Share

ayam percik versi lelaki bujang

entry ke 32 : zeneria


wow, entry yang sungguh menyentuh hati dan perasaan, patutlah jard copy paste letak dalam blog die pun. memang baca pun terharu. sebab ku baca kat entry dia, bukannya kat entry yg mencopy paste, perasaan dia lain skit. walaupun ada muzik rock di tepi, baca punya baca, muzik tu jadi hilang sendiri ok. menunjukkan betapa khusyuknya ku membaca. teringat kat ayah bila baca cite camni. kita hanya boleh menghayati cinta seseorang itu setelah kasih yg diberikan tanpa belah bagi. juga ku suka ayat di blog dia iaitu,

The GAJAH in front you cannot see,
The SEMUT across the ocean you can see.

yup, setuju, inilah dinamkan buta hati. harap kita tidak terdedah dalam kes macam ni. thx u sebab join!



entry ke 33 : cik farhana


entry ini sangat menarik, sebab cara penceritaan sama dengan ala ala cite pak belalang. haha, ku suka konsep macam ni. dialog yg ada nasihat di dalamnya. wat tejo plak kali ni. hehe. cara si ayah mendefinisikan cinta kepada si anak dengan dialog, bukan senan nak buat supaya masuk definisi tu dalam hati pembaca, tapi cik farhana berjaya menceritakannya dengan baik sekali. ok, amek skit ayat last dari blog cik farhana tentang cinta ni bila ditanya jika kita mati, macam mana dengan cinta?


Walau kita mati, cinta tetap hidup.. Bukankah mati itu adalah permulaan kepada satu kehidupan yang baru cuma di alam yang berbeza?



nice!! like this. thank u cik farhana. nasib baik bukan ku yg jadi judge, susah ok nak pilih entry2 ni semua!


~~~~



hidup di perantaun ni sememangnya akan automatik belajar memasak. tak pandai akan jadi pandai. itu adalah kelaziman. antara kelebihan memasak adalah dapat menjimatkan kos. hidup dalam satu rumah, lagi la boleh jimat kos untuk memasak. contoh perbelanjaan kalau tidak masak



pagi : subway egg and chess, 0.99 pound
tengahari : 2 piece of chicken and chips with can of water 3.50 pound
malam : doner kebab 3.50 pound



hampir 8 pound!!



macam mana nak kumpul duit untuk kahwin kalau hari hari macam ni? memang bujang sampai ke tua la nampaknya. jadi nak tak nak kene belajar berjimat cermat. anggaran kat atas merupakan yang paling jimat la tu. kalau nak mahal, boleh cecah sampai lebih 10 pound sehari



memasak dirumah



di rumah aku ni ada 5 orang. sebab sorang tak nak masuk korum, jadi hanya 4 bergilir memasak. hari hari memang memasak, kecuali 2 atau 3 ahli rumah takde, jadi memang makan malam adalah di luar. masakan pula, macam macam dan sememangnya sebagai orang bujang, satu jenis lauk je lah sekali masak. hehe. ok la tu kan?



bahan mentah



di area rumah aku ni ada 2 kedai halal. jadi sememangnya senang nak beli bahan mentah. ayam, daging, bawang semua ada. macam kedai runcit. sebab ada 2, kali ni aku nak cite satu je kedai, iaitu ya fai. satu lagi kedai adalah yasmin. sebab kedai yasmin ni jual arak, aku takkan promote di blog ni. hehe



ya fai and son



kedai yang hanya terletak 100 meter dari rumah ini menyediakan macam macam bahan mentah. selalunya kalau nak masak hari tu, petang tu baru pergi beli. selalu tunjuk gambar memasak, tapi tak tunjuk pun kedai mana yang di beli kan. jadi kali ni akan tunjuk kedai ya fai yang menjadi tumpuan



menjual susu dan makanan sejuk yang halal



fries, burger, hot dog semua halal




memang best kalau ada kedai yang halal walaupun berada di majoriti penduduknya adalah bukan islam. kebiasaannya aku beli makanan sejuk ini untuk stok yang lebih lama. kadang kadang kalau malas, lunch masak burger je sebelum pergi kerja. susu pulak dibeli untuk di campur dalam herbalife untuk diminum masa breakfast. jimat dan bernutrisi



maggie pun ada


serius tak ingat nama die ni. die ni merupakan penjual yang menjaga di kaunter. anak ya fai kot. haha, ye kot. memang orang yang baik. selalu bertegur sapa dan tak pernah lokek menjual senyuman dengan murah sekali. juga orang islam, mungkin sebab itu komunikasi lebih berkesan. takkan bukan islam pulak kan



pisang sedap tuuu


atas pulak bahagian mejual buah buahan dan juga sayur sayuran. memang kebiasaan kedai, kene pandai memilih. kalau tidak, terkena yang buruk, membazir saja. tapi kebanyakan buah2an dan sayur2an disini semuanya segar segar. harganya pula berpatutan, cuma mahal sikit dari tesco. tesco jauh nak pergi dari rumah



tekun memotong daging


macam macam jenis daging ada


ahaa, tengok, ada macam macam jenis daging ada. ayam pun ada. semuanya halal! sememangnya kebanyak student di malaysia yang tinggal di area sini menjadikan kedai ini sebagai pilihan utama untuk beli belah barangan macam ni. harga pula ok la, takde lah mahal sangat. contoh sekilo chicken leg, hanya 1.89 pound, lebih kurang rm 11 satu kilo. jangan convert, nanti jadi mahal. huhu.


ayam percik


tadi masak ayam percik. pertama kali mencuba untuk masak ayam percik. telefon mak kat kampung tadi tanya macam mana nak masak ayam percik, dia bgtau lepas tu follow je lah. nak bgtau kat sini, untuk makan 4 orang, kos bayaran mentah cukup murah!



ayam : 2.59 pound (4 chicken leg)
bawang merah : 20 pence (boleh amek satu je kalau nak)
bawang putih : 30 pence (yang ni pon sama)
santan : 59 pence
serai : 30 pence



ahaa, harga total tak sampai pun 4 pound. dengan 4 pound ni, boleh makan malam seramai 4 orang. termasuk beras, barangkali kos hanyalah 5 pound je. memang untung kan? sebab tu kalau mahu untung banyak, belajar belajar lah masak


ayam percik versi bujang
yang penting, semua ayam2 ni dah masuk perut



ulang sekali lagi


kalau di jodohkan dapat isteri yang tak pandai masak, takpe, kita belajar sama sama kat dapur nanti. ahhhaakkss (gaya gdik )

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

42 comments:

aNoZ said...

org duduk kat london untung gila. x yah la mkn kat luar. masak sudah!! hehe... tiba2 je london sbb aku x puas ati ngn diorg. hehe

Nik Imana said...

hahaha..
sedapnye ayam percik msk sndiri..
bleh tahan gak..
sy pom oram klatam gakk..
hahaha..:)

HiLMaN said...

mantap tu..

bila pulak nak buat jualan ayam percik ni?

semestinya warga Sheffield x sabar nak mencuba ayam percik setelah membaca blog ni.

sedap tuu.

mindbreaking said...

mcm x terpercik jer...hahaha...

joegrimjow said...

sedap niiii
;)


haha
kuah hangit tadi
tinggal yg ni je kuah die

xpe
yg pntg
semua selamat di dalam perut

Framestone said...

ayam dara versi bujang xde ke

BroFramestone Blog

Jard The Great said...

haha.. tak sabar menanti khabar berita waktu summer nnt...

♥Huda Luna™ said...

huhu mcm tu boleh la merasa ko masak nanti

=P

ya fai tu nama kdai cina ke?
cina muslim ke?

joegrimjow said...

kedai muslim
nama tu
pak arab
haha
kot

chah~ said...

haha.. nmpak laa jugak rupe ayam percik.. ahhahaha..

Hazzy Ishak said...

statement kt bawah tu tak tak boleh blah...

jom buat ayam percik versi anak dara pulak...

Lifesaver said...

ayam percik!!!!!!!!!!!!!!!sedapnya!

Lady Dyla said...

Seb baek duk canterbury, balajr jugak masak.. buhsan mkn kebab ngan doner tiap2 ari..

zaizax said...

uitm kedah
ahha lari tajuk jugakk
nwy masak xsusah, cuma rajin dgn x je

maCy said...

membe tgk aym percik versi bujang, terliur siap.. adess

{lumut} said...

wahhh..sdpnyeeeeerrrrr...heeeee,...
ajakan?hee

~0~ said...

bertuah bakal bini ko nanti joe...heheheheh

btol...masak lagi jimat..

helena's said...

bagus lah joe.nak jugak tolong isteri ye tak?jangan tolong tgk je ek.hehehe

P A U L I N E said...

nampak sedap jer ayam tu.. masak ke tu?? ^^

||alis|| said...

ingat ya fai tuh nama cina :P

ya salammm....

jual serai? bagus betol! 99speedmart kat sini pon nak cari serai kena tgk hari dia, kadang ada, kadang tak.

syabas org bujang, bukan pandai tak pandai masak, yg penting mahu masak :)

anisizatyA.J said...

mahal boleh tahan eh. btw baguslah tu pandai masak. hehe

Ms.Independant said...

sama2 memasak...
memang rOmantik tuh!

:)

nawal said...

wah wah.. best buat laki nih..

Anonymous said...

beruntungnyer sapa yg jd isteri joe..bole trime klau isteri tu x pndai msk..ada lagi x lelaki mcmni? menerime pasangan seadanye..dan same2 cube mmbaikinye
=) kdt to u!!

aduka said...

lelaki tau memasak baru macho namanya.. bknnye pndai mrokok tu macho.. tu macho tai-ku-cin.. hahaha..

rhapsody LiN said...

haha..
nakkk jugakk~
tp macam pelik je aym percik tu...
:PP

DeVoTeD LiLy said...

haha..
bgs2.. terapi kurangkan rndu makanan mesia..

annfrendly said...

rajinnye memasak..


"kalau di jodohkan dapat isteri yang tak pandai masak, takpe, kita belajar sama sama kat dapur"

alahai..
nanti bertuahlah sape yg kawin gn kamu nanti..

F I T said...

owh camni bro cari makanan..ingatkan susah nak cari makanan halal..hehe cam sedap je ayam percik tu..lantak a sedap ke tak..janji kenyang hehe

aku junsu said...

hoho macam sedap ayam tu..hehe tapi ayat last tu macam nak promote diri sendiri je ahaks...(^_^)

FarhanaDr said...

Sweet laaa ayat last tu.. Ku suke sangatttt.. Heehee.. Jom jom.. Tak sbar nak belajar sama2.. Hik hik.. ;p

Nurul Hidayah Bt Jamal said...

haha, rajin masak. teruskan memasak ye. wah, ps tu akan menyebabkan ramai org akan suka hati ngan kamu jo

ps/ nt leh buat resepi mmasak dari org sheffield

zac zirwan said...

amboih..pndai hang masak noo..hehe

MuNsYi SaMa said...

xboleh blah ayat last tu.haha. mcm dh ade calon je..^_^

joegrimjow said...

zac, pasti, haha, ada riak disitu

hidayah, ada org lgi pro

junsu, ayat last penyedap entry

nawal, semacam je ayat. haha

joegrimjow said...

anis, bukan boleh tahan, mmg mahal

lumut, cik google banyak bleh ajarkan, hehe

macy, gtau membe, nak belajar ke? hehe

hazzy, ahakss, memang kene ada yat camtu ;)

Hamizah Syamimi Supian said...

woho..gila beruntung..

TerunaGiler said...

abg joe.. ngurat la i bang.. untung i tak yah masak nanti

.millalara. said...

jom main masak2.. bukankah berdua lebih baik? hahaha ;p

FarhanaDr said...

Okeyhhh.. Saye suke kerana anda juge suke.. Heehee.. Ssungguhnya anda juge adalah sumber inspirasi saye.. Hik hik.. ;)

F I T said...

nak panggil pe ntah..joe ek? ermm pasal video contest tu ntah a..saya tak join..jadi tatau update contest tu. sabar a..nanti diorang kasi la email gitau siapa yg menang.moga berjaya bro. :)

Mimpi said...

ayam percik kelantan ke ayam percik luar ni?

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW