Share

diari kawan baik

alhamdulillah
akhirnya tamat sudah program FC 09 kali ini. penat memang penat sebab hujung minggu ni memang dipenuhi dengan aktiviti di luar sheffield. tak plan lagi nak buat entry pasal FC, sebab kekurangan gambar ;-) entry bersam gambar baru best kan?


entry sebelum ini adalah schedule entry
entry 'journey into ... ' merupakan live entry


nasib baik ada kemudahan 3g disana. tapi kat sesetengah tempat sahaja. jadi tak boleh la nak menaip entry sepanjang masa kan? sikit2 sudah. nanti dah amek gambar dengan seniorita aka photographer, ku cite yek. bangak pengalaman best nak kongsi



spm

masa mahu spm
aku daftar kelas tuisyen
ada seorang gadis yang amat menarik minat aku
aku perhatikan wajah dia
amat cantik
halus, mulus
penuh sopan santun
habis sahaja kelas
dia datang dan mahu pinjamkan nota
aku bagi dan dia senyum padaku
seraya berkata 'terima kasih'
nak sangat bagitahu dia
nak suruh dia tahu
yang aku nak hubungan lebih dari kawan
tapi aku malu untuk meluahkan



matrik

kebetulan kami berada di matrik yang sama
selepas spm terus sambung di tempat yang sama
aku dah menjadi kawan baiknya
tempat untuk dia luahkan perasaan
ada satu ketika
dia tanya macam mana mahu luahkan perasaan kepada org yg kita suka
aku hanya memberi tunjuk ajar
dia cukup gembira
senyum dan ucapkan terima kasih
nak sangat bagitahu dia
nak suruh dia tahu
yang aku nak hubungan lebih dari kawan
tapi aku malu untuk meluahkan


2nd year degree

walaupun belajar di tempat berlainan
aku di italy
dia di malaysia
tapi kami masih berhubung
dunia tanpa sempadan
tapi hubungan masih lagi sebagai kawan baik
ingat lagi
dia buzz ym aku
dia suruh aku call dia
aku call ke nombor dia
mahal pun takpe sebab demi dia
dia menangis
bagitahu yang perangai lelaki sama
dia baru putus dengan bf dia
aku nasihat bukan main lama
fahamkan dia mengenai soal cinta
sejam kemudian baru paham
dia suruh aku on ym
dia invite aku view dia punya webcam
ada nota yang dia pamerkan di webcam
thank u =)
nak sangat bagitahu dia
nak suruh dia tahu
yang aku nak hubungan lebih dari kawan
tapi aku malu untuk meluahkan


final year


dia hantar kepadaku surat jemputan
jemputan perkahwinannya
hati ku hancur....
hajat untuk bersama dengannya sebagai lebih dari kawan
terkubur begitu sahaja
malam sebelum mahu kahwin
dia sempat telefon aku
ucap terima kasih jadi best friend nya yang sangat baik
aku hanya mampu senyum dalam sedih
nak sangat bagitahu dia
nak suruh dia tahu
yang aku nak hubungan lebih dari kawan
tapi aku malu untuk meluahkan


umur 30 tahun

kini aku di tanah perkuburan
dia meninggal disebabkan kemalangan
suaminya dan dirinya terkorban dalam nahas jalan raya
adiknya datang kepadaku membawa diari
diari semasa dia belajar spm sampai sekarang
aku baca
.
.
.
.
.
aku dah tertarik dengan sorang lelaki di kelas tuisyen
dia amat hensem
segak bergaya lagi
dah lama aku perhatikannya
sampailah tadi
baru aku berani meluahkan
aku pura2 mahu pinjam nota
dan sempat bercakap2 dengan dia
nak sangat bagitahu dia
nak suruh dia tahu
yang aku nak hubungan lebih dari kawan
tapi aku malu untuk meluahkan
.
.
.
.
.
.
hati aku bertambah sedih....


versi english lagi best kot
;-)
http://funlok.com/index.php/story/a-touching-love-story-28122008.html


malu itu satu benda subjektif

tertunai malu yang kena pada tempatnya
keuntungan la kita dapat

saja buat2 malu dan tak sesuai dengan masanya
kerugian yang kita perolehi


nota kaki : mlawat blog2 peng'komen' tegar ;-)

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

57 comments:

miSs siv said...

uhh betul!
yg versi english lagi syahdu!
:(

ALiE said...

terasa hati dengan ang..
sampai tamoo komen sebab hadiah contest tak sampai2 lagi...
huk3~

~saja nak habaq..

miSs siv said...

1st!
:D

aLeen aVriL said...

jap nk bace versi english kejap..
nnt aleen komen lain lak..psl versi yg english tuh...

huhuu...bace yg malay pon cm ase da best..yg english msti lagik2 best.....huhuu..

Norfa arisha said...

kalu macam tu..dah suka.. jgn tunggu besok.. nnti terlepas..

NuR said...

sayunya baca nih..
emm dua2 versi pun besh..
ada nilai kesayuan yg tersendiri..
huhu.

emm.. kalo pompuan ckp dulu kang kata muka tak tau malu..cam mana tuh?

nursarah87 said...

uhuu..

direject selepas meluahkan perasaan kdg2 lagi baik drpd terlambat untuk berterus-terang..

ayin jemin said...

waduh2..
suspen tol cita ko ni joe..hahaha

~Kak AZZ~ said...

malu tapi mahu...mahu tapi malu....

kdg2 apa yg kita nak tak dapat sbb dibendung rasa malu....adakalanya pulak kita buang rasa malu untuk dapatkan apa yg kita mahu.....Apa yg penting, jangan dek kerana kemahuan yg melampau, kita hilang sifat2 malu.....

*akak nak jadi pengkomen tegar jugok laa..hehe...

geeds said...

so joe...
jgn larh malu2 nk meluahkan perasaan kt org yg disukai....
;p

dianna said...

i thought it happen to you tau. terkejut i.
hehe ape2 pun i rase moral of the stroy is lelaki kene buat first move kan?

ZARA 札拉 said...

Uhuks~
Sedih giloks wei~
Huhuhu~

Just_najmiE said...

sedih..... TT^TT

if only... kalaulah diorg meluahkan perasaan to each other.. haishh..

joegrimjow said...

@2089357795634884368.0
aiii?
xsampai ag?

joegrimjow said...

@7719276423622352493.0
20 minit
apa yg dapat?

joegrimjow said...

@7605813628127159895.0
declare cepat2
;)

joegrimjow said...

@4816834864492901267.0
da laki tu malu
bek [pompuan start dulu

joegrimjow said...

@7128287094615512706.0
sangat2 dialu2kan

joegrimjow said...

@2660234825556572178.0
mmm
dun noe
may b...

Nur -al- Ain said...

heee..
ingat awal2 psl joe..
malu kene bertempat.. ni joe skang malu nk bls email ke ape? hehe x) tkt pegang brg org lame2..

joegrimjow said...

@7491258844113822544.0
kalau tu la yg musnahkannya kan?

hasni said...

ala
citer sad ending
xsuka
uwaaaaa

miSs siv said...

ko takde shoutbox ek?

SuFy said...

salam, memang seronok baca!!mcm ada story korea mcmni..hurm....gud2..keep it up!!two thums up...:)

SCHAKEYRA said...

aku musti jadi pencinta senyap itu wawawa~~

Aku Beskot™ said...

hmm..btol gak tu.
malu kne pd tmpt dan keadaan..
kalo x, mungkin kita yg rugi..

ni kesah benar ke??

et said...

huhuhuu..kasih x kesampaian..alahai~

miss lolly a.k.a luvfareda said...

woooo. apa lah kau joe.

lol ingat joe yg punye cite tu:):)

hampir2 putus asa mendengar hebatnya chentamu thdp gades itu.

ekeke. *cis.


rupa2nya cite owg lain.

BAHAHA. selamat=)

qyla said...

aku tak baca pun english nya.

tapi yang aku baca ko punya versi je.

khairil said...

kalu aku
biar malu kena reject x pe lg dr malu x mencuba

sophie said...

sdeynye cter.. cinta x kesmpaian..

miss izan said...

sob3~ ;(

Hayatito said...

kalau ku mampu luahkan cinta,
kalau hati di sana mampu menerima,
kan bahagia?

:(

lea said...

apsal x translate sampai abes...
aku lemah sikit english ni...
ishhhhhhh...hehe

Noorlaila Mohamed Nor said...

sat nak baca english version
:)

Fatt Chin Choy said...

tak nak lepas peluang lepas ni

chipsmore said...

kirik salam pada yang ensem tu..haha..waaaa..joe pon da banyak penkomen tegar...yeahhh..jom beat jommm... ;)

Sharif John said...

Sangat touching bro.... rasa tamparan crita ni...

joegrimjow said...

@6663380670782233828.0
lebey kurang aje

ika. said...

ishh..sedih gak kisah cinta tuu.. urmm..hope u jgnla cmtu eaa..kang melepas.. =)

piNky LuCiA said...

waaaa.. ruginya.. kalau aku.. tak nak biarkan hati ni lelame pendam rasa.. hehehe..

kena reject soal ke2.. advance nye aku.. haha

HuRuL_AiNi said...

jodoh tu kuasa tuhan....yakin yang sudah ada yang telah ditakdirkan Allah untuk kita.....kadang-kadang walau sayang atau suka bagaimana sekalipun, kalau dah xde jodoh takkan ke mana kan...:)
kadang-kadang kamu suka sesuatu, tetapi ia mungkin bukan yang terbaik untukmu...kadang kala kamu benci sesuatu...tetapi mungkin ia lebih baik untukmu :)
p/s:nice post....i like it :)

Solehah said...

kalau ya katakan ya..kalau tidak katakan tidak..supaya dua2 belah pihak tak rugi..

{lumut} said...

eyp jo!!
aku akan selalu skodeng ko..
hehehe/...
mane tau 1 hari ko jmpe aku tpi jalan nak melintas jalan.
tegur2 la...=p

farhana said...

very the touching :'(

tp perangai ku sme mcm laki tu la, pemalu..
weee~

Chem5007 said...

Wah....berselera aku baca en3 ko kali ni..hehe

zAkiAh_AbDuL said...

joe, i loike this entry. it suits me. hehe

nurayuni said...

syahdunyer..nk nanges...ishhhkkk...

+akufobia+ said...

aa.macam mana nak menempatkan malu yang bertempat?

sutera putih said...

siyes,,,versi english lg touching,,,huhuhuhu,,,

Da' daffodil D said...

sadis sungguh~ lelaki itu kahwin x? nyeh3.

Firol said...

hoo citer versi omputih nmpk mnrk

anne said...

sedih.

lieya orange M.I. said...

...ingat kisah joe...huhuuu

...tertipu rupenyer...

...malu nak bgtau perassan tu mmg selalu pun...
...lagi2 perempuan...
...aduhhh, malu gilooo nak bgtau lelaki...
...nanti dikatakan perigi cari timba...

misz beauty said...

huh.. moral of da story hargai apa yang ada depan mata... jangan nak malu tak betempat... bertindak sebelum terlewat...=)

Syima Syaz said...

apa2 versi pun best...hehe

Lifesaver said...

malu bertanya..sesat jalan..hehehe..

malu berkata..terlepas pula

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW