Share

5 aktiviti untuk bakar balik kalori ice cream baskin robin free

Dari 8 malam hingga 10 malam, Baskin Robin telah bagi ice cream secara percuma kepada pengunjung di 61 buat outlet diseluruh negara. Kat Kelantan ni takde rasanya, tapi tak pe sebab ice cream bukanlah makanan yang aku suka. Bagi ayam golek ke, haaa yang tu aku kalah.

Jadi kepada korang yang dah makan ice cream ni tadi sehingga meninggalkan tarawih di malam yang ke 20 ni, aku akan sediakan 5 jenis senaman untuk korang bakar balik kalori yang korang makan tadi. Haa, dah makan sampai kenyang, takkan tak nak bakar balik kan? Dah badan jadi semakin besar, mulalah salahkan faktor genetik. heh!



Tak tahulah ice cream perisa apa yang korang makan, tapi average aku rasa semua amek yg besar - lebih kurang 250-270 kcal. Jom kita tengok jenis senaman apa yang korang boleh lakukan untuk bakar balik 250-270kcal. Jangan terperanjat sudah eh :)


1) 25 minit skipping




Aku rasa kebanyakan korang ada tali skipping kat rumah kan? Nak bakar jumlah ice cream yang korang makan tadi, amek masa 25 minit baru dapat bakar sampai habis. 25 minit ni tanpa henti dan kelajuan sederhana. kalau dah berhenti kejap-kejap tu, tak kira. kena tambah lagilah biar sampai lebih 25 minit



2) 32 minit naik turun tangga




Kalau korang ada tangga kat rumah, atau tinggal di kawasan flat, condo atau apartment yang ada tangga, amek masa 32 minit untuk naik turun tangga. 32 minit ni barulah boleh bakar 250-270kcal yang dah korang sumbat kurang dari 2 minit kat baskin robin tadi


3) 1 jam 15 minit main bowling 



Haa, alang-alang dah kat shopping complex macam Alamanda tu, pergilah main bowling untuk bakar balik. Tapi agak lama jugaklah kena main, mungkin dalam 7-8 set macam tu dan masanya 1 jam 15 minit baru boleh bakar apa yang korang dah makan tadi


4) 1 jam 23 minit memasak 




Okeh, ni aktiviti yang agak malas lah nak buat untuk bakar 250-270kcal tadi. Memasak! Sebab nak bakar ice cream korang makan tadi kena memasak dengan lama, aku suggest korang masak terus untuk dibawa ke masjid2, boleh tambah pahala gitu. Ingat, 1 jam 23 minit ok!


5) 1 jam 32 minit shopping




Haaa, ni aktiviti yang paling para perempuan suka. mesti aktiviti ni korang pilih. Elok je dah lepas makan tu, sambung terus shopping ke, window shopping ke selama 1 jam 32 minit, kalori yang korang makan tadi pun akan terbakar. wahaa, bestlah kan!


*******

Okeh, tu jenis aktiviti yang korang kena lakukan untuk bakar balik jumlah yang korang makan tu. ahaa, sanggup? Aktiviti ni anggaran untuk berat 60-65 bagi seorang perempuan. lebih kurang je lah. Amacam? Aku rasa baik korang baca entry ni dulu sebelum nak makan ice cream tadi kan? wahaha

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

8 comments:

nurdani said...

haha. khas untuk mereka yang makan ice cream tu tadi.

beratur panjang. nasib baik tak teringin nak pegi

Mohd Faridzul Asyraf Mat Arifin said...

@nurdani

panjang ke beratur?
hehe

eton said...

sy suka pilihan terakhir.. hehehe

JIJI YU said...

joe..ejah ifthor blogger kelate joe..ado doh ngn aku..duo tigo ore nok ni

❤Kamsiah❤ said...

kulim takde B&R,,:)

Mohd Faridzul Asyraf Mat Arifin said...

@eton

apa lagi, jom buat

Mohd Faridzul Asyraf Mat Arifin said...

@JIJI YU

nok ko? bleh jah
adjust nombor tu 0169640972

Mohd Faridzul Asyraf Mat Arifin said...

@❤Kamsiah❤

sama la sini pon

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW