Share

lamb rib... aaahhh (part2)

Rhythm lagu ni yang kena dengan jiwa. jadi boleh klik youtube bawah ni sambil membaca entry bawah ini. ooh..aahhh




if we just try try try
just to be ni-ni-nice
then the world would be better place
for you and i
if we just live our live
putting our differences aside
oh that would be so beautiful to me

merah ditujukan kepada pasangan suami isteri yang sedang mencari penyelesaian keretakan rumah tangga ;-)


~~~~~


debaran jelas terasa di hatinya. ini kali pertama memasuki rumah bukan kenalannya di bumi orang ini. dalam otaknya ligat memainkan beberapa adegan di dalam filem terutamanya filem james bond. adakah itu akan berlaku? ooh, family di kampung sudah dilupakan, hanya muka pelakon hollywood bermain di dalam fikirannya


11 brunswick


disitulah rumah gadis cina itu. memang dekat sahaja dengan rumahnya. patut la selalu terserempak! di tekan loceng beberapa kali. tiada sahutan. betul ke di rumah ni? getus hatinya.. ditekan loceng lagi... pintu terbuka


lelaki cina mata kuyu


sah silap rumah. lupa pula nak tanya nama perempuan itu. lelaki cina itu bertanya dan dia hanya beritahu yang dia tersilap rumah. tak sampai dia habiskan kata-katanya, dia mendengar suara perempuan yang bercakap dalam bahasa cina dari dalam rumah. lelaki itu menjawab dengan bahasa cina juga. tak lama selepas itu, perempuan itu pun keluar



aikkk!


itu perempuan cina yang dia selalu jumpa. maknanya tak salah la rumah itu. ooh, rupa-rupanya lelaki itu abangnya...kot. takkan dah kahwin.... kot. setelah diajak masuk kerumah, dia hanya menurut sahaja


diubah kedalam bahasa melayu


'ni suami saya'


'erkkk...'


lidahnya mati disitu. rupa-rupanya gadis cina itu sudah bersuami. aigoooo. takpe lah, janji boleh buat kawan dengan kejiranan disana. susah nak dapat peluang ni!


'kenapa?'


'tiada apa apa. hi, saya joegrimjow'


'ooh, hi, saya lim. kamu muslim?'


'yup'


'kenapa tak bagi salam? saya pun muslim'


'oooh, saya ingatkan bukan muslim. minta maaf'


'biasalah tu. kamu belajar lagi? kos apa?'


'electrical...'


'ooh, saya buat phd disini. tapi dalam math. lain department. patutlah tak pernah jumpa'


'ye ye. patut lah'


gadis...ok tukar jadi perempuan... perempuan itu datang dengan membawa dulang berisi air. mungkin teh cina. setelah dijemput minum, perbualan kosong pun berlarutan sampailah ke 15 minit seterusnya.


'jadi, isteri kamu pun muslim juga la ye?'


'ishh, mestilah, muslim mana boleh kahwin dengan bukan muslim. kan sayang kan?


perempuan itu hanya tersenyum


'cuma keliru sikit...'


'tak pakai tudung? baguslah kalau kamu prihatin. isteri saya sebelum ni tiada agama. baru sahaja masuk islam, jadi saya tak nak paksa dia bertudung selagi dia tak tahu kenapa dia perlu bertudung. kalau dia tahu kenapa dia perlu bertudung lagi bagus kalau banding saya suruh dia bertudung'


'kenapa tak ajar dulu pasal islam baru kahwin?


soalan maut joegrimjow bertanya


'keadaan. waktu tu saya dah nak datang sini. dia pun nak ikut, jadi, kahwin dulu, lepas tu baru ajar. memang tak sesuai, tapi memandangkan keadaan macam tu, takkan nak tinggal sebumbung kat negara orang tanpa kahwin? lagi bahaya!'


'ooh, begitu'


'nak tahu macam mana isteri saya terpikat untuk masuk islam?'


'kalau tak keberatan, boleh cerita'


'saya dulu penceramah kat china. ada satu ketika tu kita jalankan program hari mesra islam. kat sana walaupun ramai islam, tapi dah tak macam islam dah. tanggungjawab inilah yang kami pikul.'


'ooo'


'jadi kebetulan hari tu isteri saya datang dijemput oleh adik saya. tajuk saya sampaikan mengenai kedudukan perempuan di dalam islam'


'menarik tajuk tu. ramai yang tak tahu yang perempuan begitu tinggi kedudukannya dalam islam, tapi saja mendakwa perempuan itu tiada nilai dalam agama kita!'


'wahh, bersemangat kamu ya. betul, sebab itu saya sampaikan tajuk tu'


'jadi, macam mana boleh terpikat tu?'


'isteri saya tanya soalan, ermm, pasal apa ya yang?'


'tulang rusuk'
isterinya menyampuk


'haa, ye ye, dia tanya mengenai tulang rusuk. saya hanya jawab, hawa di cipta dari tulang rusuk adam. bukan di kepala untuk di sanjung, bukan di kaki untuk di hina, tapi dekat dengan hati untuk dicintai'


isterinya senyum. joegrimjow pun senyum. memang islam itu bukan sahaja sempurna bab ekonomi, politik, sosial, tapi juga dalam cinta. islam cukup romantis. yang mencacatkan agama ini adalah penganutnya yang tidak menghargai cinta dalam islam.


sex luar nikah...sigh~
harap ini tidak berlaku dengan berleluasa!



selepas meminta diri, joegrimjow pulang kerumah. di dalam rumah, housematenya sedang menunggu dengan lamb rib yang bari dibeli di manchester! waahhh, sayang housemate!!


terus makan dengan nada
oohhh
aaahh
oohhh
aaahh

sedap sekali!!





nota kaki : kisah rekaan, hehe

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

52 comments:

Hayatito said...

part awal..geli
part tengah..sedey(sebab joegrimjow kuciwa wanita tu dh kwen)
part last..best ending!

Fathiadha said...

part lamb rib ni yg tak tahan... buat aku terlapar di awal pagi...haha

musafirilmu said...

haha..cian membe sorg ni,xpe2 skrg2nya ko dapat knal bru n lbh bermakna lg kalo ko leh amik crta,pnglmn n ilmu dari dorg,kawan yg bermanfaat adalah lbh baek dari awek yg seksi n cntk,btul ka fakta aku ni atau auta????joe ko rasa kalo ko di tmpt laki tu apa yg ko akn lakukan utk bntk istri ko???atau ko nk soh dia bentuk ko??

miEz haNeM said...

sedapnye joe!!
LAYAN SUNGGUH KALO DAPAT MAKAN:)

Sharif John said...

lapar beb....

Jard The Great said...

waa.. smpi ke umah jugak ye.. diorg tak bg makan ke? ehehe.. minum ja?

nways joe.. blaja. smpi abes dulu.. baru fikir pasal kawen.. ish.. ish.. haha

babymiLosh said...

haiyaaaaaaa... kelaparan ;(

dey,, cant wait 4 ur entry entitle 'sudah ketemu tulang rusukku yg sblh itu'.. huuuu~~

rhapsody LiN said...

wah.... smlm dpt lgu trus msk dlm blog. org bru ingt nk letak lgu tu dlm blog gak.
hehe..

lyric yg bermakna. x sia2.

lamb chop?
urm... diorg sembelih mcm mne?
btul ker aunt lin kata kat ovc nnti c ley mkn mcD diorg sbb daging tu x sembelih.
explain jap pasal nie.. confused..

Hazzy Ishak said...

pagi pagi dah tunjuk makanan best...aiyakkk
tak tahannnnnn

Lifesaver said...

erm...ssh pengorbanan suami yang muslim nak menunjuk jalan benar kepada isterinya melainkan isterinya berkahwin kerana dia menyayangi agama Islamnya lebih dari dia sayang suaminya

aLeen aVriL said...

alar frust plk joe ble tahu pompuan tuh da kawen..

eh joe..aku xkawen lagik nih...motif??hahaha...xde ah gurau jer..

best ah citer nih..kisah benar ker..@ juz tukar pelakon jer..??

ezzati said...

jatuh cinta....ngan lagu tu..sbb jmraz yg nyanyi :)

Da' daffodil D said...

ape tajuk lagu? letak la skali sbb kat library ni x leh access vid tu.. :(



ps : 'wahh, bersemangat kamu ya. betul...........' hahaha. x bleh blah btul. :D

hasni said...

all da best la joe
lagu ni not bad la ok
sdp jgal ddngr

Nazra~ said...

semangat nak belajar = semangat nak kahwin

:D

ika. said...

yg word merah tu rsa cm ________!! Islam is beautiful!! (^_^)

p/s: pas abes study bru d smgt nk kawin..ehehe

chapter 14 said...

best lagu, best cerita dan tak boleh blah pasal lamb rib mmg best

[-suziey-] said...

waaaa adkah kebetulan..hehe..hmm..me xsuka lamb..:D

vanillamilkshake said...

waaa...cgt kesian la.
that chinese gurl da kawen.
btw, part lamb rib tu..
perghh, menyelerakan.

ayin jemin said...

lgu jason mraz tu memg best!

ayin jemin said...

lgu jason mraz tu memg best!

Manusia said...

islam itu indah!!

btw, lagu try try try tu best huhu

chapter 14 said...

lagu try tu nak buh dlm blog. tak kira bg ka tak bg, nak jugak ! hhehehe. soqi mr

miss izan said...

laparrrrrrrrrr...
lelaki tu ade adik lelaki tak? ;P

Solehah said...

owh..terharunya..semoga kita Allah jauhkan tersasar drp agama tatkala org lain tgh berminat pada islam..

shiya said...

ske bc kata2 psl tulang rusuk tu..

ppuan bkn untk difahami tp untuk disayangi..

hargailah wanita2 di sekeliling anda..

errk.. :P

p/s:
semoga kamu mndapat jodoh yg terbaik..
amin :)

imHepPie said...

ada sedap cam ayam panggang x haha

joegrimjow said...

musafir, aku akan bentuk die
hehe

joegrimjow said...

jard,
xsalah kot pk
haha

joegrimjow said...

klu xsembelih xhalal r
mcd sini pon xley makan ;-)

joegrimjow said...

aleen,
mula2 je btol
pastu rekaan
;)

joegrimjow said...

da daffodli
try try try

joegrimjow said...

suziey
me pon suke bngat!

joegrimjow said...

chapter
masukkan je la
jgn lupe credit
kekeek!

joegrimjow said...

shiya
amin amin amin

joegrimjow said...

imheppie
lebey sedap dari ayam panggang!

et said...

hoho..tapew la..eventhough kiciwa, de hikmah jugak kn kenal perempuan cine tu..^^

stil, ble tgk err..bhg kambing tu..kembang tekak..huuu~~

Masy said...

takpe.. mana tau ade jodoh kat sane ke kan kan hehee

Farhana said...

Pheww.. Ayat yg bold in red tu really touch me deep inside.. Lucky kalau dpat jumpe lelaki yg akan temani kita seumur hidup dn bimbing kita.. Juge saling melengkapi antara satu sama lain.. ;)

~ dasat sgt ke lamb rib tu smpi bgitu pelik skali bunyi makannya.. hehe.. ;p

atty's said...

takpe joe..tuntut ilmu..kalo ade jodoh tak ke mana..

dap nya lamb rib ni..

~ miErA ~ said...

mkn je ingt...
weee~~

kawie2020 said...

hehehehe... cerite yg best, rasa cam asli punyer... tang lamb rib tu buat aku lapar nih... hehhehehe...

LotsOfLove-Pearls said...

happy ending..

*ok gak laki dia tue.

chah~ said...

lagu best. citr pun best. lamb rib pn best.. bak sini satu.. heheh~

Abg Din said...

Teringat-ingat Abg Din beli nasi kambing kat Maroush Restaurant (masakan Lubnan), Edgware Road, London....

sedap....

Fatt Chin Choy said...

adeh melepas
tp bagus gak berkenalan dengan husband dia
hehe

Abcdeftyyhahh. said...

haha kesian tp ok la tu dye kre jujur jgk la terus ajak jmp suami. ;p

Nabil Fizri said...

waduh..!

miSs siv said...

part tulang rusuk..
selalu jmpe dalam kad kawen..
hihi

eh joe..
ko sbpik..
21 eh skrg?
kenal adila maisyarah? azwa? kamil hafiz?

joegrimjow said...

miss siv, mesti la kenal
kawan semua tu ;-)

joegrimjow said...

abg din, london xbesh, manchester best ;-)

Abg Din said...

kedua-duanya ada keistimewaan tersendiri....

nti jgn lupa bawa abgdin ke tempat kamu....

penginapan free...makan pun free...hehhehee

ponn ponnn!

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW