Share

pulut duyan



ku pon tak tahu macam mana boleh termiss dengan iklan petronas yang ni. seyes, tak pernah tengok until terjumpa di blog seniorku. time kaseh kat akak tuttt kerana sudi share.




kisah iklan ni pernah ku baca dalam versi english. masa tu rasanya form 5. kisah yang sangat-sangat best. iklan ni pun memang best. dua dua best la.


iklan petronas


sememangnya masa puasa, banyak iklan akan di tunjukkan untuk raya. masing-masing kreatif dengan persembahan iklan. yang paling ku rasa tiada yang boleh kalahkan, adalah iklan petronas! memang hebat yang mengarahnya!


setiap kali iklan petronas di tayangkan, sudah pasti akan ada satu fenomena melanda. contohnya iklan pasal "burung apa?" ku ingat sampai ke asrama frasa "burung apa" tu di bawa.


tahniah kepada yang mengarah. teruskan dengan iklan yang membina seperti ini!



~~~~~~


zawawi : ayah maimun, datuk afiqah
maimun : anak zawawi, mak afiqah
afiqah : anak maimun, cucu zawawi


mereka bertiga berada di anjung rumah. sedang menjamu selera. ada pulut duyan yang mahu mereka makan!






zawawi : sedapnya pulut duyan ni...
maimun : ayah makan elok2. nanti tumpah plak santan ni
afiqah : betol tu tuk. jangan sampai tumpah yek


zawawi : iyee, atuk tau
maimun : ayah ni slalu je tau. tapi buat jugak
afiqah : ala mak, atuk tak sengaja


zawawi : sayang cucu atuk sowang ni
maimun : best la tu ada orang back up
afiqah : hehe, sayang atuk jugak


sedang mereka menjamu selera, tiba-tiba zawawi terpecah pinggan yang dia gunakan. penyakit diabates menyebabkan badannya gagal mengikut apa kehendak otaknya. tangannya tidak sekuat dulu lagi!


zawawi : alamak...
maimun : haaaa, tengok tu! kan dah pecah!
afiqah : atuk ni...


zawawi : ayah tak sengaja maimun...
maimun : tak sengaja, tak sengaja. ni dah kali ke brapa dah ni ayah pecahkan!
afiqah : .....


zawawi : minta maaf....
maimun : dah dah, lain kali ayah guna je tempurung kelapa makan! tak de la pecah lagi pinggan mangkuk maimun!
afiqah : ....


zawawi : tempurung?? sampai hati...
maimun : ni bukan soal sampai hati ke tak. ni soal membazir! nanti maimun pergi cari. senang sikit!
afiqah : mak, ambik dua ek?


maimun : 2?? nak buat apa?
afiqah : satu untuk sekarang, satu untuk masa depan


maimun : melawak plak dia! nak buat apa?
afiqah : hehe. satu lagi untuk mak la. hehe


maimun : aik, napa untuk mak??
afiqah : ye la, mak pun kene praktis jugak makan dalam tempurung kelapa


maimun : kenapa????
afiqah : nanti mak tua macam atuk, afiqah pun nak bagi kat mak makan dalam tempurung kelapa jugak. rosak la
pinggan mangkuk afiqah nanti mak pecahkan. jadi, berlatih-latih la dari sekarang. kan atuk kan??


zawawi : (thumb-up)
maimun : erk...
afiqah : (senyum manja, lalalala~)



nota kaki : semalam makan pulut durian. waahh, panas satu badan!

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

44 comments:

ayien.. said...

saya tak suke duyan
seulas dua ulas boleh la
huhhuhuhu..

ape2pon jngan derhaka kat ibu bapa
padah menanti..

nanti balik sheffield
bawak la byk2 duyan erk
;]
lol

ZARA 札拉 said...

pulut diyan syiok...

ahh..iklan tu memang sentuh hati~

tRuly tO be mYself 'Qa~ said...

waaa.. pulut duyan,,
tak pernah makan la ni.. hee~
selalu makan ngan nasik je..

tetibe terbau duyan pulak ni..

||alis|| said...

iklan nih dah lama..


apa iklan petronas dulu yasmin ahmad buat.. nampak soooo hidup n realiti..

kemarin hari bapa, iklan nih kuar balik..

sedey la, jgn la buat org tua kita cam nih..

pulut doyan dah 2 kali buat dah.. mmg paneh~

DilOt said...

cucu yg bagus....

kalo tak sedar gak taula...

joegrimjow said...

tengahari ni makan lagi

Mohd Nasri Md. Nasir said...

tp skg ada iklan petronas yg psl brg malaysia tu..
hehe..

fq said...

duyan
duyan
duyan
duyan....
memg bes 2...
rugi la sp yg x mkn 2...

mohd ruzaini said...

layan beb iklan ni.. byk pengajaran..

l0ti f00l garden said...

X SUKA DOYAN

SUKA TEMPOYAK JE

MAMPU MENGODA AKU YAG SEDIA CAIR

Lifesaver said...

x suka durian

joegrimjow said...

suke sangt duyan!!

chik star said...

sedih gile iklan ni.
berair biji mate.
tibe2 teringt kt mak abah.
huhu.

masviona said...

iklan petronas mmg best syok layan...ada mesej yg mendalam gitu...kalu dulu² yasmin ahmad yg selalu jadi pengarah dia skrang xsure lah plak

saya suke durian....:)

Naz said...

mcm mana hang boleh x prasan iklan tu? hari2 dok tayang masa rayer dulu. ko ni sibuk study kot??

joegrimjow said...

2 la pasal camne ley tak pasna
ish2

Naz said...

tu maknanya ko sibuk tahap menteri perdagangan dan sumber industri... hahahaha

rizz said...

pulut doyann eh yg tu iklan time rye kann

::@FiQ said...

adehh pingsan la maimun....

atty's said...

iklan petronas ..mmg besh2..

apa le ko buat agaknya sampai tak pasan iklan tu hehehehe..

bak skit pulut doyan tu...kty pencinta doyan

Richeal Phil @ Ritz ^-^ said...

iklan ni popular dulu.. petronas memang suka buat filem touching kan kan kan

pwincess AJA said...

cedaaaaaapnye pulut duyan!!!

ieNn ZaZa said...

lame xtgk iklan tu..time raya je pn kaur kn..huhu..sedey tgk =(

nur-al-AIN said...

dh tgk byk kali pun ttp nangis. sedih2...

eNaSaN said...

msg iklan nie sudah smpai kpd penonton..


touching tul ngk iklan nie..


pengajaraN yg berguna tuk semua..

Jard The Great said...

lama dah tak mkn durian.. huhu

zamspotte said...

Bestnyer kalau dapat makan durian... Sedey aku tokleh makan banyak....

Iklan ni memang menyentuh hati... Sedarlah kan, baru tau camner kalau orang buat kita...

Farhana said...

Hoho.. Iklan ni dah bratus kali ku tgk.. Ekeke.. Kamu kat sane, tak penah nengok kot..

Tp mkan dlm tmpurung klapa bgus jugak kot.. Kuantiti nasinya sikit jek.. Hik hik..

Pape pn, sayangilah ibu bapa kita.. =) Waaa.. Nak pulut durian gak.. Sodapnyooo..

Chem5007 said...

owoh..pulut durian...sedap doh waser...

Anis Mohd said...

mcm mana leh tak perasan iklan yang sebegitu best .

tu antara iklan petronas yg best woo.
satu lg , iklan janda anak 7.
wahahaa

ynadona said...

menitis air liuq tgk pulut duyan,nyam2...
erk..apesal mata masuk habuk ek tiba2 tgk iklan tu...

rain said...

me not so love durians..
huhuhu
but the story so touchy..
hey i'm new here do read my blog okay..

Abg Din said...

kitaran hidup..jgn dilupakan...

lulu jr said...

huh, sodap ni joe!
aku hantu derian.

bak sebijik.
:)

riBEna said...

nyum3
pulut duyan!

ayin jemin a.k.a ain said...

mentg2 la tmpt dia byk durian..

mo0ney said...

iklan petronas xpenah mengecewakan

--{♥Mahirah Abd♥}-- said...

sdppp nye durian...
bestttt sgttt...
kt kg kamoo ader lg x stok durian..?

Syima Syaz said...

menitis airmata tgk iklan nih...
saya janji seumur hidup mak dan ayah adalah raja dan permaisuri saya..!!

Da' daffodil D said...

iklan petronas mmg semua best2..ingt lagi kat yang janda anak tujuh tu..lawak sungguh~

joegrimjow said...

sama2 ambil iktibar

KhairiL's said...

hoho
iklan kadang2 blh bt aku insaf jap

mummYaeesh said...

perghhh durian tu!kuning nye..siot tul la!

weols masa camping dulu pun mkn dlm tempurung ape..sedap woo..siap masak nasi dlm kelapa!ahahaah

Gieyana said...

Duyan lagi..perpon mmg best..:D
~ Owhhh..gemolnye si jejaka ituuuu...

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW