Share

Hadiah RM 10 : Mentaliti dan Memalukan

Tadi masa tunggu waktu tayangan The Jungle Book, sempat scroll facebook, ternampak satu album gambar yang tengah viral iaitu KJ sedang bagi hadiah kepada pemenang lumba basikal kepada budak2... RM10???



Dalam hati aku terus kata ni mesti gambar edit.... Tapi setelah lama duk tilik, aish ni bukan edit ni dan kalau edit pun takkan la rajin nak edit sampai berpuluh gambar. Jadi, masa Mogwi duk berperang dengan harimau tu, fikiran aku ligat berfikir ‘balik ni nak kena ulas ni!’


Mentaliti hadiah

Aku minat nak ulas benda ni sebab sekarang ni antara salah satu sumber pendapatan aku adalah dengan menganjurkan pertandingan. Dah ada futsal sendiri ni kenalah rajin-rajin buat tournment nantikan takde yang kenal futsal kita. Jadi, penganjuran macam ni agak dekat dengan aku dan ada beberapa komen yang aku akan tulis, kena atas batang hidung korang dan juga batang hidung penganjur!


Untuk korang (tak terasa tak mengapa)

Actually rata-rata mesti tak setuju dengan hadiah tu kan. Tapi jangan mudah terpedaya dengan gambar-gambar tu, hadiah rendah tu untuk junior je, untuk yang dewasa not-bad lah. Aku pun terkejut Menteri datang oi takkan la nak bagi hadiah ciput tu je - MEMALUKAN. Tapi tu hadiah untuk kategori bawah umur yang 9, boleh tengok hadiah lain kat sini

Sebenarnya aku cukup pantang kalau orang join tournment untuk HADIAH. Ini mentaliti yang memang susah nak ubah. Play for prize dan play for money ni merupakan RACUN yang menjadikan sukan kita tak kemana. Mesti korang tak setuju kan, tapi baca dulu apa yang aku tulis ni. 


Salah motivasi

Apabila korang involve dalam sukan, terutama budak-budak ni, pleaselah jangan encourage dieorang main untuk hadiah. MAIN UNTUK PENINGKATAN PRESTASI. Sebagai coach, kalau ada sedikit peningkatan (CONTOH dulu no last, sekarang no 5 last tapi masa bertambah ok) tu dah dikira kejayaan. Next pertandingan improve lagi. Budak-budak ni manalah reti semua tu tapi apabila kita bagi motivasi dengan cara tu, memang dieorang akan improve cepat. Berbanding kalau korang ajar anak buah korang ‘ok, make sure menang no 3 paling kurang sebab top 3 je dapat cash’ maka kelautlah budak tu nanti for sure

Tak caya, korang tanyalah coach2 sukan yang dah lahirkan atlet hebat apa motivasi dieorang tanam ke dalam fikiran anak buah dieorang

TOLONGLAH buang mentaliti main untuk hadiah ni, hargailah penganjur sebab trust me, nak anjur sesuatu pertandingan tu amat-amatlah susah. Appreciate penganjur dengan at least ucap terima kasih kerana menganjur pertandingan macam ni dan lain kali adakan la lagi.

Walaupun ada penganjur yang untung ribu raban... 


Untuk penganjur

Ni nak kutuk penganjur pulak ni! Hehe, takdelah kutuk tapi untuk penambahbaikkan bersama. Khasnya untuk acara JCM ni. Seriously kalau hadiah bawah RM 100 ni, tak payah la nak buat mock cek bagai, bagi dalam sampul cukup. Atau tak payah bagi duit, bagi benda lain macam baju ke, topi ke, RM 10, RM 20 ni buat malu aje aihhh buat mock cek macam tu. Harga mock cek tu pun aku pernah buat lebih RM 70 satu tau, mahal tali dari beruk ni orang kata. 

Entah hilang kemana common sense penganjur pun aku tak tahu. Hehe. Tapi keep it up, kita bahan kuat-kuat bukan bermakna kita nak kutuk, tapi supaya ingat lain kali tak buat macam ni. Ok?

Kesimpulan

Takde kesimpulan sangatnya, tak khusyuk tengok The Jungle Book tadi. Hihi. Bubye jumpa lagi!


pss : Entry ketiga tahun ni, Alhamdulillah

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

1 comments:

Aaron Grey said...

Hi, can I contact you through your email? I've something to share that might interest you.

Aaron
aarongrey112 gmail.com

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW