Share

Apa yang anda perlu tahu mengenai taufan Jangmi

Whatsapps (WA) merupakan medium terpantas menyebarkan sesuatu benda. Kalau dulu facebook, tapi sebab 'reach post' yang amat sedikit, WA menjadi medium terbaru untuk orang ramai sebarkan maklumat. Apabila kita cakap maklumat - termasuk maklumat yang tak betul atau bahasa jawanya khabar angin

Taufan Jangmi

Petang tadi kakak aku yang memang sungguh jarang dalam menyebarkan maklumat ada bagi maklumat mengenai taufan jangmi. Katanya sumber betul dan dah confirm yang 3hb ni akan kena 90% penduduk Malaysia terutama di bahagian utara

Bila aku reply 'hati2 dalam sebarkan maklumat' abang ipar aku pulak tulis dalam versi lain dan disertakan link daripada NASA. Amboi

Taufan Jangmi

Taufan Jangmi ni sebenarnya dah menyerang Filipina, dah berpuluh nyawa terkorban dek kerana penduduk tak mahu berpindah walaupun pihak berkuasa dah bagi amaran. Khabarnya taufan ni akan melalui Malaysia pada 3hb Januari nanti. Khabarnyalah.

Jadilah pendengar bijak, at least selidik dulu sebelum sebarkan berita seperti ni. Apa kata jabatan materiologi Malaysia?

NASIHAT LEKUKAN TROPIKA
Ribut Tropika Jangmi melemah kepada Lekukan Tropika pada jam 1100, 31 Disember 2014.
Nama : Lekukan Tropika (Jangmi)
Masa Pencerapan : 11:00 pagi, 31 Disember 2014.
Kedudukan : Latitud 8.9 Utara dan Longitud 121.7 Timur
Pergerakan : Ke arah Selatan dengan kelajuan 12 km/j.
Jarak dari Bandar terdekat : Kira-kira 527 km ke Timur Laut Sandakan, Sabah.
Kesan terhadap Malaysia : Keadaan ini boleh menyebabkan angin kencang dengan kelajuan 40-50 kmsj dan ombak mencapai ketinggian sehingga 3.5 meter di kawasan Perairan Sabah (Sandakan, Kudat, Pantai Barat dan Pedalaman),W.P Labuan dan Sarawak. Keadaan angin kencang dan laut bergelora ini adalah berbahaya kepada bot-bot kecil, rekreasi laut dan sukan laut.

Aku suggest korang selalulah baca update jabatan meteorologi malaysia ni. kat facebook selalu update info-info terkini mengenai keadaan cuaca di Malaysia. (link)

Dan info mengenai pergerakan taufan ni selalu diupdate setiap 3 jam sekali. Boleh baca kat website rasmi (link) mereka Walaupun website memang tak lawa. tapi info sangat tepat. Kat bawah ni edisi terbaru 12 tengahari 31 Disember


Jadi Malaysia tak kenalah?

Untuk update, taufan ni still jauh dari semenanjung. Aku bukanlah pakar nak forecast bagai, tapi yang kata 90% Malaysia kena tu tak tepatlah saja ditokok tambah. Kalau jadi 100% pun tak mustahil tapi sehingga sekarang, hanya amaran berjaga-jaga untuk kawasan laut je. 

Hati-hatilah sebarkan maklumat tu. Niat nak suruh berjaga tu dah betul dah, tapi kalau bagi maklumat salah tu dah tak betul dah. Aku takut nantinya banyak sangat maklumat tak betul kita dapat, sampai dah tak peduli datang maklumat betul kita buat tak peduli, haaa, naya jadinya

Semoga Malaysia aman, dah banyak tragedi berlaku tahun ni, tahun dukacita untuk Malaysia.....


pss : aku akan update kat twitter aku pasal taufan ni ya


Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

5 comments:

Chekgu BaniHassim said...

just berhati2, beringat dan berdoa agar kita dijauhkan dari musibah ni.
pokok pangkalnya semua di bawah kuasa Dia....

Liyana Nordin said...
This comment has been removed by the author.
Liyana Nordin said...

Huuu,, this article makes me feels good about my flight to semenanjung this coming 3 Jan..thanks :') pray for me, pray for all of us :')

Mohd Faridzul Asyraf Mat Arifin said...

@Chekgu BaniHassim

yuppp, cuma jangan gelabah share benda2 xbetol. bnyk sngt xbetol :)

Mohd Faridzul Asyraf Mat Arifin said...

@Liyana Nordin

insyaAllah selamat :)

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW