Share

KFC kelantan vs KFC sheffield

entry ke 21 : mimpi

dulu konpius jugak sama ada mimpi ni laki ke perempuan. gaya penulisan macam pompuan, tapi sebenarnya laki. hehe. kan kan? ok, tajuk yang dipilih, true meaning of love. bentuk penulisan adalah carpen pendek. walaupun pendek, isi yang ingin disampaikan sampai ke hati sanubari. ce cehh. entry ni ku syorkan untuk dibaca oleh yang gatal nak kawen. entry mesti baca oleh golongan ini. ku tidak termasuk sebab ku bukan gatal nak kawen, tapi tergolong dari golongan lelaki layak kawen. apa lagi? jom baca entry dia tulis. terima kasih pada mimpi. blog dia pun banyak entry yang best best walaupun baru dalam berblog ;)


entry ke 22 : cerita kosong

entry maksu yang bertemakan true meaning of love ini begitu sarat dengan pengajaran. cinta padaNYA dan juga pada rasul. baca entry ni teringat dulu kisah yang disampaikan oleh seorang ustaz di saat kewafatan baginda. memang cukup sedih. tak dapat bayangkan bagaimana sahabat2 baginda yang terdekat menerima berita itu. rasanya dari satu sumber cerita ini ditulis, macam ni lah baru betul sebab kalau kita mabil daris esesuatu sumber, creditkan kepada sumber yang kita ambil. elak plagiarsm berlaku. itu terbaik. terima kasih, blog cerita kosong ni sememangnya tidak hanya kosong semata mata!


~~~~


sengaja umpamakan dengan kelantan kerana tiba tiba rindukan kampung halaman. macam mana agak agaknya kelantan sekarang ni ya? wahh. rindu nak balik kampung membuak buak!




KFC kelantan


antara skill yang perlu dipelajari untuk makan KFC di kelantan adalah memilih restorannya. sememangnya semua KFC di kelantan adalah halal dan harga pun sama, tapi ada satu petua dari sang pencinta KFC kalau mahu makan KFC di kelantan. rahsianya adalah, kedai!


kedai yang menjual ayam lebih besar


pernah beli KFC di kubang kerian, pasir puteh, di aiport pun pernah dan pelbagai tempat lagi, tempat yang mempunyai KFC yang paling besar adalah, KFC di tepi pantai timur! sememangnya kedai KFC sana mempunyai kelebihan ayam yang lebih besar. tak tahu masih ada lagi ke tidak, yang pasti di sana sememangnya ayamnya lebih besar!

KFC sheffield


At KFC we listen to our customers to help us to evolve our menu and the choices we offer. For some time, we have received requests to provide halal food in parts of the UK and as a result of this, we are running a halal trial within communities where we anticipate a strong demand for halal products.


source : sini

baru balik makan KFC


sememangnya hanya trial atau percubaan sahaja. jika dapat sambutan, akan diteruskan dan jika ada banyak keburukan, tidak akan diteruskan. pendapat peribadi, rasanya kedai ini akan menjadi sentiasa halal. tadi masa makan disana, penuh dengan muslim. errk, takde lah penuh sangat tapi hampir keseluruhan muslim



2 tempat KFC halal di sheffield



di sheffield arena, boleh naik tram je!



View Larger Map


yang ni dekat sikit, kedai ni lah pergi tadi, jalan kaki je! lebih kurang 20 minit jalan kaki dari rumah. wohooo. dah lama tak makan KFC!!



View Larger Map



beza KFC kelantan dengan KFC sheffield



sos kene beli sendiri


sememangnya agak pelik sebabnya sos yang disediakan tidak banyak. tadi dengan bantuan senior yang berasal dari kodiang, menggunakan pengalaman makan KFC di negara orang, membeli terlebih dahulu sos di kedai. haha. pelik, tapi itulah dia kalau nak makan KFC, sos kene beli di kedai!


tadi singgah yasmin kejap untuk beli sos. rasanya kalau takde sos tadi, makan dengan garam la jawabnya KFC. huhu


kat tepi ni gambar di kedai yasmin. sempat lagi tangkap gambar sebagai bukti pembelian sos. hoho











ayam lebih masin


mungkin disebabkan banyak garam, ayam disini lebih masin. lebih masin dari yang di negara kita. hurmm, mungkin banyak garam lebih sebab simpanan nak tabur di atas jalan raya masa snow hari tu ada lagi kot. tapi takpe, sedapppp

gambar tepi menunjukkan seketul ayam yang agak kecik. sebab kecik makan sampai 3 ketul tadi. hehe







tiada roti dan kentang putar



wahhh, kalau tiada kentang putar ok lagi, ni tiada roti yang lembut tu. aigooo, takkan tak sampai roti kat sini kan? hurmm, layan je lah apa yang ada.


dulu ingat lagi, selalu beli snack plate, hancurkan ayam sikit sikit, lepas tu masukkan dalam roti, campur coleslaw dan kentang putar, makan. fuuhhh, syok betul!!


teringat jugak dulu kawan kepada kakak, masa kiteorang jalan jalan, dia singgah kedai KFC, tanya beli apa, hanya nak beli bun dari KFC je. haha,. pencinta bun KFC pun bolehh







menu lebih banyak!


memang pilihan lebih banyak rasanya disini, dengan pop corn la, jagung la, twister ni twister tu, memang banyak nak pilih. last last tadi amek ayam je dengan fries bersama coleslaw dengan air. erkk, banyak pulak dan macam kat malaysia rasanya ;-)

juga makan twister apa ntah tadi.






makan sampai kenyang!!!

mungkin minggu depan pergi lagi sekali. errkk? hehe. lain kali pergi dengan housemate plak. kita naik kete. kete ada je tapi tak pakai, buat apa kan? harga pun murah je. contohnya ambil set 12 ketul ayam, 4 fries, 1.5 liter air, dan 2 coleslaw, hanya 15 pound je. memang sangat berbaloi! ok, sampai sini dulu, perut tengah kenyang ni, kene tido awal skit. hehe


semua melayu yang khusyuk makan



nota kaki : masih lagi kenyang ni.....

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

30 comments:

nursarah said...

bagusla dah ada kfc kat sana, even cuma dalam trial. rasanya sambutan dah tentu baik punya..

flygurl said...

haishhh...
lapar la plak tengok ayam2 KFC tu.

FaizalSulaiman said...

perghh menu quite byk ek.bgus2.

p/s=joe, kawe da join kontes demo.thanks;)

aNoZ said...

haha.. joe2.. klaka lah kau ni. =PP

'AQILAH said...

heeee...selamat2 makan kfc.

noor afzan said...

bagfusla halal kat sana..
ada boneless lagi..
sini sume ada bone..

Jard The Great said...

makan secara berjemaah mmg besh... hehehe

ooo.. 15 pound je.. kiranya adiah kontes 20 pound tu cam blanja makan kfc secara berjemaah la ye.. =p

joegrimjow said...

klu convert jadi mahal jugak
heheee

eqbalzack said...

payah juga nak makan kat sana ye...

et said...

byk nyer entry pasal kfc.haha.mesti jakun sgt kan? ekekekekeee..^^

LORD ZARA 札拉 said...

hehehe~

senang dapat makanan halal~

err, kamu duta KFC yg baru ke Joe?

=p

lieya orange M.I. said...

pakai songkok ker topi tu...=p

Sharif John said...

Aduh.... bila fikir balik.... mkn kfc kt Malaysia jgk best...

rhapsody LiN said...

hehehe... kecian...
:p

kat sini dh naik muak mkn fast food. lgpon asyik terfikir side effect of it. adoii...my mom asyik bebel kitorg mkn fast food selalu sangat. mak dietition, anak mkan benda x sihat. ngee~
:)

aduka said...

lebih besar ke? sama je aku tengok.. masin tu mungkin kot.. huhu..

MuNsYi SaMa said...

makin hari2 leh gemuk ni bro. hehe

Kamsiah said...

tak perasan lak kfc sebelah pantai timur lbh besar..ayam2 gemuk kut heheh

hans said...

nanti ko sampai kelantan ko terjah la makan dkt kfc puas2

Eazy Izzuddin said...

sedap kfc...
xD

joegrimjow said...

mmg sangat sedap
heee
makan lagi kot rini

nabil said...

harga dia cmna??/

FarhanaDr said...

Okey2 ku tak nengok juge baca.. Sbb coach ku kate ni hanye untuk dia makan.. Ku tak leh.. Huuhuu.. ;p

joegrimjow said...

nabil, kan da gtau, murah ;)

farhana, haha, anak murid jgn makan ye

Mimpi said...

15pound...berbaloi-baloi jgk.

Kak Ipar gua ada cakap, kfc oversea memang masin.
Kfc sana buat ikut taste mat saleh agaknya.

zool said...

memang ada perbezaan antara KFC luar dan sini (walaupun tak penah keluar dari Malaya ni)..
sebab KFC Holding hanya membeli hakcipta tertentu dari KFC tu..
Banyak gak ramuan yang berubah.. Sebab tu kat Malaya ada resipi cam nasi ayam dan yg berkaitan dengan selera rakyat Malaya

p/s :- INi bukan iklan.. SI Zool tiada kaitan dengan KFC. Tapi kalau KFC nak bagi ayam free 2-3 ketul ok gak..
ha haha.. sori aku merapu jap..

KakChik said...

salam joe.

KFC tepi Pantai Timur tu masih ada dan ayamnya pun masih besar tapi kakchik tak pernah pulak ukur dengan KFC kat tempat lain w/pun pernah beli KFC di K.Kerian dan di dalam KB Mall.

Kalau rindu Kelantan, bolehlah selalu singgah di blog kakchik, hehe.

joegrimjow said...

mimpi, org ajar kat sini jangan convert, klu convert pasti mahal. huhu

zool, klu kfc baca ni, pasti terharu

kak chik, org klantan ke? hee

kakchik said...

ye, joe, 100% kelantanese

joegrimjow said...

sama2 la kite kak chik
hehe

Lifesaver said...

lain sgt2!

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW