Share

Nasi Kerabu Joegrimjow

Salam,

Kebelakangan ini banyak pula blog ini masuk gambar-gambar makanan ya? ishh, ini tandana apa ni ya? hati gembira atau apa ni? patutlah tadi timbang berat, memang naik 2 kg! wahwah, encik joegrimjow ni memang kalau bab makanan dialah yang akan banyak makan. Nasib baik kena control, kalau tak habis semua custemer lari. ekeke


Nasi kerabu joegrimjow


Ada satu jenis masakan yang memang terkenal untuk keluarga aku ni. Bila ada ahli keluarga balik ke kampung, hidangan ini yang akan dimasak dan dimakan dengan hati girangnya. Apakah jenis masakan itu? Nasi kerabu Ayam percik! Sedap memangs sedap, sama juga dengan nilai kalori yang terkandung. apakah terkandung dalam masakan ini?



Ayam percik sudah pasti



Nasi yang berwarna kuning-kuning


Ulam-ulang bersama kelapa goreng



ikan celup tepung yang sangat mengiurkan!


Di UK dulu memang ada perancangan untuk masak makanan ini. Tapi disebabkan terlalu banyak bahan yang tiada dan susah nak cari (alasan) tak jadi nak masak. Tengoklah nanti bila dah balik UK, akan ku masak untuk junior-junior tersayang yang bakal pergi ke Sheffield nanti. Barulah boleh jadi senior yang disayangi oleh junior. ye tak? ekeke


gambar penutup pasti ada!


Ada junior yang akan datang ke UK tanya, ada tak kelas masakan yang singkat untuk diikuti. aku cakap, tak payah belajar masak, dah sampai ke sana, tak pandai masak pun akan jadi pandai masak. memang auto akan jadi pandai. macam aku dulu, bawang merah dengan putih bertukar, daun bawang dengan serai boleh bertukar, sampai sana, hohohohohoho, jadi pandai =)


pss : projek besar esok ni!

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

20 comments:

Jard The Great said...

erkk.. ku suka nasi dagang lagi.. =p

joegrimjow said...

@Jard The Great

nasi dagang sedap jugak

Mat Gebu said...

salam tuan...
Erkkk....nasi kerabu..ai likee!!!..Budu tak de ke?...itu ikan, masya allahh...

fiD said...

aku suka nasi ni!

joegrimjow said...

@Mat Gebu

besar kan ikan tu?
huhu

joegrimjow said...

@fiD

ku pon sangat suka!

myz ramz said...

sangat suka nasi kerabu...camne nak hasilkan nasi kerabu tu yek...?

joegrimjow said...

@myz ramz

terlupa letak cara membuatnya
huhu

tengkorakemas said...

sedap2..kalau ada budu...fuh!

joegrimjow said...

@tengkorakemas

budu specel
xleh tunjuk
hehe

Shafika Syuhada Rosli said...

xtau pun ade nasi kerabu ayam percik . ~~.
*slalu jumpe color purple .

joegrimjow said...

@Shafika Syuhada Rosli
yg ni versi keluarga tersayang

mama zharfan said...

me rindu giller nak mkn nasi kerabu ni, tp kaler purple/biru, tak mau yg kuning :p

kak ina kl said...

joe..kalaulah kamu masak..tentu kamu pun boleh glam mcm mat gebu tau..gelak akak baca bila kamu cerita dari tak pandai masak boleh pandai bila duk jejauh dari sini.

sekarang ni kan, sape alert, cepat menaip dan update dialah yang pertama..

terfikir pulak camner ek kita berdua boleh dpt idea yang sama????

joegrimjow said...

@mama zharfan

try lah kuning
sodaaap
;)

joegrimjow said...

@kak ina kl

mgkin lepas tengok buletin utama kot
huhu

rhapsody LiN said...

nsi kerabu dri kelantan gak terbaeekk...

;)

lumut said...

joeeeeeeeeeeeeeeeee...kamu mmg kannnnnnn..issskkkkk.....

perut saya berbunyik tgk gamba tuh...

joe,nnt saya balik awk jemput saya makan nasi kerabu kt umh awk ek..=p

saye x nak tmpat lain..saye nak sebijik mcm tu jugak..x kire!!

eh eh sape saye nak mtk2 plak kan?hee

arrizz said...

nasi kerabu mmg sedap..aku ske..hehe..tliur lak aku tgk gmbr2 kt atas nie, hehe..

yasminsarian said...

wuuu,,,sedapnyer,,, i like nasi kerabu!!! sy mau jugek,,, nak nasi kerabu tu!!!!!!!!!!!!!!!!!

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW