Share

Umar Bin Khattab

kisah rekaan, diambil dari buku 55 petua orang berjaya. diolah sesuka hati olehku. biarlah, kan ini blogku! lalala~




~~~~~


dalam satu rancangan talk show terkemuka, yang purata menontonnya adalah 44 juta orang, joegrimjow menjadi tetamu jemputan. joegrimjow merupakan usahawan berjaya yang memiliki lebih 1000 buah restoran sihat di seluruh dunia. pembukaan yang ke 1001 minggu depan, di kampung halamannya sendiri


bukan setakat cemerlang di arena perniagaan, keluarganya juga berjaya! kesemua anak-anaknya 5 orang merupakan jutawan di usia muda! kali ini pengacara rancangan itu mahu merongkai rahsia disebalik kejayaannya!


pengacara : terima kasih kerana menghadiri talk show ini
joegrimjow: ye ye, sama-sama. terima kasih jemput saya


pengacara : wow, tahun lepas telah tersenarai top 3 orang terkaya di dunia!
joegrimjow: haha, syukur syukur. tak tersengaja


pengacara : wah wah. sudah pasti orang ramai mahu mendengar rahsia dari seorang yang muda macam saudara
joegrimjow: takde lah muda, saya dah berumur 50 tahun dah


pengacara : 50 tahun.. kejap kejap(membelek kertas)...wahh, betul. tapi nampak muda! apa rahsianya?
joegrimjow: ni nak tanya rahsia yang mana ni? kaya ke muda? hehe


pengacara : oowh, kenakan saya ya. 2 2 la
joegrimjow: awet muda, kene jaga kesihatan. jaga pemakanan


pengacara : tips yang memang dah jemu kita dengar
joegrimjow: sebab jemu tak buat. sebab tak buat jadi tak muda


pengacara : haha, betul betul
joegrimjow: orang yang hebat mengikut formula yang hebat


pengacara : haha, betul betul
joegrimjow: hehe


pengacara : jadi saudara, kita balik kepada topik kita hari ini. macam mana jadi kaya? anak-anak semua berjaya. fuuh, mantap-mantap
joegrimjow: hasil pertolongan isteri


pengacara : ha?
joegrimjow: ye, bisnes ni banyak pancaroba, banyak masalah, banyak mehnah, dan kita akan sentiasa down. isterilah tempat kita mengadu


pengacara : wah, jadi isteri saudara satu kepala la?
joegrimjow: ye, satu kepala dengan saya. hehe


pengacara : ok, 1000 buah restoran sihat. fuuh, banyak betul. macam mana saudara lakukannya? sempat uruskan 1000... banyak tu
joegrimjow: itu dinamakan duplikasi


pengacara : maksud?
joegrimjow: saya bukak satu restoran, saya latih satu orang


pengacara : jadi?
joegrimjow: part latih orang ni part yang susah. ok, contoh saya bukak restoran ini dengan cara yang betul. sambil itu saya melatih seorang supaya buat seperti yang saya lakukan. maknanya saya dah bukak 2 buah restoran


pengacara : aik, saudara silap, saudara baru bukak 1 je
joegrimjow: ye, bukak satu, dan orang yang saya latih tu akan bukak satu lagi nanti


pengacara : ooh. begitu ke?
joegrimjow: lepas tu, bulan ke2, saya latih bukak lagi satu restoran dan latih lagi sorang, orang yang saya latih tadi pon akan buat perkara sama


pengacara : maknanya bulan ke2..... dah buka 6 buah restoran?
joegrimjow: haa, pandai pun. setrusnya macam tu la, bulan ke3 dah jadi 13 buah dan sampai la sekarang.


pengacara : wah wah, hebat btol formula ni!
joegrimjow: ni bukan formula saya. formula orang dulu-dulu


pengacara : dulu-dulu?
joegrimjow: ya lah, ni zaman khalifah Umar bin Khattab . cuba kita tengok balik, macam mana agak-agaknya boleh mengembangkan empayar islam. dalam masa yang sama, kegiatan dakwah yang dijalankannya juga hebat. mana mampu dia jalankan sorang-sorang


pengacara : ok ok.
joegrimjow: kita tengok zaman dahulu, mana ada telefon, internet macam kita. tetapi empayar islam menjalar dari Habsyah ke Mesir, dari Damsyik ke Parsi. cukup hebat! Umar bin Khattab menggunakan kaedah latihan dan pendidikan untuk melahirkan orang sepertinya, menduplikasikan dirinya


pengacara : ok ok, saya dapat. hebat kan kuasa duplikasi ni
joegrimjow: tapi kene beringat, petua ni mesti kena dengan diri kita. kalau kita tidak memilki attitude yang hebat, sudah pasti orang yang kita duplicate akan jadi sama macam kita. jadi, kita sendiri kene jadi hebat dulu!


pengacara : oowh, macam tu. tahniah sekali lagi saudara. lepas ni apa plan?
joegrimjow: entahlah. mungkin melancong. bisnes tak perlu tension-tension. kene ada masa untuk kepuasan diri. itu dipanggail kepuasan berbisnes


pengacara : nampaknya saya pon kene start berbisnes
joegrimjow: haha, up to u ok.


pengacara : nampaknya kita dah kesuntukan masa, terima kasih kera perkongsian yang hebat
joegrimjow: yaa, sama-sama. no worries



kat atas boleh jadi realiti. sesiapa pun boleh berjaya. yang penting, usaha kena
maksimum dan hanya kita yang tahu sama ada dapat tak kita kecapi,
sebabnya kita yang melakukan usaha itu


nota kaki : ini entry TERLAMA ku karang.



Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

31 comments:

neezareef said...

mau x lama mengarang sbb nk siap verangan kan..moga jd kenyataan joe

Anonymous said...

(^^E)v

Lifesaver said...

boleh tulis buku plak lepas ni...

buaya said...

salam ziarah...

dijemput menjadi follower sy yer...

http://www.buaya-merah.blogspot.com

sharamli said...

awat TERLAMA
kering idea ke kerap ulang ke jamban ke ap?

OREOO said...

i'm motivated! :)

aya harith said...

wa..lame x mengomen..

x tersengaja kaye??

he3..
bes2!!

[yAN!e][pUTraJAya] said...

mcm menarik jer buku tu
nak kena beli nih

teamdakwah said...

miss that person la...
umar al-khatab heroku..
joe u come 2nd in this case na...
insya-allah klu aplikasi dalam kehidupan skang dalam penyebaran budaya islam..
cukup la setahun..kite da dapat ramai orang yang mantap...
aman dunie...huhu

azuan said...

betul tue..
diri sendiri mesti mantap dulu..
baru boleh bagi ilmu ke orang lain..ho3

Anis Mohd said...

uihh..
tinggi cita2..

+akufobia+ said...

nak karang.fikirfikir.tak best.delete,buat baru.haha.

joegrimjow said...

kan delete kan xbesh plak
hehe

Precious said...

n3 terlama? Makne? Dah lama ko karang atau paling memakan masa untuk dikarang/siapkan? Tak paham ...

Arra JaSmY said...

haih...bila la ara nak tak tersengaja jd jutawan...huhu

joegrimjow said...

jom sama2 jadi jtawan

hysMan.. said...

pandai ko reka eh..hahaa..
aku pon terjebak sama dalam dunia khayalan jutawan ko..
meh ler kita sama2 jd jutawan..
moga2 jd kenyataan..aminn..
:)

atty's said...

besh buku nie..nanti kalo joe dah jdk jutawan..jgn lupas open table..

KhairiL's said...

wow
ada mksd tersirat citer ni
nice

blackskin said...

Tak tau pasal teknik ni.
Thanks for the info.

BaBbliNg BaR0nNESs said...

Salam.
senyum bile baca
bole tahan impian n cita2.
tp org klantan mmg kuat bisnes restorn kut
kami di johor tidak kbluran bile malas msak krana kamoo
hahaha

BaBbliNg BaR0nNESs said...

Salam.
senyum bile baca
bole tahan impian n cita2.
tp org klantan mmg kuat bisnes restorn kut
kami di johor tidak kbluran bile malas msak krana kamoo
hahaha

~miszirdawaty~ said...

mls bce buku cm2.
ptt la ak xmOtivated.
haha~

'AQILAH said...

kawan dekat kelas, ada masuk ala-ala ini...

memang nampak sangat hasilnye..

dia sudah loaded

joegrimjow said...

xnak jadi loaded xpe
asalkan berwang

Encik Azizan said...

formula yg sgt hebat!

Qaseh said...

salam,
blog walking...

joegrimjow said...

pagi2 dah berjalan2

Anonymous said...

cita2 y sgt tggi melambung

xuen adyla said...

inspirasi ni joe

Qaseh said...

sehat jalan pepagi nih.....

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW