Share

pesta sungguh-sungguh

jom berpesta. berpesta muda mudi!


malam ni start terawih. bestnya dah masuk bulan ramadhan. bulan yang sangat best untuk setiap kalangan kita. waaah, tak dapat nak tuliskan lagi macam mana best dengan bulan ni, sememangnya best la kan. best best best sangat


kalau tahu


ramadhan sememangnya bulan yang penuh dengan keberkatan. amalan sunat pun akan diangkat pahalanya sama seperti pahala lakukan amalan wajib. waaah, hebat tu! kalau amalan wajib? entah macam mana pahala yang akan kita dapat. hanya DIA yang membalasnya nanti


bagi yang muda mudi jelita rupawan, gunakan bulan ini untuk lonjakkan amalan kita. bukan nak ketepikan golongan tua, sebab ku muda, jadi layak berpesan kepada golongan seusia denganku je la kan? rugi yang teramat kalau kita tak gunakan bulan ini untuk menjadikan diri kita yang terbaik


sedekah


kalau sebelum ni, hanya hulur seringgit kat tabung masjid, boleh la start dengan tambah 2 ringgit. alaah, apa yang ada pada seringgit kan? kalau char kuew teow boleh beli kat keda mamak, takkan pahala kat akhirat kita tak mahu labur? sedekah selagi boleh dan selagi mampu. maksud mampu tu luas, paham2 la ek


kan ada dialog antara wang kertas rm 100 dengan wang kertas rm 1. cari kat internet tadi tak jumpa pulak. lebih kurang gini la dialognya

rm 100 : buhsan la hidup ni
rm 1 : buhsan? napa?

rm 100 : ye la. aku asyik duk tempat yang sama je
rm 1 : maksud ko?

rm 100 : nilai aku asyik duk ulang tempat yang sama. kalau minggu lepas aku diguna di restoran, semalam aku diguna di padang golf. hari ni diguna plak kat bazar ramadhan
rm 1 : ok la tu 3 tempat dalam seminggu

rm 100 : ok apa. buhsan ulang tempat yang sama
rm 1 : aku lagi buhsan

rm 100 : ko duk ulang tempat mana je?
rm 1 : satu tempat

rm 100 : kat mana?
rm 1 : tabung masjid


mungkin yang buat dialog ni nak menyindir kalangan kita yang terlalu kedekut nak keluarkan duit tambah share di akhirat. ada betulnya sebab itulah jumlah yang selalu nampak orang bagi. kalau dah ada rezeki, tambah-tambah la sedikit. yang buat bisnes, takkan seringgit je mampu kot. bagi la lebih. share kita di akhirat sana jugak kan/


more u give, more u get


kan dah terkeluar ayat mat saleh. ishhh, susah betul. ni ha cadangan, setiap kali sembahyang terawih kat masjid, bagi la singgit, sembahyang jumaat plak, tambah la 5 ringgit ke, 10 ringgit ke. memang susah nak keluarkan duit kat tempat yang kita tak nampak, kalau duk kira mcam ni, entah bila la nak start kan?


mengaji quran


sekali khatam masa bulan ramdhan ni pon ok. maknanya sehari satu juzu. satu juzu 20 muka surat. baca 10 muka surat sebelum dan selepas subuh, 10 muka surat lagi lepas solat maghrib. ok la tu, untuk tambah modal kita di sana nanti. tak rugi pun mencuba.


masa kat skolah dulu ada program halakah untuk khatam alquran. memang rindukan zaman tu, ye la, ada kawan yang sama-sama untuk habiskan sebiji alquran sehari. memang best sangat. bila dah meningkat umur camni, nak cari kawan pun susah sebab kat rumah, kena pergi masjid jugak la jawabnya


satu lagi, kalau sebelum ni kita tak pernah buat, cuba buat kita tengok terjemahannya. tak payah banyak2 peringkat permulaan ni, hanya tengok seayat atau 2, kalau mampu, tengok la banyak-banyak sikit. alquran ni lagi hebat kalau kita faham apa yang kita baca. bukan hanya membaca. kan bagi banyak pulak kan tak terbuat pulak kan? baik sikit2 je


berblog


yang ada blog, tulislah entry yang membina sikit. walaupun takut pembaca buhsan, heii, orang lagi buhsan baca cerita u makan nasi beriyani lagi la daripada type entry yang bermotivasi ni(macam kena kat diri sendiri je) jadi, kita sama-sama jadikan blog ni medium kita untuk.... pertama tarbiah diri sendiri. ye la, kalau kita dah tulis, akan jadi pendorong untuk kita buat sama


kan kan kan? suka sebenarnya baca entry2 yang berunsur camni. ilmiah dalam gaya sempoi. haaaa, memang susah wooo. nak tulis entry ilmiah ni kena buat ulang kaji sikit. tapi sekurang2nya mencuba kan? kan lagi. banyak betul kan ni



akhir sekali, ni nak bagi layan satu video yang memang dah lama-lama-lama gila dah. tapi masa puase memang best layan lagu ni. oooh, nanti cerita pengalaman puasa di uk. best jugak. kita layan video ya. layan-layan-layan









nota kaki : tak sempat nak tengok pengumuman puase semalam...

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

40 comments:

n a r d indie winkie said...

yeah..selamat berpuasa encik joe. moga ramadhan kali ni membawa seribu makna. ahaks. raya katne tahun ni?

sharamli said...

mesti slalu sedekah kt masjid kn...

Jard The Great said...

lepas neh nk bagi RM50 lak kat masjid.. ehehe

Ms.Independant said...

Segan nk bg motivasi. Sedangkan dri pon tak cukOp motivated agi. Tapi post dialog tu sgt bgs lah. Mari sme2 bersedekah! Hehe

Camat BerpOce yek! ^_^

Eazy Izzuddin said...

salam ramadhan..
selamat berpuasa...

ChiLaBaey's said...

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Al-Mubarak... Puasa jangan tak puasa.... dan juga Selamat Bersahur pagi nanti.... :) Esok jangan pulak lupa dah puasa tau... karang selambe je ajak kawan pergi makan tengahari untuk sesiapa yang bekerja esok... atau berada dirumah.... hehehe...

eNaSaN said...

salam..selamat sambut ramadhan..moga ramadhan kali ini lebiH diberkatI..



bYk tulnyer ayat di atas tue..hehhehe


suka lagu & video nie...

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

btui2...berdakwah lite2 menerusi blog lagi2 bln ramadhan ni =D

qyla said...

ada pengumuman puasa ke semalam??

aduii..

xtengok pun!

ishhh!!!melepas..

ije said...

haha. jom makan nasik beriyani. boleh wat modal update blog.

:P

lumut said...

bagus..
selamat berpose taw..
=)

pwincess AJA said...

salam ramadhan...
selamat berpuasa...

hysMan.. said...

Bro,salam Ramadhan..
sama2 la kita merebut pahalaNya dalam bulan penuh barakah ni yea..:)

Rosy Girl~ said...

bro.. taking this opportunity to wish you happy fasting~!!

puasa elok2 okies~

qishie said...

SELAMAT BERPUASA JOE.

kalau perempuan..memang susah la nak khatamkan quran dalam bulan puasa..lagi2 kalau tak pasal2 off di tengah2 bulan..huhu

:: Bu Boyz :: said...

Malam karang ade pesta trawikh... jom jom... 23 rokaat termasuk witir yer... jgn dok 8 saje...

::Mish ShaZz:: said...

selamat berpuasa joe..smoga barakah dikecapi bersama..=)

tHEoNeANDoNLy said...

yer betul tu.. dpt pahala. amud suka jenaka sambil menyebarkan islam. :)

sutera putih said...

selamat berpose...
moga dberkati,,,

Boo™ said...

selamat menjalani ibadah puasa :D

shinawawa eyenie said...

selamat menyamabut rmdhan al-muabrak...

+akufobia+ said...

hu.ku rindukan si pembuat pengunguman puasa.macam mana ek uka dia tahun ni?makin handsome?semoga dapat beramadhan dengan penuh keimanan.

milimilo said...

kalau dulu zmn sekolah, setiap hari ada tadarus n setiap org dah dpt part surah yg perlu dibaca untuk khatam 30juzuk dlm ramadhan.kiranya sorang xpyh baca 1quran utk khatamkan.tp skrg nak cuba hbskan 30juzuk dlm sbulan sendiri.insyaallah boleh.

milimilo said...

mmg mencabar nak tulis entri bersifat motivasi..

Mamamanja said...

selamat menyambut ramadhan al mubarak

hasni said...

slamat berposa joe
:-)

azuan said...

yup!!
masa nie la nak lipatgandakan amalan kita...

ezzati said...

yg rm100 ngan rm1 tu best...terasa gila..

Syima Syaz said...

sebab tuh saya suka baca blog joe...ade motivasi

John Iverson said...

Memang makan dalam perbualan rm1 ngan rm100 tu wakaka...

Bulan 11 ni ke cameron?

blackskin said...

Uohh~
Ramadhan dah tiba. Yes!!!
Gembiranya.

Moga Ramadhan ni dilalui dengan lancar. Amin.

ayin jemin said...

selamat bposa joe
:)

joegrimjow said...

@2255710109261331340.0
mekasihh
raya kat malaysia
huuu

joegrimjow said...

@6974770362366156015.0
kat umah ni terhindar kot pekara camtu
hehe

joegrimjow said...

@748059179018586807.0
pose kasi penuh ya

joegrimjow said...

@7479720370767382629.0
tak balik bulan 11 ni
huhu

SuFy said...

betul3..jadikan blog tmpat utk sudut tarbiah bulan mulia ni...slmt berterawih..^_^

Dj Epoi said...

Bos!!!

Selamat Berpuasa dari kami sekeluarga Bossssss!!!

Dj Epoi Family

DilOt said...

yup..akan ku cuba letak info yang berilmu sket...

Lifesaver said...

aku pon xsempat nak dgr pengumuman..huhu..rasa mcm kalo dgr pengumuman tu..rasa lengkap bulan ramadhan

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW