Share

the apprentice Sheffield

tadi baru balik dari perjumpaan 'The Intern' satu pertandingan yang dianjurkan oleh enterprise zone, university of sheffield. dah lama cari pertandingan berbentuk 'perniagaan' ni dah tadi kebetulan baca email university, terjumpa pulak email dari dieorang ni. apa lagi, terus ku join!






Similar to ‘The Apprentice’, candidates will use their creativity, commercial awareness, marketing, negotiating and other skills to face demanding challenges. There will be prizes for the winners of each of the challenges and the overall winning candidate will receive a paid summer internship with a prestigious company to take place over the summer of 2010. This competition is open to all students from any degree background.



apa yang best?

pemenang pertandingan ini dapat £££ cash. hoho, best ni. bukan kejar sangat duit ni, tapi yang aku kejar adalah internship bersama dengan company yang tersohor. tak payah nak buat cv apa, menang, konpem ditawarkan. konpem macam boleh menang je kan?


jom kita tengok apa kelebihan pertandingan ini


1) mendapat skill orang berniaga

walaupun aku sebenarnya dah ada skill ni (cet, poyo disitu) tapi dengan ikuti pertandingan macam ni, lebih mendalam skill dalam dunia perniagaan aku boleh dapat. komunikasi dan perancangan. dua elemen yang aku rasakan kurang dalam diri. jadi dengan ikuti pertandingan sebegini, bertambah tambah la skill untuk jadikan aku sebagai billionaire malaysia nanti. hehehe


2) kawan sekepala fikir pasal duit

rata rata yang join petandingan ni tadi adalah international student. ada jugak beberapa local student yang join. betapa besarnya pengaruh yang boleh kita cipta dengan ikuti pertandingan seperti ini. nak jugak belajar dari dieorang yang sudah tentu skill dan pengalaman yang sudah pasti jauh berbeza dengan kita. yang paling best, atitude dieorang sudah pasti positif kepada busines. itu yang susah nak dapat!



3) membuat pahala

setiap keuntungan yang diperoleh akan didermakan kepada badan charity. jadi, dengan secara tidak langsung, kita dapat menjana pahala di akhirat. waah, aku begitu teruja ni. untuk minggu ni, children hospital yang akan kami dermakan keuntungannya itu. gembira didunia, bahagia di akhirat!




4) berkenalan dengan awek cun cun

segar mata tadi. haha. masuk je dalam dewan kuliah semasa introduction tadi, banyak betol awek yang hot hot. erkk, jangan jeles ya ;-)



syarat pertandingan


ada 5 minggu kesemuanya dan pada peringkat permulaan ni, dipecahkan kepada beberapa kumpulan. 6 orang satu kumpulan. kalau diikutka dengan kehadiran orang tadi, rasanya adalah lebih 15 kumpulan yang akan bertanding nanti. team aku pula tadi 3 melayu dan 3 awek afrika. walaunpun hitam pekat, tapi mereka tetap manis.


minggu pertama


untuk minggu pertama ini, setiap group diberi £15 sebagai modal permulaan dan dikehendaki mengumpul sebanyak mana mungkin untung. sebuah booth akan dibuka dan kesemua kumpulan akan berniaga disana. yang paling rendah keuntungan... akan dipecat! best kan? aku dah tak sabar sabar dah ni nak menjual jual ni

nanti pusingan seterusnya, ada celebrity dari the apprentice yang akan hadir ;)


ok, cukup dulu update ringkas. doakan aku berjaya dengan 'projek' ni! yeahh, kaya for all. usia 27 tahun aku dah bergelar jutawan dan masa berusia 35 tahun aku dah bergelar billionaire. aminnnn

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

32 comments:

Nur Su'aidah Bachok said...

dapat duet! dapat duet !!
nk jugak.. hahaha ;D

Nur Su'aidah Bachok said...

yes ! dpt no1 n 2 sekali.. ;D

widydib said...

gud luck!

joegrimjow said...

thx u
;)

green said...

teruskan berusaha..
chaiyok~

Mimpi said...

P/s :
Billionaire Joe.....saya nak claim hadiah 5 pound tu. Ada tukaran hadiah lain ke selain dari duit? Macam baju ke?

Edriena Hazelina said...

wah!!
suke nye acara macam nie!
saye peminat the apprentice.

joegrimjow said...

sbb tu join
huhu
hope menang la kan

nursarah said...

menarikk! kat malaysia yakde buat ke untuk student2. huhu

syafawani said...

insyaallah..aminn:)

Ariff Shah said...

aaaaaahhhhh. aku envy betul student life korang. kenapa la aku stuck kat neraka sejuk ni???
ish.

joegrimjow said...

ARIF, DATANG sini la, hehe

FarhanaDr said...

Amin.. Semoga kesungguhan anda terbayar.. Heehee.. Nanti ku boleh kasi tau sama anak-anakku.. Billionaire ni kawan blog emak.. Hik hik..

zakwan87 said...

hitam pekat? racist la joe.

Hazzy Ishak said...

ada je agenda nak kenal ngn awek cun...hahahaha

naz said...

pergh malaysia boleh:)

Vee Lockheart said...

waaa... bestnye...
suke... :)

*contest tu dah dibubarkan sebab vee majuk joe tanak join... =( ... hihihi... gurau aje... tarikh tutup hantar entry 15th March hari. tu terbuka pada bloggers nak vote till 6th april...*

~0~ said...

wah...bagus...good luck bro..

Lifesaver said...

kalo ada program tu kat malaysia..xtahu sape yg layak masuk

.::WaNiE::. said...

kamu pasti boleh.

ppsst ko niaga ape???

farahfatihah said...

goodluck!

Mak Su said...

awek cun cun pun suka nak berkenalan dgn apprentice yang berkaliber dan berkarisma :)

Syima Boyd said...

goodluck joe... baru cita-cita nak jadi kaya..apa2 pun, niat yg awek cun cun tu yg tak tahan tu.heheheh

Hizami Li said...

uits.
sgt menarik.
good luck bro!
;D

+akufobia+ said...

ameen.da jadi mamat billi nanti jangan lupa ku.keke.

aBoi said...

good luck !

aminnn....dah jadi billionare jangan kedekut sedekah sikit kat aku..

Qiha Aziz said...

wah bestnya. menarik! good luck & all the best then :)

aduka said...

kaya nti jgn lupa diri..

Vee Lockheart said...

good luck k joe...
:)

cik EPAL said...

intresting. goodluck :)

joegrimjow said...

awek cun suke dengan org berkarisma? kena jadi org berkarisma la ni ;)

thx u semua, aminnn

pudding pie said...

peluang yg tak harus dilepaskan!!
bestnyer..

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW