Share

dalam bilik pun pakai baju 3 lapis

selesema
hidung berair
selalu 'serook' 'seroook'
entah bila mahu pulih ni


tadi
ambik baju sampai 3 helai
satu baju nipis
satu lagi agak tebal
satu lagi sweater
cukup 3 helai pakai baju
semua sarung pakai di badan


sekarang dah hampir winter
almost winter
tapi belum winter
udara semakin sejuk
cuaca semakin sejuk
hidung selalu je sumbat
;-(


perbandingan


tahun lepas
masa winter baru sejuk
baru nak pakai baju tebal2
baru suka je masuk dalam duvet
baru susah dan liat je nak pergi kelas


sebab?

sejuk katakan.......
itu dulu....
sekarang sejuk semakin sejuk....


di malaysia


bukan nak cerita malaysia panas
tapi perasan yang kalau berada di rumah sendiri
di kampung
bukannya di bandar
udara semakin panas!


bukan saja panas
tapi panas mencekik
macam dicekik cekik je tekak ini
panas dulu tak sama dengan panas sekarang
panas sekarang dah bertambah nakal...


persamaan


malaysia semakin panas
uk winter datang cepat..tak kene musim!


kenapa ya?


inilah dinamakan 'climate change'


hari ini
7000 blogger
diseluruh dunia
menulis mengenai climate change ini
7000 bukan angka yang sedikit


dan yang penting


7000 ini takkan jadi 7000 kalau aku tidak join sama
bangga sekejap;-)


ok kita ke bab berikutnya





penting sangat ke jaga alam sekitar?
PENTING!!!!!


sapa yang kena jaga alam sekitar ni??
SEMUA!!!


kenapa penting sangat jaga alam sekitar ni?
UNTUK DIRI SENDIRI!!!



kita tak mahu tengok bumi semakin uzur
menjadi uzur
dan terus uzur
dan terus tersungkur...


~~~~~~


ntah la, malas da nak tulis panjang-panjang. soooo tired malam ni. sebenarnya nak post pasal raya@smsa, tapi sebab dah esok 15hb, kene la post yang ni dulu. yang entry penuh-dengan-gambar tu kemudian la yek


15hb ni apa yang sebuk sangatnya?


yee, dieorang berblog untuk keharmonian alam sekitar (macam tak sesuai je perkataan harmoni tu) yang penting, ku masuk sama. takdenye pertandingan, cuma perlunya ada sikap prihatin untuk jaga alam sekitar


perkara senang boleh buat adalah shopping, bawa beg-recyle. ala, beg yang slalunya warne coklat tu, macam tu la. mungkin leceh kan? tapi kalau dah semua start untuk buat macam tu, tak mustahil kita boleh ubah dunia ini jadi lebih baik. kan gitu???


satu lagi event


www.350.org yang ni pun pasal alam sekitar juga. sekarang ni kandungan komposisi dalam C02 dah melebihi had yang merbahaya iaitu 387, yang saintis nak hanya 350, jadi misinya akan reduce C02 emission sehingga hanya 350. masa yang dibuat? sudah pastinya pada 24 hb 10 ni. 10 hari je lagi !!!
(tak paham? ku pon tak bape nak paham, cuma perlu tahu PENTING jaga alam sekitar kita)



macam-macam aktiviti



apa-apapun, segala aktiviti ini sangatlah memerlukan usaha penerusan. yang nak buat usaha tu bukan sapa, kita la jugak kan? so, pandai2 la jaga ya. aku dah start, anda bila lagi??


atas tikar memasang pelita
sambil makan buah kurma
alam sekitar milik kita
jom kita jaga bersama


tetibe rindukan karam singh walia....


nota kaki : sekarang je pakai baju selapis kat depan desktop, biasanya 3 lapis...oohhh, bestnya berkahwin ada tempat untuk memanaskan badan. opssss ;-)

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

34 comments:

miEz haNeM said...

3 lapis??
MAK AIKK..
DEMAM??

miss lolly a.k.a luvfareda said...

joe. take care ya.

nak gak rase winter camane ghupe. hukhuk.

nak mennn salji~

Mr PenyuBiru said...

jom kita bakar sape yg tak jaga alam sekitar.hihi

Lifesaver said...

kalo kat malaysia pkai baju 3 lapis..tu namanya buang tebiat..hehe

Solehah said...

kena sambut seruan pasal global warming ni..

miss izan said...

hahhahaha...
gatalllllllll...

Masy said...

awal2 cite psl cuaca, alam sekitar..

ujung2 pasal kawen plaksss hahaaha

Mr K said...

=)
aku stiaphari pergi klas pkai baju 2 lapis. tapi satu tu singlet tshirt la

HEMY said...

ada ubat utk selesema ni..5 kali sehari..time amek smyg tu wat sunat masukkan air dlm hidung joe. aku stat wat time matrik umur 18..smpi skang tak kena dh selesema..

ZARA 札拉 said...

bagusnya~
mahu tulis pasal climate change juga nanti rasanya~ dan sekarang memang sangat panas~
terjal sungguh panasnya~

+akufobia+ said...

aa.kena la kahwin cepat.keke.

misz beauty said...

yelah... jagalah alam sekitar kite nih...

ari tu pi singapore pun udara segar lagik padehal sebelah2 je ngan malaysia nih... masuk2 je malaysia adoyai...=(

nota kaki * tu lah org suh tawen cept tak mau... muahahahaaaa..........;-p

neezareef said...

amboi joe..tau ke panas x panas pemanas org dah kawen tu..huhuhu

niesz said...

betul2..now kat campus niesz pon da xley pkai plastik..
emm..semue kene pkai beg kertas..
da mcm2 beg kertas ade..hikhikhik..

+akufobia+ said...

aa.panaspanaspanas.

farah said...

perubahan cuaca yang mendadak.

bumi sudah tua,

akhirat sudah dekat.

erm.

shinawawa eyenie said...

khwin ler cpt2...sepupu gak bljr dkt austr bkl khwin hjng thun...wak leh bg alsn mahu khwn..khwn awal kan bgs..

||| PöJìé PööH ||| said...

7000??
wow hebat!
btw itu la perlunya menjaga alam sekitar..
now dah terasa efek dia..

Kaseh Mucuk said...

btol3..kita sdri kena prihatin ngan alam sekitar kita..

p/s: syioknye sojuk2..

Kaseh Mucuk said...

eh2..nk sampuk lagik sket..
"nota kaki: haaa..telebey suda..hahaha"

joegrimjow said...

@1266822039837734224.0
skrg pon xbest...

joegrimjow said...

@1084278550664858763.0
jom2 main ;-)

joegrimjow said...

@8693428728630962368.0
buat la jugak poojie

joegrimjow said...

@3415908162324621612.0
tue dan uzur

joegrimjow said...

@4759226523932929407.0
sepanas=panasnya

joegrimjow said...

@5902825010884109118.0
xmo lg

joegrimjow said...

@9172001430801369811.0
sambut la seruann

seroja jingga said...

u get well soon k

chipsmore said...

saya cik epal singh walia...x rindu kat saya ke??

saya gerun tgok gamba awak..sebab gambar tu bikin hottt ajeee :D

Neutral Daily said...

Salam,

Artikel yang menarik..
Jika tak keberatan layari Neutral Daily sekarang dan linkkan blog kami di blog anda.
Terima Kasih..

"Informasi Neutral Tanpa Kepentingan"
http://neutraldaily.blogspot.com/

Aku Beskot™ said...

part nota kaki tu terbaek..
haha..

kate mau p venice..
cpt semboh..
hoho..

miSs siv said...

climate change..
yep~

prof ckp, skrg mybe bukan lagi global warming..
tp maybe da masuk global cooling..
=P

geeds said...

karam singh walia kim slm rndu blk.
haha.

piNky LuCiA said...

kawin dapat memanaskan badan???? hahaha

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW