Share

2 kisah rokok di 4 ramadhan terakhir

2 kisah rokok
hihik (sambil menutup mulut)

~~~~~

anak dan ayah menonton tv di ruang tamu

penceramah di tv
kita belajar melalui teladan. anak kena ikut kata ayah. ayah tunjuk contoh teladan yang baik, anak akan ikut apa yang ayah lakukan. sama seperti dengan sejarah islam....bla bla bla


ayah : dengar tu. kena ikut apa yang ayah buat. jangan ingkar!
anak : baik ayah..


2 hari berikutnya. ayah mendapat panggilan dari sekolah

cikgu : anak encik melakukan kesalahan disiplin
ayah : ye ke cikgu? ishh budak ni. nanti balik saya ajar dia cukup2

cikgu : saya pun tak paham. dia asyik cakap, mahu ikut ayah mahu ikut ayah
ayah : iye cikgu? tak pe, balik nanti saya ajar dia cukup2


setelah anak pulang dari sekolah. satu biji penampar telah dijamu

ayah : cikgu call rumah tadi. apa yang kamu buat hah?
anak : tak buat apa-apa. cakap kata ayah je la


ayah : apa yang ayah cakap sampai langgar disiplin??
anak : ayah cakap kena ikut ayah. saya ikut ayah la


ayah : ye la. apa dia?
anak : hisap rokok. ayah kan hisap rokok. saya hisap je la rokok tiru ayah


ayah : erk....



~~~~~


2 pasangan kekasih memadu asmara di sebuah tasik berdekatan ibu kota


prmpuan : kita dah nak kawen ni
lelaki : hee. suka tau

prmpuan : janji lepas ni berhenti merokok!
lelaki : untuk sayang... semuanya akan. lepas ni tak mahu merokok dah

prmpuan : ok. terima kasih
lelaki : (senyum)


setelah 3 tahun berkahwin

prmpuan : hari tu janji tak nak merokok dah
lelaki : ala sayang. janji saya masih sayang awak cukup la

prmpuan : tak mahu... nanti awak cepat mati
lelaki : haha. setiap insan akan mati la sayang

prmpuan : pandainya cakap... esok buat insuran nyawa tau
lelaki : kenapa?

prmpuan : sayang saya taK? kalau sayang buat. labur banyak2
lelaki : untuk sayang, semuanya ok


setelah 10 tahun berkahwin


prmpuan : dari mana?
lelaki : dari pusat insuran la. awak suruh tambah lagi. kena la tambah

prmpuan : heee. bagus2
lelaki : kenapa suruh masuk insuran ni? banyak plak tu labur

prmpuan : sayang saya tak?
lelaki : sayang...

prmpuan : kalau sayang jangan tanya nape
lelaki : ok sayang...


setelah 20 tahun berkahwin.... d hospital


prmpuan : hari ni saya masak sup ikan haruan je. org sakit jantung tak boleh makan bnyak2
lelaki : terima kasih sayang...

prmpuan : takpe. awak duk hospital pon saya masih sayangkan awak
lelaki : iye sayang? saya bnyak penyakit pon masih sayangkan saya?

prmpuan : sayangggg. jantung ke, kencing manis ke, darah tinggi ke, diabates ke. masih sayangkan awak
lelaki : baru saya tahu...


prmpuan : tahu apa?
lelaki : sebab awak suruh masuk insuran banyak2

prmpuan : kenapa?
lelaki : nanti saya mati, insuran boleh bagi awak BANYAK duit

prmpuan : saya kan bijak.
lelaki : saya je bodoh....


dah boleh tak hisap rokok masa pose ni, maknanya boleh la berhenti tu. try la sehari plak tak hisap. lepas tu 2 hari. lepas tu seminggu. try la. boleh punya sebab dah ada orang buat. kita TAK BOLEH buat sesuatu perkara sebab kita tak PERNAH buat pun perkara tu. (tukar perkara kepada berhenti merokok)


tak baik marah2 di bulan puasa ni ;-)


nota kaki : keputusan contest ku umum next entry

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

36 comments:

misz beauty said...

ini sangat beauty setuju... WAJIB berenti merokok...

teringat iklan rokok yg da latest nih... masyaAllah geli sunggoh....erkkkkk

alhamdulillah suamiku tidak merokok... orang tak smoking akan ensem cam encik joe... uhuks...;-)

iva saionji said...

~betuL tu misz beuty iklan rOkok tu sangat terkesan kat hati iva....iva dah nasihat bnyk kali tau kat hubby tapi kejap jek..pas tu aktif balik...nak ikut cam cerita ni ar..suh buh insurans khas..hehehehehe..

misz beauty said...

~ cik iva, if dier nak merokok sangat suh dier berada jauh dari anda jika sedang smoking... sangat bahaya utk anda jugak...=)

yup betul... hubby tak merokok pun nak suh beli insurans gak... ihiks...

Precious said...

Budak2 sekolah tu masih cetek akalnya. Selagi pekedai sanggup menjual rokok kp mereka, susahlah ...

aien~s corner said...

hehe..

aRaBeLLa said...

hisap rokok ni cam bakar duit...dah tu macam ler sedap sgt rokok tu..dapat asap jer..huhu

Aimi-Samson said...

masalah ni berlaku sama dgn my husband..
seblm kawin janji nak berhenti, dah kawin x pun.. sekarang janji pas dapat anak lak br nak berhenti.. (dia kata org x merokok x paham perasaan org merokok)..

ZARA 札拉 said...

hehehehe~

ku selalu naik darah tengok manusia yang tak mengerti akan bahaya ini~

Hazzy Ishak said...

tak suka ar dgn org yg merokok...

Lifesaver said...

yeah!!btol!!boikot rokok!!!!


alhamdulillah...laki aku tak hisap rokok..

sharamli said...

tr0k t0l la p0mpuan ni..mata duitan...hu3

Anis Mohd said...

bini dia pandai r .
terbaik.
hahaahaa

Hayatito said...

You can't do it because you didn't do it..that's the message.hehe.. got it.

btw, selamat hari raya joe

rhapsody LiN said...

x ske org isap rokok.
(-_-)"

hasni said...

btl2

Pyanhabib said...

selamat hari raya aidilfitri

Kaseh Mucuk said...

nsb baek my fam memg xde yg merokok..hubby pon x merokok..xde la ank nk kena ikot cara ayahnya..hahaha..

kesah kedua tuh..memg elok utk wanita2 kt luar sana yg lakinya merokok..nasihat yg bagus! hahaha

joegrimjow said...

@1781018493788700791.0
ade je pekedai slumber jual

joegrimjow said...

@411519275088440296.0
ayat bese slalu kite dengar kan

joegrimjow said...

@8430640271040286511.0
ok pe
bijak
hehe

joegrimjow said...

@3361784940972647783.0
michiko
hehe
eh
ke quenie
haha
xingat da

joegrimjow said...

@818267084851555971.0
insuran bnyak2

atty's said...

hehehe..nak suh along tambah lagi ar insurance..

joe..selamat hari raya ..andai ade terguris perasaan..terkecil hati..harap dimaafkan ..

Firol said...

hahaha..bagus entry ni..kena sedas mereka yg merokok..dusyuuummmmmm

i'm_siCK_n_tiReD said...

gitu la resam sorg bapak... kalo anak merokok pon xleh nak wat ape2 sebab bpk sendiri camtu..hahaha..

tp en. joe... bukankah sume wanita ngidam pompuan merokok sebab nampak macho & jantan???

Or I'm just being bias??

Neway..aku x merokok & proud of it! Hehehe~

ALiE said...

sesape y ponteng puasa sebab rokok lagi sengal..

Ivy Metaga said...

joe nak tanya nih...

herbalife ada produk utk wajah tak, selain produk slimming??

joegrimjow said...

@5004670676655018047.0
of coz ada
hehe

nursarah87 said...

iklan n kempen berhenti merokok berhabis jutaan ringgit.. yang berhenti dr merokok baper kerat je,yg mulakan tabiat merokok makin bertambah ramai...memang adalah pembaziran..huh!

SwEeTFoResT said...

hehehe..tue ar..janji laki..huhuhu..

Monkey D Luffy said...

sila ler try

hehehe

Framestone said...

he...23x ops perempuan yg untung...cam mne pulak nk dptkan insuran si isteri pulak he..23x

Motivasi Kerja said...

Cara terbaik nak berjimat antaranya berhenti merokok.

♥ Buk@n S!ndAreLa ♥ said...

bt0l3! SAY XNK TUK mer0k0k. xbaek taw...

pmpuan p0wn xkecuali!!! sape2 y mer0k0k sile berenti...

Kentut said...

kisah ayah dan anak itu sungguh mengharukan. kagumnya anak terhadap si ayah.

dark sengal said...

tak nak merokok!!!

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW