Share

Kisah Mertua, Menantu dan Herbalife

Setelah berkahwin dengan Jonny, Joana terpaksa tinggal bersama dengan ibu mertuanya, Jenny. Tiada pilihan sebab Jonny anak tunggal dan ibu Jonny pula dengan kesihatan tidak seberapa, terpaksalah Joana ikut tinggal bersama suami dan ibu mertuanya.

Kebiasaannya, mertua dan menantu tidak sekepala. Di tambah pulak dengan si mertua yang agak mulut celupar dan si menantu yang sikapnya malas, maka selalulah bergaduh dua orang itu. Mula-mula sindir menyindir, lepas tu kata mengata, lepas tu muka mencuka dan paling teruk dua-dua merajuk. Keadaan rumah tangga yang tidak bahagia ini membuat Jonny tertekan. Nak pindah rumah, kesiankan mak sendiri. Nak stay bersama mak, selalu bergaduh pulak!

Joana dan Jenny yang selalu bergaduh!

Lagi teruk untuk Joana. Atas cinta kepada suami, terpaksa 'berperang di rumah sendiri'

Nekad mahukan perubahan, lantas dia mengoogle 'how to kill your mother in law'

Lantas ditemunya blog joegrimjow yang dah lama tak update

Di buatnya appointment dan terus berjumpa dengan pawang joegrimjow!

Dipendekkan cerita, maka Joana pun bertemu dengan Joegrimjow


Joana : atuk saya ada masalah...
Joegrimjow : usah diceritakan masalah itu, atuk tahu apa masalah kamu. Dengan mertua kamu ya?


Joana : hebat gilerrrr atuk!
Joegrimjow : mestilahhhh, kalau tak takkan nama atuk di no 1 pencarian google? hi hi hi


Joana : so, macam mana ni atuk
Joegrimjow : Mudah aja, kamu beli Herbalife set Healthy Breakfast ni, bagi kat mak mertua kamu minum


Joana : errr.... kenapa pulak? saya datang jumpa atuk ni sebab nak satelkan masalah dengan mak mertua saya!
Joegrimjow : Kan Herbalife ni ada side effect. Minum mesti mati! 3 bulan la paling lama boleh tahan. Kalau atuk bagi racun, nampak sangat kamu bunuh dia. Jadi bagilah shake ni. slow slow dia akan merana. Hatinya akan rosak sebab ada plumbum yang tinggi. Lepas tu buah pinggan akan jadi lumpuh dan last - dia akan merana! hehehe. jahat tak atuk? Tapi ada syarat dia?

Joana : Syarat apa pulak?
Joegrimjow : Kamu kena shake kat dia hari-hari. Tak boleh tinggal walaupun sehari nanti kurang berkesan racunnya. Lepas tu kamu kena patuh dan jangan tinggikan suara selama 3 bulan ni. Mak mertua kamu marah, kamu senyum aje! Jangan risau, 3 bulan je, lepas tu kamu akan menang!

Joana : oo.... oklah macam tu. jadi macam mana nak bancuh ni?
Joegrimjow : Macam ni bla bla bla bla


Maka, setelah diajar cara, Joana pulang dengan rasa puas hati. Kali ni mesti mak mertuanya merana!

Selama seminggu dia bancuh shake perisa capuchino kepada mak mertuanya. Mak mertuanya pelik tak pernah menantunya bangun awal pagi tiba-tiba berubah. Tetap ego, Jenny berkata


'kau bagi aku tepung apa ni? huh, tak sedap langsung!'


Ingat kata pawang joegrimjow, dia cuma senyum dan tidak tinggikan suara. Tapi dalam hati dia puas sebab mak mertuanya walaupun kata tak sedap, tapi habis jugak. Jadi, racun itu sudah berada dalam perutnya! yeaaah kata hati Joana


Begitulah rutin selama sebulan....

'Minum shake ni ya mama!' Kata Joana yang baru balik salun tukar warna jadi hitam

Pada satu hari, kawan Jenny datang dan terkejut dengan perubahan dirinya

'Weh Jenny, apsal kau dah slim ni? sakit ke? kena kencing manis ke'

'Eh tak la. Aku bertambah bertenaga adalah....'

Jenny pun rasa pelik dengan perubahan dirinya. Hari-hari bertenaga. Beratnya pun dah turun 4kg sebulan ni. Tenaganya luar biasa gitu!!

Selain tu, dia jugak dah tak marah-marah dengan Joana. Joana pula hari-hari ikut kata pawang Joegrimjow yang kalau marah - senyum aje. Hari-hari kena bancuh shake. Hubungan antara mertua dan menantu jadi bertambah elok. Jenny dan Joana mula boleh bergurau senda, pergi shopping sama-sama, semua aktiviti dilakukan bersama dan Joana dah anggap Jenny seperti ibunya sendiri

Perkara ini menggembirakan Jonny, suaminya

Setelah 3 bulan, Joana menjadi takut kerana ikut kata pawang joegrimjow, racun shake itu akan bertindak balas. Dia terus berjumpa dengan pawang joegrimjow


Joana : Atuk.... masalah saya dah selesai.... tapi saya tak nak ibu mertua saya mati... macam mana nak hilangkan racun ni?
Joegrimjow : erm... senang saja!

Joana : wahh, macam mana???
Joegrimjow : Kamu sign up ahli sekarang dan boleh beli Herbalife dengan harga murah. Beli yang 1000vp teruslah, boleh pergi Spectacular

Joana : er....bukan ke atuk kata ni racun ke?
Joegrimjow : Kamu nampak ibu mertua kamu tenat ke bertambah sihat?

Joana : bertambah sihat.... 
Joegrimjow : haaa, tau takpeeee. Terus beli 1000vp eh?

Joana : ok ok. terima kasih atuk. Mak mertua saya tak makan racun la ni eh? thanksssss
Joegrimjow : most welcome

Setelah meninggalkan pawang joegrimjow, hati Joana berasa cukup lega. Mak mertua yang dianggap ibunya sekarang ni bukan makan racun! Setelah balik dari Spectacular, dia excited dan 9 bulan lepas tu dia jadi President Team. Hubungan dia dengan mak mertua dia pun dah macam anak beranak dan kekal hingga sekarang

Tamat cerita


pss : rekaan semata-mata. Tapi kalau nak Herbalife boleh contact joegrimjow. haha :)

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

3 comments:

shahrinabd said...

haha....lawak gila karangan ni tapi terselit tips menarik.

mimie farid said...

joe, ni macam ala-ala cerita Racun Ibu drama kat TV3 bebaru ni jek. heheh.

Rusdi Mashor said...

Bagus ceritanya.

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW