Share

4 benda baru apabila jadi bapa

Esok genap usia anak sulong aku umur 4 hari. Ermm, dah 4 hari dah menjadi bapa maknanya. Rasa baru semalam anak aku tu lahir, eh sebenarnya dah 4 hari rupa-rupanya. Kehulu-hilir, cepat betul masa berlalu. Jadi untuk mengingati umur dia yang bakal 4 hari esok (memang tiada kaitan sebenarnya) maka dirajinkan diri menulis blog.

Hehe

Jom baca terutama bakal-bakal bapa. Yang dah jadi bapa ni macam aku, mesti ada pengalaman yang sama kita kongsi. Oho!


1 – Berjaga malam itu standard



Memang Allah anugerahkan kita anak ni untuk kita bertahajud di waktu malam. Hehe. Mana taknya memang kalau tak menangis waktu malam tak sah. Tapi anak aku ni entah lah baik sangat gamaknya, paling banyak pun 3 kali je bangun waktu malam. Haa, tips dia sebelum lahir cakap 'nanti malam jangan nangis ya, ayah nak tido' menjadi nampaknya taktik tu!


2- Chef kalah masterchef



Nasib baik ada pengalaman belajar kat negara orang, jadi daun bawang dengan serai dah awal-awal dah belajar supaya tak tertukar, memang dah kena jadi chef kepada isteri. Masak la maknanya. Walaupun makan bubur je, tapi tu benda baru yang dapat. Biasa 'masak ikut mood' rasa rajin masak kita masak, tak rajin kita suruh orang masak. Tapi apabila dah ada anak ni, nak suruh siapa masak? Isteri lapar – kena masak! 

Amboi mithali sungguh bunyinya!


3- Masa lebih singkat



Memang ni paling ketara dapat rasakan sejak ada baby baru ni. Masa sangat singkat. Malam ke, siang ke, memang lebih pendek dari sebelum ni. Ke 3-4 hari ni bumi berputar cepat sikit? Heh! Tapi itulah, mungkin dah jadi bapa ni, masa tu lagi berkualiti yang kita buat. Tu yang rasa singkat tu. Baru pukul 7 pagi, eh dah 1 petang. Duduk kejap eh dah masuk maghrib, baru solat isya dah mata mengantuk nak tidur.

Begitulah betapa pendeknya masa


4 – Saat tak boleh digambarkan



Paling best benda baru menjadi bapa ni, apabila saat kita tengok mata anak kita. Ya Allah perasaan tu memang tak boleh nak discribe dengan words. Masa kita tengok dia – terutama masa nak bagi susu – anak kita pandang kita – memang hati ni bergetar dan ada satu perasaan unik yang menerpa jiwa. Amboi ayat. Memang korang kena rasa sendiri, nak cerita tak boleh :)


Doa-doalah supaya urusan harian aku ni dipermudahkan. Aku doa untuk korang, korang doakan untuk aku. Heeee. Alright, itu aje. Nanti tulis blog lagi. yuhuuu

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

3 comments:

Sha Za said...

wah!! taniah..semoga anak menjadi anak yg soleh..amin

||alis|| said...

mabruk ya adik joe. hihi. dlu2 kenai mcm eh adiknyaaa terasa.. lani acik alis plak rsa tua bila tgk cik baby A@Z ni. haih.

runcing jari cik baby. hiks.

Insyirah Ramlan said...

tengok anak tenang hati..

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW