Share

jom main zero point

sebenarnya ini entry politik. hehe, kadang kadang kita kena bincang soal siasah (politik) sebab benda ini yang memberntuk kerajaan kita. ok ok, tahu topik boring, ku buat paling ringkas



lompat parti


tadi baca di malaysia kini yang heboh pasal cerita lompat lompat parti ni. haishh, macam macam kan? adakah best main lompat lompat ni? apa kesan kepada diri sendiri dan juga apa kesan kepada perti yang dilompat?


pandangan orang


tertarik dengan pandangan seorang ustaz mengenai lompat parti ni. ada orang tanya kepada dia berkenaan hukum lompat parti. haha, memang tak boleh nak jawab sebab zaman nabi mana ada orang main lompat parti. katanya, ini bukan soal hukum, tapi lebih kepada moral. katanya tak gentlemen orang yang melompat parti ni!


logik


contoh sekarang ni banyak org PKR yang melompat parti. haa, tak kira orang pembangkang atau kerajaan, kalau ada kita tak setuju dengan cara parti kita buat kerja, tak payah la lompat parti, terus letak jawatan je. bersara dari dunia politik, ni kalau main lompat lompat, nampak sangat kita tak gentlemen, tak setia pada parti yang kita mahu bertanding.



~~~~~


gambar pakcik google

lopak getoh = lompat tali


nak membawa pembaca aku ke zaman dahulu kala. erkk, takdelah dahulu sangat. tapi yang lahir zaman lewat 80an hingga awal 90an, pasti akan teringat akan permainan lopak getoh ni. best ke tidak? mestilah best!


cara bermain


paling minimum mesti ada 3 orang bermain. tapi kalau aku dulu di kampung, main lopak getoh ni mesti ada 4 atau lebih dan no genap pasti dipilih. mudah untuk buat team. jadi kalau ada 8 orang, 2 group untuk 4 orang akan bermain. 2 orang dari setiap team akan memegang tali atau getah cincin yang di ikat bersama membentuk satu tali yang panjang. team lawan akan lompat


bahagian


untuk permainan lopak getoh ni, ia dimulakan dengan yang paling rendah hinggalah paling tinggi. rujuk gambar dibawah ini (cet, siap ada gambar lagi)

pedulikan lukisan yang caca merbau diatas




mula mula kaki, setiap ahli pasukan lawan akan menyebut 'jero point' semasa melompat. selepas kaki, lutut, kemudian pinggan. untuk 3 peringkat bawah ini, kesemua pihak lawan mestilah melompat tanpa menyentug tali getah tadi. kalau dah terkena, dia akan 'mati' dan start balik gilirannya selepas pasukan lain pula yang membuat lompatan



untuk peringkat seterusnya, dibenarkan sentuh tali itu tadi semasa melompat. selepas pinggang, kemudian ketiak, selepas tu bahu selepas itu tekak, kemudian dagu, dahi. semasa bahagian dahi, 2 orang yang memegang tali tadi hendaklah berhati hati supaya tidak terkena mata. bahaya bahaya. walaupun permainan ini tidak perlu pengawasan dari orang dewasa, semua kenalah berhati hati. kalau tidak, bencana akan dialami! last sekali adalah rambut!



contoh ini tali getah tadi diikat, jadi feel dia xberapa best



adakah best?


ya, cukup best! pengalaman dahulu masa budak budak, selaku anak bongsu, aku pasti akan mengajak abang dan kakak ku untuk main bersama. kalau dieorang tak mahu, aku menangis tanda protes dan ibuku yang melihat anak kesayangan dia menangis, pasti akan menyuruh abang2 dan kakak2 aku bermain bersama.



semasa ibu menyuruh abang2 dan kakak2 main bersama, hati ini mekar kegembiraan, yess, boleh main lopak getoh! best jadi anak bongsu niiiii

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

33 comments:

nursarah said...

dah menang bertanding ngan parti tu, tetiba nak lompat plak. macam takde jati diri.

owh. anak bongsu memang 'bertuah'.

et said...

dari dulu, xpernah pass maen lompat getah neh.last2 fedup.huhu.baek maen besbol dgn abang2.

joegrimjow said...

men besbol?
eoho
mantao tuuu

FarhanaDr said...

Haah.. Skarang kecoh psal ini lompat2.. Lompat getah juge paling best.. Hehehe.. Selalu jadi ibu.. Anak tak dapat lompat sume mak yg kene cover.. Best giler.. Rase bangga slalu orang request minta kita jadi ibu.. Muahaha.. ;p

aBoi said...

memang seronok giler main zero-point...

joegrimjow said...

klu buat blog gahtering kite men lompat getah ok x?

Lifesaver said...

pndai pilih tajuk joe!

~0~ said...

jom main bola kaki tigo

Hazzy Ishak said...

joe pun main gak
hahaha

dulu memang terer ar lompat paras kepala
sekarang lompat longkang pun tak lepas

joegrimjow said...

lompat longkang pon xlepas?
haha
bahaya ni

aYu said...

dulu~
hak3~
best jadik budak2.

pasal lompat parti ku mmg xstju~
dlm kelas kdg2 time international marketing~lect pernah sentuh sbb dat time ku belajar topic politik.~my lect suh kami fikir kesan dr itu~

Mimie.Candy Cane said...

thanx for this entry joe..

im down to memory lane..huhuhuhu

Moon BlooDy Spell said...

huhuh..
dulu suka main lompat jauh..
before badan jadi tembam begini

rhapsody LiN said...

ahaha...
miss my childhood time~~
:))

Din said...

lompat2 jgk tpi rkyt undi sbb pe..cian kt pndduk mb lompat tu..haha.

naz said...

politik siapa kasi lebih dia lah yang di kasih haha. gua pernah jugak layan mainan nie lagu dia : ank kmbg patah kaki ank kmbg pandai menari hahahaha

~miszirdawaty~ said...

lompat2~

joegrimjow said...

kesan lompat parti ada bnyak
jgn sampai rakyat terkena kesan tu sudah

aYu said...

joe, kesan paling best~
pengaruh luar senang masuk
bila tahu negara xstabil.
tu mengikut international marketing~
huhu~
penjajahan makin teruk~
i mean..pjajahan mental~

Nurul Hidayah Bt Jamal said...

uh, tak minat politik, biarla lompat. jgn tercedera suda. tatao sgt politik, biasanya pengaruh besar politik ni akan menunjukkan kepimpinan nya menyerlah kot.

ee, si anak manja jo.. aku ingtkn laki2 tak layan lopak getoh, ko lukis ke gmbaran caca merbau tu :P

joegrimjow said...

pencerobohan mental
urmm
menarik

TiNiE said...

joe...
samala..sejibik..
semua!!! akak pun penah main zero point ni dan syarat2 yg kamu tulis ni pun, sejibik seketul samo ngan syarat2 akak dulu...bes bes

Hajah Zainab bt Abdullah said...

salam joe,

thanks kerana visit blog mama. study smart and take care. mama baca sepintas lalu entri nih..tu yang nak kawen2 tuh...heheheh..u r 2 young to be married! anyway all the best & good luck. oghe kelate ko?

joegrimjow said...

yup2
oghe klate
hehe

Mimpi said...

Last main masa sekolah rendah...join ngan budak2 ppuan.
haha~

I Am Me said...

org suka lompat parti coz dia x ikhlas jd pemimpin kot.utk kepentingan sendiri jer.tak pun tak puas lg main lompat getah masa kecik2

Wan Ssei said...

boleh jah...tp credit etep ko aMBO...^^

Syima Boyd said...

they must have their own reason...
=)

aYu said...

joe~
awak kat luar negara kan~
mesti nampak situasi pencerobohan mental yg makin menjadi2 kat sni..

joegrimjow said...

pencerobohan mental ni
mmg banyak
yg pentg
jgn kite ikut mereka

.khai. @ drcomot said...

best 3.. dulu selalu main bende2 nie.. huhu

Nadia Yuna said...

dulu nadia rajin jugak berpolitik

skg mcm da penat

sedih pun ada tgk negara ni

humm

Anonymous said...

Hi...

Saya, Sarah, dari sebuah firma penerbitan di Singapura. Saya tertarik dengan foto yg terpapar di blog anda dan ingin menggunakannya dalam penerbitan kami. Bolehkah anda menghubungi saya di emel limlixinsarah@gmail.com.

Terima kasih,
Sarah...

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW