Share

4 sebab kenapa berat badan macam yo-yo

'joeeeeeeeeee, berat aku naik pulak dah'

seminggu lepas tu

'wehh, dah turun 2kg dalam seminggu wooo. hebat tak??'

2 minggu lepas tu

'mak aku la ni masak sedap sangat, naik 3kg pulak sekarang

sebulan lepas tu

'nak kawin punya pasal, now berat aku 48, yahuuu!!!'

3 bulan lepas tu

'rindu suami aku. bila aku rindu aku makan. bila aku tak rindu pon aku makan'

5 bulan lepas tu

'suami aku beli trade mile pun badan still naik tak berenti ni, macam mana ni???'

6 bulan lepas tu

'oklah, dah turun 1kg. alhamdulillah, syukur sangat!


***** 

Perempuan ni makhluk yang unik. Sangat unik. Sepanjang aku coach orang untuk turun berat badan, mestilah ada masalah kalau coach gadis-gadis ni. Sama ada dieorang senyap tak update apa-apa dengan kita ataupun sangat bising sampaikan malam-malam pukul 1 pagi msg 'joe, nak makan maggie masa ni boleh gemuk tak?'

Tapi sebab benda tu salah satu bidang kerja, kenalah layan semuanya :)

Oraite, kali ni aku nak share dengan korang, tak kiralah korang ni customer aku ke or pembaca blog ni mengenai kenapa berat badan tu macam yo yo. kadang-kadang naik, kadang-kadang turun, kejap 50 lebih, kejap 60 lebih, kejap 50 balik, lepas tu 70 tak turun-turun! Pernah hadapi situasi macam ni, kalau pernah jom kita baca kenapa berat badan macam yo yo!


Tekad yang macam yo-yo


Pengalaman aku coach orang, memang semasa nak mulakan program tu punyalah tekad kata nak turun 10kg sebulan. Ada yang nak kawin lah, ada yang nak konvo lah, macam-macam. Bagus, benda tu akan force kita untuk follow program. Tapi masalahnya, tekad tu tak kekal lama. dah habis konvo, badan naik sebab makan tak ingat dunia. lepas tu nak kawin pulak berjaya turunkan berat 3-4kg, lepas kawin naik pulak. Haa, memang kalau jenis tekad yo yo ni, berat badan pon akan jadi yo yo jugak


Persekitaran yang berubah-rubah 


Persekitaran ni satu lagi benda yang mempengaruhi berat badan. Suasana belajar tu mungkinlah takde banyak duit sangat jadi berat kekal cantik bergaya lah - lelaki terutamanya. Bila dah masuk alam kerja, pergh badan lagi mantap, Takde six pack sekarang ni ada six pack dah sebab kawan office ajak masuk gym. Tapi bila dah kahwin, duduk makan masakan isteri je hari-hari, 3 bulan lepas tu terus perut sebesar ibu mengandung 6 bulan!


Terlalu bergantung kepada senaman


Yang ni satu lagi, jenis nak turun berat tapi bergantung sangat pada senaman. Ya senaman tu bagus, tapi nak dapatkan berat ideal, senaman tu 30% je. 70% lagi kena jaga bab makanan. Selalu sangat aku jumpa dengan orang yang nak turunkan berat, masuk gym 4-5 kali seminggu. turun tu memanglah turun tapi bila stop ke gym, badan mencanak naik. lepas tu masuk gym balik. berhenti badan naik balik. Ni disebabkan bila kita bersenam terlalu kuat, badan kita perlukan makanan dengan banyaknya. Bila kita stop, badan kita still nak makanan dengan banyak masuk perut. Sebab tu ramai yang gagal untuk turun berat di gym, sebab tak boleh nak control makan!


Badan lebih lemak berbanding otot


Haaa, yang ni paling utama kenapa berat macam yo yo. Kebanyakan orang sekarang ni kalau tengok komposisi badan, lebih banyak lemak berbanding dengan otot. Apabila dieorang cuba nak turunkan berat, tak kiralah dengan senaman ke atau ambik slimming product, berat memang turun tapi yang turun banyaknya adalah otot. Bukan lemak! Sebaliknya jika amalkan pemakanan yang sihat, kita turun berat tapi yang turunnya adalah lemak! Tak turun banyak berat pon takpe, yang penting biar peratusan lemak tu yang turun banyak

Macam mana nak turunkan lemak? ambil makanan yang tinggi nilai protein dengan sekerap yang mungkin. jangan lupa air yang cukup. campur pulak bersenam 2-3 kali seminggu, memang korang akan tengok berat korang akan maintain je cantik. Masalahnya sekarang ni, susah nak cari makanan kat luar tu yang tinggi protein compare to lemak, sebab tu yang yo yo jadi semuanya tu!


*****

Okeh, tu saja! ada lagi korang rasa antara penyebabnya? jom share! Nak turun berat badan ni sebenarnya bermula di dapur. korang bijak memilih makanan yang betul, korang akan dapatlah turun berat dan kekal sihat sehingga korang tua pun. Ilmu tentang makanan tu kena jugak tahu, kalau perlukan coach untuk bantu korang, jangan lupa contact aku. boleh menolong korang dapatkan berat ideal yang korang mahukan. 0169640972 or joegrimjow@gmail.com

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

35 comments:

Nelly The Strange said...

perempuan memang unik kan ! hehehe
:)

kaizen said...

try this...

http://mhs-kaizen.blogspot.com/2012/05/diet-berdasarkan-jenis-darah.html

sy dah cube and mmg berkesan...

*sy darah jenis O m sy elakkn mkn ayam tp lebihkn daging merah (dging lembu, rusa) daging rusa adalah yg terbaik sbb lemak yg plg sedikit

Jelly Gamat Luxor said...

wah keren ya infonya...
salam kenal ya..

Mohd Faridzul Asyraf Mat Arifin said...

@Nelly The Strange

sangat!
haha

Mohd Faridzul Asyraf Mat Arifin said...

@kaizen

pernah dengar gak, memang bleh cuba. tp skrg ni senang sebab ada shake :)

Mohd Faridzul Asyraf Mat Arifin said...

@Jelly Gamat Luxor

karen gituu

Bella Bell said...

pehh. pehh.. aku terasa. berat aku mudah naik, susah turun. dan sekarang, hambik setepek berat tak turun2. wuuwuuwuu. T____T


*dah diet, tapi tak turun2. ke aku salah diet? kawan aku cakap faktor jadual tidur tak menentu pun punca berat susah nak turun. betul ke?

jelly gamat luxor said...

iya, kurus juga asalkan sehat

gejala awal penyakit asma said...

iyya,,gx" kurus juga asalkan sehat gan

obat kanker payudara said...

yang penting sehat itu adalah harga mahal

obat kanker payudara said...

setuju banget tuh sehat adalah modal utama

pantangan makanan kanker payudara said...

sebelumnya terimakasi infonya, sebenarnya kita cukup mensyukuri apa adanya dengan keadaan kita jangan sampai mengeluh karena tuhan memberikan kesempurnaan pada fisik kita sehingga kita dilebihkan oleh Nya

cara mengobati penyakit kolesterol said...

ikut nnyimak artikelnya gan.,.,.,

pengobatan kanker payudar said...

jangan terlalu kurus dan gemuk ,, yg pnting sehat ...

Obat jantung said...

artikel yang sangat bagus nie ,,,,,,,

Daniel Hale said...

@ Nelly The Strange sangat! haha

pengobatan batu ginjal said...

hati hati, jangan terlalu kurus ya ,, hehe

obat asam urat said...

salam sobat dan semoga sukses

jelly gamat luxor said...

hahahah wkwkkww lucu sobat

jelly gamat luxor said...

hahahah wkwkkww lucu sobat

jelly gamat luxor said...

hahahah wkwkkww lucu sobat

jelly gamat luxor said...

hahahah wkwkkww lucu sobat

obat tradisional asam urat said...

lucu juga tuh liat fotonya

obat tradisional asam urat said...

keren gan,,, terimakasih ya sudah shere

obat maag kronis herbal said...

salam kenal gan

obat kanker paru paru said...

mantap gan mantap banget ,,,,,,,,,

obat asam urat said...

wah saya baru tahu gan

obat herbal asam urat said...

Artikel yang sangat bagus ijin nyimak nih gan.. :)


obat alami untuk gagal ginjal said...

waduuh , itu foto yg pertama kasian ya .. hehehe

obat penyakit keputihan said...

yang sedang sedang saja gan .. :)

cara mengobati stroke said...

mau kurus ataupun gemuk tak apa.. yang penting sehat saja...

Cara Mengobati Penyakit Nyeri Sendi said...

Terimakasih banyak atas informasinya..!
salam kenal dan semoga sukses ...
langsung saya coba saja.

penyembuhan tradisional untuk stroke said...

gemuk jangan terlalu , karena jika terlalu gemuk bebahaya juga kan untuk kesehatan.

ichal rakot said...

thanks infonya

http://obatuntukpenyakitstroke.blogspot.com/2013/10/obat-untuk-penyakit-sroke.html

salm kenal

Obat Penyakit said...

maksih atas infonya
http://ciri-ciripenyakitstrokedanpengobatnya.blogspot.com/2013/11/ciri-ciri-penyakit-stroke-dan-obatnya.html

salam kenall

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW