Share

Kisah budak tingkatan 3 yang berjaya menipu penduduk Malaysia

Yusrim Karim mungkin merupakan nama yang akan menjadi igauan ngeri pihak media lepas ni. Mana taknya, KISAH HEBAT dia menang 50K USD daripada google telah mendapat liputan yang menyeluruh di portal media. Kat bawah ni daripada The Sun (belum tarik balik lagi artikel tu, haha) banyak lagi kalau korang google akan nampak


KOTA KINABALU: A teenager’s app for an Internet-based messaging service that can provide instantaneous language translation has caught the attention of online giant Google.
Yusrim Karim, 15, submitted his app – Coker Chat, which he has been quietly developing for about five months – to Google Ideas late last year.
He said a few weeks later, a Google Ideas official contacted him via e-mail and, describing his software as fantastic, offered him a chance to work on a US$36mil (RM133.14mil) project or US$50,000 (RM184,910) cash.
Actually aku ada jugak baca headline kat timeline tapi tak tergerak nak klik nak baca, just dalam hati - wah hebat budak ni. Tup tup hari ni dah keluar yang mana 'kemengannya' tu tiada kaitan dengan pihak google pun dan ia hanya PRANK sempena APRIL FOOL daripada dia. Dia tu baca budak tingkatan 3 :) Actually kalau baca pun memang ada unsur penipuan tu takkan la budak tu ambil 36 juta tapi ambil yang 50K je. haha. siasatlah dulu bang oiiii

Mudahnya kena tipu



Actually walaupun aku ni sangat pantang dengan april fool april fool ni, tapi sebalik kisah ini kita boleh lihat betapa mudahnya media kita menyampaikan berita palsu. Sepatutnya sebagai pengamal media, kena siasat dulu betul ke tidak bukannya main taram je buat cerita supaya ramai orang baca. Budak ni walaupun 'menipu' tapi bagi aku genius sebab bagi buka mata kat media supaya lepas ni CHECK FAKTA sebelum nak publish apa-apa

pss : nasib la yang mengharap PM kita buat April Fool untuk GST tak kesampaian... last2 kena april fool dengan budak ni. hehe

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

0 comments:

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW