Share

Adakah Jumaat terakhir anda bermakna?

Amboi, macam nak mati esok ye?

Tapi takpe, antara orang bijak adalah orang yang mengingati mati. tak gitu? Cuma tajuk Jumaat terakhir tu refer kepada - Jumaat terakhir tahun 2012. Jadi sekali lagi kita tanya soklan yang sama - adakah Jumaat terakhir anda bermakna? Kalau ya, TAHNIAH! Kalau tidak - pun tahniah sebab mengaku :)


My last Friday!

Hari ni hari yang full dengan aktiviti berfaedah. Alhamdulillah, aku antara golongan yang join club - jumaat terakhir yang bermakna. Bagi yang tak berapa nak bermakna tu, bacalah story ni serba sedikit, at least adalah jugak ilmu baru yang dapat pada hari Jumaat ni

Pagi tadi pukul 8 lagi aku berada di club kat wakaf che yeh. eh eh, bukan club yang berjoget-juget tu eh, tapi club yang kumpulkan orang-orang nak jaga kesihatan. Macam korang tahu, Herbalife ni tak boleh nak bukak stokis, sewa satu tempat, letak produk banyak-banyak then jual. Tak boleh, salah etika. Apa yang boleh dibuat, sewa satu tempat, hidangkan shake untuk orang ramai yang datang - tu boleh

etika ni kena jaga, sebab tu company ni mampu bertahan lebih 32 tahun


Supervisor Training dari 20K President Team - Mak Yang

Best sangat hari ni sebab pengedar Herbalife no 1 kat Malaysia, datang untuk berkongsi. Kat Malaysia ok, beribu-ribu distributor kat Malaysia ni, dia no 1. Pn Rahimah atau lebih dikenali sebagai Mak Yang. Memang setiap kali dengan sharing daripada dia, setiap kali tu lah semangat baru akan muncul. Sangat power dan tadi khas untuk supervisor yang baru qualify pada bulan lepas untuk next step plan. 



Aku yang dah lama kat tangga supervisor ni pun still dapat banyak ilmu baru dari Mak Yang. Aku share sikitlah bagi korang yang tak datang tadi. Macam mana Mak Yang jumpa Herbalife ni sebab dia memang sangat-sangat perlukan sesuatu untuk menolong dia untuk jadi kurus. Dah berhabis banyak kredit card kat slimming center tapi semuanya tak jadi. Dalam masa yang sama, dia jugak tengah cari side income untuk tolong bisnes dia yang besar


Bisnes cuci bangunan, 500 pekerja

Katanya dia bermula dalam bisnes cuci bangunan sebab desakan kewangan. Suami dia tentera letak jawatan sebab nak cari peluang yang lagi besar dalam hidup. Sebab tu dieorang start dengan bisnes. Daripada 5 orang pekerja, hinggalah 500 orang pekerja. Dia kata setiap pekerja perlu dibayar gaji tiap-tiap bulan. RM 1000 seorang. Katakan dapat kontrak RM 100 ribu untuk 30 orang cuci satu bangunan selama 3 bulan, duit yang kontrak bagi tu RM 100 ribu bukannya dapat terus. Kadang-kadang 2-3 bulan baru dibayar.

aku dengan mak yang. amboi bergambar di nami island korea lagi 

Jadi dia kata, setiap kali dapat projek, macam nak nangis sebab tahu mesti berhutang untuk selesaikan gaji pekerja. Katanya dia tak boleh nak kurangkan pekerja sebab 500 orang yang bekerja dengan dia tu bergantung harap kepada dieorang untuk cari rezeki. Disebalik 500 orang tu, ada 500 keluarga, kalau berhenti, bayangkan macam mana terjejasnya kehidupan mereka. Sebab tu buat buat buat jugak sampailah berjaya dalam bisnes ni SELAMA 13 TAHUN


Start Herbalife

Sebab perlukan dana yang besar, dia pun start cari side income untuk cover bisnes dia yang besar tu. Macam nilah, kalau nak dapatkan pulangan RM 10 000 sebulan, kena ada duit RM 100 000. If nak RM 100 000 sebulan, memang kena ada duit RM 1 Juta baru boleh proceed dengan kerja tu. Start Herbalife ni dengan tak sengaja, sebab produk result - dia sendiri turun lebih 20kg, suami dia semua high high - high cholesterol, high blood pressure, high uric acid dan macam-macam lagilah highnya - kesihatan semakin improve, dia pun mulakanlah bisnes Herbalife

Yang bestnya, apa yang dia buat dalam bisnes cuci bangunan selama 13 tahun, dia dapat sama hasilnya dalam Herbalife hanya dalam 3 tahun. 10 tahun jimat!

Luar biasa kan?

Dan sekarang ni, memang dua-dua buat Herbalife full time. Bisnes tu pun dah diberi kepada orang lain dan suami isteri ni sekarang dah jadi no 1 Herbalife distributor kat Malaysia tahun lepas dan tahun ni pun memang sah-sah dieorang lah sebab hanya dieorang je yang 20K president team. Maksud K K ni, kalau 20K tu, paling busuk pun RM 200 ribu sebulan. Last month Herbalife bayar dieorang RM 240 ribu. Pernah satu bulan tu, dieorang beli terus 3 biji kereta. Bukan kereta cikai-cikai, salah sebuahnya Bently - harga RM 2.3 juta.

amazing-amazing!

Bulan depan insyaAllah aku akan pergi ke rumah baru dieorang, nanti aku buat review penuh pasal dieorang okeh. Tak pernah lagi masuk rumah yang harga RM 7.6 Juta ni, entah macam manalah gamaknya :)


Petangnya macam mana?

Petangnya sambung training lagi. Eh lupa pulak tengahari tu solat Jumaat. Haaa, agak tak best solat Jumaat kali ni - sorrylah pak imam baca teks. Paham maksud aku? Maksudnya - mengantuklah makmumnya. Actually tak boleh nak salahkan makmum je if makmum tido ke apa, sebabnya pak imam tu mainkan peranan untuk jadikan khutbah tu menarik. Tapi aku tak tido lah, sebab tu tahu sebab tengok orang tepi, belakang depan semua khusyuk tidur je. haha. amboi tak nak mengaku tido tu. heeee


MEGA HOM di Bachok

Habis je program petang tu kat club aku, terus ke Bachok sebab julung-julung kalinya diadakan Mega HOM di BACHOK!!! BRAVOOOO. Sebagai salah seorang leader kat Kelantan ni, haruslah tunjuk muka dan kasi support. Tapi sebab aku bijak, sempat bawak 3 orang guest kat sane. heeee. lead by example gitu. 

Nak tahu berapa ramai yang hadir untuk kali pertama ni?? Tengok gambar kat bawah ni




115 orang!!!!

Tahniah kepada team Bachok, memang Kelantan sekarang ni booming gile. Sangat rugi yang tak buat bisnes ni kat Kelantan. hehe. Ayat kasi pedas sikit kat orang luar :)


That is my story, what about yours?


Amboi cakap mat saleh pulak. itu saja, jadi apa story korang pulak? share2 lah ya

pss : doa-doa supaya semua selamat okeh. Doakan 2012 korang berakhir dengan sesuatu yang bermanfaat untuk korang dan untuk insan yang korang sayang.

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

3 comments:

Izzat Aziz said...

Jumaat terakhir aku ni, sepenuhnya diisi di tempat kerja.. baru dapat bos katakan, sebelum ni bos takde.. main buat je kerja.. sekarang dah ada kena proper sikit.

Mohd Faridzul Asyraf Mat Arifin said...

@Izzat Aziz

jom jadi bos sendiri jom :)

han said...

jadi molek boss...bilo turun kl?

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW