Share

penjimatan luar biasa

2 entry lepas ada ku bagitau pasal kekangan duit dan perbezaan taraf hidup kat malaysia dan kat uk sana. bagiku, soal duit ku dah belajar sekarang dengan bisnes yang ku ceburi. setidak-tidaknya ku tahu nilai duit dah sekarang


bukan niat untuk menunjuk!


bisnes yang ku buat sekarang mmg ku bagi full commitment sejak balik dari korea. hari ni dah 16 hb, total gajiku adalah rm 1700. kira tu untung bisnes aku ni la. tak de la banyak sangat, tapi sebagai student yang tak graduate lagi, jumlah tu boleh buat ku tersenyum. lagipun....


ia baru bermula!!


masih ada 14 hari lagi untuk tamat bulan july ni. harap2 dapat cecah 3 ribu. kalau cecah 3 ribu, memang ku senyum sampai ke telinga. malam ni (16hb) ada event dia lagi, kat times square. kali ni yang menyampaikannya adalah chairman club (gaji dah cecah ratusan ribu SEBULAN) dari us yang akan kongsi. jom sama2 pergi, nak pergi, roger2 la ku ek. times square, malam.


~~~~~


ok, kali ni nak share cara penjimatan minyak. percaya atau tidak, kalau ikut tips ini, akan dapat jimat 10 % duit minyak. try la, tak rugi try benda yang dapat jimatkan duit ni. opsss, ku copy paste je dalam bi, sorry la... tak sempat nak translate balik. kalau taknak baca pun, just baca yang oren je pun ok!



# Excessive Idling -
Avoid situations where your engine is idling for prolonged periods of time. In a "Bumper to Bumper" traffic jam, you will use 19% more fuel to travel the same distance.
-elak jalan jam-


# Accelerating Fast -
This pours fuel into the carburettor and you will use much less by gradually increasing your speed. Accelerating rapidly will use anywhere up to 50 litres per 100kms, gradual speed increases will use 1/4 of the fuel and you will still get to your destination.
-tekan minyak slow2-



# Cruise Control -
If your car is fitted with this, use it on highway driving. This maintains a constant speed for a minimum amount of fuel use and you will save between 7% & 14%.
-yang ni ku tak paham. haha-



# Wind Resistance -
Most vehicles are aerodynamically designed to minimise excessive fuel use while travelling. If your vehicle is not (eg. large flat area on most family vans), going a little slower and winding up your windows decreases drag and uses less fuel.
-tutup tingkap masa drive-



# Ride the Slipstream -
On highway trips you will use considerably less fuel if you follow a truck and ride at a safe distance in its wind slipstream.
-ikut lori di belakang-



# Drive Under the Speed Limit -
Never exceed the legal speed limit. Primarily they are set for your travelling safety, however better fuel efficiency also occurs. Travelling at 90 km/h instead of 100 km/h give you up to 12% better economy.
-patuhi had laju. slain jimat petrol, ley jimat bayar saman-



# Do Not Drive Aggressively -
Slowing down or speeding up unnecessarily wastes fuel. Being a more patient driver will save you up to 30% on your fuel.
-ingat bawak manusia aka nyawa, bukan bawak kete semata2-


Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

39 comments:

Anis Mohd said...

ya btl .
b4 bwk keta tu ,
kira brapa nyawa yg kita leh bnh ..
kalo x bwk elok2.

blackskin said...

Orang rajin banyak la rezeki.
Tahniah..bleh jadi businessman berjaya.
:)

fitriah said...

nice tips! :)

mummYaeesh said...

oo ada lagi ek..ingatkan time 5hb tu jek!adeh...

cruise control tu klu tak silap ada certain2 kete yg boleh auto pandu tanpa tekan minyak..cth kat hiway..kelajuan 100 pastu tekan la butang yg ado tu pastu takyah tekan minyak da..dia auto tetap maintain jln 100!rasanye kot..klu salah minta ampun yerk!

momentinlife said...

Cruise Control tu, rsanya yg bole set auto speed ko nk.. so xperlu tekan minyak, dia dh set laju tu je.. huhu

ZARA 札拉 said...

huwaa~
memang menarik gila jumlah gaji itu~

tRuly tO be mYself 'Qa~ said...

waa.. jOe jOin bisnes...
sekarang ade macam-macam bisnes...
ku jugaa buat bisnes jual perfumes dan tudung.... hihihi

Gieyana said...

thanks for the sharing..tp x understand bisnes apa yg bro buat..haks haks haks..:D

Lili Puteh said...

# Cruise Control -
yg ni keta Proton baru ada 1 jenis yg ada auto pilot.
klo tak silap keta proton persona baru.
yg ni leh guna kat highway je.
auto.
cam pilot pun pkai auto tuk jalan lurus.
bile sampai destinasi kena manual balik.
sila cuba..
org kata canggih gak..

Lifesaver said...

tips yg menarik~

+akufobia+ said...

ngaa.yang kau tak faham tu bawa kereta speed dia maintain je.

fq said...

wahhhhhh....
bgus nye bsnes ni....
mmg untung 2....
utk stdnt 2 kr ok 2...

lizz said...

ikut belakang lori tu camner??huhuhu

Nem0 o0h Nem0 said...

waaaa bestnyerr buat duit.. time muda ni la ne kumpul duit byk2... =)

Kamsiah said...

kalau terlajak ke utara,bgtau yea...

ayien.. said...

nice blog joe...
comel...
wah dah maju yek....
blog pon da tukar nama..
keep it up..
........
;]

Jard The Great said...

ehehe.. thanks for tips..

Chem5007 said...

Joe, ape business yang ko ceburi tu??..

ayin jemin said...

xda nak jimat minyak..pndu kete pun xreti..

sharamli said...

jen0h gak nk ikut l0ri..

Chem5007 said...

Cruise Control tu..ye suh mu guna autopilot tu kat lebuhraya jer, sebab kat highway kan straight..so, kalo autopilot kita 100km p/hour..just 100km jer perhour, x yah nk tukar2 banyak kali. Sebab kalu banyak simpang kena tukar banyak kali, tu la yg makan minyak tu.

Eh! kalu tutup tingkat masa drive jimat minyak ker??..sebab mase tutup tingkat tu kita akan pasang aircond..so, aircond kan memang diketahui makan minyak?. Urmm...

Farhana said...

Wooo.. Gile bnyk gaji.. Jeles saye.. Hoho.. =)

Btol tu.. Jadi pmandu yg brhemah yerk kawan-kawan sume.. =)

RAJA NORAZAH RAJA ISA said...

tq..nice sharing..byk untung oo..bt biz pe?

laki cikgu kimia said...

cucuk lori tu berkesan.. tp.. bahaya..

neezareef said...

bagus la joe muda2 kena rajin buat duit...sok nk pinang anak orang x la menggelabah

mr.syazwan said...

isi minyak time sejuk e.g pg,ptg or mlm..

^_~

Blogger Ini Tidak Mahu Dikenali said...

cruise control tu mcm auto pilot kot..

valsa nine said...

err.. bisnes mende?

rhapsody LiN said...

g times square??
lau main bowling nk la ikot.

hehehe~
:p

Monkey D Luffy said...

masyuk jugak bisnes ko

syukur

atty's said...

ingat lah org tersayang..

KhairiL's said...

bt bisnes tu masyukk

ustazah dyLLa said...

salam~

ha, btul tuh...hati2 laaa dijln raya...ingt org yg tersyg...

DaliaLiyana said...

hehe..bagus ni..leh r try...

Syima Syaz said...

uh patutlah minyak kite save gile.isi full rm46 hari ahad dari gombak ke tanjung karang ulang alik siap jalan ke sungai besar pastu dari isnin sampai ke saat nih minyak tak habis lagi.
semua yang joe ckp tuh mmg cara saya bwk keta.siap tutup tingkap tak pakai ekon lagi...!

DilOt said...

yuuhuu..bestnye duit kamu sebyk iteww...

lea said...

rm1700 sebulan? bestnya..

dude said...

bisnes pe bro?
MLM ke hape...

joegrimjow said...

beshhh
baru je balik

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW