Share

Kenapa aku tak nak bakal isteri aku seorang doktor

Sejak dua menjak ni, sejak aku selalu duk doa biar Allah temukan jodoh yang sesuai untuk aku, ada beberapa kenalan rapat dan tak rapat dengan aku cuba nak temukan jodoh untuk aku. Heh, power kan doa tu, memang terus makbul! Setakat ni ada 4 orang yang mencuba dan 4 4 orang tu nak jodohkan aku dengan doktor! Seorang tu katanya blaja lagi kat oversea tahun ke4, seorang lagi baru masuk 1st year juga medic dan 2 lagi aku tak ingat background tapi memang amek medic. haha, seronok betul ok!

Tapi kan, aku kalau boleh memang tak nak bakal isteri aku seorang doktor. Walaupun passion aku kearah kesihatan tapi memang kalau boleh tak nak isteri nanti seorang doktor. Eh eh eh, janganlah marah para doktor di luar sana, sebab ni aku nye pendapat je, orang lain punya pendapat mungkin ada yang suka isteri dieorang jadi doktor. Lagipun aku saaaaaaangat ramai kawan yang amek medic, harap-harap dieorang tak marahkan aku buat entry ni. 

heh, kena cover dulu

So kat bawah ini adalah sebab-sebab taknak bakal isteri seorang doktor, wahaha, baca dengan kesabaran ok


1) Pandai sangat susah jugak



Nak jadi doktor ni memang kena orang pandai-pandai. Kalau kat matrik tu, dapat 4 flat pon belum tentu dapat sambung medic. So memang orang yang pandai je lah bleh jadi doktor ni. aku pun tak paham kenapa kenapa orang pandai jadi doktor, apa yang kurang pandai macam aku ni tak layak ke? Huh, sungguh tidak puas hati! Memandangkan sistem kita dah macam tu, kenalah terima hakikat tu. Ok, sebut pandai ni, aku tak kata semua, tapi ada perempuan bila dah pandai dia punya ego tinggi sikit. Aku memang jenis yang cepat kecik hati bila, katakanlah masa dah kawin nanti aku dengan bini aku bergaduh slumber die cakap

'at least i doktor, i lebih bijak dari u!'

Gila kalau keluar ayat macam ni dari bini aku nanti, terus kena cerai kat situ jugak. haha, so untuk mengelak perkara gini terjadi, doktor is not on my list. kekeke, tak puas hati? tengok no 2 pulak



2) Doktor perempuan kebanyakannya failed bergaya



Familiar? haha, aku ada seorang kawan ni tau, die student medic, pernah dia suruh aku tulis blog pasal bagaimana perempuan mahu bergaya. Kata dia, bab-bab bergaya ni memang die failed. Nak tanya kawan pun hampir semua kawannya pun jugak budak medic dan memang failed bergaya-gaya ni. Kenyataan aku dikuatkan lagi dengan pemerhatian aku kat hospital-hospital, doktor perempuan memang tak reti nak bergaya. wahahaha, betul kan?

Kejap joe, ko nak isteri ko pandai bergaya ke? harammm harammm

Cuba korang bayangkan kalau kat luar pun dieorang tak pandai bergaya, ini kan pula dalam rumah! Eiishh, tak mo lah aku balik rumah nanti tengok isteri tido pakai kain batik je, xpun baju tidur kelawar die tu, haiishh, tak sedap mata memandang ok. Siapa kata bergaya tu haram, tidak menutup aurat tu yang haram. Bergaya kalau pandai caranya sangat sedap mata memandang walaupun menutup aurat. Macam hana tajima. eh pulak!



3) Lebih lama di hospital berbanding di rumah



Oh my oh my, ini memang betul! Menjadi ketakutan pada aku bila fikir isteri aku nanti bakal menghabiskan masanya lebih di hospital/klinik berbanding di rumah. Sape yang nak melayan aku nanti? sape nak melayan anak-anak aku berdozen-dozen kat rumah nanti? bibik kah? Baik kawin dengan bibik kan? woottsss

Kalau on call tu, mak aiih, memang masuk kerja hari isnin pagi kul 9, sambung on call malamnya tak balik rumah then petang selasa baru balik. What?? Maknanya 34 jam aku takkan jumpa dengan bini aku. Kalau on call 4 kali sebulan? aaaahhh, jiwa sengsara ok!

SAY NO TO DOCTOR!!!!
*wink wink*

*******


Actually kat atas ni melawak je, jangan lah amek serius pulak ya. gurau-gurau malam hari =) Doktor ni kerja mulia, memang kena ada pengorbanan, nak dapat ijazah jadi doktor pun bukan senang kan? so memang aku respek habis-habisan lah kat doktor-doktor ni. U r soooooo goooooooooodddddd


Tapi respek pun memang nak buat calon isteri tidak lah, sebab utama adalah....




Malam-malam taknak peluk bantal peluk, nak peluk isteriiiiiiiiii


Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

46 comments:

FarhanaDr said...

Haaaaaaaaaaa!!!!! *tak terkata dah, mampu menanges jek laa*

Haha.. :p

:: Yeah, kerja ni menuntut pengorbanan dan tak semua orang faham unless you're in the same field.. Ends up, ramai doktor kahwin doktor.. ::

shazwanazizan / wanblur said...

amboi... haha

P/s: ada juga dr kawen ustazah, lain profesion lagi kepelbagaian. ala ala 1 malysia. hehe

Azah said...

okay.. sekarang dah boleh tolak joe dari list... haha..

bang oi, skrg dah pakai sistem shift. nnt leh lama2 sket ngan isteri doktor tu... :P

cik_paan said...

tak semestinya orang yang tak bergaya kat luar tu buruk bila kat rumah..
ramai je yang biasa2 kat luar, tapi bila dalam rumah, lawa habis...

kalau pandai bergaya, nak tarik perhatian orang lain, tak guna bro..
baik cantik isteri tu, khas utuk suami je...eksklusig gitu

Aunty P :) said...

hahhaha emmang tak boleh bla punye alasan .
weh..weh bini SMS tuh doc jugak,, lawo je,, pandai jee bgaya

azel arora najmi said...

kalau dah jodoh takkan nak tolak gak abg joe ? :D



p/s : errr ... budak2 yg bahagian lab medic terkategori gak tak ?
hohohoho ~
:P

noralisme said...

hahahaha.nasib baik saya bukan doktor..hehehe

Fina Fento said...

amboi diaaaa..

sepupu saya bakal doktor & bakal suami dia bakal engineer. dia cun & pandai bergaya sekian terima kasih :D

Anonymous said...

hahaha..lawak..mudahan2an Joe bertemu jodoh dengan doktor yg pandai bergaya,sayang kat awak..,muslimah doktor..ok apa..hehe

intannuratiqahmohamadyunus said...

KESUKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK HATIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

delarocha said...

pernah cuba mengurat doktor...

tapi...

boo layannnn... ahaksss

hafizasuraya said...

hahaha..
harap2 nanti temu jodoh ngn doctor ye..
hehe

ueya megami said...

err dentist doktor jugak kan?hehe.tp xterasa pon dgn this entry.tp skng nie xsemua bakal doktor mcm ape yg encik joe ckp la.me myself pon jenis yg suke bergaye smpai kdg2 org yg tanye eh btol ke awk nie bakal dktor uhuk.semua org lain2 perangai kan. =)

eton said...

ajal maut jodoh pertemuaan kat tgn tuhan.. kalau dah jodoh x kemana kan abg joe.. hehehe

kembatolo™ said...

tapi aku rase macam nak cari doc. rase jelah.. hahahaha

Tasha said...

ckp sngt xnak,dpt kang...haha

Anonymous said...

yg bab bergaya 2 cam xpatut je..... kire untung sorg laki 2 if wife die jage maruah 2k husben mean, bgaye 2k husben.. bkn 2k org len ...

Muslimah Optimis said...

ngeh..ngeh..ngeh.. so kalo cikgu pulak macam mana??

shidaidris said...

kahkah, boleh pulak. tapi memang betul pun. cumanya kerja doc ni memang respek abis ah

Bella Bell said...

tu dia.. ayat akhir.. nak peluk isteri na... hehehe.. :)

Puteri Biru said...

bhahaha.. lucu jek baca.. :p

Pateh Adnan said...

cess! kalau camtu pompuan pon same la jugak taknak bakal suami die doktor. bussyyyy jeee! haha

http://patehadnan.blogspot.com/2011/09/wordless-wednesday-3-i-found-one.html

dhiera said...

amboi, kemain kan~

~Miss_eiyDa ~ said...

cari sururumah tangga sepebuh masa dah la joe...senang..heee pastu ajar dia bergaya..kemainn kan..;p

My SweetPea said...

Cari istri x bekerja...kan senang

eyjalukman said...

iyeke doktor tk pndai bergaya ?
cer tgk FL , oke je . haha;D

depends pd pndapat masing2 lah kan .
tp klu da jodoh Allah tntukan , mesti ad hikmahnye ;)

RinnAzrinah said...

hahahaa!!... lawak lerr... kesian para doctor di luar sana... x de can laa nak kawin ngan c Joe nih... hahaa

Ekmi Rabat said...

dulu kat matrik rank sapa paling bergaya:
budak akaun>budak hayat>budak fizikal. sedey ja bdk fizik..

hehe tapi bila bc entry ni rasa gembira skit, tp rasanya still engineer lg tak lh bergaya dr Doc.

syanabel said...

Betul ke Lelaki tak nak isteri Doktor

Dr Zatiel Ismail said...

salam. ini nk pgl adik ke abang?
memandangkan u dah berpantun tu, kenala komen kan. ada betul yg u ckp tu. yg priority, bab bergaya ke? u need to choose la. tapi tak semua kan. mmg ada yg pandai bergaya. tp x bergaya pon, diorang ni bawak beg branded, ori kay. bab kurang kat rmh, keje lain pon ada mcm tu jgk. skrg dah ade shift, tak de la lama kat hospital. tp 1 la, bab oncall. kalau ada kes, u kena rela lepaskan dia keluarla even tgh malam jumaat pon.
sori kalau ada terkasar bahasa. skdr jawapan je kot. da~~

hidayahjamal said...

num 2, aku xsetuju..erm, aku bukan doktor..so bila bole jmp g ni :D

Anonymous said...

hello...i know it's ur own opinion, but please don't influence other people with ur 'kinda narrowed-mind"..kesian bkl2 doc, jth saham dorg nk kawen...ingtlah, hanya Allah yg tahu what is the BEST for us..ok??peace!!!

fadhilah mahamood said...

hai. nk share boleh? tQ~

Tulip said...

Saya pun cepat kecik hati gak haha. Laki pandai ke bodoh ke pun ego tinggi haha.

amy emyla said...

oww..say no to doctor??
jaat btul...
if can i say..say no to engineer too..sentapp tak..
ego? xpndai brgaya??..

cinta cukulet said...

doktor perempuan tak pandai bergaya? haha..kalau bergaya yg dimaksudkan tu adalah bergaya macam model or artis, memang tak la kot..fuhh..kalau pakai high heel macam dalam gambar tu time ward round tak smpai sejam dah tercabut kot kaki ni..belum lagi time berkejar kalau ada emergency, silap-silap doktor dulu yg jatuh tergolek..hehehee..

Oklah..memang la ikut pemerhatian saya pun mostly doktor tak bergaya sangat. Saya dgn kawan2 pun pergi wad hari2 pakai baju kurung je. Tapi at least takde yang selekeh. Mostly nampak kemas and presentable...oklah tu kan..nak pergi treat patient, bukan nak pergi party ke shopping ke..itu lain cerita la :P

But bab kahwin dengan doktor ni (or apa2 kerja sekali pun) if you can't really understand the nature of her job, I don't think that you should marry that person. Kalau rasa tak sesuai dan tak dapat terima, baik jangan dari awal lagi.nanti menyumbang ke arah peningkatan kadar penceraian pulak.

Eh..mcm terlebih panjang pulak komen hehe..anyway..selamat mencari calon isteri yang sesuai encik joe. Pedulik la apa org nak kata, nanti yang nak hidup dgn dia pun encik joe sorang jugak kan =)

kihikihi said...

hye xnk bekenalan ngan sy yg bkn doc?? mmber uyu. -_-

fuzzyskuzzy said...

point no 1 dan 2 adelah sangat arguable. am speaking as a medical student myself :D tapi point no 3 tu, hahah takleh uatpe ah kan.tapi di masa hdpn mana ade on call dah bro,pkai shift dah nanti..takde ah busy mana sgt..so,mungkin boleh di consider semula calon2 4 org tu?? :p

zared said...

erm salam~ what if calon tu a dentistry student? would your points of argument still be the same? just curios~ =p

budaknerd~ said...

wah wah :) tanak doctor ye? xpela siapelah kite ni :D terase hati doctor to be ni taw :D haha btw come singgah to my blog http://fatinamiraizati.blogspot.com/

Anonymous said...

Semekom bang,

Kau engineer, kau nak bini engineer jugak ke? Keje engineer 2 jam sehari je ke? Keje selain doctor dok kat umah je ke? FYI, soon keja doctor nie pakai shift. So, kalau kau tak leh accept prinsip keje doc yg kena oncall, kau ingat keje kilang tak de overtime ke?

Kalau aku dapat wife doctor, aku lagi bangga ada wife doctor. Sebab apa? Sebab baru aku dapat tengok kekuatan seseorang wanita. Dia tahu divide masa sebagai doc, at the same time jadi wife. Lagi awesome bila dia pun seorang ibu. Suppose wanita macam nie laki should proud of sebab how amazing she could be dalam menjalin hubungan dengan Allah, Isteri, Ibu, rakan kerja dan pesakit.

And pasal bergaya tuu, pernah ke kau ke hospital jumpa doc pakai make up tebai, baju blink blink, high heels segala bagai? Of coz la tak kan. Ramai ja doc pandai bergaya. Tengok la masa zaman diorang dalam U and bukan masa bekerja. Time kerja tu, redha la kalau dia tak bergaya.

Okay... Tuu opinion saya sebagai orang dalam arena medic nie dan insyaAllah seorang doc tak lama lagi. Wallahualam. Segala yg baik datang dari Allah, yang kurang itu dari kita manusia yang tiada kesempurnaan.

MISZ nOtHing said...

nak wat camnne...dah mindset camtuh..ape ape pon,kite tak mmpu kot nak mengelak dri ketentuan Tuhan...lgi pon obvious kot Tuhan nak jodohkan u dngan doc...empat empat kot, doktor..btw,kalau jodoh tak ke mane

Nur Cu'a said...

@Anonymousa good comment :)

Siti Aishah said...

Entah klo saya dapat suami doktor alhamdullilah laa.. Tapi klo dapat yg kerja lain pun apa salahnya.. Asalkan dia dapat bimbing saya jadi insan yg mulia di sisi Allah dah laa :)

aznial said...

Greetings and Good Day !

We are Owner and Operator a General Practice (GP) Clinic in Bandar Sungai Long, Bangi and Putrajaya (Presint Diplomatik - Klinik Pakar KASIH).

We are looking for a dedicated Medical Officer Requirements at Bandar Sungai Long Clinic:-

Lady doctor
MBBS or equivalent from a recognized institution approved by Ministry of Health Malaysia
Possess valid Annual Practicing Certificate
Registered with Malaysia Medical Council
Minimum 2 years working experience in Obstetric & Gynecology
Attended an Obstetric Life Saving Skill
Attended A Neonatal Resuscitation Program
Working hours negotiable with minimum on-call
Very attractive salary RM7,000 (starting)

Kindly please send to recommend CV to: aznial@gmail.com

Clinic information:-
PUSAT RAWATAN SUNGAI LONG
NO. 12 JALAN SL 1/13
BANDAR SUNGAI LONG
43000 KAJANG
SELANGOR
TEL / FAX: 03-90114833

Sender:-
Ir. Aznial Rahmat
Director
KASIH Group
012 312 9264
aznial@gmail.com

journey ya ukhti said...

Assalamualaikum...sy slalu imaginasi je doktor mcm mana...slalu bca novel je...hahaha ......hope u can fine u princess ..penyejuk mata duniawi dn syurgawi

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW