Share

awek hot : kelantan vs sheffield

8hb march, adakah hari ini hari wanita sedunia? erkk, nape ku tak tahu ni. tadi masa blogwalking, ada orang cakap pasal benda ni. ermmm, layan je la, jadi untuk kali ini walaupun kat malaysia dah 9 march, kat sini masih lagi 8 march. sempat lagi nak buat entry. 8 march juga besday abang ke2 ku. yeah, happy bestday fazmil b mat arifin. semoga terus kaya dan kaya. kaya di dunia dan kaya di akhirat!


ok, kita masuk lagi ke segmen perbandingan, kali ini pasal awek pula. awek kelantan dan awek sheffield. yeahh. jom kita layan!


~~~~~

awek sheffield



pakaian


sebab rata rata orang sini memang bukan beragama islam, ada yang takde agama pun ada, jadi soal pemakaian ini memang tidak menjadi keberatan langsung. rata rata memang sexy. yang tak tahan, masa nak belaja pun boleh pakai sexy sexy. bayangkan kalau dieorang pergi ke bar? wowowo. jangan bayang lebih lebih... bahaya!


pakaian yang tak berapa best yang dipakai



kalau macam ni kan bagus, tenang nak belajar




menunggu bas


haa, yang ni ku respek kat dieorang. walaupun hot, menaiki bas adalah perkara biasa. apa kaitan dengan bas dengan gadis hot ni? kalau kat malaysia, yang hot hot ni, ada ke dieorang nak naik bas? low class la u! tapi kat sini, walaupun sexy dan comey comey, bas menjadi pilihan mereka. kire kenderaan bukanlah status sangat, tak tahu apa lambang status mereka. masa nak menunggu pun, yang awek2 kat sini suka beratur. malu jugak la kat dieorang ni kalau nak compare dengan kita yang suka melintas. kalau kat sekolah, siap kena ada pengawas lagi jaga supaya tak melintas. haiisshhh


menunggu bas dengan berhemah



toilet yang bersih


ini pengalaman peribadi. sebab aku merupakan seorang cleaner RGS yang hebat, selalu juga masuk toilet perempuan untuk cuci cuci tandas. ye, bersih! kebersihan inilah membuat kerja aku jadi senang. kenapa? sebab tak payah nak cuci cuci lebih. kalau kat negara kita? haishh, masalah histeria sebab pad dibuang merata rata dah cukup nak cakap tandas perempuan tak bersih. erkk, janganlah marah, ini realiti. sama sama lah jaga kebersihan



ini gambar laki punya bilik persalinan, kalau perempuan bersih je




party yang berlebihan


asyik kebaikan je, kita cerita keburukan sikit sikit. ok, pasal dieorang ni, jumaat malam sabtu merupaka hari 'party sedunia' haha, kalau balik dari shopping ke mana ke, penuh la kita akan nampak mereka ni berduyun duyun dengan memakai pakaian pelik pelik untuk ke party. lepas party, ada lah yang tersungkur mabuk kat mana mana. kalau bernasib TIDAK baik boleh melihat pemandangan yang sungguh 'menyegarkan' mata di depan anda.


gambar google : kadang2 lebih teruk dari ni pun ada







awek kelantan


suka berniaga


yang ni memang tidak dapat dinafikan yang perempuan kat kelantan adalah yang suka berniaga. kalau kat pasar besar siti khadijah tu, yang menjualnya kebanyakan adalah makcik makcik yang tekun mencari rezeki. memang suka sangat. kalau kat negeri lain pun, tengok yang suka berniaga ni, kalau ditanya dari negeri mana, pasti kebanyakannya jawapan adalahd dari negeri kelantan. haha, kawen dengan orang kelantanlah, boleh kaya sama sama ;-)



cili ado, ase jawo ado, timun ado, semuo ado



bertudung labuh


ahaa, ni yang ku suka kat negeri sendiri ni. semua menjaga aurat dengan betul. kalau kat negeri lain, nak cari yang menutup aurat ni kat pasaraya pasaraya memang susah, tapi kalau kat negeri sendiri, senang je nak cari. sejuk mata memandang, tak banyak dosa yang dapat!



sejuk mata memandang, sejuk lagi otak memikir



sesetengah tu hipokrit


sebenarnya ni point utama. (lama gile baru masuk point utama) ini bukanlah keseluruhan tapi kebanyakan. pelik, kenapa kalau kat kampung sendiri, dieorang boleh pakai elok elok, bersosial menjaga batasan, tapi bila dah ada kat negeri orang, die lah yang jadi ketuanya yang tak elok elok. benda ni ku perhati kat zaman matrx lagi. disokong semasa zaman u jugak, bila kat u, perangai, ishh, hodoh betul. tapi bila nak balik kampung, terus sibuk beli baju kurung yang sopan sopan.



adakah ini soal didikan atau pengaruh?



aku sendiri tak dapat jawab sebab aku bukan perempuan. tanyalah dieorang. nak kata didikan tak bagus, bagus macam mana pun kalau dah pengaruh besar, mesti terikut sama. kalau nak kata pengaruh besar, takkan didikan dari kecil tak dapat nak mengubah seseorang untuk berjati diri yang teguh mantap?



neraka tidak mengira jentina


tertarik dalam satu artikel ustaz hasrizal mengenai neraka yang tidak mengira jentina. memang aku pernah mendengar yang di neraka nanti memang banyak ahli adalah dari kalangan perempuan. tak tahu pulak yang isu ni dijadikan oleh sesetengah orang untuk memutarbelitkan islam itu sendiri. tapi yang penting, bagi kaum hawa, tak kira kelantan atau sesiapa sahaja, peringatan untuk berkelakuan baik wajar di tegur selalu


sempena hari wanita


ku menyeru kepada semua kaum kaum wanita sana, jadilah wanita yang sebetulnya wanita. tak kira anda adalah apa

daughter
sister
wife
grandmother
auntie
mother



tunaikanlah tanggungjawab diri kepada agama, nusa dan bangga.
joegrimjow mengucapkan....

selamat hari wanita!!



INGATLAH
joegrimjow sayang wanita semua
;-)



Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

62 comments:

Ery Farieha said...

btl gk tu
ade la sorg pmpn kt kolej aku dak kelantan
time kt cni mmg free hair habes
tp bile nak balek kg je,dan2 pkai tudung
sumpah aku x phm kenape
huhuh~~

joegrimjow said...

kene tanye mereka
;)

Jard The Great said...

joe syg wanita seme? syg mu jugak ehehe... aar.. ku sokong part hipokrit tu.. agagaga... tp tak seme ar camtuh

Diarihatiku1976 said...

yg penting jgn hipokrit... sbb dunia ni kecik yg benonya..

FaizalSulaiman said...

eh betol la.jgn hipokrit.

Hajah Zainab bt Abdullah said...

wanita kelate memang gigih! tabik!

isu wanita hipokrit tu...ini berlaku kerana mereka tidak ingatkan akhirat yang menanti! mereka hanya ingatkan kampung mereka jer yg menanti kepulangan mereka...nauzububillah.

joegrimjow said...

mintak2 jauh dari hipokrit ni
laki pon...
walaupun entry ni untuk wanita

aYu said...

ya..
jgn hipokrit~
minta Allah jauhkan perbuatan mcm tu kat diri aku~

ha chemo said...

toilet time sk0lah2 dlu mmg r xbrsih..dak2 xmatang ag.hahaha.tpi skang da besar.da pndai jage.ok wat~~

Mr PenyuBiru said...

joe, kalau ko bernasib TIDAK baik boleh melihat pemandangan yang sungguh 'menyegarkan' mata di depan anda, err.. jgn lupa snap dan buat liveblogging yer.kami disini pun nak menyegarkan mata jugak.wakaka...

Mr PenyuBiru said...
This comment has been removed by the author.
Izzat Taisa said...

bahagian hipokrit tu aku mmg setuju sangat

joegrimjow said...

haha
banyak jugak
tp bahaya untuk dipamerkan
;)

FarhanaDr said...

Selamat hari wanita sedunia joegrimjow.. Part yg paling ku sokong dan i like very very the much.. Kawen laa dgn orang kelantan, kaya sama2.. Ahaks.. Very the otak business kan hang ni.. Hik hik.. :)

~ Selamat hari wanita sedunia buat pembaca dan pengomen semua.. Ngee..

Hazzy Ishak said...

statement last tak leh blah
kalau lah malaysia ni tak HOT
nak je tunggu bas g keje

miss dilla said...

ok, ape yg dikatakan sgt betol.
terjadi di depan mata sendiri oke.
haish.
mcm2 masalah betol.

fikaryna said...

pencinta wanita la nih..hmm..

~0~ said...

wanita je kau sayang ye joe....ish ish...

Moon BlooDy Spell said...

kadang2 kita tidak boleh nilai wanita dari segi pakaian..
mungkin.. pandangan pertama kita ok..

Armyrule said...

ladies tu apa an sih...hahaha...ya awek2 kelate comel2 belako boh..

luvly mya said...

yang berubah tu mesti sebab terkene kejutan budaya lah tue.
huish..mintak2 dilindungi=)

mamma mia! said...

sayang ko jugak! muaks!

Nazz@Purple said...

soal aurat terletak pada hati yg ikhlas..kalo tak ikhlas..tu yg on off..on off..kami wanita seringkali jahil..perlukan pimpinan seorang lelaki yg terbaik..harap2 jumpa la nanti..

miss lolly a.k.a luvfareda said...

l0lly p0m oeang kelate tau j0e lalalala :D

s0 ? suke tak ? wakakakakaa.

sharamli said...

saya harap yang pakai tudung labuh itu el0k pekertinya seperti pemakaiannya...

ezzati said...

sayang ko jugak..hehe..

p/s: aku gadis kelantan x pkai tudung labuh..ngee

milimilo said...

aku xpakai tudung labuh,ko syg jugak ke?huhuhu =)

Framestone said...

kate org la kan..

dorg ken culture shock & xleh tengok org lebih dari diri mereka sendiri

BroFramestone Blog

Ms.Independant said...

nape awek kelate?
awek johor pon comey2 gak pe...
hehehe

:P

HEMY said...

kadang2 sebab rasa terkongkong...kat negeri sendiri mmg nk seksi..tp susah..ramai yg akan tegur...kat KL buleh je

Mr K said...

Hari lelaki tak ada pun.

Kimi Asyraf said...

hari perempuan satu je ke?

hari lelaki hari2 kan? :P

best tu kt sheffield!

Berusaha n tawaqal!! said...

Salam..
betul juga ape yg dikatakan budak2 belajar di overseas lain brubah brbanding duduk di Malaysia..
tapi..dari pengamatan saya,since belajar di sini,alhamdullilah..ramai rakan2 malaysia yang masih tidak sedikit pun terikut2 dengan budaya2 org kt sini,Alhamdullilah..in fact kami pun sgt pelik kenapa rakan2 di malaysia teikut2 kan sgt budaya luar..
Alhamdullilah..in fact cara pemakaian kami di university sini..di pdg hormat juga oleh rakan2 dan lecturer..tapi tak juga di nafikan kami di pdg rendah dgn pemakaian konon2 "terrorist" ini..
yg ptg..kemana saje anda berada,walau dimana pun anda dicampak...segala amalan dan niat kerana Allah..inshaAllah x mungkin n payah untuk kita sentiasa istiqamah dan tegak dlm jalanNya..

joegrimjow said...

tu sebab penaruh bukan faktornya
xtau ape faktor utama

xperlu cari faktor utama
hanya perlu tahu yg kite jangan ikut

et said...

ahaha.point yang last sekali tu paling penting.

♥ciK-t0ge ♥ said...

yeaHhh!
sLmt2..
:D Ngeee...~
sY ta paNdai nK k0meN tTg ceKci2 neH..
taPi taKpe..
:D kaL0 cekCi sGt p0n maTe saKit kan??
Hahahaha

puteri katak said...

huhu.. minah kelantan yg aku jumpa..
kat kg tata tertib ouhh..
kat luar...
perghh kalah minah saleh..
tapi x semua macam 2 lah..~

ainShahajar said...

perempuan kelantan memang pandai berniaga.. tu sy setuju

yg bestnya.. dorang ni kalo meniaga. pujuk kita beli lembut je.. takde nak pakse2 macam prempuan2 lain

tapi dorag ni ada sepah sikit la..hehe

joegrimjow said...

sepah tu kene sama2 betolkan
;)

Nur Su'aidah Bachok said...

rahmatan lil alamin~

Ms AiReEn MoHd said...

kalau setakat solution ko bg tu sesiang aku da wat da.....sgt tak bernas idea mu..namun aku sgt hargai juga,,maceh dude

rhapsody LiN said...

baru nk ckp pasal aweks2 kelantan ada yg hipokrit tgk2 ade terselit dicitu.hehe..

tp kat tmpat lin ade sorg pempuan kelantan ni marah giler klu org tegur cara pakaian and nasihat suruh pkai tudung. entah la.. mungkin dia nampak tudung tu mcm bnda yg menjijikan. smpai klu boleh nk bgtau smua org tg dia tu free hair. nauzubillah..

Signorina Syima said...

ada yer hari wanita sedunia?? tak pernah tau pun... hahahah


cerita yang last sekali tu kan joe.. ada kebenaran.. time aku kt uitm tu aku jadi keji dgn mereka yg berperangai sebegini... nak komen lebih2 nnt jadi entry pulak.. hahahah

Nadia Yuna said...

moga yang kurang bertutup tu dapat kesedaran untuk lebih bertutup. jangan sampai dibayar 'cash' baru nak beringat. masa tu dah ada cacat sini sana. sama2 la kita doakan. insyaallah =)

joegrimjow said...

syima, apa salahnya klu jadi entry
hehe

eynda said...

Gambar awek yg nombor dua atas tu walaupun pakai sopan tapi nampak sexy gak tau...sexy terlalu subjektif utk dipersoalkan...kekadang yg pakai sexy bukak sana sini tu tak semenggah pun...yg bertutup tu kekadang buat kita nampak dia lagi sexy...dlm erti kata sexy yg sedap mata memandang ehehe...

nursarah said...

bab berniaga tu mmg respect. tapi pelik. mana pegi kaum lelaki kat pasar sitim khadijah tu eh. almost pompuan jek.

naz said...

bangga gua ngorat wanita haha selamat hari wanita

AzuanBudakMemandai said...

yg macam tue pun ada ke huhuu

zaizax said...

adosh nak coment entry joe, kena tarik scroll bwh22 ramei sgt org coment!..hee
tu ah pasal, perempuan2 kelantan suka meniage, pergi2 mana2 mesti ade je dorang, even dekat mekah! time nak buat haji pon dorang sempat meniaga taw, respectt

alvin takda rumah harga 8juta story.... said...

selamat hari wanita kpd joe..
i luv gadis kelantan acceli..

bellar0ssa said...

huhu,bila duk negara orang cmnilah.. sebenarnye aku rasa diorang ni memang suka berparti tak tentu hala.pantang ade bday ke event ke papelah nak parti.lebih2 betul dah

hmm 2 hari lepas.batchmate aku eksiden sebab drunk n drive.pe ke sngal sangat,..dan paling sedih sekali junior aku.yang duk sebelah dia meninggal..kan ke sia2 tu.

Firol said...

Harap Wanita berpakaian mengikut spesifikasi mencerminkan dalamannya yang bagus

~miszirdawaty~ said...

hari wanita???
xtaw pOn~

joegrimjow said...

ramai xtau hari wanita ek?
xpe
smoga dengan entry ni org tahu lah

Anonymous said...

Rasulullah SAW bersabda "Berpesan-pesan kalian dengan kebaikan terhadap para wanita (istri), kerana wanita itu diciptakan dari tulang rusuk dan tulang rusuk yang paling bengkok adalah bagian yang paling atasnya. Bila engkau paksa untuk meluruskannya niscaya engkau akan membengkokkannya, namun bila engkau biarkan dia maka dia akan terus menerus bengkok. Kerana itu berpesan-pesanlah kalian dengan kebaikan terhadap para wanita (istri)." (Bukhori dan Muslim)

Lifesaver said...

joe. aku balik umah mertua aku di kelantan...mmg majority perempuan di kelantan bertudung.itu aku tak nafikan.tp yang aku rasa hairan..kat rumah sendiri..org (bukan muhrim) dtg umah..tak pandai pula nak tutup aurat. kalo kuar shopping pandai pula..padahal sama je konsepnya. kalau kuar rumah atau dengan bukan muhrim kena tutup aurat..gi kedai dekat umah naik motor, tak tutup aurat pula? camne tu?

joegrimjow said...

thx u anon

life saver, entah, kene tanye dieorg. konsep xpaham, kene bagi dieorg paham la kot

UbiKentang Sofa said...

hehe..thanks comment.
kamu mahu lihat perkataan itu lagi?
oke.

esaimen.
esaimen.
esaimen.

:D
dan..
aku pn awek klate
ewah gedik betul taip 'awek' referring to diri sendiri.haha!

Eyerin Aziz said...

like3x
jauh mane pun merantau
tetap puji negeri sndirik..hehe

Melati Anne said...

wanita kelantan? no comment :P

salam singgah ya :)
http://leighannali.blogspot.com/

Lucy Saputri said...

awek kelantan

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW