Share

Oppa genggam nasi style

Hidup sebagai orang Melayu kalau tak makan nasi tak rock bunyinya. Seolah melanggar tradisi turun temurun kalau tak makan nasi ni. Hidup di Kelantan lagi rock, pagi nasi, tengahari nasi dan malam pun nasi. 3 kali sehari! Mana tak kencing manisnya kan?

Eh kejap, nasi penyebab kencing manis?

Dalam nasi ada gula. Gula banyak akan menyebabkan kena kencing manis. Jadi rumusnya - Banyak nasi -> banyak gula -> kencing manis. Ha, jangan duk ingat minum air manis je boleh jadi kencing manis, nasi banyak pun penyebabnya jugak!

Pertanyaan biasa ditanya - banyak mana nak makan nasi?

Bagi penggemar nasi - macam aku, ada satu panduan yang boleh korang gunakan dikemudian hari. Panduan ambil nasi ikut genggam tangan. Genggam, bukan gangnam ya

  • Nak tambah berat - ambil nasi lebih besar dari genggam tangan
  • Nak maintain berat - ambil nasi sama dengan genggam tangan
  • Nak turun berat - ambil nasi kurang dari genggam tangan


Lepas ni kat cafe, genggam tangan dulu sebelum taruk nasi dalam pinggan. Huh, buang tebiat ke apa orang kata kan? Selamat mempraktik. Makan untuk hidup, bukan hidup untuk makan

pss : untung lah yang tangan besar. haha

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

5 comments:

akuzle ayu said...

Eh, sama background kita. Tgn akak beso..har3

amieda said...

abis kalau genggam kita besar...wah byk jugak nasik nak diamik tu..hehehehe...tak boleh kurus jugak ni...

Jelly Gamat Luxor said...

Ini sih kebiasaan ane waktu kecil.. hehe

farra8979 said...

kena kurangkan makan nasi mmg susah sikit sbb me pun org kelantan. tapi yang penting kena la disiplin. huhuhu...

sue-ab said...

akak bleh je tak makan nasik..tp masalahnya kalau tak makan nasik..dah gi makan mende2 goreng plak...huhuh..payoh!!

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW