Share

newbie : baca kalau anda baru seminggu berblog

tarikh tutup contest ni adalah 20hb 2 2010 pukul 11.59 malam waktu sini (GMT 0)



entry ke 19 : along nidar

entry berbentuk sajak yang ikhlas. hehe. kenapa katya ikhlas, sebab sajak ni untuk suaminya. wawah. pasti senyum melebar sang suami. bahagia hidup aman sentoasa. hehe. tema yang dipilih mesti boleh teka kan? true meaning of love, semangat sang cinta isteri kepada suaminya. kagum jugak sebab walaupun dah ada anak ni, masih lagi romantik. ahakss. jarang kan ada orang buat camni. heee. thank u sebab join



entry ke 20 : eton ...??

haha, sape plak cik eton ni? dia kawan lumut (hahaha, macam macam la kamo ni lumut) blog ni baru 3 kali ku bukak. hehe. maklumlah, selalu bukak blog kawan dia punya, jadi blog ni hanya bukak untuk baca entry. tapi hari tu bukak lagi skali, macam best pulak lepak sana. kan bagus kalau di satukan jadi satu je? heee. ok, tema yang dipilih, true meaning of love. macam mana cinta eton kepada ayah ibu yang sangat mendalam. siapa tak sayang mak ayah kan? ada juga di selitkan kisah hati eton yang telah hancur. hoho, takpe cik eton, time is the best healer, tunggulah 2 3 bulan, ok la kot. pape, thx u cik eton sebab join!!


~~~~~


entah sape yang keluarkan istilah newbie ni



terima kasih kepada gengblogger yang menyediakan platform untuk blogger2 berkumpul. macam macam kerenah ada dalam tu. paling ku suka semangat nak belakar buat website semakin bekobar kobar. sabar sabar, habiskan kos electrical ni dulu. hehe. walaupun hanya beberapa je referrer dari GB ni, takpe, tak kisah sebab ku suka masuk forum disana. haha, macam macam ada. jom daftar GB skrg ;)



panduan untuk yang baru (hanya untuk blogspot)



banyak ku melawat blogger2 baru yang baru menjinak jinak dalam dunia blog, semua mempunyai masalah yang sama. teringat dulu masa buat blog ni, hanya seorang je yang mengajar pasal blogging ni macam mana. nak pasang widget la, nak pasang jam kat blog la, nak buat ni la nak buat tu la, bila terfikir balik, tersengeh kerang busuk sorang sorang. ni la kemanisan berblog. cuma kali ni nak bagi sedikit panduan kepada blogger baru yang sememangnya tiada cikgu khusus ni. aku bukan orang terbaik, tapi ada sedikit ilmu, kita kongsikan ok ;-)



yang ni pilihan untuk memudahkan anda. tak perlu bersusah payah. kurasa setting ni paling sesuai untuk yang baru. setting ni pon digunakan untuk aku sampai sekarang


log in > ruangan dashboard









di bahagian tab comment

comments : pilih 'show'


who can comments : pilih 'anyone'


Comment Form Placement : pilih 'pop-up window'


Comments Default for Posts : pilih 'Comments Default for Posts'


Backlinks : pilih 'show'


Backlinks Default for Posts : pilih 'Backlinks Default for Posts'


Comments Timestamp Format : pilih yang mana satu berkenan


Comment Form Message : tulis sesuatu yang mudah seperti 'jangan lupa komen' atau 'terima kasih kerana komen' akan muncul di bahagian apabila orang nak komen anda


Comment moderation : pilih never

PENTING!! Show word verification for comments? : pilih 'no'


Show profile images on comments? : pilih 'yes'


Comment Notification Email : tinggalkan kosong pun takpe



ini hanya cadangan untuk yang betul betul baru. kalau celaru sangat nak pilih setting yang sesuai, tiru je setting ni. nanti dah rasa dah lama dengan berblog, pandai pandai lah ubah sendiri ya


nota kaki : dah jumaat hari ni!

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

34 comments:

Jard The Great said...

1st?

joegrimjow said...

2nd

Mimie.Candy Cane said...

3rd? ah..permainan apakah ini?

Mohd Nasri Md. Nasir said...

4th..ko ada 2 blog..hehe

Jard The Great said...

ahahahaha... adehh... tergelak lak korang main sambung2.

5th

Mimie.Candy Cane said...

oit jard..mane aci ko komen 2 kali..hahhahaha

eh..6th!!

5 megapixel said...

cik mimie...... hahaha... 7th

joegrimjow said...

8th
cet cet
nape komen jadi camni
aigooo

joegrimjow said...

xpe
ku suka
hahaha
gelak guling guling
9th
:)

nursarah said...

10!

hehe, cikgu joe dah mula bagi tutorial. btw, GB mmg best!

miloicekaw1119 said...

yeeee.....................
dapat no 10...

joegrimjow said...

yahuu
akhirnya dah pecah jugak dengan 10 2 kali. hehehe


off to class n jumaat prayer~~

hans said...

owh cam tu

Ms.Independant said...

ske komen jenis pop out.
senang nak komen.
hehe

:)

miss lolly a.k.a luvfareda said...

15 !

cik erin said...

10th?
hahah.
mr.joe sehat?
lama tak menapak ke sini.
nak muffin sikit? nah nah.
panas lagi, baru keluar oven:P

cik erin said...

eh nak fav number;

11th! :P

rhapsody LiN said...

18! haha..
macam2.. kalau untuk comment better pkai disqus lg bes kott..
try la. :)

Hami Asraff said...

thanks for the sharing. diriku pun newbie. huhu ~

Jard The Great said...
This comment has been removed by the author.
Jard The Great said...

21.... waaa... da ramai. ehehe

+akufobia+ said...

haha.ni mamat yang tak suka word verification la kiranya kan.haha.

alvin takda rumah harga 8juta story.... said...

cikgu yang baik...verification word tu mmg tak best..

FaizalSulaiman said...

http://seindahduniakita.blogspot.com/2010/02/luna-black-lola-musical.html

joe, kawe dah join.thnks for inviting;)

Nurul Hidayah Bt Jamal said...

oh, thanks for the info setting kat comment tu. im still learning to belog. aah jumaat dah laa :P

aduka said...

blogger baru bole la buat moderation tu 'no'.. mcm blogger lama ni terpaksa dah buat 'yes'.. byk spammer da...

X_x

otak ketat said...

ah dah salah kira dah tu. start semula.

1st!

hahaha.

maisyara Pot! Pot! said...

ada lg sehari nk join contest tu.. skng ssh nk kuar idea arr.. ngah pikir nk buat ayat.. grrr.. harap2 sempat!!!!

*ku no.yg ke bapa comen ni? :P

ainmohd. said...

oh.camtuh ke.bagus info.
akan dipraktik sebntar lagi.
lebih dari seminggu buleh jugak amal kan.heh

joegrimjow said...

Bleh2, sape2 pon bleh :-)

30th

hehe
sambung balik

FarhanaDr said...

Kah kah kah.. Ku 31st.. Yeyeh!!! Lambat lak arini mengomen.. Adehhhh..

Tips bagus mr.joe.. Huhu.. Miss lolly pny komen tetibe jadi pop up lak.. Ngeee.. ;p

Cik Syima said...

joe...link bawu!

zaidah said...

zai nak join jugak...tapi nak memerah otak buat karangan nie kena ambik masa jugaklah...akan ku cuba mana tahu kan bleh menang...Amin...

Lifesaver said...

bagus tips tu utk newbie

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW