Share

mak dan pak belalang part 2-pisang goreng-

halimah sesat. amirul pergi menegurnya

"hai, nampak macam sesat je"

"xde la, saya mana ada sesat"

"ye la tue...awak umo bapa?"

"6, tahun depan saya darjah satu"

"ooh, sama la kita. awak masuk tadika x?"

"xmasuk, ayah saya tak kaya"

"xbaik awak cakap macam tu."

"napa plak? dah memang abah saya cakap dia tak kaya. mencedok etok je keje die"

"saya suka makan etok, nanti boleh la awak ajak satya pergi rumah awak ye nanti"

"boley aje"

"nak pisang goreng?saya belanja.jom, kat sana ada gerai"

~~~~~~~~

"makcik, nak pisang goreng 2 ringgit"

kejap ye nak, makcik nak bungkus untuk datin ni

-datin menjeling-

"amirul!!, sapa budak ni?? kotornya. selekeh betol. kan mummy dah pesan, jagn campo dengan orang mcam ni,balik nanti mandi dengan dettol banyak2!"

"dia halimah, kawan baru amirul. amirul rasa dia sesat, kan daddy romeo, amirul pon nak belagak romeo la. nak blanja dia pisang goreng"

"haish budak ni, ada duit ke?"

"mummy kan ada..hehehe"

"ye la ye la. xsiap lagi ke kiranya?dah beruban saya tunggu!"

"jap ye, goreng pisang 48 biji, 48 darab 30 sen...air cincau 48 darab 1 ringgit, kelapa parut 3 ringgit.dadih 48 darab rm1.30...."

"127 ringgit 80 sen"...tego halimah

"betol ke ni?"...datin menjuih

"jap ye datin, saya kire dengan sampoa.....haah, betul. waah, anak ni, bijak betol!"

"apsal ko kire dengan cepat? umo bapa?"

"congak. saya baru 6 tahun"

"mustahil2...."

"datin, walaupun saya selekeh, xsemesti saya bodoh. kita di duga macam2 dengan allah. mungkin allah bagi saya tinggal dalam keluarga miskin,tak ada duit untuk beli baju lawa2, tapi otak saya cekap. abah saya cakap, itu namanya nikmat. kita kene terima dan berusaha jadi lebey baik. abah saya cakap lagi, kita kene selalu hormat orang tua. setinggi mana darjat kita, jgan sekali2 pandang rendah kat orang lain. senang snagt allah nak tarik nikmat tu"

datin terkedu


"halimah, saya jatuh cinta kat awak....."
amirul membisik

"amirul, umur kita masih kecik. belajar dulu. nanti awak kaya dengan hasil usaha awak, awak pinang la saya. masa tu kalau jodoh kita bersama, kita akan bersama"


Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

32 comments:

a.b geldofg said...

mudah2an allah jodohkan

milimilo said...

wah..terharu la cite ni..amirul dan2 la cintekan awk..haish..awl lg la.

.anakBISAYA. said...

kreatif.
:]

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

aduhai...

ini contoh antara 2 darjat nih Joe..

hehehe~

joegrimjow said...

. kecik2 da gatai ye

. sangt2 awal kot

. inovatif..lalala

. bese la 2, cinta dunia. kene bace part 1

fafaz said...

waaaa...
teruja membacanyer..

sy nk jdik halimah tuh..
hehehe..
:O

Felicia F. Ramzi said...

sedap pulak terkenang pisang goreng..cecah sos, pekena teh panas...adeh.. *telan air liur...esok mesti cari!
btw, Hi Joe :)

.anakBISAYA. said...

produktif.
:P

.anakBISAYA. said...

produktif.
:P

Eazy Izzuddin said...

mudah2han...
di jodohkan..
hiks..
kecik2 da gatai..=P
xD

jgn bnding org dr segi rupa or kaye @ miskin..
huh
xD

Eazy Izzuddin said...

hiks....
moge2 dijodohhkan...
kecik2 da gatai na..
hihi...

jgn banding org dr segi rupe @ miskin...
huhu..
xD

asis said...

kecik2 dah gatai aa..

nurain said...

ini fantasi cerita cinta kanak2 yang lebih hebat dari my heart!

joegrimjow said...

. jadi jgn xjadi

. sedap2. makn dengan mayonis lagi sedap

. yg 2 kene slo2 skit

. btol2

tehais said...

wakakakaakaka !!
Inilah yg dinamakan cinta pandang pertama ;P
(terbluekkkkk)

joegrimjow said...

. skit2 je, follow bapak

. haha, time kaseyy

. aiyokk, jgn la muntah, kluar teh ais 2

dejavu said...

mak aii...mula-mula blur baca citer ko ni..
pas bace entry ni baru paham...
motip?? bdk tu jatuh cinte ngan org tue ke?

*aku lmbt skett pick up!

HuRuL_Aini said...

salam...
bila aku baca, aku rasa entri ni sarat ngan moral & nilai....hehe...keep up the good work :)

joegrimjow said...

. keke, baca betol2, paham la pastu

. time kaseyy

xuen adyla said...

wow!

speechless..

i was so numb anyway

inn said...

cewah,sangat gatal itu amirul..hehe

Anonymous said...

wah..kreatifnyer...

terharu tol ngn crt nie...

joegrimjow said...

. numb??

. rekaan semata2

. hajat dihati mahu macam 2

one said...

citer yg bek buat pmbace...wt owg
terharu pn da..aku suke wtak amirul
yg terus trng je kat halimah bawe se
nyer die sudh jatoh cinte pndng
pertame..hehe.. aku pn nk jadek cm
tu arrrr pasni....x rok dok gni
sokmo jah...huhu

one said...

citer yg bek buat pmbace...wt owg
terharu pn da..aku suke wtak amirul
yg terus trng je kat halimah bawe se
nyer die sudh jatoh cinte pndng
pertame..hehe.. aku pn nk jadek cm
tu arrrr pasni....x rok dok gni
sokmo jah...huhu

dejavu said...

sorry..tumpang lalu..
what is 'etok'actually??

*dejavu blur skett! etok tu karipap ke?

cik siti penguin said...

amirul gatal haha.

joegrimjow said...

. haha, baru 6 taun

. kene tanye org klantan ape 2 etok

. rekaan2

Ma'am_Chelsea said...

Yela dik..

Etok tu ape ek? Konpius...

Aha, part yg last tu mmg 'mkn dalam' ler, di saat Amirul luahkn prasaan... Sweet gilerrr...~~

joegrimjow said...

. heee

sutera putih said...

paham2,,,,
lalala...
hehe...

joegrimjow said...

bgus la klu paam

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW