Share

HIV Test dan Tekanan Darah Tinggi

Baru balik dari buat HIV Test kat klinik kesihatan perol. serius aku tak tahu yang result utk HIV test ni lambat baru dapat peroleh! Seingat aku dulu masa aku buat HIV test, pagi pergi, tak sampai sejam dan siap! Tapi sekarang ni sampai 3 minggu!

Kata nurse kat situ, sebab ada kes yang dulu bacaan tak accurate, sebab tu kena buat cara yang baru. Dulu amek darah just macam amek darah yang nak check kencing manis je, setitik macam tu tapi tadi, pergi sebotol nurse tu amek darah aku. So kepada sesiapa nak buat HIV test dan nak result cepat kat hospital kerajaan, jangan haraplah. Kena prepare awal2!


Tekanan darah tinggi

Tadi kat hospital masa aku tengah tinggu turn nak cakap dengan nurse tu, dia check bp salah seorang pak cik ni. tiba2 nurse tu macam marah2. dia tanya pak cik tu makan ubat ke tak, pak cik tu kata xmakan. lagi lah marah nurse tu. Aku nak tahu jugak kenapa nurse tu marah n bila tengok bacaan bp pak cik tu, aku pun terkejut!

194/104

Yang bawah pun lebih 100! pergh memang tersangatlah tinggi. Kalau darah terlampau tinggi ni, boleh pital secara tiba2. Sebab tu nurse tu tanya yang pak cik tu ada pening2 ke tak, rasa loya2 ke tak, mata ada rasa kabur ke tak sebab runsing pak cik tu pengsan!

Tekanan darah tinggi dan pengaruh emosi

Aku ada baca satu research yang dibuat oleh Clemson University, dieorng mendapati jika bp 120/80 keatas, orang tu akan mengalami kesukaran untuk mengesan emosi yang ada pada gambar dan juga ayat. Jadi kalau korang ada ahli keluarga yang bp tinggi dan kurang berperasaan tu, paham2 je lah eh

Nak tahu bp korang yang paling betull, check 2 kali pagi dan 2 kali petang selama 7 hari dan tengok puratanya. tulah bp korang. Dah banyak tu, pandai2lah turunkannya ya. okeh. tu ke update ringkas, selamat berhujung minggu!

pss : bp - blood pressure

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

11 comments:

Adziim said...

Hiv untuk kahwin le tu.

Ada Doktor( ex gov....sekarang private) beritahu aku HIV test yang buat di kerajaan 94% tepat sahaja.

Buat apa2 lab test memang guna mesin tapi still perlukan manusia. Kalau staff tu sambil lewa bacaan/reading result tu boleh berbeza..itu yang kena ambil darah banyak supaya boleh test darah banyak kali untuk dapat keputusan setepat yang boleh.

Miss Haleeda said...

lme tu..tyme i buat aritu satu ari je siap..i wt bln 6@7 aritu..siap kna wt ujian telesmia lg...wt HIV test die amek cket je darah..kt ujung jari je..tyme wt telesmia adot...bayak btol darah die amek...da la wt tyme bln pose..huhu..kebas tangan pas kna amek darah..adoyai...tp siap 1 ari je pon...

Umar Kadir said...

no no no! test hiv mmg makan masa lama. sabarlah ye

abduhu said...

nasib baik hr tu hiv test gune rapid test.. pkai strip tgk positive n negative je..skrg ni dah lama eh? kecian pada sesiape yg buat hiv test last minute kan..

sebenarnye kalu ikutkan ujian makmal untuk test ni within 1 day boleh siap..gune ELISA method jah..tp mgkn kne repeat bnyk kali n banayk sample lab technologist kne buat so..amik bnyk mase..

Faizal Fredley said...

aku pom 3 hari baru dpt result...lama gak..buat kat swasta n gov pom lebih kurng jer masa dia..sama2 3 hari..

Mohd Faridzul Asyraf Mat Arifin said...

@Adziim

tu la
klu lah bleh dapat result sehari je mmg bagus

Mohd Faridzul Asyraf Mat Arifin said...

@Miss Haleeda

baru je ni dieorg ubah. mmg skrg ni 2-3 minggu

Mohd Faridzul Asyraf Mat Arifin said...

@Umar Kadir

xleh nak sabar dah ni
hehe

Mohd Faridzul Asyraf Mat Arifin said...

@abduhu

dulu pon mmg cpt siap
skrg ni ntah la lambat semacam!

Faizal Pejay said...

dulu kejap jer 2jam kot ke tak sampai 1jam

Terrell Zaaca said...

@ Miss Haleeda baru je ni dieorg ubah. mmg skrg ni 2-3 minggu

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW