Share

kasih jin untuk basikal

disini ku membeli basikal terpakai. entah berapa hand dah yang guna, tapi basikal itu masih setia denganku. berwarna kuning dan sekarang basikal itu sudah terlalu tua untuk diguna pakai. hari ini paddle basikal goyang-goyang, mungkin minta untuk diberehatkan

ohh basikal


~~~~~

fazri merupakan jejaka kampung yamg miskin papa kedana. hidupnya hanya ditemani oleh adik perempuannya yang baru belasan umur. ibu bapanya telah lama pergi dijemput ilahi beberapa tahun yang lepas. dek kerana terlalu miskin, dia terpaksa bekerja sehingga pelajarannya digadai untuk menyekolahkan adiknya yang satu itu. adiknya bernama fantagiro.


"abang keje lebih masa lagi ke?"
fantagiro menanya kepada fazri yang baru pulang


"ye dek, hujung bulan ni tauke rumah mahu kutip sewa. dah 3 bulan kita tak bayar"
menjawab secara basi-basi


"tak pe la bang, adek berenti skolah"
fantagiro mengeluh


"tak boleh. ilmu itu penting. abang sanggup berenti sekolah untuk bagi adik abang belajar tinggi-tinggi. nanti abang akan usahakan. kita miskin tak pe dek, abang susah tak pe dek, yang penting, kebajikan adek abang tanggung"
fazri meninggikan suara


suasana menjadi senyap seketika..


"baiklah bang, adek janji akan belajar bersungguh-sungguh"
ada muka yakin di muka fantagiro


fazri hanya mampu senyum. dia terpaksa hipokrit untuk menyedapkan hati adeknya. walaupun susah, dia sudah berjanji dengan arwah ibu bapanya untuk memastikan adeknya tidak susah. walaupun itu janji yang tersangat berat, tapi dia yakin, dia mampu melaksanakannya


basikal tua berwarna kuning menjadi kenderaan rasmi fazri ke tempat kerjanya. hidup di daerah taiping membuatkan dirinya gagh mencari rezeki alam. pagi kerja di bengkel, tengahari di restoran sedap rasa dan malam di stesen minyak.


rutin hariannya begitu. dan berterusan untuk masa yang agak lama.


suatu malam setelah balik bekerja. menaiki basikal kuningnya menuju kerumah. tayar basikalnya terlanggar satu peti teko. dia turun dan menggosok teko itu.


tiba-tiba!!!


jin yang berbaju ala-ala aladin muncul. ada jambul di dagunya.


"heeiiiii manusiaaaaa!!"
gertak jin itu.


"ye ye, kamo makhluk ganjil..."
fazri ketakutan


"kenapa kamu gosok itu teko ha? kamo tau kamu telah bebaskan jim yang paling macho di kalangan-kalangan jim di seantero manusia?"
jin itu mengenyit matanya


"mana la aku tahu, aku gosok saja"
fazri rasa bersalah


"ok ok. sebab kau bebaskan aku, aku mahu tunaikan permintaan kamu. sebut saja apa permintaan kamu"
sambil tunjuk thumb-up


fazri begitu terkejut. adakah ini rezeki yang datang secara tiba2 seperti diceritakan di kuliah2 agama? waah, ini nakal mengubah hidupnya!


lantas dia pun berkata
"aku mahu jadi kaya, hidup senang lenang"


"hahahaha, sungguh senang permintaan kamu itu"
jin itu riak berkata


"boleh ke?"
fazri gembira


"metilah boleh. tapi aku bagi kamu 2 pilihan. cek 2 billion ditangan kiri aku atau kertas keramat di tangan kanan aku"
jin itu memberi pilihan


"apa terkandung di tangan kananmu itu?"
fazri terkejut dengan pilihan dia ada


"kertas ini mengandungi formula untuk jadi kaya raya. mahu? kau hanya ada satu pilihan, kertas ini, atau 2 billion?"
jin itu menguji


fazri mula berfikir. formula untuk kaya? wahh, ini sudah tentu hebat! tapi 2 billion. duit yang cukup tinggi nilainya. akhirnya dia membuat keputusan...


"aku mahu kertas ditangan kananmu itu"
yakin dia menjawab


"haha, bagus pilihanmu. nah ambik kertas ini"


kertas itu diberi. sambung jin itu lagi


"basikal kuningmu tu, boleh bagi ku pinjam? ku tahu banyak kerosakan. macam menarik! sebagai ganti, ku bagi mu basikal merah yang baru. 127 horse power"
jin membuat tawaran lagi


"ok, jaga elok-elok. kau cakap pinjam, nanti kene bagi balik!"
fazri membalas


"ok"
jin itu membuat muka comel


jin itu berlalu dengan menaiki basikal kuning milik fazri. dia meneruskan perjalanannya lagi menuju ke pelbagai tempat.
fazri yang gembvira kerana dapat formula kaya itu, tidak dapat menahan katanya, lalu disebut, yahuuu!


dia membuka lipatan kertas itu. lalu membaca.
"mahu kaya kenelah berusaha sungguh-sungguh. tiada jalan pintas!"


dia senyum. dalam hatinya, berterima kasih kepada mahkhluk itu



nota kaki : cerita ini takkan bersambung




Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

45 comments:

ayin jemin a.k.a ain said...

basikal oh basikal..
ada saja cerita kmu ni joe..

sharamli said...

bakp0 xsambung

momentinlife said...

aku belikan beskal kaler pink nak? =p

joegrimjow said...

ku mmg sentiase adew

piKOk said...

kalo ak jadik dye, ak amek je duet 2 billion tuh..
kaya on the spot..wakaka

~Cinta Cukulet~ said...

huhu...mmg tiada jalan pintas :D

shinawawa eyenie said...

usaha 2 pntng..jgn hrpkan rzki dtg bergolak..~.~

Lili Puteh said...

haha.
lawak.
basikal oh basikal.
hehe.
masih ketawa.

Lili Puteh said...

haha.
lawak.
basikal oh basikal.
hehe.
masih ketawa.

Siti Di Alam Fantasi said...

mcm tergantung jer..

Nazra~ said...

bestnya bila tringat 1st time blajar naik basikal.sakit pn sanggup dihadapi...

joegrimjow said...

xsempat blajo
tgok2 da tau

izzahfarhana said...

sbenarnye jin tuh takdepun 2billion.dia saja nk naek beskal free =P

AiNeRzA said...

teringat basikalku BMX dulu...hiihihihih

xuen adyla said...

lolx
basikal yang ada 2 seat tu aq mahu la
yg lipat 2 tu
aq suka giler

abnag joe adik xuen mahu
belikan ya

hahah

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

kenapa tak smbung... smbung laaa cerita nya.

adoi la jin. mmg la nk senang tiada jln pintas. bg kertas hikmat dan basikal kuning sudah tiada?? adoi laa..

joegrimjow said...

itu namanya taktik

Arra JaSmY said...

ahaks..kalu saye msty sedey...da la bg pnjam beskal..huhu..
amik 2 billion tu jew la..huhu

Dhada said...

Suka bt 1 cerita tp byk part ehh .

KhairiL's said...

huhu
bgs arr ada mesej dlm entry ni
sambil buat thumb up

Precious said...

Ek eleeehh ... ada part II lak! terpaksalah tunggu ...

joegrimjow said...

aiyokk
baca la leklok
kan da ckp
xkan bersambung
haiyook

DilOt said...

idea ko sungguh bagus la joe...byk mksd2 tersirat...

amirul said...

Salam joe,
Lawa ini template...

kalu aku mahu tepuk jin itu... hehe

ain said...

alahai..tak tersalah pilih ka..???

aya harith said...

fazri dan fantagiro?

jauhnye name..

kasih said...

kasih...
hehe...

DeVoTeD LiLy said...

taiping??
nape ku ta pnah jmpe pon jin 2...
haha..
jin 2 saje je uat trick..
=p

nur majeedah aliah said...

haha.
funny.
looks like unfinished story that has an ending.
moral of the story???
jgn bagi pinjam basikal kpd yg xdikenali...
:)

green said...

yea..kerana hidup bukan graf linear~

fafaz said...

alah..
smbung lah..
:)

SuFy said...

Nice entri..gud2..ade isi tersirat dan ade isi tersurat..ekekkekk!!

*Chaiyok2..huhuhu

Monkey D Luffy said...

aku nak billion!

hahaha

joegrimjow said...

namanya jin moden

Eazy Izzuddin said...

hiks..
basikal!
lame benor x nek basikal...
huhu

hiks...
de cerita psl jins..
xD

Eazy Izzuddin said...

huhu
ha!
da bace entry ku ngn khusyuknya?
=D
xD

anakcikmad said...

haha!best2!ending bermoral~
bagus2~
uh,fantaghiro~modern giler nama adek fazri ni~haha

lupekanje said...

Joe,

bagus la si jin tu larat lagi naik beskal kann..
klu acik la....kener carik beskal yg bermotor....da tk larat nk kayuh..

isk...camne terhantar komen kat contest lak..acik kompius la...

joegrimjow said...

moral untuk sama kita ambikk

myatiqah said...

asal layout asek brtuka?huhu

Lifesaver said...

aku suka kata hikmah dari jin itu...:)

akutieka said...

jin tue nk kayuh beskal cane?
jin ader kaki eh...kalo jin aladin tue xde kaki...oooo
mknenya ney bukan jin aldin la eh...
kompius

tehais said...

apa la,kalu aku,aku mintak je duit dari jin perasan macho tu,heheh

Mamamanja said...

jauh larinya nama adik ngan nama abang hehehe

Anonymous said...

hahah ingat ade motif bg name fantagiro.

boleh fazri senyum lagi. kalau aku sure da maki hamun jin tuh. ye ye je pulang basikal.

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW