Share

pejabat murtad


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Aisyah adalah gadis Melayu biasa yang didedahkan dengan ilmu yang sepatutnya. Dalam keadaan macam tu, dia takkan murtad. Dihantar ke sekolah agama,dia belajar hingga tingkatan 6 atas dan boleh melayakkan diri jadi ustazah kalau dia hendak, dan layak melanjutkan ke peringkat Universiti Al Azhar kalau dia hendak. Dia dibesarkan dalam suasana yang bapanya imam. Datuknya juga imam yang dah berpuluh tahun imam Haji Tahir.Dia juga hafal surah Yasin.Dalam ertikata, tahu ayat apa, surah ke berapa yang dibacanya, ayat apa yang jadi azimat, semua dia tahu. Itu hebatnya Aisyah.Surah Sajadah pun dia hafal.. Masuk ITM dia terlibat dalam gerakan Islam. Dia didedahkan dengan gerakan Islam, dia tahu kelemahan-kelemahan Bible. Dari segi keterampilan, dia budak perempuan Melayu seperti biasa, pakai tudung dengan baju kurung bunga-bunga. Takde apa yang pelik pada dia, duduk di lembah keramat AU5C. Kakak dia pun macam itu juga keterampilannya. Tiap-tiap hari telefon bapanya lapor isu terkini. 2 tahun di KL begitu. Hari terakhir dia telefon 19 Nov 1997,

"Assalamualaikum ayah! Ni Intan (nama manja) cakap. Intan nak bagitahu, Intan dah kristian."

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


cerita atas di ambil dari seorang teman blog. kesahihan??allahuallam. tapi yang penting pernah juga isu ni diperbual di kalangan pemimpin plajar ketika ikuti kusus, tapi hanya sekadar bicara mulut. tindakan??apa yang boleh dibuat oleh budak2 umurnya 17 tahun?


hurmm


sedih bukan kapalang kalau hal yang libatkan agama dipersoal. bincang la dari sudut manapun, end of the story mesti kita (islam) kalah.

ekonomi? negara termiskin sapa de?
politik? control dunia sape de?
sukan? ley kira dengan jari je muslim mana yg bagus


entah la, kalau nak compare dengan malaysia yang kutinggal 6 bulan lalu, semangat tidak brape ada. kat sini seolah2 semua bersemangat untuk kemenangan islam. semua sibuk untuk berlumba menjadi better ummah. ciput sangat ke malaysia?

tengok buletin utama, sibuk pasal pilihanraya. yang 2 nak jadi PM, yang 2 suka tido, yang 2 suka cabar sultan, yang 2 duk cakap berapi2.

untuk kemajuan ummah? tiada kot
sudah malap

politik itu sebagai tapak untuk mengukuhkan kedudukan instituisi islam
tapi benci apabila islam dipolitikkan

yang sudah pegang tampuk sekarang memang menegakkan islam
tapi benci bila tengok negara islam bukan macam negara islam

mungkin kita alpa dan lupa akan tanggungjawab kita.
untuk beribadah kepada maha pencipta
benda basic
kalau benda ini la sudah dilupakan
tiada makna untuk jadi orang islam

dulu masa peperangan salib
kristian kalah dengan islam atas sebab kuasa allah
allah yang menolong hambaNYA
denga cerita ustaz lagi best

"dieorg tembak pakai tangan je,halakan tangan kat musuh, laung allahuakbar. habes musuh kat depan mati"

itu pasal sekarang PEJABAT MURTAD dieorg guna adalah pesongkan akidah. orang meringan-ringankan agama. agama jatuh nombor 2. nafsu dulu. cukup senang untuk menang. last2 jadi macam kisah kat atas

sekarang ni kita kene soal balik diri kita.
atas takat mana iman kita.
atas takat mana penghambaan kita kepadaNYA.

bukan soal mati esok ke lusa.
bukan juga soal untuk kita hidup esok dan lusa
tapi itu adalah tanggungjawab kita
kan kan?

-video lagu mikaeel nyanyi-
video

kadang2 dengar nasyid ni best gak, tenteram je jiwa. JOM DATANG SHEFFIELD, ada nasyid.ley layan.


nota kaki:tertarik dengan komen akak kamsiah,
jadi macam ikan
hidup di laut masin pun
rasa tetap tidak berubah

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

9 comments:

Kamsiah said...

agama dah boleh ditukar dgn duit...

AhmAd tAUfIk said...

hihi..

artikel best lagi..

hehe..

tp kn,

kat mesia ade jek org bersemangat nk naek kn islam n jadi better ummah...

just,

underground..
tunggula..

kebangkitan kami(perasan termasukla ni.. insyaALLAH)

^_^"

bee said...

MasyaAllah...mengapalah kontek dalam islam dijadikan hal yg remeh temeh spt ini...suke suki nak keluar masuk..ingt suatu agama ni bley bt main2 ke.?.mintak amik iktibar,pengajaran n b'hati2..jgn kita mudah p'caya dek kata2..dgn iman yg kukuh dan teguh..mintak dgn di-Atas semoga anak2 cucu Adam lebih celik mata sehinggalah kemunculan nabi akhir zaman dan dajal..amin~

joegrimjow said...

. gadai agama sebab tak tahu nilai

. sama2 kita join

. amennn

pika da polka said...

hows pity
~
mmmm

Anonymous said...

salam..

i've accidentally stumbled 2 ur blog...

love some of your writings...:)

satu cadangan buat saudara,apa kata saudara layari laman sesawang ini,mungkin ada sesuatu untuk saudara...

www.sangpelangi.com

semoga berjaya menjadi insan cemerlang di dunia dan akhirat...

Anonymous said...

salam..

i've accidentally stumbled 2 ur blog...

love some of your writings...:)

satu cadangan buat saudara,apa kata saudara layari laman sesawang ini,mungkin ada sesuatu untuk saudara...

www.sangpelangi.com

semoga berjaya menjadi insan cemerlang di dunia dan akhirat...

nur-al-AIN said...

erk~
harap sgt,
dgn berbekalkn iman yg nipis ni daku ttp dpt kekalkn agama sedie ade..
ttp yakin islam tu agame sbnar..

joegrimjow said...

. mintak dijauhkan la ek benda 2 semua..

. thx ya, cara nak luahkan yg terpendam

. betol n menjadi tanggungjawab untuk kita belajar agama dengan lebeh mendalam

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW