Share

Kisah Pop Corn dan Ice Lemon Tea

Pop Corn

Pop Corn


Joegrimjow (bukan nama sebenar) merancang untuk menghabiskan petangnya dengan menonton wayang. Tanpa hala tuju cerita apa yang ingin ditonton, dia membeli tiket cerita yang paling awal ditayangkan yang sesuai dengan waktunya. Setelah membeli tiket, dia ke kaunter untuk membeli pop corn dan ice lemon tea - bekalan sepanjang movie ditayangkan

'Ice lemon tea satu, bagi regular ek' katanya

'Tak nak large? tambah 80 sen je' promote yang menjaga kaunter

Ayat tambah 80 sen memang seolah menghina aku. Apa mamat ni ingat aku takde 80 sen sampai nak jimat-jimat? Bukan taknak large, cuma nanti akan ganggu oranglah selalu sangat pegi tandas - monolog dalaman dalam dirinya

'Takpe, medium je' katanya dengan nada slow

'ok, RM 3, terima kasih dan selamat menonton' sambil tersenyum

Setelah menghirup 2-3 sedut, dia menunggu lampu now seating untuk masuk ke dalam panggung wayang. Ya, dah now seating Hall 2 - dia terus menuju masuk


******

Dia antara yang terawal masuk. Seat di tengah membuatkan dia berpuas hati dengan pandangannya dengan screen. Memang jelas! Nasib baik book awal! Sambil trailer movie yang akan muncul ditayangkan di screen, datang sekumpulan gadis, 3 orang kesemuanya

Seorang bertudung pink, berbaju agak ketat

Seorang bertudung pink garang, berbaju fesyen moden. Lawa!

Seorang lagi tidak bertudung, dah sudah pasti berbaju

Kebetulan yang bertudung pink garang yang mana tahap kecomelan dia lebih menonjol berbanding 2 orang lagi kawannya itu duduk ditepinya. Ehem, sambil membetulkan tempat duduknya dengan duduk lebih sopan, joegrimjow mula berlagak macho. Kedengaran kumpulan gadis itu berbual-bual dan sebab tiada benda nak dibuat dalam panggung wayang itu, dia mencuri-curi dengar perbualan

Antara ayat yang dia dengar

'lepas ni shooping'

'hero filem ni handsome ok'

'assignment berlambak tak siap lagi ni'

'lepas ni balik teruslah'

dan perkataan yang muncul di bibir perempuan comel ditepinya menarik perhatiannya berbanding ayat-ayat lain yang dia dengar

'kecewa dengan ex aku'

taraaaa, ex, ex bf sudah pasti. mesti perempuan comel ini solo sekarang. Perlukah dia bertegur sapa. Dia mula berteka-teki sama ada mahu tegur atau tidak. Sayang comel sebegini tidak ditegur - kata hati jahatnya. Control macholah bro, mana ada lelaki tego pompuan - kata hati murninya pula. 

Selepas berteka-teki, akhirnya dia buat keputusan untuk menegur perempuan comel ditepinya itu. Tapi, nak je tegur wayang dah start. ahhh, tak sempat! bentak hatinya


*****

Wayang bermula. Ada iklan KFC yang mana anak ayam cuba menolak Colonel masuk dalam wayang. Entah dah berapa kali dia menonton tapi masih lucu. Dia gelak kecil dan pandang ketepinya, kebetulan perempuan comel itu pun memandang kearahnya. OMG, hatinya luluh....

Wayang dimainkan. Tapi hatinya berdegup kencang walaupun babak romantik yang berlegar di screen wayang. Masih teringat akan senyuman perempuan tadi!

Dia mula menghirup air ice lemon tea yang diminumnya.

Tonton lagi

Tangannya meraba pop corn di tepi kirinya, disuap kedalam mulut sambil kunyah perlahan

Tonton lagi

Sekali lagi bibirnya mulai minum ice lemon tea di tepi satu lagi

Tangannya meraba sekali lagi pop corn. Tiba-tiba, dia tersentuh satu benda. Oh my, benda ini bukan gerutu macam pop corn, tapi lembut macam tangan. Ditoleh  dan melihat tangan perempuan tadi yang mengambil pop cornnya!


*******

Bersambung.... setelah balik UK. wakaka


pss : schedule post. dah naik flight dah pukul 3 petang, 13 jam akan berada di awangan. doakan perjalanan selamat ya =) 

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

23 comments:

Wadi AR said...

hahaha joe pntg nmpk pmpuan

Nazz@Purple said...

semoga selamat smpai..cepat sambung cite ni..

Kamil Kahar said...

damn...this story is good...haha...hope hepi ending...lalala...

Red said...

Cepat sambung!!!! XD

firuzLazuardi said...

joe tgok wayang ke main wayang?...hahahaha...cepat balik! xpayah lama2 kat sana...(semangat je ak nk tau ending...hahaha)

belog|amiyo said...

ceit... sempat lagi buat entry macam ni sebelum fly. haha. semoga selamat.
aku jugak lah yang tak fly balik Msia lagi. arghh!

Aku Ibu Muda said...

cepat2 sambungg

KiD said...

awek mana tu joe? hehehee
Melayan Karenah Anak

Blog Hangit said...

good story..tapi aku rasa ko teramik pop corn awek tu lah..pastu ko malu terus tak jadi ayat..kalo ending macam ni memang takde jodoh dengan awek tu..haha

Peri PiA said...

grr,geram nyaaaa

semoga selamat semua nya

iPai said...

kau ni joe, dari dulu sampai skrang, sama je kan .. haish ... hhahaha .. lawak laa weh

oPiE iSa said...

wowowo, gatai rupanya joe ni. =P
Tak sabar nk tggu part strusnya....

Smoga slmt smpai UK~

fizah said...

menarik cite,bole wt novel...jgn lupe smbg yea,,

shida said...

sangat peka dengan sekeliling lah..ho3
jmput sggah blog shida..ce denga Lisa Surihani menyanyi sat..ok tak vocal die nih..
http://luvabenbaby.blogspot.com/2011/07/lisa-surihani-buat-album.html

Adziim said...

Aku syak cerita ni ada unsur tipu-tipu.

APi said...

selamat berkonvo bro..

hidayahjamal said...

iklan btul, ha sambung nt aku nk baca.. slmt la sampai ye :)

kaizen said...

bler pulak joe hulur kt pompuan tuh??

jom JOIN

Promot Blog FREE!!!

sekapur said...

haaaa...nk sambung lagi!!!!

Tasha said...

eh,smbg blaja lg ke mmg blm hbs..hehe..take care ^^

muchang said...

laaa balik msia ke?? lambatnya lagi nak smbung :(

Acik said...

dah kat Msia ke ni? sambung le citer ... :)

anyss said...

Assalamualaikum,
Moga selamat pergi dan selamat kembali.

Opsssss: nape ambik popcorn orang sebelah tu? hu hu hu

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW