Share

berita kematian lagi

bangun pagi pagi tadi, ada kawan call. lebih kurang pukul 9. 'joe, tak pergi rumah kodiang?' aku jawab 'kenapa?' diberitahu yang ayah kodiang, faizol fadzli telah kembali ke rahmatullah. innalillahhiwinnailaihirojiun


call housemate dia


sebab tak mahu kacau emosi dia, aku call housemate dia untuk bertanya khabar. boleh je nak pergi sebab dekat je kat rumah ni. tapi malangnya dia telah bergerak untuk balik ke malaysia. hurmm, minta minta sempat sebelum jenazah di kebumikan, boleh melihat kali terakhir


kisah lama


sememangnya kematian adalah pasti. yang hidup pasti mati. tinggal di negara orang ni, sememangnya susah kalau dapat menerima berita kematian begini. satu jauh dan kemungkinan besar tidak sempat melihat jenazah dikebumikan dan keduanya, tiket mahal untuk support balik ke sana. sebab tu kene ada dalam account sekurang kurangnya 1000 pound, baru senang untuk beli tiket dalam waktu emergency


kasih sayang orang sheffield


beruntung tinggal di komiti yang ramai melayu. disini lebih kurang 300 orang melayu yang berada di sheffield. komiti sebegini sememangnya memainkan peranan terutamanya melibatkan soal duit. kalau ada berita yang ahli pulang mengejut ke malaysia disebabkan kes kes seperti ini, sudah pasti ramai yang menghulurkan tangan memberi bantuan


tabung kilat


untuk itu, SMSA melancarkan tabung kilat untuk menolong meringankan beban sahabat kita. SMSA sendiri banyak terhutang budi dengan kodiang yang banyak menolong terutamanya dari segi ambil ambil gambar. dengan sedikit bantuan dari kita, insyaAllah dapat meringankan bebanan beliau. duit boleh di beri kepada mana mana housemate kodiang (pisang, baim, sarimi) ataupun mana mana exco SMSA atau pun pindahan duit boleh dilakukan kepada special task SMSA,


nama : MR AHMAD Z B ABD RAHMAN
account no : 76684260
sort code : 77-74-01


semoga roh arwah ayah kodiang ditempat di kalangan yang soleh


~~~~~


sedikit perkongsian dari email. penat translatekan kepada bahasa melayu. harap menjawab kepada pertanyaan si atheist


orang macam ni patut kita berdebat ke atau tinggalkan je?


Seorang profesor falsafah ateis bercakap kepada kelasnya mengenai masalah Ilmu pengetahuan sains dengan Tuhan



Dia bertanya pada salah seorang pelajar barunya untuk berdiri dan .....

Prof: Jadi anda percaya pada Tuhan?

Student: yupp, Ssudah tentu




Prof: Apakah Tuhan baik?

Pelajar: yuppp.




Prof: Apakah Tuhan mahakuasa?

Siswa: yuppa.




Prof: Saudaraku meninggal kerana kanser walaupun dia dah berdoa kepada Tuhan untuk menyembuhkan dia. Kebanyakan daripada kita akan berusaha untuk membantu orang lain yang sedang sakit. Tetapi Tuhan tidak. Bagaimanakah tuhan ini baik. Hmm?



(Mahasiswa diam.)




Prof: kenapa tidak jawab? Mari kita mulai lagi, anak muda. Adakah Tuhan baik?

Siswa: Ya.




Prof: Adakah syaitan baik?

Siswa: No




Prof: mana Syaitan berasal?

Siswa: Dari ... Tuhan .. .



Prof: Itu benar. apakah ada kejahatan di dunia ini?

Siswa: Ya.




Prof: Jenayah di mana-mana, bukan? Dan Tuhan memang membuat segalanya. Benar?

Siswa: Ya.




Prof: Jadi, siapa yang mencipta kejahatan?

(Siswa tidak menjawab.)




Prof: Apakah ada penyakit? Kebencian? Keburukan? Semua hal-hal yang mengerikan ada di dunia, bukan?

Siswa: Ya




Prof: Jadi, siapa yang menciptakan mereka?

(Pelajar tidak mempunyai jawapan.)




Prof: Science mengatakan anda mempunyai 5 indra anda gunakan untuk mengenalpasti dan mengamati dunia di sekitar anda. Katakan padaku... Adakah anda pernah melihat tuhan?


Siswa: Tidak...




Prof: Katakan pada kami jika anda pernah mendengar Tuhan?

Siswa: Tidak...




Prof: Apakah anda pernah merasa, tuhanmu, mencium tuhanmu, berbau tuhanmu? Adakah anda pernah yajin tuhan kamu itu wujud?

Siswa: Tidak....




Prof: Namun kau masih percaya kepadaNya?

Siswa: Ya.




Prof: Menurut konsep empirikal, boleh diuji, dibuktikan protokol, ilmu pengetahuan mengatakan tuhan anda tidak ada. Apa yang anda katakan pada itu?

Siswa: Tidak ada. Saya hanya mempunyai iman saya.




Prof: Ya. Kepercayaan. Dan itu adalah masalah ilmu pengetahuan.




Siswa: Profesor, apakah ada yang namanya panas?

Prof: Ya.




Siswa: Dan apakah ada yang namanya dingin?

Prof: Ya.




Siswa: Tidak. Tidak. anda salah prof


(Ceramah teater menjadi sangat sunyi dengan pergantian peristiwa ini.)




Siswa: prof, anda boleh mempunyai banyak panas, bahkan lebih panas, memanasi secara keterlaluan, mega panas, panas putih, sedikit panas atau tidak panas. Tapi kita tidak punya apa-apa yang disebut sejuk. Kita boleh mencapai 458 darjah di bawah sifar yang tidak panas




Tapi kita tidak boleh melangkah lebih jauh selepas itu. dingin tidak wujud!!. Sejuk hanyalah kata yang kita gunakan untuk menggambarkan ketiadaan panas. Kita tidak boleh mengukur sejuk.



panas adalah tenaga. Sejuk hanyalah lawan kepada panas, prof




(susasana menjadi senyap)




Siswa: Bagaimana dengan kegelapan, Profesor? Adakah terdapat sesuatu seperti kegelapan?

Prof: Ya. malam itukan gelap?




Siswa: anda salah lagi, prof. Kegelapan adalah ketiadaan sesuatu. Anda boleh mempunyai cahaya redup, cahaya normal, cahaya terang, cahaya berkelip .... Namun, jika anda tidak mempunyai cahaya secara konstan, anda tidak punya apa-apa dan disebut kegelapan, bukan? Pada kenyataannya, kegelapan tidak wujud.


Kalau anda akan dapat membuat kegelapan lebih gelap, boleh ke?



Prof: jangan cakap berbelit belit. straght to the point

Siswa: Prof, maksudku adalah premis falsafah anda kurang tepat dan cacat.

Prof: cacat? kenapa falsafah aku cacat?




Siswa: Prof hanya lihat dari segi konsep duality. prof berpendapat ada kehidupan dan kemudian ada kematian, Tuhan yang baik dan ada yang buruk. prof melihat konsep Tuhan sebagai sesuatu yang terbatas, sesuatu yang dapat kita ukur.




prof, sains bahkan tidak boleh menjelaskan fikiran



Untuk melihat kematian sebagai lawan dari kehidupan adalah mengabaikan fakta bahawa kematian tidak dapat wujud sebagai hal yang substantif. Kematian bukanlah lawan kehidupan. Sekarang katakan, Profesor. Adakah anda mengajar pelajar anda bahawa mereka berevolusi dari monyet?



Prof: Jika anda merujuk pada proses evolusi alami, ya, tentu saja, saya lakukan.

Pelajar: Adakah anda pernah mengamati evolusi dengan matamu sendiri, Sir?




(Profesor menggelengkan kepalanya dengan senyum, mula menyedari di mana hujah yang terjadi.)



Siswa: Karana tidak ada seorang pun pernah mengamati evolusi bekerja dan bahkan tidak dapat membuktikan bahawa proses ini merupakan upaya terus-menerus, apakah kau tidak mengajarkan pendapat sendiri? Apakah anda bukan seorang saintis melainkan pendakwah?



(Kelas menjadi gempar.)



Siswa: Apakah ada seseorang di kelas yang pernah melihat otak Profesor?



(Kelas pecah menjadi tawa.)




Siswa: Apakah ada seseorang di sini yang pernah mendengar otak Profesor, merasakannya, menyentuhnya atau menciumnya? Tak seorang pun nampaknya telah melakukannya. Jadi, mengikut peraturan yang telah ditetapkan empirikal, stabil, sains mengatakan bahawa anda tidak punya otak, prof.


Dengan segala hormat, prof, bagaimana kita kemudian mempercayai kuliah prof?




(Bilik itu sunyi. Sang profesor menatap pelajar.)




Prof: Kurasa kau harus membawa mereka dalam kepercayaan.


Siswa: yupp, tepat sekali ... hubungan antara manusia & Tuhan adalah KEYAKINAN.

Itu saja yang membuat hal-hal yang bergerak & hidup ....... ......... ..



psss : pernah mendengar secara live seorang dari atheist yang menanyakan pasal kenapa ALLAH wujudkan manusia dan berikan manusia itu kesusahan. panjang lebar penceramah tu menjawab




nota kaki : nak translate bi kepada bm bukan main susah, ni nak translate bhasa arab kepada bm? memang maksud takkan sampai!


~~~~

entry ke 34 : monica

wahh. ni cinta webcam. hehe. menarik. tema yang dipilih adalah true meaning of love. apa lagi, zaman remaja, bercinta la digunakan untuk tema ini. kisah antara cik monica dengan lelaki semenanjung. hoho, memang pelik sebab tak eprnah jumpa, hanya berwebcam saja tapi boleh jatuh cinta. hehe. itulah keajaiban cinta namanya. cuma gunakan keajaiban itu di tempat yang betul. okess cik monica, thx u sebab join. really appreciate it ;)




entry ke 35 : dillaida


ahaa, kreatif cara penyampaian entrynya. mana tak kreatif, setiap huruf dalam L.O.V.E masing masing ada maksudnya. siap dengan huraian lagi. memang tertarik gitu. rasanya sampai maksud yang ingin disampaikan terutamanya love is not just lust tu. wanita wanita kene baca tu dan lelaki lelaki jangan gatal2 mintak. kawen dulu! ok, ni ku copy paste dari entrynya. menarik sangat mengenai ejaan love


L = Love is not lust. Its a two different thing.
O = Overcome things together
V = Value the moments together
E = Everyone needs love. Everyone deserve

time kasi cik dillaida sebab masuk!




entry ke 36 : hizamli


satu lagi tema true meaning of love yang dipilih. entry yang mengikut peredaran zaman encik hizamli cukup hebat memainkan kata kata untuk memberikan pendefinisian cintanya. dari kecik lagi, sejak zaman belajar berjalan, lepas tu dah masuk sekolah, berkeluarga dan akhir sekali dah tua. wohoo, cukup lengkap sekali! ku suka ayat yang last iaitu bila kita tua, kenangan itulah yang akan dijadikan sandaran untuk bercinta dan cinta juga merupakan satu.... anugerah! mantap sekali, memang entry yang kene baca ni. klik klik link kat atas. okess, time kasih kepada encik hizamli sebab join.

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

34 comments:

LORD ZARA 札拉 said...

Al-Fatihah~

FarhanaDr said...

Al Fatihah buat arwah.. Hmmm..

Anyway.. Explanation yg bagus.. Buat ku berfikir juga.. Thanx sharing incik joe.. :)

zool said...

memang gempak habis yang menjawabnya..
Iman memang cukup kental dan Allah baginya idea untuk membalasnya...

Jard The Great said...

al-fatihah buat arwah...

utk penulisan kat bawah.. hebat die berdebat.. kamu patut tinguk ahmad deedat in action.. harun yahya pon hebat gak. =)

.millalara. said...

al-fatihah..

huh~ berkobar2 baca dialog prof&siswa.logika yang tiada terkata dan mungkin tak terfikir dek minda. thanx joe..

helena's said...

sedih lah saya baca..

isk..

joegrimjow said...

kat atas tu amek dari email, ku translatekan je


yg berdebat tu masa muslim awareness week, ada atheist yg bertanya soklan, mmg best, tp xingat sangat isi dia
;)

♥ciK-t0ge ♥ said...

al-fatiHaH..
:) sm0ga dia tabah mengharuNgi sgaLanya

Fathiha Zainal said...

Al Fatihah~~

::aMaD:: said...

semoga arwah berada didalam kerahmatan Allah.. =D

si hitam maness said...

Betul2...tak semua yg wujud blh dlihat...br je pg td prof sy d kelas bincang psl ni.igt blk pasal mitokondria(bio spm).n d process dlm mitokondria tu.saintis lmbt dpt tau psl ni sbb ia x blh dlihat.tp ia wujud...

kan bagus kalau perkembangan ilmu sains seiring dgn iman. tp mlgnya ada para ilmuwan mcm engneer yg jauh trsasar.yg x prcaya tuhan pun ada kan...

hrp2 semakin ilmu ber+,smkn ber+ jgk la iman....amiin....

si hitam maness said...

hmmm..bernasib baik jgk sbb ada dsisi arwah abah smsa dia pergi....
10 thn yg lps....hm

joegrimjow said...

+ tu rupanya tambah. lambat pick up

rhapsody LiN said...

al fatihah...

buat ku terfikir baik maca email tu.

aduka said...

al-fatihah utk arwah..

zaradgreat said...

al-Fatihah dan takziah untuk arwah.
semoga roh tenang di sana

soal jawab yang mantap

alvin takda rumah harga 8juta story.... said...

al fatihah..




diskusi terbaik.....

Qyra Humayra said...

Al-Fatihah buat arwah ayah kawn ko joe..

nice explanation..
dpt menyedarkan kita kembali akan kebesaranNya..
Allahuakbar..

Mimpi said...

orang2 duk oversea ni slalu dpt email best2 ye.
Jauh perjalanan bertambah email nyang bermaklumat.

green said...

semoga roh dicucuri rahmat...
dan translation yg bgs..sy phm..

green likes this~

si hitam maness said...

cik abg jor salah tmpat la...huhu
http://myotherinterest.blogspot.com tu blog x berpenghuni...terkejut i ada org komen..huhu

si hitam maness said...

ok.maap.*joe hihi =)

Eyriqazz said...

innalillahhiwinnailaihirojiun..semogarohnya dicucuri rahmat..komuniti di sheffield mmg best...pernah lepak2 di sheffield..

Sir Marcello said...

hujah yg diberikan sangat menarik!!

i'msosupernotcool said...

wat matters is wat inside u dude..


n al fatihah for ur fren loss..

mr.syazwan said...

AL FATIHAH....

SEBAK HATI INI..

huhu

aYu said...

buat aku teringat kat arwah abah..
rasa rindu pada arwah bertapak tiap masa di hati aku.

vidadarisakura said...

alfatihah.

bellar0ssa said...

takziah.hm bile duk perantauan.itulah yg kene hadapi. orang tersayang pergi satu persatu.jauh dari mata..

tkziah joe.

debat yg sgt hebat.=D

MuNsYi SaMa said...

dh bace yg BI nye. BI punya paham sket. BM kureng.hehe

Lifesaver said...

takziah to kodiang and family. al fatihah to arwah ayahnya. moga rohnya ditempatkan di kalangan org beriman.

Hurul Ummi said...

siswa beriman!apabila ilmu sains digabungkan bersama ilmu iman, jawapannya pasti LUARBIASA HEBAT.

T_T suka entry ini secara banyak.
al fatihah buat saudara semuslim

Hizami Li said...

innalillah.
hurm.
btw, thanx for your review.
;D

Anonymous said...

salam..sedikit perkongsian kisah saidina Ali karramallahuwajhah y pernah menghadapi seorang yahudi atheis..diakhir perdebatan, saidina Ali(krwjh) menjawab "sekiranya Tuhan itu tiada,engkau akan selamat dan aku tidak rugi, tapi sekiranya Tuhan itu ada, aku akan selamat dan celakalah engkau" WA..:)

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW