Share

Bicara mengenai kawen joegrimjow

grrrr, mama, saya mahu kawen!!!



tak pernah lagi menulis entry beremosi. biasanya perempuan je la kan yang emosi emosi. lelaki nin kena entry macho sikit. untuk kali ni, lupakan soal jentina. nak tulis entry beremosi. nak juga menulis entry yang jujur dari dalam hati. kali ni tajuk tak boleh blah. kawen!



sekarang ni orang sekitar aku memang dah bohsan dengan yang aku mahu cepat kawen. sikit sikit, cakap aku mahu kawen, sikit sikit, cakap aku mahu kawen. kalau boleh, summer ni terus nak kawen. sebab tu dalam blog banyak buat entry 'gaya' untuk mencari jodoh. kot kot ada yang terpikat terus call mak aku dan melamar aku di kelantan. mana tau kan? kan kan?



not funny la!


ok ok. kenapa aku nak sangat kawen? entah, rasa diri dah layak dan dah tua... erk, umur baru 22 tahun ok. tapi kenapa nak sangat kawen ni? entah, aku tak tahu dan tak dapat bagi alasan kukuh. untuk sex? (kelab malam bersepah kat uk ni, ishh, i tak layan ok clubbing clubbing ni) untuk dapatkan perhatian orang? (skrg ni macam dah banyak orang bagi perhatian pada aku dah pun) untuk kasih sayang?.... may be



im not that young to cinta cinta lagi. dah 3 kali gagal (senyum) dan aku rasa aku dah tak mo untuk cinta cinta ni. i need focus on my life and start working for my better life.



apakah???



aku punya cita cita tinggi. aku mahu mati dengan orang ingatkan nama aku. bukan sekadar joe. tapi sebagai seorang pelakar sejarah. at least kalau aku mati, orang akan ingat jasa yang aku buat. tinggi betul cita cita. jadi, apa kaitan dengan kawen? sebab kalau dah kawen, hidup akan lebih matang. tambahan pula mengharunginya bersama dengan orang tersayang (senyum gatal)



ye ke?


nak komen tentang alam perkahwinan ni, ya Allah.... aku tak pernah harunginya. susah senang? aku tak tahu. yeah, really dont have any idea about it. mungkin susah... mungkin senang. mungkin juga sama macam hidup sekarang ni yang membujang



kalau pasangan lebih tua?



haa, yang ni dulu memang tak kisah sangat. sebab biasalah tu. yang penting 'hati' kena tua. erkk?? adakah hati aku sudah tua sangat? haha, i jiwa muda la u ;-) camne ek kalau isteri aku nanti lebih tua dari aku? kan pompuan lebih cepat tua dari laki, mampu ke aku bertahan dengan isteri aku yang lebih tua dari aku nanti? kedut dia timbul dulu, uban dia tumbuh dulu, bongkok dia dulu. semua faktor ketuaan dia dulu. mana kemachoan aku masa tu?



apakah aku merepek ni?



aku rasa umur tak menjadi penghalang. kalaulah aku tak kawen kawen sampai umur 40 tahun sebab kumpul harta, tiba tiba ada budak lepasan spm, 17 tahun datang cakap i love u kat aku, kawen dengan dia pun, kalau dah jodoh? tetap akan kawen jugak kan? tentang umur ni, biarlah jodoh tentukan. so, put asside soal umur. kita bincang soal benda lain



apakah benda lain itu wahai joe?


preparation


yup. nak kawen maknanya hidup berdua. hidup bersama sama sentiasa. seorang kena jadi ketua. ketua tu pastilah lelaki aka aku la tu! mampukah 24 jam aku jadi ketua? cari rezeki untuk nafkah zahir si isteri, cari kekkuatan untuk nafkah batin si isteri. alamak, cencored! ok, mengenai persediaan ni bukan sahaja untuk jadi ketua kepada isteri, juga untuk anak anak


anak anak


mengapa merasakan diri sebegitu matang untuk berbicara pasal anak ni? baru saja membaca email seseorang yang berpesan "Kalau dah nak dapat anak baru nak baca buku pasal tarbiyatul aulad, maka anda dah terlambat." apakah tarbiyatul aulad? buku tentang macam mana untuk mengajar anak. looks, the beauty of islam, even this simple thing we can learn from our din. sebenarnya bukanlah se'simple' yang kita sangkakan. ramai yang nak kawen tapi benda begini tak fikirkan. ok, baca sini dan kita tanya pada diri kita, berapa ramai yang tahu akan benda yang 'simple' macam ni



i kawen sebab i love u


haa, letakkan sangat prioriti kawen tu sebab i love u. sebab tu kalau rumahtangga berpecah belah, kita boleh tengok antara faktornya adalah 'i love u' dah semakin berkurang antara pasangan. jika kita kahwin atas dasar tuntutan agama, pasti cerai takkan ada, kalau ada pun, mungkin sikit. sebab agama akan terus kekal untuk selama lamanya


aiyook, tak romantik la joe ko ni!


hehe. entahlah, dulu aku pun suka dating dating, keluar dengan kekasih hati tengok wayang, makan bersama sama dan macam macam lagilah. apa yang aku observe, bila keadaan bersama tu, perasaan jahat akan muncul dan akan berlakulah benda yang 'jahat' ala, korang lebih pengalamankan? mesti lebih pro tahu benda benda macam ni. lain pula kalau kita romantik time dah kawen, haaa, pagi hingga malam boleh berkepit. ambik ko nak romantik sangat!



ok lah.


mungkin entry yang banyak melalut ni buat aku jaditak tentu hala. pasal kawen ni, aku rasa semua kena belajar. muda bergetah ni la kena belajar. belajar mengenai tanggungjawab, belajar mengenai pembelajaran, belaja mengenai menjadi ketua keluarga dan macam macam lagi lah. bila dah belajar semua tu, perasaan takut akan datang sebab takut tidak dapat tunaikan tanggungjawab. haa, masa tu, kawen terus, sebab tanggungjawab tu kan di kongsi bersama isteri.... ;-)


video best


haa, ni antara contoh video yang best. jadilah ayah yang macam ni ya lelaki lelaki semua. tidurkan anak, sampai.....
huhu





robbana hablana min azwajina wazurriyatina qurratun a'yun
wajaalna lilmu'taqin na imama

Tuhanku, kurniakanlah daripada isteri dan anak-anakku sesuatu yang menjadi
penyejuk mata, dan jadikanlah kepada imam kepada orang yang bertaqwa.

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

70 comments:

ejaa said...

hahaha chumel je pic tu.
lalalala.
sure ade orang melamar nti.
hahahaha

naz said...

amboi :) nampak persedian yang rapi haha amin hendak nya

nursarah said...

entry santai yang menghiburkan, aku pun terfikir hal yg sama bila cakap pasal kawen ni. terutama soal anak. mampukah jadi ibu mithali.

anyway, gambo joe untuk entry ini sangat comelllzz!

ika honey bunny said...

Kahkahkah.. sabo2 la joe. tak lame lagi lah tu.

jaya jr said...

org kate klo tunggu lame2 bes ckit..
mcm mkn nasik,makin lapor makin sedap rasenye..
haha

joegrimjow said...

analogi nasi buat aku tergelak
hahahahaha

Nur Su'aidah Bachok said...

hahahha. joe dah smpi seru. kumpul duet byk, nt senang nk jaga famli.

*terbaeklah! ;D

Queen said...

baru 22..muda lagi untuk berumah tangga.

lelaki kena stabil dari segi mental dan fizikal.
barulah boleh memimpin dgn lebih baik.
kene jadi contoh pada isteri.pada anak2.

selagi boleh tahan nafsu la..kalau dah sampai tahap wajib kahwin..maka kahwinlah kamu...ekekkeke

lieya orange M.I. said...

...bro, mama kamu baca blog kamu tak...nnt dia pos gambar2 kat UK, kamu senang pilih jer...=) hihiii


...ramai tak melayu pg club kat sana......

||alis|| said...

salam

dulu saya ada kawan.

serius tak ready dari segi kemantapan kerjaya, sampai waktu dia ckp nak kawen dengan hanya ada lebih kurang 7k dlm tangan, saya sendiri kecut perut.

namun lepas kawen, wah! depan mata saya, rezeki dia mencurah curah turun dari rahmatNya.

kini sedang menghitung hari menunggu kelahiran anak pertama.

sebab ayat dia yg saya pegang hingga kini, "rezeki allah banyak terkandung dlm rahmah perkahwinan"

:)

joegrimjow said...

komen alis buat semangat ni
;)

xtau la orang ke club ke tak sebab tak pernah pergi

Anastasha said...

i'm 22 too.. i oso wanna get married.. erm... i think it's just hormonal... hahahah

Nazz@Purple said...

Nazz pon ade wat entry lbih kurang cam ni la joe.,.cuma tak sempat publish lagi..tgk2 joe dah publish dulu rupanya..kite serupa..kita serupa..huhuhu

Hazzy Ishak said...

oh nak kawin jugak
tapi tunggu lagi 2 3 tahun kot
lalalala

aBoi said...

ala..aku tau ko tu..
ko bukan ape..sebab jauh dari family tu.. konon-konon sunyi..

tu yang nak kawin..hahaha

fikaryna said...

umur baru 22..muda lagi..nak tggu adik aku ke?..mggu dpn result spm, kalau masuk u nak ambik medic,dia nak study lagi 6 tahun..lama sgt eh..haha..moga joe dapat jodoh yg baik..

joegrimjow said...

aminnnn

Ina Allen said...

KAhwin la Joe!!! =)

~0~ said...

moga cepat kau kawen joe...

Vee Lockheart said...

Joe!!! Menci!!
hihihi... saje bikin suspen...
vee baru nak buat entry nak tanya ade sesiapa tak sudi masuk meminang vee...
hari tu nak buat contest true love sama cam joe..
huhuhu...

joe, masuklah contest vee... *dengan gaya memujuk*...

et said...

hehe.bgos ah sbb da mule pk mcm tu.sekurang2nye sedar.dari orang xsedar dan xnak amek tau.itu sgt sadis.muge2 mr joe dpt jumpe jodoh yg terbaek n mampu sokong mr joe.nnt jgn lupe jemput ktorg oke.^^

geeds said...

suruh larh mak cari calon gn kadar segera. hehe.

DeVoteD LilY said...

joe teringin la tu..
perubahan hormon agaknye..
hahaha...

ta pe..
ade rezki..I'allah..
Allah da cpta manusia berpasangan..
=)

joegrimjow said...

vee, nanti masuk, segan nak letak gambar vergaya. malu malu

jaa sweets said...

hahaha...kawinlah~

Lifesaver said...

x salah pasangan lebih tua

cikgu isza said...

gamabar palin atas,
mengambarkan segalanya...
dah sampai seru ye?

rhapsody LiN said...

dh penat bercinta lepas 2 kali kecewa..mcm dh x bernafsu.
-_-

now,i prefer love after marriage kot. boleh tak nak kawin dulu baru bercinta?? sebelum tu kawan biasa je dulu untuk kenal2.


ade sesiapa nak mcm tu?? contact me.
:))

cikgu isza said...

oh ya.. video tu membuatku tersenyum d petang ari...

joegrimjow said...

gambar ditukar posisi untuk menjelaskan perasaan sekarang
;)

{lumut} said...

comel entry neh.hehe
em bulan 7??ade2!!!!dtglah..yeay dpt buah tgh dr sane..=p

Privacy_Resident said...

taip ON KAWEN ke DAPAT. Hehe~

LotsOfLove-Pearls said...

Wahaha..
pempuan nak melamar?
Huhu..

Banyak yang kita boleh lakukan setelah berkawen.
Lebih2 lagi ngn org yang kita cintai dan mencintai kita.

BAHAGIA (gua juga senyum gatal nie)

miloicekaw1119 said...

baru 22..
rilek ar bro..

Shafie said...

amboi..
mmg sungguh beremosi ni.haha
sambil nyanyi lagu 'cari jodoh' :PP

Jard The Great said...

joe... jom kawen! beza lima tahun takpa kan? hik hik hik..

ku nk buat entri pasal menda neh gak.. pinjam gmbr sengal ko aaahhh...

aYu said...

salam..
sekadar berkongsi idea..
xkan nak tunggu orang lamar awak..
ape kata amik langkah bijak..
kalau ada yg bkenan dihati..
awak minta saudara di malaysia tolong lamar dia.
kalau dia tu pun sama cam awak..nikah kerana tuntutan agama..insya allah mesti xada masalah.


nota kaki :
sy setuju kawin cepat kalau org dah bsedia.kan bagus? elak maksiat.ehehe.
tapi xde sape pinang sy la..
ahahaha

lyndadyana said...

amin..
insyaALLAH..

mmg susa nk bg org paam prasaan kite..
kite jer yg tw..
mmg susa la nk xplain npe kn..
mmg nk..
adoi...
susa2..

hop mreke semua 2 tlg la paam..
huhu..
sume ckp.. stil mude lg..
time ni la nk enjoy..
ish... ape la.. njoy jer tw..
hurm.. nape la xd org nk supprt..
mungkin dorg xd prasaan yg same..
xp la..
redha.. n memnnti saje..

teh@ said...

ohh..sama.
sy pon suka gak gn perkataan kawen sejak dua menjak ni. tapi perkataan tu menunjukkan thp kepressurean sy yg tinggi. yg menyebabkan sy asyik dok pk nk kawen saje. ha ha ha

aYu said...

encik joe nak cipta sejarah ye?
ehehe..
jom buat umah kebajikan..
hihi..
~lontaran idea..mencari orang yg bminat untuk satu peniagaan yg juga tujuan amal.~

adikeica said...

joe joe..
haih..
g kawin cepat~

Cik Amy Sensei said...

sila cepat kawennn...kehkehkeh..

Aina Nona Nano said...

hhohoho. ada gak laki muda2 x sabar nak kawen kan. selalunya lelaki la xnk pk pasal kawen. tp 22 muda kot. kalau dah mmg matang xde masalah la.

anyway.. selamat mencari jodoh...

Nurul Hidayah Bt Jamal said...

WAH..tunggu pinangan dari pihak pompuan ye ke, tgk kak jard dah komen ajak kawen...ahaha.
smg berjaya mcari jodoh, bagusla dah ada ilmu sblum kawen.
video baby girl tu sgt manja doh. ttgk sampai 3 times. good job for doa..amin~

bEEdLE d' bARd said...

huhu..pnjg lebar betol cakap pasal kawn yer?
kalo rasa dah ready, tak salahnya kawen awal..yang penting, tanggungjwb kene dipikul sebaik mungkin..

FarhanaDr said...

Entry hang kali ni lain ek.. Hahaha.. Kawen kawen kawen.. Ku nak soh parents jek laa carikan.. Semai rase cinta pas kawen.. Ngeee.. :)

P/S: Tiap kali ku on9 hang takde lak.. Hahahaha.. Nnt kan ku buzz yek.. Hehehehe.. ;p

LuV AnGEl said...

maw kawen gak, lol~

sharamli said...

nak kawen jugak la..
um0 kita sama kan

aimee said...

cinta lepas kawen..best2. haha

AzuanBudakMemandai said...

aku x fikir pun nie semua wakaka

joegrimjow said...

azuan, dah kene start berfikir da
huhu

miRa'e said...

entry yg menarik. besh baca. ;)

velasrizal said...

semoga doa di makbulkan..
klik maxis tadi..

uNIqIKA said...

apsal ltak gmbar tu..
hak99...
lupa plak psl contest.br tgk kputusan td, kalah...
nnt sy buat contest inchik joe kna join plak!!!
hehehehe...

F I T said...

wah dah lama tak komen hehe tiba-tiba je cakap pasal kahwin..ada apa-apa ke ni? rasa cam ada bau nasi minyak je hehehe :P

Hadiah-Hadiah Terbaik Untuk Lelaki

SkreMpes! said...

Salam, terima kasih coz komen dlm skreMpes!, anyway, bleh juga layan lagu iwan fals yg penuh makna. Maaf Cintaku & Panggilan dari Gunung

chenurulhusna said...

ada hantu sy lari,
suda baca senyum sendiri~!

i'msosupernotcool said...

i realy not ready for all dat..
really..
huhu

Boneka Tak Sakit Self-ProClaim CasaNova said...

MEROYAN juga en.jow ni! huhuh..
hehe..

aku rasa ko layak lah kahwen! padangan peribadi la..
usia memang bukan faktor aku lak rasa mcm xlayak2!

xpe nie semua phase hidup masing2 akan alami yer insyaAllah..


aku pown suka komen bdk alia tu

sebab ayat dia yg saya pegang hingga kini, "rezeki allah banyak terkandung dlm rahmah perkahwinan"

hmmm betol! aku suka sgt2 :P

larasephia said...

comel la kao ni joe. kawen yok!
hahahaha

ciK LyndaWawa igUana said...

amin2..semoga kamu cepat kawen....hehe

YobSumo said...

aku suka entri ni. aku pun lately ni ada masalah perhubungan lelaki perempuan.

joegrimjow said...

ku tumpang aminkan semuanya
huhu

syafawani said...

silakan2..cepat kawen lg bagus kan..xkira umur pon..asalkan taw tanggungjawab:)

y@n@ M!B said...

ololo cutenya dia nk kawen daaa...huhuhu~

AMELIA said...

Okeyh! serious comel gile bile lelaki cakap soal kawen. :p

chanz said...

Kawen? Oh berat2...hoho.

Farazila said...

erk kawen..yess i'm ready tooo...


tp persediaan belum agy la...

:)

shinawawa eyenie said...

bestnya dh nk khwin...khwin jgn lupa jmpt en joe..mahu tgk mjlis kamu...

Khairunnisa Ithnain said...

comel gler video tu~!!

btw, ade org ckp, smakin kite cari cinta ni, smakin dia lari dr kite... so, kejar cinta dgn ALLAH dulu, nnt insyallah cinta yg lain tu ALLAH akan uruskan.. :)
*haha. da mcm dr.cinta la plak*

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW