Share

Perjalanan hari terakhir exam

alhamdulillah hari ini mi n friends telah abes 3rd paper. fuhh, soalan die, tak tau la macam mana nak cakap. subjek ni sebenarnya mmg killer antara yang lain, so sekarang hanya berserah kat allah sahaja. habes je exam kat sheffield wednesday stadium, balik umah n besiap ke masjid. hari ni plan awal ke masjid bersama uncle, ingat nak dengar khutbah jumaat. minggu2 lepas kalau dah sampai, mesti dah separuh, xpon dah start khutbah ke2. so hari ni bertolak agak awal n memang sempat dengar.



HUBUNGAN SILATURRAHIM, tak pon dalam bahasa mudahnya, brotherhood. memang banyak input yang dapat dan rasa diri ni cukup rendah berbanding dengan iman yang berkhutbah. pernah jugak terfikir, apa tanggungjawab sebagai muslim yang pernah mi lakukan untuk pupuk nilai brotherhood sebagai muslim. tsersentak dengan kisah sahabat nabi yang sanggup meninggalkan masjid ketika sedang beriktikaf semata2 untuk menolong sahabat yang lain dalam menyempurnakan tugasnya.ni dilakukan semata untuk mendapat pahala dari allah. kesimpulannya, menolong orang lain yang dalam kesusahan lebeh banyak ganjarannya dari beriktikaf dalam masjid.


-surau SBPIK tapi besar macam masjid-


mi pernah terfikir masalah mi dengan perkampungan melayu @ broomhall di uk ni. bukan apa, cuma rasanya agak jauh dengan komuti disini. nak cerita satu satu, panjang plak. pendek kata, ade konflik....dalam buku yang mi baca dulu2, master of socialogical thought,autor die tulis, konflik adalah berkaitan dengan nilai dan tuntutan terhadap status, kuasa dan sumber yang terhad. sah sah la xley pakai sbb semua 2 mmg mi tak tuntut ngan komuti disini. kuasa??takkan nak jadi ketua kampung kat sini kot. status??title ape yang mi nak rebut kat sini .sumber yang terhad?? xtau plak ada sumber kat cni, klu ade memang dah lame kebas.kesimpulan, xtau....


mungkin lepas ini perlukan perubahan dalam mi life. start dengan azam after exam

:::::::jemaah di surau setiap isya:::::::

yup, itu lah yang akan dibuat selepas ini. naseb baek ade jiran tetangga yang selalu p surau. boley la tambah amal ibadah n rapatkan hubungan.INSYAALLAH

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

5 comments:

Anonymous said...

owh...
be a good muslim..
doakan sumenye in da rahmat Allah.
insyaallah..

joegrimjow said...

2 la yg hendaknye...

Eliyana Saliha Elias said...

all the best!!=)

asis said...

bgus2..

lieyyy roslan said...

ohh ex sekolah sbp rupanyaa. tau sbpi gombak?

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW