Share

AFF Suzuki Cup, Lee Min Hu dan K-Pop

Maka semalam berakhirlah saingan Malaysia untuk merebut piala AFF Suzuki Cup untuk kali kedua berturut-turut. Entah korang perasan ke tak, dah 3 tahun kita jadi juara di ASEAN ni, sejak SEA 2009, AFF 2010 dan tahun lepas SEA 2010 pun kita jadi juara je. Jadi kekalahan semalam ni kita kena terima dengan redha dan berbangga kerana Malaysia dah bagi yang terbaik


Dah bagi yang terbaik ke?

Entah apa silapnya semalam, permainan pemain kita tak seperti biasa. Kalau nak diikutkan, memang kita kena buru gol awal dulu compare dengan pasukan Thailand tapi separuh masa pertama memang Thailand control gol habis-habisan. Ada yang persoalkan padang yang buruk - pemain kita tak biasa, pemain Thailand dah biasa - ada juga persoalkan pengadil - pengadil dibayar rasuah, benci benci benci - dan pelbagai lagi alasan, kekalahan semalam yang agak perit terpaksa kita telan


Kontroversi pengadil

Dalam sesebuah permainan, pengadil adalah orang terpenting untuk jadikan sesebuah permainan itu adil. Dah nama pengadil ye tak? Tapi takleh kita persalahkan pengadil je memanjang, mungkin ada yang kita nampak di kaca tv pengadil tu xnampak dan ada yang kita tak nampak pengadil boleh nampak siap dengar lagi. 

Apa-apa pun, memang ramai tak bersetuju dengan tindakan pengadil yang bagi kad merah kepada pemain Malaysia di minit terakhir perlawanan separuh masa pertama membuatkan kita nampak lagi tak terdaya nak melawan Thailand yang bermain dengan 11 pemain manakala kita hanya 10. 




Maka hari ni, masih lagi berlanjutan kemarahan rakyat Malaysia kepada pengadil yang mengadili perlawanan semalam sampaikan banyak troll yang direka. Heh, hebat jugak rakyat kita troll troll ni eh?

Walau apa pun, lupakan sajalah peristiwa lepas, fokus kepada yang mendatang ni. Nak sangat aku sebelum tutup mata, nak tengok Malaysia lawan di World Cup. Semoga lebih banyak penambahbaikan akan diadakan tak kira dari segi pengurusan sehinggalah kepada pemain di atas padang. gud luck Malaysia, tahun depan kita mengaum lagi!


pss : singapore dengan thailand - siapa yang menang?

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

10 comments:

gadisBunga™ said...

takpelah. redha sebab kalah. terus jadi penyokong setia Harimau Malaya. Tapi untuk maafkan pengadil? never never never!

Just.wanie said...

lee min ho kuuu tak bersalahhh waaa aaa aaaaaaa

ahmadhiSyam said...

troll habis-habisan! muka asyik nk ketat jer...

Belalang hijau Perisik said...

xpe...usaha lagi next time...
belajar passing kasi tepat elok2 dulu... huhuhu

Mohd Faridzul Asyraf Mat Arifin said...

@gadisBunga™

amboi marah L(

Mohd Faridzul Asyraf Mat Arifin said...

@Just.wanie

bf ke cik wanie? heeee

Mohd Faridzul Asyraf Mat Arifin said...

@ahmadhiSyam

cg english katakan. huhu

Mohd Faridzul Asyraf Mat Arifin said...

@Belalang hijau Perisik

dieorng bagi alasan tanah xrata. haha

shay maggots said...

meh baca ulasan aku pasal game msia vs thai tempoh hari

obat tbc said...

oo... jadi malaysia kalah dari thailand??
saya tdk menontonnya..

menang atau kalah itu udah biasa dalam setiap pertandingan..

tetap semangat kawan, dukung tim mu.. ^^

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW