Share

Wayang : kelantan VS sheffield

segmen banding banding datang lagi! sebenarnya takde banyak sangat nak di bandingkan di sini (uk) dengan di sana (malaysia) ada, tapi tak banyak. mungkin sebab dah banyak pengaruh luar yang masuk dalam budaya kita? mungkin jugak. jadi proses asimilasi inilah yang membuatkan tak banyak perbezaan kita dengan mereka. apa apa pun, selagi boleh kita bandingkang, kita bandingkan

;-)



~~~~~

wayang sheffield

ada banyak tempat wayang di sheffield ni. tapi antara kerap ku pergi adalah di valley centetainment dan juga di meadowhall. di valley centertainment menggunakan cineworld dan di meadowhal mengunakan odeon. ala, macam di malaysia, ada banyak jenis jugak kan? nama je lain


suasana pintu depan panggung wayang



harga


disini harga wayang kalau tak convert boleh dikatakan murah. hanya 5.40 pound untuk harga student. kalau dewasa, 6 pound lebih. tiket ni bergantung pada cara pembelian jugak, kalau tempah online, ada charge 50 pence, jadi, baik beli disana terus. lagi feel untuk


tiket wayang



beli makanan


ok, yang ni memang kebiasaan kena beli sesuatu untuk mengunyah. biasanya popcorn ataupun nanchos. popcorn tak sedap sangat sebab tak manis walapun ambil sweet popcorn, takkan nak suruh kaunter tu tambah gula kan? mesti dia cakap ' are u kelantaness?' hehe. nanchos pulak sangat sangat sedap. ada lagi yang lain, hotdog dan lain lain lagi, tapi tak halal, jadi ambil yang halal je lah



mahal! memang harganya mahal. haishh, harga set air coke dengan popcorn boleh cecah 7 pound. lebih mahal dari harga tiket wayang. sebab tu kalau nak tengok wayang memang kena bawa duit lebih. kot kot nak beli barangan kunyahan ni, kena lah sediakan duit. lagi satu, dia punya air coke, besar macam gajah! biasanya kalau pergi dengan kawan, kongsi air pun masih tak habis. besar oooh


beratur membeli makanan



wayang 3D

rasanya baru sekali tengok wayang 3D ni. kat malaysia tak pernah lagi tengok. rasanya kualiti sama je la kot. apa yang best 3D ni, die punya pengalaman menonton, lagi masyuk. hari tu tengok avatar, wahh, memang best la. siap rasa benda tu berada depan depan lagi. errkk, jakunnya aku. hehehe. cuma tak best satu je. sebab aku ni pakai spek, so pakai lagi spek 3D, memang menyusahkan sikit r


nampak reaallll



budak kiut


lagi satu keistimewaan di sini, semua yang datang bukanlah kapel kapel. kalau kat malaysia, rasanya wayang ni kebanyakan dia kapel kapel. so dalam wayang tu sendiri kadang kadang terlihat adegan lusyah depan mata. kat sini ada memang ada, tapi yg buat pun bukan orang tempatan. hurmm, nak kata agama tak tegah, dah jelas memang di larang. yang tengok wayang ni kebanyakan family. suka tengok telatah mereka ni. usung stroller sana sini bawak anak. ahaa. ni ada gambar pompuan comey sempat di tangkap

baby, look at me


ok, nice pose


wayang kelantan


erkk, kelantan takde wayang, jadi takde perbandingan la kan? hehe






nota kaki : perasan tak dah lama aku tak buat nota kaki kat entry, hehe

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

40 comments:

jaya jr said...

tiket 5 euro j..
tnhk wayang memanjang laa klo kt malaysia..
haha

Mimpi said...

Apasal popcorn oversea tak manis ye?
Dekat Australia pun sama popcorn dia tak manis.

rhapsody LiN said...

teringt tgk 3D movie dgn azim dlu. dia pn pkai double spec. lawak je tgk. hehehe.. :p

NaNaJoe said...

hye....xde cbox lak nak tgalkan jejak..huhuhu~~thanx view my page~~ u jugak komen kat page sepet kan??pasal innity...hurm...jom g page i...
http://nanajoe87.blogspot.com/

amie said...

kelantan tade wayang??
siyes ke bro?/iskk

nursarah said...

itulah, aku dah curious gila tengok tajuk ~ sejak bila kelantan ada wayang plak. hahah!

~ tak pernah lg tonton 3D. tengok avatar yg biasa je. itupun dah rasa best. hehe

HEMY said...

kih kih...mmg senang le nk banding kalau ngan kelantan..tp mmg mahal beb nk beli set popcorn

vidadarisakura said...

popkon mahal dari tiket. cis.

lieya orange M.I. said...

...cit, tajuk kata nak compare, last22 kelantan takde wayang...baru tersedar...

...agaknyer, tu sebab org kelantan pandai2 kan...=D

sharamli said...

erk?
ingatkan terengganu je xde wayang..

joegrimjow said...

terengganu xde wayang?
oo
baru tau

bellar0ssa said...

huhu melaka da wayang =P

joe,tipu2..mahal 5 pound.ko kaya,mestilah murah hoho

aku dah tgk 3d avatar.aku pon jakun.1st time tgk.lol.

comel gle budak kenit tu..huhu

CONNIE said...

haha. okie lagi kat sane popcorn die kurang manis. kat sini popcorn die masin!! percayala.

Fathi Adha said...

klu convert jd brape plak?

fikaryna said...

kat taiping ada wayang walau x hebat mcm klcc atau one utama..kamu rindu malaysia yer..huhu..

hazman aka species1980 said...

bro.... memang mahal la kos tengok wayang kat uk tue....sekali sekala ok la rasanya...

kisahremaja said...

kat kelantan ada gak wayang bro.....wayaang kulit.... ;-p

srikandibi0L0gi said...

woo,mahal kot tgk wayang kt UK..iskk,mmg MaLAysia tanah air ku lah.. :D

tiket RM7(student/early bird)..popcorn+air adalah dlm RM10..

hmmm,mmg berbeza..

♥Huda Luna™ said...

comel anak mat saleh tu

huhu aku x pnh tgk 3d lg

esok nk g tgk alice in worderland 3d


tp dorg ckp mcm pening klu tgk 3d
betul ke?

miss lolly a.k.a luvfareda said...

walau kelantan xda panggung :((

aii tatap sayang kelantan :((

FarhanaDr said...

Lama dah tak tengok wayang ni.. Heehee.. ;p

Tapi kan.. Nape takde foot note ek? Nak kawen dah ke? Hik hik.. ;p

YobSumo said...

hahaha brader kat kaunter tu pun bleh nak syak kau org kelantan kan. miahahhaha.

takde gamba coke ke?

weh asal kembali ke blogspot ni? patut le blog kau tu tak update2.

joegrimjow said...

yob, memang ku akan stay kat sini je
hehe

joegrimjow said...

klu convert, 5 pound jadi rm 26-28, lama lama da bese

Nurul Hidayah Bt Jamal said...

perasan notes kaki ilang. . dan akhirnya kembali smula~
wyng kelantan takde ke rupanya..baru tau :)

aduka said...

baca tajuk pn dh tau kt klantan mne de wayang.. huhu..

cik EPAL said...

Nak g tengok wayang kat kelantan gak pasni. Tak kira. Haha

Extremist Thinker said...

kelantan ade wayang tp dok tayang citer ketika cinta bertasbih. gugel kalo x caye. ade wat kat kota bharu trade centre kot!

h said...

harga tiket wayang tu kalau convert ke duit malaysia.... 5 hari duit makan aku kot. hohoho

joegrimjow said...

hehe, jangan convert
sebab akan jadi mahal

~miszirdawaty~ said...

erk, wyg mmg beh. lalala~

shahrinabd said...

xsuka tgk wayang sbb malas berbaris. Lagi suke bli dvd and tgk kat rumah. Handphone tak yah silent. hehe...

Tadi singgah wayang mid valley, sekadar beli pop corn. Yess...i like pop corn manis.

Hanis said...

nak tengok macam mana la saiz coke tu ek?



PS: joe, asl selalu slh taip link kat blog aku? jd [joegimjow] lak.


Ikhlas,
Troxs (dot) Com /blog

mie said...

pelik plak tgk tajuk ni...
sejak bila kelantan ada wayang...
bila habis baca, br tau...
hhahahaaa

ɥ˙ɐ˙ı˙ɹ˙ʞ˙n˙ʎ˙s ɐ˙u˙ɐ said...

murahnye! kt odeon canterbury,mau 6pound lebih jgk harge tiket.huhu,,and terengganu pun xde wayang.adui T_T

Anonymous said...

kelantan at least ada wayang kulit, perlis takde langsung joe..

Nazz@Purple said...

kat kl ni berlambak-lambak wayang..tp xde mase je nak gi....huhuhu

joegrimjow said...

kl lain
mmg banyak kot
xmo beza dengan kl
susah nak explain
;)

Farazila said...

suka gak layan tgk wayang nie..

jrg beli mknn..coz xreti kunyah smbil nonton..

Lifesaver said...

teringin betul nak tgk wayang kat sana...cter dia uptodate dgn advancenya ke?

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW