiran

momentinlife said...

eh,mkn byk liver.. ko kene mimun sumthing masam tau.. lemonade ke.. bahya tu klu mkn sorg2 2 kg.. =)

ilmu ngan harta?? aku mo kedua2nya! ahaks!

blackskin said...

wah!!!...aku x gmar beef liver...
plepung ngan paru2 lembu bnda sama ke?

lau chicken liver aku leh lg tpi kna fine chop..potong kecik2..

harta n ilmu kna balance...
tmbh2 ilmu agama ye x?
dh ada harta buat2 la g ke masjid..
cri harta untk akhirat skali..
upah le mana2 orng agama dtng mengajaar kt masjid/surau..
meriah le jgk..


ilmu dunia..lau rs nk smbung master ape lgi..ada harta smbung je.
ada masa terluang p blajar apa2 ilmu..masak ke akaun ke.

light said...

sahabt ana ni, kurang pemalu orang nya.... maaf lah ye pembaca2 budiman... kalau2 ade unsur2
x-rated.

nadiyah said...

hamdi,hamdan,halimah
wah..sweet name.hoho
p'nh jugk kena lwn bahas psl 2 bnda nih..finally ktorng bhgian ilmu jga yng mnng.huhu :)

nurain said...

keluarga belalang yang bahagia!

sharamli said...

ilmu yg mlm2 tu kang b0ring lak

@t00neY r00neY® said...

"harat tuh duniawi smate²
kalau ilmu tuh..dunia dan akhirat kn abah?"

getus anak ke-4 yang dalam kandungan mak belalang...

lemongrass^_^ said...

ke temu enchek gfe di arena blog...
sy cik serai..
kt pernah ke temu d arena fs...
hehe~~
nice entry u have bro...
keep it well~~

dejavu said...

chicken liver? camner ghuper nyer..
beef liver pernah la aku tgk..
tp mkn? aku x reti..

*pandai ko masak ek joegrimjow!
kagum aku...

xuen adyla said...

hahahah...

monkey d luffy

sila take note

post yg berguna

deja vu ni joe

Y E R N ain said...

hahahaha.

ilmu ilmu.

lea said...

bagus ek ko pandai masak...
malam ni masak ape plak..
hehe

Storyfazz..... said...

mcm sdap je beef liver masak merah...tpi klo liver ayam yg mna stu? mmmm

SuFy said...

haha...bagus ada isinya..tp ada lawak cket bila baca habis..anyway, harta dan ilmu perlu seiring utk kesejahteraan bersama..teruskn berkarya..hehe:-p

Dhada said...

Banyak harta ta menjamin kebahagiaan . Tp tipula kalau hidup ni tamau berharta kn . Hih

tehais said...

wah,hebatnya joe tere masak ;)
N sayangilah ilmu ;P

kuIna Jentayutiara said...

klu dgn kaya ilmu akan jdikn kita kaya harta...

tp sy nk dua2... bukan tamak ikut peredaran masa..

epalgreen said...

ade tag untuk joe..sila buat ye

muhammad aneff said...

bagi saye...
harta paling berharga ialah ilmu..

so, lgi bnyk ilmu,
lgi bnyk harta kite..

*ade je ea cite abg joe pasal blalang..

One said...

Aku snyum je...heee..

Bace n3 kmo n komen..xthu nk komen pe...dh lgkp 1 pakej..

(^_^)

joegrimjow said...

sama2 la kite

~miszirdawaty~ said...

sedap ke kamu masak???
memperkecilkan bakat Org...
kejam~

[yg pntg iLmu n harta sama pntg. lalala~]

joegrimjow said...

xberapa paham...kecil kan apa>?

ijechan said...

suka jawapan ketiga2 anak belalang tu. =)

*xnk komen pasal ilmu ayang tu. haha

jie said...

em 4 me,ilmu dan harta 2 dia datang skali...sama2 penting...ada ilmu xde harta...x leh hidup gak...we r living in a real world rite...
tapi ada bnyk ilmu,x reti nak guna,ag x guna,ibarat pokok tanpa buah,xde hasil...

HuRuL_Aini said...

salam...
kah kah kah....ada2 je idea ko ni...hehe...

neway, tumpang komen ko kejap, ni link group yg hardsub crita tu, ko explore la...ada direct download kalau xnak guna torrent...nanti aku update entri aku lagi lepas jumpa sume link direct dwld...hehe

http://community.livejournal.com/querbeetsubs

♥ shiMawar ♥ said...

erm..cite keluarga belalang ni mmg kamu reka sndri ke..?kreatif..
sy bc dari aspek jenaka..so, xrase kot kelucahan itu..hoho.. :p

Mr.shari said...

kunci tu menyorok kot.ahaha

Monkey D Luffy said...

ko jadik tukang masak aku ler

rhapsody LiN said...

hoho~ske sgt ngn story pasal kluarga pak belalang..

family yg berilmu+suami yg beriman+isteri yg solehah+anak-anak yg soleh..kadang-kadang ciri-ciri pak belalang tu macam ciri-ciri lelaki yang aku idamkan sbg suami selama nie..
ngee~
:p

hmm..joegrimjow, wujud ke lelaki mcm pak belalang kat dunia nie eh??
:)

kisah satu family yg plg aku idamkan bila dah kawin nanti..

semoga aku dpt family yg mcm tu nanti..
amin..
:)
(h0ho..berangan je tak abes2..)

nurain said...

ur tagged..kalo de mase wat ek..

~chocolatte87~ said...

kO kenal taufik zaidOn x?
die student mesia kat sheffield gak~
:)

miss yee said...

btul tu ilmu lg penting dr harta..
sgt bes story family pak belalang..

(brangang nak family yg bhgia itu.. ;p )

Tie said...

Kak tie pulak lebih suka beef liver... sedap masak berempah tu...hu hu...tapi limpa lagi sedap . Pernah makan tak ??

♥ Cik Ca said...

haibat.. bkn senang nk carik guy reti msk.. even msk chicken liver..
hahahaha.. tp cik ca tak mam itu..
cm ne ek... msk len bley??
ermmmm

milimilo said...

abistu basikal tu tgl jeke dh kunci ilang??
pandai btol sume anak2 pak blalang punye jwpn..jwpn mak belalang klako oke.

Festivamente Cantabile said...

Beef liver masak kicap mmg besh! XD
Pew2 pon yg msak kicap ttap besh..
Haha..

Kimi said...

jap, ko ni sampai kena komen camtu skali...
hahah...tukang masak yang best!
aku spoiled brat. taktau masak pun.
beef liver tu macam mana rupanya ek?
ko jadi tukang masak aku la weh.
hihi

joegrimjow said...

ni baru beef liver
lom kek coklat lagi

Kimi said...

kagum, kagum. untung weh sape kawin dgn ko. hahaha!!

bee said...

pak belang..memang suka merapu...mcm ikan kerapu..

Ma'am_Chelsea said...

Mane gmbo lauk nyew??

=P

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW