Share

Pandangan aku mengenai #Bajet2013

Pertama kalinya aku tak dapat nak ikuti bajet 2013 secara live di kaca tv. Semalam berada seharian di Gua Musang, malam baru balik memang kekangan untuk ikuti bajet 2013 sangat-sangatlah tinggi. Walaupun tak berada di depan TV, memang msg kat iPhone ni sentiasa je masuk. Update dari beberapa kenalan yang memang bersemangat. Entah aku sorang yang dia msg ke atau ramai lagi aku pun tak tahu

Tapi alhamdulillah, pagi ni dah boleh go through semua bajet dan macam biasalah, joegrimjow pun ada pandangannya sendiri. jom yang kita baca

Korang boleh baca sini untuk ringkasan dia


1) Gula-gula untuk rakyat

Aku rasa benda ni yang ditunggu-tunggu oleh masyarakat kita ya tak? Banyak jugak pemberian berbentuk 'duit' secara terus yang diberi kepada rakyat kali ni, antaranya bonus 1 dan setengah bulan kepada kakitangan kerajaan, baucer buku, BR1M 2.0 yang diberi kepada muda-muda lagi, rebat untuk smartphone dan macam-macam lagilah. korang boleh tengok sendiri laporan penuh dia kat link atas tu

Bagi akulah, gula-gula kepada rakyat ni perlu. Cuma kerajaan kena bijaklah supaya rakyat nampak benda tu besar. Entahlah korang nampak benda tu besar atau tak, sayang sekali gula-gula kali ni takde yang aku dapat. Rebat smartphone tu je lah harapan dia tapi bila tengok untuk yang gaji RM 3000 je, hishh, susah jugak nak dapat tu

Pegawai kerajaan pasti senyum melebarlah, bagus, janji ditepati sudah sampai masa balas budi. hehehe


2) Subsidi untuk rakyat dikurangkan

Yang ni aku sangat-sangat setuju. Bajet 2013 kali ni pertama kalinya dalam 5 tahun ni dikurangkan. Baguslah untuk kerajaan mendidik rakyat dia supaya tidak selalunya bergantung pada subsidi. 11% lebih jugak dikurang tu. Entahlah mungkin harga minyak lepas ni pun naik aku pun tak tahu. Tapi kalau bolehlah kot-kot PM kita Najib baca benda ni, janganlah naikkan harga minyak lagi eh. Kurangkan subsidi benda lain pun sangat ok

Sebab kita ni antara negara no 1 yang mana ratio pekerja kerajaan dengan jumlah penduduk tertinggi, dalam Bajet 2013 kali ni memang elok sangatlah kerajaan dah cuba perlahankan sikit pengambilan kakitangan kerajaan ni. Tingkatkan produktiviti yang sedia ada, cikgu ke, askar ke atau apa lagilah yang berada di sektor awam, tingkatkan produktiviti mereka berbanding ambil yang baru. 


3) Perbelanjaan kementerian PM meningkat-ningkat

Ni yang aku tak setuju sangat-sangat. Bajet kali ni antara kementerian yang paling banyak dapat peruntukan adalah untuk kementerian perdana menteri. Ya memang PM tu penting, ada duit maka dapatlah tunjukkan kredibiliti sebagai PM kan. Mana-mana PM pun buat macam tu. Tapi sejak kebelakangan ni, perbelanjaan di kementerian PM meningkat dengan luar biasa. 3 kali ganda?

Penjenamaan 1Malaysia sebagai contoh tu termasuk sama lah - duit rakyat kot!

Jadi apa kata kalau, cuba kurangkan sikit perbelanjaan di kementerian PM tu dan bagi kepada kesihatan terutamanya, barulah rakyat kita ni sentiasa sihat gitu. Tengok orang update kat facebook hari tu ada gambar PM kita kat LRT, perghh memang banyak tu digunakan. Ya kami tahu janji-janji telah ditepati, tapi tak yah lah nak war-warkan sangat. okeh?


*****


Okeh, itu saja 3 benda pandangan aku. Banyak lagi ni nak menulis tapi sebab hari ni pun sibuk jugak, nak menulis pon sikit-sikit je dapat. Yang nak sembang-sembang pasal Bajet 2013 ni, bolehlah kita sembang2 di club aku kat wakaf che yeh. haaa, bereh?

pss : pendapat korang?

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

4 comments:

Cik Kamoo said...

BAJET MESRA RAKYAT. ALHAMDULILLAH ... SYUKUR KEPADA ALLAH TA'ALA

Wijdan Hawani said...

something to share:
http://www.fizgraphic.com/2012/09/kurangkan-gula-dalam-minuman-rakyat.html

Mohd Faridzul Asyraf Mat Arifin said...

@Cik Kamoo

:)

Mohd Faridzul Asyraf Mat Arifin said...

@Wijdan Hawani

thx u

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW