Share

temujanji dengan DIA

***

faizal mat arifin: kat mana sekarang?
mr joe: rumah
faizal mat arifin: abg baru je habis meeting !!
faizal mat arifin: h1n1
mr joe: new news?
faizal mat arifin: kes dah bertambah teruk sekarang !!!
faizal mat arifin: 9 kematian...
faizal mat arifin: 1500 reported kes ...
faizal mat arifin: so, kena jaga kesihatan ....semuanya....
faizal mat arifin: pesakit terlampau banyak kat Jabatan Kecemasan -semua hospital kerajaan !!
faizal mat arifin: ok lah, nak pi berehat & sembahyang dulu.....pukul 2 masuk koje balik !!
mr joe: okesss


nota kaki awal : jadilah abang yang prihatin kepada adik anda


~~~~~

pahamkan DIA tu sapa?


malam ini merupakan malam yang baik untuk beribadah. malam nisfu syaban. hurmm. lagi 14 ke 15 hari ramadhan pulak. ramadhan maksudnya puasa. wahhh. tak sabar rasanya menyambut bulan puasa ini. banyak kelebihan dan keutamaan yang tak terjangkau dek pemikiran kita


cakap pasal nisfu syaban


malam nisfu syaban adalah malam kedua terbaik setelah malam lailatulqadar. yang bezanya, malam lailatulqadar adalah hari yang ada di dalam alquran fadhilatnya, dan tarikhnya agak kabur, antara 21 ke 30 ramadhan, manakala malam nisfu syaban adalah hari ini. malam ini kalau anda baca entry ni pada hari rabu, 5hb 8.


banyak kelebihan yang terdapat malam ini. cuma jangan terlalu perbesarkan malam nisfu syaban dengan bacaan yasin dengan banyaknya, sunat taubah dengan berbelas2 rakaat, tak pernah nak sedekah tiba-tiba malam ni keluar sedekah dan macam2 lagi la


istiqamah


ibadah yang paling disukai oleh baginda adalah istiqamah. sikit tak pe, asalkan berterusan. contohnya kita selalu baca yasin di antara maghrin dengan isya, teruskan, jangan tinggal. ia lebih baik dari kita terlalu besar-besarkan sesuatu hari!


bnyak yang keliru akan hal ini.


sepatutnya malam nisfu syaban ini adalah point kita untuk tambahkan lagi amal ibadah. contohnya selalu baca yasin sekali sehari, malam ni kita baca yasin dan tambah lagi extra beberapa ayat suci alquran lain. dan teruskan untuk hari-hari mendatang. yang penting apa? istiqamah, berterusan.


di kampung terutamanya banyak yang bertelingkah akan hal kecil seperti ini, katanya malam ni WAJIB baca yasin 3 kali, katanya WAJIB istighfar 1000 kali, sembahyang sunat pun menjadi WAJIB.


bukan mahu kutuk orang kampung, sebab ku pun orang kampung jugak. cuma ini yang tertanam di dalam diri masyarakat kita. yang mampu mengubahnya? generasi yang berilmu. tegur pun kena ada caranya sebab kebanyakan orang tak BISA di tegur.


ni ku copy paste yang ada kat internet.


Malam Nisfu Syaaban merupakan malam yang penuh berkat dan rahmat selepas malam Lailatul qadr. Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi saw tidak tidur pada malam itu sebagaimana yg tersebut dalam sebuah hadis yg diriwayatkan oleh Iman Al-Baihaqi r.a:


Rasulullah saw telah bangun pada malam (Nisfu Syaaban) dan bersembahyang dah sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda saw dan bergerak. Kemudian aku kembali dan aku dengar Baginda saw berkata dlm sujudnya, "Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu daripada apa yg akan diturunkan dan aku pohonkan keredhaanMu daripada kemurkaanMu dan aku berlindung kpdMu daripadaMu. Aku tidak dpt menghitung pujian terhadapMu seperti kamu memuji diriMu sendiri."
Setelah Baginda saw selesai sembahyang, Baginda berkata kpd Saiyidatina Aisyah r.a. "Malam ini adalan malam Nisfu syaaban. Sesunguhnya Allah Azzawajjal telah dtg kpd hambanya pada malam Nisfu syaaban dan memberi keampunan kpd mereka yg beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yg memberi rahmat dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap org2 yg dengki."

Hari nisfu sya'aban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib, (15 Sya'aban bermula pada 14 hb sya'aban sebaik sahaja masuk maghrib)



nota kaki : selamat beristiqamah. makku suruh ku banyakkan berdoa. antaranya doa supaya semangatku nak kawen di lemahkan. apakah??

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

29 comments:

azuan said...

Manusia memang camtue...
nak benda yang besar je pekdahnya...hu3

blackskin said...

Mentaliti orang kampung camtu...yg sunat tiba2 jadi wajib. Pelik la juga. Nasib ada belajar ilmu sikit2.
Nak kena tambah lagi ilmu ni.

mae said...

masih berhujan..kematian meningkat 12 orang h1n1..

sharamli said...

mak xm0 menantu ke?

Eazy Izzuddin said...

yeha
ambil berat utk adek anda
xD
x sabi nk pose
;D

NoRuLLiSzA eL FaRiSi said...

bersama2 menghidupkan Ramadhan yg bakal menjelma

joegrimjow said...

bukan xnak
awal sangt

Mr PenyuBiru said...

perkara sebegitu dah jadi cam adab.turun temurun.so bila generasi baru yg berilmu nak ubah, tentulah akan ada percanggahan pendapat.hmm..

ps: lain macam je doa yg mak ko suh tu.

farah said...

diwajibkan menjaga kesihatan.

err, joe sabarlah pasal kawen tu.

:D

chipsmore said...

da de calon ke???
hehehe ;)

ber_uwang said...

sayangi mak anda

Mr K said...

Kau ingatkan aku dude.

i'm_siCK_n_tiReD said...

thanx for the info.. aku hampir2 alpa..

harap2 jumlah kematian h1n1 berkurang... same2 la kite berdoa

secretname said...

ape pon mlm ni kena la wast amal jgk kan..

ops mak ko srh tu kena ikut jgk joe..gd luck

ZARA 札拉 said...

napa maknya suruh doa gitu?

Dj Epoi said...

Salam Joe.....

Tq bebanyak.....
Moga kebaikkan kita dan Ibadat kita dimuka Bumi Allah ini dipertingkatkan.....

Joe Duit bebanyak tak kawin RUGI owh!!!!!!!

geeds said...

haha.
doa supaya semangat nk kawen di lemahkn? LOLx..
selamat berdoa~

[z@ck] said...

9 kematian???
OMG! betapa ketinggalannya aku..langsung tataw..huhuhu

sutera putih said...

semangat nak kawen dlemahkan???
oooooooohh TIDAKKKK!!!!
boleh ekk g2???
huaaa...
layannn,,,
selamat berpose esok..

joegrimjow said...

ahaa
jom2

ezzati said...

dh nk puasa..suka :)

Lifesaver said...

yes..istiqamah tu penting..setiap hari kita baca al quran..malam nisfu syaaban..kita tmbh up 2x..tu yg bagus tu...


mmg salute dgn BAGINDA RASULLAH s.a.w

pErEmpUan said...

selamat beramal =)

joegrimjow said...

amal sama2

Beautiful Disaster said...

aku tak sempat nak puasa hari ni. menyusu badan. hehe.

ayin jemin said...

hini mkin berleluasa..

buln ramadhan da nak dekt..

+akufobia+ said...

selamat.hu.mak kamu da nampak wajahwajah kekahwinan kat muka kamu?adoi.

Arra JaSmY said...

Sesamalah kitew beriman dan beramal ya..
ikowt jew ckp mak kamo tu..haiihh..ahaks.

Anonymous said...

adkh kamu begitu bsemangat,,,,,,,,,,?????alter.........

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW