Share

Berhenti belajar di U untuk buat bisnes

Sekarang ni begitu banyak muda mudi yang berjaya dalam bisnes seusia awal 20 tahun lagi. Tak kiralah apa jua bisnesnya, gaya hidup orang muda ini sedikit sebanyak mempengaruhi rakan sebaya yang masih belajar. Ya lah, mana tahan tengok umur 20-21 dah mampu milik kereta sendiri, dah mampu ada harta sendiri dan dah melancong ke banyak tempat dengan duit sendiri

Dulu mungkin masuk U dan tamat U adalah yang dikejar, tapi senario sekarang dah berubah

Dulu masuk U luar negara ke dalam negara yang jadi pertanyaan utama, tapi senario sekarang dah berubah



Mungkin para student kat negara kita ni akhirnya dah sedar yang apa yang dibelajar di U sebenarnya bukanlah sebenarnya bidang kerja yang mereka akan ceburi. Sebab tu mereka sekarang cenderung untuk berhenti belajar dan start bisnes sendiri

Tambahan dengan rangkaian internet yang begitu meluas penggunaannya sekarang, lagilah mendorong ramai golongan muda remaja yang masih menuntuk untuk berbisnes semasa belajar. Yang lagi berani - berhenti belajar untuk fokus bisnes!


AWAS, bahaya yang tersembunyi!

Kalau korang dalam dilema sama ada nak meneruskan belajar atau nak berhenti belajar untuk buat bisnes, mungkin pendapat yang aku bagi ni korang boleh pertimbangkan. Pertamanya jangan terikut dengan orang.

Kalau korang semata-mata nak berhenti belajar sekarang semata-mata terikut-ikut dengan rakan korang yang dah berjaya tu, lupakan saja. Peratusan korang untuk rugi adalah sangat tinggi. Perlu tahu dan kalau boleh jumpalah mereka dan interviewlah mereka yang sudah berjaya yang aku jamin 100% jalan kejayaan mereka jauh lebih susah daripada korang nak dapatkan segulung ijazah

Silap besar kalau korang rasa berbisnes ni lebih mudah dari nak dapatkan segulung ijazah!

Kedua berbisnes sebagai jalan keluar tak nak belajar. Proses belajar itu bermula semenjak lahir sehinggalah ke liang lahad. Berhenti belajar maknanya korang berhenti hidup korang! Bagi mereka yang tahun-tahun terakhir belajar di U, aku pun pernah alami dengan stress dan mata pelajaran yang semakin susah. Ya, memang susah! Tapi berbisnes dengan berhenti belajar sebab susah dan nak lari dari proses pembelajaran - itu adalah kesilapan besar



Apa jua bisnes pun, korang kena bersiap sedia untuk jadi "anak didik" balik. Jangan ingat orang berjaya dalam bisnes tidak belajar, mereka lagi banyak belajar berbanding dengan mereka yang berada di U. Cuma pembelajaran mereka bukanlah semata-mata di dalam bilik darjah - ada di kedai kopi, ada di dalam bilik dan yang paling berharga belajar melakui pengalaman pahit

"Joe, part time bisnes sekarang dah dapat rm 10k sebulan, macam rugi je nak terus belajar...."

Itulah cadangan aku, minat sangat nak buat bisnes semasa di U, buat secara part time dulu. Apabila pendapatan dalam bisnes korang dah melebihi gaji lecturer korang, study korang pun tak terjejas sangat, aku pun memang cadangkan sangat-sangat korang berhenti belajar dan lebih fokus dalam bisnes korang tu.

Ingatlah, kisah satu kejayaan terlindung disebaliknya 1000 keperitan. Selamat berbisnes ya :)


pss : nak buat bisnes Herbalife secara part time di U? call abang joe ya, nanti abang joe ajarkan

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

3 comments:

Datin NurulSyazwanie said...

nice sharing joe. ta salah nini pilih joe as my coach. tenkiu very much.

part time di U adalah langkah pertama. insyaAllah

Mohd Faridzul Asyraf Mat Arifin said...

@Datin NurulSyazwanie

yesss, jom ke zero2hero
:)

Datin NurulSyazwanie said...

@Mohd Faridzul Asyraf Mat Arifin
rasanya ta dapat join tyme tu. mybe tu minggu test. ta bernaseb baek tyme tu ;(

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW