Share

Bomoh Malaysia : Bukan pasal edit

Jadi 2 hari lepas heboh pasal video bomoh do re mi cari kapal terbang pakai teropong ajaib. Semalam pulak heboh pasal troll orang buat kat bomoh-bomoh ni. Yang paling 'femes' di share di kalangan kawan di media sosial aku adalah


Tengok sekali memang tak nampak tu edit. Tapi kalau tengok dengan 'otak' tahulah yang tu edit semuanya. Takkanlah Obama takde kerja nak tengok pasal bomoh ye tak?

Tapi nak cakap bukan pasal edit ke tak edit, tapi isu yang lagi besar iaitu khurafat terlampau-lampau kat negara kita ni!


Cerita hantu

Ada elok jugak pak cik pak cik bomoh ni datang buat kecoh sampai memalukan negara kita kat media barat lain, sebabnya menunjukkan betapa parahnya budaya khurafat kat negara kita. Walaupun kita nampak benda ni lucu, tapi ada yang percaya. Yang percaya tu walaupun tak banyak, tapi tetap akan menjahanamkan akidah umat kita

Benda ni mungkin kena bincang kat parlimen, kot2 ada org parlimen baca post ni, bawak la ya isu ni ke parlimen dan bahaskan. Mungkin boleh start dengan 'pengharaman buat cerita pasal hantu' dulu. huh!


MH370 yang hilang

Walaupun agak lewak aku nak ulas isu ni, dah nak jumpa dah pun, tapi better late than never ye tak? Banyak ibrah atau pengajaran yang boleh kita ambil dari peristiwa yang menggemparkan ini. Paling kurang, kita tengok peristiwa kehilangan ini dan relate dengan diri kita untuk jadi lebih baik. Bunyi macam takde kena mengena, tapi kalau peristiwa besar macam ni berlalu begitu saja tanpa tinggal kesan apa-apa kat dalam diri kita - melainkan rasa lucu dan lawak kat tok bomoh ni - kena review balik la diri masing-masing.


'Dunia editing dan konspirasi'

Kalau tanya aku apa pengajaran paling utama aku dapat - betapa banyaknya konspirasi di luar sana tu dan betapa pentingnya kita menjadi lebih bijak daripada sang pencipta konspirasi. Kat whatsapps, kat email, kat kedai kopi, kat facebook dan pelbagai lagi masing-masing dan cipta konklusi sendiri tentang kehilangan kapal terbang ni. Tapi cuba tanya diri balik, berapa kali kita buat solat hajat untuk mereka ni?

Kalau tak pernah, masih sempat

Kalau sekali dua, lebih baik doa dan solat hajat daripada sebar berita2 'sensasi' ni

Okeh, itu sahaja. Pasal editing, terjumpa satu video yang menarik mengenai editing sekarang ni. Serius macam tak percaya tapi tu lah, macam-macam orang boleh buat sekarang ni dengan edit edit ni. Selamat menonton


)

pss : so dah tahu dah dari mana datangnya pizza hut - pizza hot!

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

0 comments:

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW