Share

Tips kesihatan bersama Joegrimjow (1)

Salam semuaaa (baca dengan mood happy)


Berjumpa lagi dalam rancangan tips kesihatan bersama joegrimjow. Hikhik. Kali ni saya mahu share dengan puan2 dan tuan2 mengenai kesihatan dalam badan kita. Sebab tips ini dalam berskala, saya kali ni akan ceritakan overall sahaja sebelum kita ke spesifik tajuk. OK? kalau ada sebarang masalah atau pertanyaa, boleh tinggal di ruangan komen, saya akan cuba jawabnya.


Faktor yang menjahanamkan kesihatan


Hoho, bunyi macam kasar ya? hehe, biasalah, tajuk kena gempak tapi jangan risau, saya seorang yang halus mulus gitu dan akan bagi penerangan secara terbaik punya. Anda akan ingatnya sampai ke hari tua nanti. Nanti kalau makan KFC tu pun anda pasti akan teringatkan tips ni. hikhik. Ok, kita lihat apa yang menjahanamkan kesihatan kita ya

  1. Fast food yang kaya dengan lemak dan kurang nutrisi
  2. Sedentary lifestyle
  3. Pencemaran
  4. Stress
  5. Ubat2an yang banyak dadah, eeeiiiiwww
  6. Kurang fibre dari buah, sayur2an
  7. Makanan yang tak cukup protein untuk kesihatan otot dan tulang
  8. Tak cukup rehat
Ok, saya tak sentuh banyak, cuma nak sentuh yang nombor 1 dan juga 8. Kebanyakan makanan kita sekarang semua nak fast-fast je. Tahukah anda, ecececeee, macam fakta sains plak kan, dunia kita ni begitu banyak makanan ringan ni sampaikan punca utama obesiti di dunia adalah makanan ringan

Makanan ringan ni bukannya makan sekali esok terus gemuk, eh eh, tak tak, kalau makan sekali terus gemuk, habislah pak bedah, mak zizie akan gemuk kan, ni tak ye puan2 tuan2, kesan makanan ringan ni akan kita dapat masa kita dah tua2 nanti. Sebabnya badan kita dah biasa makan makanan yang bernutrisi rendah menjadikan banyak function dalam badan kita tergendala dan tak capai peringkat optimum


Sayanglah kan tuhan cipta elok2 sistem penghadaman kita, kita sendiri yang merosakkanya. ish3




Seterusnya adalah no 8 iaitu tak cukup rehat. Puan2 tuan2 oii, rehat ni penting sangat ok. Jangan kita kerja terlampau kuat sehingga abaikan rehat kita. Ala, kalau kat highway pun kalau mengantuk kita kena buat apa? ye betullll, rehat. Badan kita ni memang dicipta untuk tidak bekerja 24 jam, kita perlukan rehat. Jadi, rehat yang cukup ni akan menjamin kesihatan yang segar bugar


pss pss (sambil berbisik)


tapi kan, janganlah rehat sampai baby pun kalah. 12 jam sehari tidur. waka waka waka, ni bapak baby ke ape ni tido banyak2 ni. Tak boleh jugak, tak produktif! Ok, ni ada saya mahu suggest satu petua untuk terus kekal sihat aktif sepanjang masa iaitu tidur sekejap pada waktu tengahari. IYEEEE, bile sepagi kita buat kerja, kita tidur sekejap, 10 ke 15 minit pada waktu tengahri. sebelum nak solat zohor ke, bila kita bangun, wwaahhhhh, macam dunia ni milik kita kesegarannya. Tak caye? buatlah. hihik



Oklah, itu sahaja. Nanti kita berjumpa lagi. Kalau ada mana2 tajuk untuk dibincangkan, jangan lupa calling2 i ya, talian 24 jam gitu. hihik. Bubyeeeee.

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

16 comments:

Just.wanie said...

huhu .

saya kalau tidor x der maknanya nk 10-15 minit .
paling kurang tidor petang 3 jam .
hukhuk , bukan apa dh sedap2 tdo pastu kejap je rasa mcm adoiii nk marah je mcm singa !

thanks abg joe !

RedBoy said...

pandai joe buat lawak ye.. terhibur sikit redboy d ptg khamis ni.. apa2 pon kesihatan mesti kena jaga.. kan?

joegrimjow said...

@RedBoy

of cozz, kena sangat menjaganya
=)

NurulAinWASI said...

happy semacam je kali ni :)

hehe

joegrimjow said...

@NurulAinWASI

erkk, nak happy xleh ke? hehe

NurulAinWASI said...

boleh saje :)

bile happy orang yang bace pun akan happy

/Dayah//Nurul/ said...

happy meal gitu..oh, sy suka mkn mamee dan main sama budak2 :)

joegrimjow said...

@NurulAinWASI

hoho, harap inputnya dapat la ye

joegrimjow said...

@/Dayah//Nurul/

jgn lebih2
nanti badan merana
=)

Keretapi said...

tidur sebelum zuhur tu mmg sunnah nabi kan?

untuk budak sekolah, tido paling ideal ialah pukul 3 dan ke atas. masalahnya bila bangun je mesti dah nak maghrib.

nyenyak betul seperti dalam perut ibu --"

Wan Perlis said...

jgn tak sarapan pagi wahai rakyat malaysia

joegrimjow said...

@Keretapi

pernah dengar masa jumaat je
hari lain xtau r

joegrimjow said...

@Wan Perlis

sarapan pagi pun kena jaga, jgn keterlaluan sangat

honey amour said...

sangat berguna la joe..tengkiu very the much....kalau ada entry2 untuk kesihatan dan kecantikan okeh gak ni..

CIK FAYYAD said...

dulu-dulu saya percaya pada " KEEP UR ENERGY " kalau tak..habis. hahahah

and its totally wrong. makin kita banyak guna tenaga..badan makin sihat.

joegrimjow said...

@CIK FAYYAD

myth dalam kesihatan, sangat banyak!

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW