Share

masih bertahan

sekarang kat seremban. yesss, akhirnya ku boleh online dengan bebasnya dan lamanya! lepas ni akan ziarah yang tak sempat ziarah.


~~~~~


3 hari kereta bersamaku, total semua sekali perjalanan 436km. semalam sahaja dah merantau drive almost 200km. kalau kira2, km tu dah boleh balik ke kelantan dah. ishhh, da lama tinggal kampung halaman, rasa nak balik la pulak!


sebenarnya plan memang dah lama, lepas je gathering family 3 hb lepas, 10 hb dah nak balik. tapi disebabkan abang sulongku ada kursus, plus bininya pun ada kursus jugak, terpaksa la ku stay untuk menjaga anak2 sdara ku yang lain.


penat memang penat. tambah penat lagi kalau duit yang habis. ku sebenarnya tak mahu susahkan keluarga dengan meminta duit lebih, cukup dengan bisnesku dan juga sikit duit dari simpanan disana. tapi tengok2 balik acc, memang tak cukup dan duit mengalir macam air!


hebat!!


ku kagum dengan orang yang bekerja di kuala lumpur (kl) ye lah, ku rasa 3 hari disini cukup susah untuk hidup. pernah juga terbayang yang gaji 2000 ke 3000 dapat hidup di kl ni. campur duit sewa lagi la, duit minyak la, tol la, kalau dah ada anak tu, duit belanja anak la. ishhh, memang tak cukup!


3 hari ku belanja untuk diri sahaja dah rm 200 lebih. tu tak temasuk shopping ke apa. hanya duit minyak, tol, parking, dan makan2 sikit. kalau campur duit main bowling, wayang, dan lain2, ada la dekat2 400. baru 3 hari, kalau 30 hari??


sebab itu ku kagum


kalau di sana (tempat ku belajar), condutor bas pun pergi macam2 tempat. pernah ku berbual dengan conductor tram (macam lrt kat sini) yang dia telah pergi ke macam2 tempat dah kat dunia ni.germany, egypt, australia dan banyak lagi la. bahagian asia je tak sampai lagi. gaji dia? hanya 1500 pound lebih kurang.


jangan la convert ke duit malaysia. sebabnya gaji kita pun lebih kurang saja. tapi yang beza, dengan POUND 50, dah boleh belanja kat tesco 2 troli besar. RM 50?? agak2nya apa lah yang boleh dibelanja kan?


ku rasa kalau disini, gaji mesti lebih dari RM 5000 baru boleh mempunyai kewangan yang kukuh. baru boleh nak pergi jalan2 ke negara orang. barulah mempunyai duit lebih untuk simpanan. masalahnya, tak banyak jenis pekerjaan yang gaji lebih dari 5000.


kan?


entahlah, ku rasa masih mentah nak cakap soal duit ni. bab2 urusan kewangan ni. masih belajar lagi katakan. komitmen pada pelajaran, bukan duit. tapi kalau nak fikir2. apa salahnya kan? kan kan?


nota kaki : nanti kejap lagi ku cite pasal jaga anak2 sdara ek. hari ni seharian akan online!! yahuuuuu

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

27 comments:

syuhada said...

u! gd luck! ;)

joegrimjow said...

gud luk untuk??

ZARA 札拉 said...

walamak..

seharian gitu~

qadha' semula ke Joe?

Lifesaver said...

best kan dapat on9. ada feel

Mr PenyuBiru said...

400++ km, kalu bergerak dari KL dah bleh sampai kedah dah.

Lili Puteh said...

pkai kacamata tebal skit ek.
rabun nnt duk depan comp lelama.
ghee~

NoRT said...

idup skrg smuanya duit la joe... Pepun,moga bila hang da byk duit nti,hang x lupa kluarga n kenang zaman2 susah hang...

joegrimjow said...

mmg qada gile2
hehe

sharamli said...

susah la kal0 mamat ni 0n9 1 hari..hu3

ayin jemin a.k.a ain said...

nak pindh uk la pasni
:p

+akufobia+ said...

ngaa.hebatnya mereka yang bergaji kecil tapi masih boleh survive.

neezareef said...

yela joe
dok kl maintenance tinggi...sara idup tinggi..gaji pn haruslah tinggi marrr

kakpiah said...

kalo di kira dan di atur gaji dan perbelanjaan mmng tak cukop dik!!
jd wat derk jer..
tetiba akan jd cukop gak..
hehehe.. gitu la resepi nak idop kat kl nih :D

joegrimjow said...

ken banyak mencari duit

AiNeRzA said...

x ssh sgt idup kl...hihihihi...kena pandai cari la...tapi yg x tahan mmg TOL...dlm KL sendiri pun ader TOL...itu yg hangin tu...

kakyang .. said...

bagus2 ..
tulis sampai muntah ..

:)

TiNiE said...

joe,
nanti leh la akak anto anak2 akak lak, ko tlg jagakan ek...

hihihi

joegrimjow said...

boley ajeee
hehe

penjenayah merah jambu. said...

aku rasa kalau gaji sejuta pun tak pernah cukup...
makin tinggi gaji,makin tinggi kemahuan..
makin tinggi kemahuan,makin laju habis.
:)

[z@ck] said...

no money..no talk..
hihihihi

Shafie said...

hai papa joe :P
seremban kt ne?

shinawawa eyenie said...

mmg hidup dkt kL mahal...
pergi nak p sehari dua pun da abes duit byk...
dah lama xshopping dkt mid...hehe...
teman?

joegrimjow said...

seremban 2
huhuu
acacia

geeds said...

ku slalu di hantar rumah auntie2 utk di tgok2 kn krn mamanya bz.
lpas ni bley suh mama anta umah u jew~
haha..

atty's said...

lepas ni leh blogwalking sampai lebam..ekekekekke

Monkey D Luffy said...

boleh jer gaji 5000... kalau ada rezeki

mummYaeesh said...

tula pasal.. rasa mcm nak keje cuci toilet jek kat uk tu!sure masyuk!woohoo..

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW