Share

kemunculan semula keluarga belalang ;-)

"abahhhhhhh"


"masyallah...! terkezuut abah tau, jangan buat macam tu lagi"


"hihik, excited la bah, lama dah tak masuk blog ni"


"blog? apa itu blog? masuk apa? abah tak paham..."


"abah buat-buat blur pulak. kan lama dah kita tak muncul, ni dah 2 bulan rasanya tak muncul-muncul ni. sekarang kita muncul kembali!"


"ishhh kamu, abah tak paham. bla bla bla"


"bla bla bla"


sebenarnya pak belalang begitu gembira dengan pulangnya halimah dari asrama. halimah la yang paling rapat dengannya, mana taknya, 6 tahun menjadi anak bongsu setelah haiqal dan hartini mengambil alih. hari ini memang masa dimanfaatkan betul-betul


"ibu mana bah?"


"tengok model baru lingerie kat...opsss, ada kat depan komputer tu, ntah nak beli apa la ibu kamu tu. abes duit abah ni"


"tak pe la, isteri abah jugak kan"


"isteri pun, kene jugak tengok suaminya kerja apa. kerja makan gaji takpe la"


"abah halimah ni kaaaaaaaan kaya. kaya dengan cite. hehe"


"yooo la kamu. eh, abah nak cite satu benda dengan kamu ni"


"haa, tengok, dah start daaa"


"alaaa, taknak dengar ke? dah la ibu kamu taknak dengar, kamu pun taknak dengar jugak"


"hehe, ok ok, halimah dengar"


"hurmmmm, ok, hari ni tajuk anjing yang malang"


"tajuk nampak menarik! sambung-sambung"


"tajuk penting tau. ok, gini, di sebuah tempat nama venice..."


"abahhhh, kenapa venice? dekat-dekat je la"


"tahun ni penulis blog ni nak ke venice, cite la sikit pasal venice. dah dah, jangan kaco abah, nak sambung ni"


"ok ok"


"ada seorang penjual daging, namanya zella bakarina. hari itu, penjual daging tu mahu menutup awal kedai dia sebab nak pulang awal. anak menunggu di rumah katakan. nak je tutup kedai, ada seekor anjing datang"


"anjing tu kacau dia ek?"


"takde la, anjing tu gonggong satu note kat mulut. dia baca la, dalam note tu ada cakap, nak daging sekilo, duit ada kat bawah perut anjing yang gonggong ni"


"waaahh, anjing pergi beli daging"


"yupp. hebatkan? tu pasal penjual daging tadi nak tutup kedai pun tak jadi. dia pun ambik la daging sekilo dan ambik duitnya sekali. anjing tu pun berjalan lenggang lenggok. penjual daging tu mengintai lagi. dia tengok anjing tu mahu lintas jalan. anjing tu berhenti tunggu lampu merah, baru berjalan lintas"


"waaah, anjing pun pandai melintas jalan ya bah"


"haa, penjual daging tu jadi kagum. dia pun cepat-cepat follow. nak sangat tahu napa anjing tu bijak. anjing ni pergi tunggu bas. setelah tengok waktu dan no, dia pun duduk berbaring. ada bas no 77 datang, dia tak naik. bas 79, dia pun tak naik, bas 45, baru dia naik"


"perghhh, anjing pandai naik bas!mesti panjual daging tu kagum kan"


"mesti. penjual tu pon naik sama bas tu. sampai ke destinasi, anjing tu pun turun. yang hebatnya, anjing tu masa nak turun, dia tekan loceng sendiri tau. mulut penjual daging tu dah start menganga. lepas turun, macam biasa, dia lintas jalan pun tunggu lampu merah baru lintas"


"bijak2..."


"ok, dah sampai rumah, dia pun letakkan barang yang dia beli tadi di lantai, dia ke belakang sikit, lepas tu rempuh pintu rumah dengan kuatnya. 3 kali dia buat begitu, tapi takde sahutan. anjing tu pun ke tingkap dan ketuk-ketuk tingkap beberapa kali dan dia tunggu di depan pintu"


"lepas tu bah?"


"seorang lelaki berbadan besar bukak pintu. lelaki tu pun pukul anjing tu, maki hamun anjing tu, tak tahan, lelaki itu terajang sampai anjing itu tak boleh bangun"


"kejamnya!"


"penjual daging yang tengok tadi terus meluru menghalang lelaki itu dari terus memukul. dia tanya, kenapa kau pukul anjing kau? anjing kau begitu genius, boleh beli makanan sendiri, lintas jalan raya pandai, naik bas pun pandai, tekan loceng pun anjing tu tau"


"tuan dia cakap apa?"


"dia cakap, anjing tu buat kesilapan sama"


"apa dia bah?"


"anjing tu lupa bawa anak kunci...."


"hahahaha, abah ni, suspen je. abah buat lawak ek?"


"hehe, cite abah ni mesti ada pengajaran. halimah dapat?"


"jangan pukul anjing anda!!!"


"itu jawapan budak 7 tahun. matured la skit"


"halimah kan baru darjah 1..."


"hehe, pengajaran dia, you may continue to exceed onlookers' expectations but shall always fall short of the boss's expectations! ! It's dog's life after all......... *"


"huyooo, abah speaking"


"quote orang, tak best plak nak translate dalam bm"


"maksud dia?"


"kalau kita kerja, sebagus mana kita buat kerja, orang lain nampak kita begitu hebat, tapi bila sampai ke bos kita, bos kita remehkan kerja yang kita buat. belakang tu takmo translate la. hehe"


"ok halimah dapat!! lepas ni kena jadi bos sendiri. tak mo jadi kuli"


"nak jadi bos, kena jadi kuli dulu"


"ok abah ku sayanggggg"


"dah dah, abah nak masuk bilik, entah ibu kamu jumpa ke tak lingerie bar... opsss, entah ibu kamu jumpa tak barang yang dia cari tu"


"abah...."


"ada ape lagi?"


"nak muah pipi"


"meh sini abah muahkan"


"thank u abah, sayang abah"


"sayang kamu juga.......dan ibu kamu. hehe"



nak sangat cite pak belalang, amek kauuuu! huhu, ni kisah aku ekstrak dari email yang ku dapat, versi english, cam bese, yang nak ley bagi email kat bawah. antara faktor taknak tulis kisah keluarga belalang ni sebab kisah dieorang mesti panjang2. padan muka kene baca panjang.. kekeke!


pasal blog action day, tahun ni merupakan tahun pertama ku join. senang aje, tahun ni akan berblog pasal isu alam sekitar. 15 hb 10 ni, blog yang berdaftar akan post entry pasal alam sekitar di blog masing-masing. apa lagi, jom daftar!! sama-sama pecah rekod tahun ni!! (register here)


menarikkan video promo ni, seyes sapa tau camne nak buat video camni, contact aku, ada urusan bisnes dengan korang!







nota kaki : tunggu kemunculan video 'senangnya jadi biniku' cet ko ni joe, video raya pun tak siap lagi!

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

29 comments:

Manusia said...

kesian kat anjiang tue kan..
nak jadi bos jugak la nanti huhu..

aLeen aVriL said...

best ler citer nih joe...

sedih pon ade c hanjing tuh kene pukui gn tuan die...ish3...

nursarah87 said...

huahua..

moga2 aku takkan bekerja ngan bos seperti 'tuan anjing'...

joegrimjow said...

@7683285428913024355.0
jom jadi bosss

joegrimjow said...

@3381574258039066805.0
versi english xde la sedey
huhu

Mr PenyuBiru said...

cam menarik je video tu.kena tunggu ni.hihi

Precious said...

Tak paham sangat pasal blog action day ni ler. Tapi macam best jer ... Citer lagi ler ..

nadia said...

entri yg agak mncuit ati..hehe..bes2..tp still ade moral of the story.. :)

tp cmne klu kuli yg mngarah bos?bos tu plak pngecut..ape jd nnt?soklan cepuperak~ ;p

joegrimjow said...

@8886628270379749352.0
sapa2 pon xnak

joegrimjow said...

@2866598156229609665.0
video mana menarik ni?
hehe

joegrimjow said...

@6251200685324359292.0
kene baca btol2 baru paam
huhu

Encik Azizan said...

aku nk jdi bos..ad sesap nk jdi kuli?hahaha
mnrik cte ni..

SuFy said...

wah, pak belalang da muncul..hehe...bagus jg anjing tu ye....n nice moral of da story tuu

ZARA 札拉 said...

nama penjual daging itu sangat best woo~

BTW, betul2~
selalu ketua memandang rendah dengan pekerja bawahan walaupun mereka telah memberikan yg terbaik~

Riezal aka Rezdrake said...

nice blog bro.. bagus penulisan ko.. kudos to you.. salam ziarah

Da' daffodil D said...

x salah jadi kuli sebenarnye. cume jgn kip doin repeting the same mistakes la. if semua nak jadi bos, siapa pulak nak jadik kuli kan? :D indon? penat die nak ganyang kite, udah2 la tu~

kawie2020 said...

menarik story ni... bukan senang nak jd boss dan bukan susah nak jd kuli... jd bersediakanlah diri anda...

hasni said...

maka
akhirnya
dpt jg bc kish pak belalng ni

joegrimjow said...

@82549743398068509.0
nilai murni mesti ada
haha

joegrimjow said...

@5059442442383479113.0
cite internet
huhu

joegrimjow said...

@2357748405904497267.0
kene sajikan cite gini plak ;-)

Syima Syaz said...

itu lah yang saya alami masa keje kat bank dulu...saya mcm anjing tu!

Nabil Fizri said...

pahanjang entry nih.
time nk komen pale gua tunduk2 je

chipsmore said...

xnak cite pak belalanggg...nak cite pak tenggilinggg..sila wat cerita pak tenggiling lepas ni...REQUEST! REQUEST! ;)

Aku Beskot™ said...

hmm..
ingtkn cte psl belalang btol..
hehe..
byk yg ak tertinggal nih..
kne cover blk..

waa..nk p venice tu..
xmo ajak ke??
haha..

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

blog action day tu walaupon simple tp maklumat dia sampai pd yg menonton...bdk2 multimedia konfem tau punya nak buat video camtu =D

Lifesaver said...

erm..bos2 ni kadang tak faham apa kehendak dia..tp as pekerja bawahan..kita mesti tunjukkan kita dah wat yg terbaik utk mereka..Allah always know

sophie said...

'tuan anjing'
grng.. sian anjing genius..

piNky LuCiA said...

bila ko nak post video nya joe? hehehe

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW