Share

Memahami kalendar mayan

Mayan mayan mayan!

Aku rasa perkataan 'mayan' ni adalah antara yang paling famous sejak dua menjak ni. Memandangkan hari ni hari kemuncaknya, maka eloklah aku cerita sikit mengenai mayan - lebih kepada kalendarnya kepada korang. Eh eh, jangan kata aku taksub pulak ya, actually baru semalam baca n faham. At least boleh buat modal berbual ye tak? Nampaklah educated sikit. kononnya lahhh

3 kalendar

Orang mayan ni gunakan bukan satu kalendar saja, tapi 3. 3 kalendar dan 3-3 miliki fungsi berbeza. Pertama dipanggil Haab' - kalendar ni lebih kurang sama dengan kalendar georgian yang pakai 365 hari tapi yang beza dia just pakai 365 hari je, kalau georgian ada tahun lompat kan, dieorang takde.

Kedua dipanggil Tzolk'in - sama jugak dengan georgian, cumanya hari dia cuma ada 260 hari je. Lepas tu pusing balik start dengan 1. Kalendar ni digunakan untuk tentukan waktu keagamaan dieorang.

Ketiga yang jadi topik hangat - Long Count Calendar. Kalendar ni pelik sikit sebab dia berbentuk liner tak macam 2 tadi. Yang kata end of world end of world tu dieorang cerita pasal kalendar ni la. Actually takdenya orang mayan cakap end of world, pandai-pandai je yang reka. Nanti bila korang baca habis korang akan faham kenapa aku cakap macam tu

Long Count Calendar

Kalendar ni cara nak tulisnya kena ada 5 nombor dan dipisahkan dengan 4 titik. Contohnya macam ni - 8.9.3.4.1 - setiap nombor tu berbeza had dia dan namanya pun berbeza. Paling kanan dipanggil k'in atau hari. seterusnya uinal diikuti tun, ka'atun dan last sekali b'ak'tun. Jadi, bile tulis 8.9.3.4.1 kita baca 8 ba'ak'tun 9 ka'atun 3 tun 4 uinal 1 k'in. Ok, setakat ni paham?

Rupa Kalendar Mayan

Yang ni korang kena paham elok-elok. Bila korang dah faham kat bawah ni baru korang bleh proceed. Actually mudah je nak paham. hehe. Kita ambil contoh tarikh ni 12.0.0.0.0
  • Selepas 19 k'in dia akan reset balik jadi kosong dan akan tambah 1 uinal (selepas 12.0.0.019 jadi 12.0.0.1.0
  • Selepas 17 uinal dia akan reset balik jadi kosong dan akan tambah 1 tun (selepas 12.0.0.17.19 jadi 12.0.1.0.0
  • Nampak trick kat sini? Actually 1 tun = 360 hari (lebih kurang setahun)
  • Selepas cukup 19 tun dia akan reset balik jadi kosong dan akan tambah 1 ka'atun - (selepas 12.0.19.17.19 jadi 12.1.0.0.0)
  • Selepas cukup19 ka'atun dia akan reset balik jadi 0 dan akan tambah 1 b'ak'tun (selepas 12.19.19.17.19 jadi 13.0.0.0.0)
Faham dah? 

Kalau faham cuba jawab kuiz ni. Amboi siap ada kuiz lagi! 
  • 5 tun berapa hari? (jawapan 5 x 360 = 1800 hari)
  • 1 ka'atun berapa tahun georgian? (jawapan 20 x 360 hari = 7200 hari = lebih kurang 20 tahun)
  • Kalau 12.19.19.17.19 berapa hari dan berlalu? (jawapan lepas tarikh tu 13.0.0.0.0, jadi 1 b'ak'tun = 20 x 7200 hari =  144 000 hari. Jadi jawapan dia (13 x 144 00) - 1 = 1 871 999
hampeh kuiz ada jawapan. Kalau faham jawapan dia tu, boleh baca seterusnya. tak faham nak teruskan baca pun bolehhhhhhhhhhhhhh

13 b'ak'tun

Menurut kefahaman dieorang - tuhan cipta dunia ni dah 3 kali failed (hampeh meragui tuhan sendiri) dan sekarang ni yang manusia tinggal adalah dunia ke 4 dicipta. Mereka juga percaya, dunia ni dulu tamat pada 13 b'ak'tun dulu - lebih kurang 5 ribu tahun lebih dan telah bermula satu tarikh baru lepas tu. Maknanya tarikh dunia baru yang ada sekarang ni bermula pada tahun 13 Ogos 3114 sebelum masihi dan bila tarikh tu akan start balik cycle yang ke 13 b'ak'tun iaitu jatuh pada hari ni - 21.12.2012 maka akan terjadilah peristiwa 'kehancuran'

Benda ni banyak pendapat jugaklah, yang atas ni paling banyak orang percayalah. Lepas tu macam biasalah, manusia ni macam-maca. Timbul pulak ada jugak yang kata 13 b'ak'tun ni akan bermula tahun baru yang mana jiwa akan naik ke langit dan manusia akan jadi baru semuanya. Yang lebih extrime, ada makhluk asing datang dan bawa manusia ke plenet lain. Juga ada yang kata bumi akan bertembung dengan planet nibiru, berlaku armagedon pon ada jugak. 

Macam-macammmmmm

Actually 13 b'ak'tun ni macam permulaan baru bagi dieorang. Bentuk permulaan tu takdenya dieorang kata bumi ni kiamat ke apa sebab tarikh Long Count Calendar ni takkan berhenti. Nama pun Long Count ye tak? Mestilah panjang dikiranya

Jadi kepada kita, bolehlah serba sedikit faham akan kalendar mayan ni. Harap entry ni bermanfaat. Ilmu tuhan tu luas, jangan kita taksub akan sesuatu sudah :)

rujukan

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

10 comments:

eL.mh said...

nice one!

abah khalisha said...

kepercayaan mereka..apa-apa pun kita kena hormat tul tak?

AspenMyL said...

Joe tengok x citer Titan Titan ni? Kelakor bila dorang bayangkan Tuhan dorang cenggitu...

J.Syazwana said...

okey paham. thanks joe !

Kiosk Udez said...

thanx a lot joe!
u made my brain cells working..huhu

Belalang hijau Perisik said...

terima kasih.... baru faham pasal kalendar mayan ni (walaupun pening sket kat kira2 tu)... ngee

aslina majid said...

Ooo okey!! Its just a new start... Not necessary everything will be destroyed when something is going to have a fresh new start, rite??

gadisBunga™ said...

kelakar paling lawak abad ini. huhuhu~

Denaihati said...

terima kasih infonya untuk tambah2 ilmu didada

obat jantung koroner said...

saya kurang ngerti sih.. tapi ga apalah.. makasih buat infonya...

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW