Share

Tutorial blog : Post + Promote + Ping dalam minit Pertama

Salam 1tutorial,



Segmen tutorial blog dengan joegrimjow datang lagi! Ok, kali ini mahu share dengan anda semua mengenai Unique Visitor (uv). Menurut pembacaan aku uv ni antara elemen yang sangat penting bagi sesebuah blog kerana dengan uv lah kita boleh tahu akan 'kesihatan' blog kita, pakcik wikipedia berkata

statistic describing a unit of traffic to a website, counting each visitor only once in the time frame of the report

aku cari lagi fakta mengenai time frame. Apa yang dimaksudkan dengan time frame tu sebenarnya? adakah jam? adakah masa atau macam mana? ternyata tak jumpa! Tapi setelah jalankan eksperimen, kebanyakan hits counter mengira uv dari segi masa. atau lebih tepat jam. Maknanya, kalau ada satu IP address melawat blog anda pada pukul 11.01 pagi, dan dia (IP sama) melawat lagi pukul 11.35 pagi, dikire satu UV. sebaliknya kalau dia melawat pukul 11.01 pagi dan melawat lagi pukul 12.15 tengahari, dikira dua UV. heh, sahih ke tak tak tahu, tapi apa yang aku buat 3 p dalam minit pertama ni bagi kesan jugak kepada jumlah UV. Apakah 3 p itu?



1) Post

Kebiasaannya aku akan post entry baru (seperti entry ni) sebelum suku pertama setiap jam. Ini akan bagi kelebihan kepada jumlah UV.



2 ) Promote

Lepas post blog, barulah boleh promote entry anda tu. tempat paling sesuai untuk promote adalah facebook (bergantung pada jumlah friend anda) Selain tu, jangan lupa twit di twitter, kalau banyak follower, akan ada juga kesannya kepada traffic




3) Ping

Banyak tempat boleh ping entry kita ni. Biasanya aku akan ping blog di Gengblogger (juga sesuai untuk promote blog) imcurtain.com, pingoat.com, pingler.com. Ada lagi pingsite yang menarik? jangan lupa share



Ok, walaupun ini tidak sahih atau tidak, tak rugi mencuba kan? heh, jadi, JOM buat 3p ni, kalau ada kesan, jangan lupa bgtau. boleh sama2 kita kumpul bahan bukti. hehe. adiooos


eh, kenapa ada gambar ni? kekeke


pss : Esok nak p mid, jom jom ;-)

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

27 comments:

Amir Izzat said...

ooh..gitu pulak...ha! pasal ping tue..kat Gb paling senang..hurm..suku pertama? lagu mana pulak? awal jam ek???

joegrimjow said...

suku pertama 15 minit terawal setiap jam. susah mahu elaborate ni. huhu

Encik Tikus said...

haha,akhirnya anda pergi juga ke MId joe. congrats ! haha :)

A-Y-I-E said...

Assalamualaikum Joe...
ok ini dia yang ku minta... Aku kongsikan disini

http://bpinger.com/
http://www.totalping.com/
http://autopinger.com/
http://www.blogged.my
http://onlinesitedirectory.com/
http://ping.in/
http://www.pingmyblog.com/
http://ozbloggers.com/
http://gengblogger.com/
http://www.totalping.com/
http://www.bloggerunited.com/
http://innit.nuffnang.com/
http://pingomatic.com/
http://pingler.com/
http://autopinger.com/blog.aspx
http://pingates.com/
http://bpinger.com/
http://pingoat.net/
http://www.feedping.com/

A-Y-I-E said...

@joegrimjow

Kalau nak lagi ping.. aku buh lagi hahahahhahah

joegrimjow said...

tikus, xpergi lagi, baru pk nak pergi, hehe

joegrimjow said...

ayie, banyaknye, hoho, otai ping ni ;)

Amir Izzat said...

oowh..orait..gitu rupanya.... wah ayie..banyaknyer... tak larat den..haha

aizat912 said...

bro. nak tanyer..
ape gune ping tu?
bole explain ckit?
sy nie newbies je nie.. hehe

joegrimjow said...

nak terang kena panjang lebar, buat je dulu, nanti ada masa ku bgtau ape tu ping ;)

IERA HAJERAH AZMAN said...

tgk nuffnang paling banyak hit dr facebook lak guna netwoked blogs. Hari ni i try approve je sume reader yg add asalkan ada muka u dgn arif as mutual fren.eh.bleh plak macam tu eh! hehehe

aizat912 said...

ok2.. i try.. :)

zool said...

best tutorial ni..
blh tambah ilmu den yg tak seberapa

Ariff Shah said...

abis2 gambar nasik ni

joegrimjow said...

ierah, hot gituuu

zool, nanti kalau berkesan, bgtau la ye

ishiko said...

ayok.. lapa la plk..

zahidah dihaz said...

thanx...
mo try jugak ni..

zahidah dihaz said...

thanx...
mo try jugak ni..

joegrimjow said...

okess, slamat try
;)

zikeryhassan said...

aku rasa betol bro. sbb aku sllu gak perhatikan bnd alah tu semua.

joegrimjow said...

dah ada satu yg menyokong
;)

A-Y-I-E said...

Haaa joe.. sekarang aku dah buat entri tentang wordpress pula.. hahahahha

A-Y-I-E said...

im not spamming your comment box.. by the way, i want share with you.. Huhuhuh

Added one more links
1) http://feedshark.brainbliss.com/

FarhanaDr said...

Lapar plak.. Huhu.. Meh laa datang ipoh plak.. Ekeke.. ;p

~Blabberina~ said...

hoho..tak penah pk dlm 1 jam.. i just thought per day je..

so, mesti ade anchor entry immediately after midnite. auto-entry je kalau tgh meronggeng sakan =b

Persamaan Lisa Surihani & Blabberina

+akufobia+ said...

woaa.terima kasih.

+akufobia+ said...

woaa.terima kasih.

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW