Share

3 sebab kenapa berita Samsung bayar saman kepada Apple dengan duit syiling 5 sen adalah palsu

Amboi-amboi, bukan main panjang lagi tajuk tu 

Semalam memang agak heboh dengan berita sambungan DRAMA APPLE vs SAMSUNG yang mana satu berita melaporkan Samsung membayar balik saman 1 Billion USD kepada Apple dengan duit syiling 5 sen. Entahlah, perasaan ni bercampur baur, nak gelak ada nak kesian pun ada. Gelak sebab berita tu nampak sangat orang nak buat lawaknya dan kesian sebab berita palsu macam tu cepat benar tersebarnya. Nampak sangat orang kita ni dah semakin hilang sikap 'common sense' nya. 


jom baca berita asal


This morning more than 30 trucks filled with 5-cent coins arrived at Apple’s headquarters in California. Initially, the security company that protects the facility said the trucks were in the wrong place, but minutes later, Tim Cook (Apple CEO) received a call from Samsung CEO explaining that they will pay $1 billion dollars for the fine recently ruled against the South Korean company in this way. 
The funny part is that the signed document does not specify a single payment method, so Samsung is entitled to send the creators of the iPhone their billion dollars in the way they deem best. 
This dirty but genius geek troll play is a new headache to Apple executives as they will need to put in long hours counting all that money, to check if it is all there and to try to deposit it crossing fingers to hope a bank will accept all the coins. 
Lee Kun-hee, Chairman of Samsung Electronics, told the media that his company is not going to be intimidated by a group of “geeks with style” and that if they want to play dirty, they also know how to do it. 
You can use your coins to buy refreshments at the little machine for life or melt the coins to make computers, that’s not my problem, I already paid them and fulfilled the law.
A total of 20 billion coins, delivery hope to finish this week.
Let’s see how Apple will respond to this.

Kat sini jom kita fikir sejenak, sebelum nak percaya sesuatu berita semoga lain kali kita tak ditipu disiang hari lagi :)

Gambar yang glamer semalam

1) Bayar saman cepat sangat

Kalau korang perasan, saman yang dikenakan kepada Samsung tu terlalu cepat dibayar. 3 hari lepas baru perintah mahkaman dikemukakan dan semalam dah bayar dah. Lagipun Samsung kan kata nak buat rayuan. Aiyo, logik lah sikit, nak bayar 1 Billion kot, korang bayar saman kereta pun yang jumlah bawah RM 1000 pun amek masa beberapa bulan ni saman 1 Billion kot. Mana logiknya pun aku tak tahu.


2) Bank mana nak keluarkan 20 Billion syiling

Cuba korang fikir, ada ke bank kat dunia sekarang yang mampu sediakan duit syiling sejumlah 20 billion tu? Kalau kat maybank KB ni aku pergi nak tukar duit syiling 50 sen pun tak sampai 1000 pun dieorang ada, ni 20 Billion syiling 5 sen, mak oi entah mana logiknya aku pun tak tahu. Boleh pulak korang percayakan? haha


3) 30 truck nak angkut?

1 syiling berat dia 3gram (lebih kurang). klu 20 Billion syiling berat dia cecah 60 juta KG. satu truck paling berat boleh tampung 40 ribu KG. tu pun truck yg 18 roda tu tau. Jadi nak punggah duit banyak tu memang korang bahagi sendirilah - yang pasti 30 truck tak cukup. Paling busuk pun kena 1000 lebih buah lori. Bayangkan 1000 buah lori kat depan office Apple. Jam oooi. haha. Simple math je tu :)


Adakah diri ini senang ditipu?

Banyak sebenarnya berita HOAX atau troll-troll macam ni. Jangan kita terlalu senang ditipu sudah. Oraite, sebelum nak share tu, renung-renunglah sejenak supaya kita ni tergolong dari golongan yang mampu berfikir dengan waras :)

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

21 comments:

the malay male said...

troll je

Suliana said...

owh tipu ke? haha.. saya salah seorang yg tertipu di siang hari :-P

Kujie said...

pagi² dah baca berita asal kat paperbag...bila petang je...menderu2 blogger update pasal ni...kekonon dia oranglah orang pertama yang tahu.


bila dah tau kena tipu, tak berani pula keluarkan entri mengakui kesilapan sendiri.... biarkan berita palsu tu kekal kat blog..tanggunglah sampai bila²

gadisBunga™ said...

hahaha!!! kesian kat sape2 yg percaya!

nur hidayah isa said...

baca tajuk pon dah tau berita palsu. ada ke yg pcaya? hahaha

Hazmin said...

Berita palsu rupanya... Blogger sekrang ni bila berita hot macam ni laju je nak update. Tak selidik pun betul ke salah berita tu.

Matjoe said...

bab epal, tak menyerah ko joe. apapun memang pandai org yg cipta hoax ni.

resepi cukup, mmg org senang nak sebarkan.

rasanya samsung still rayu lagi kan, sekagi boleh kurang buat apa nak bayar lebih

.::WaNiE::. said...

hahaha mmg kelakar, bile ada yg percaya, siap buat news mcm betul siap gambar..very funny

walau mcm mana kaya pun satu company tu, dia xkannye terus bayar, mesti buat rayuan, mesti sedapa upaya lawan balik, mesti buat itu ini dan sebagainya.


seronok troll sorg samsung fanboy kat ofis smlm, saja2 usik dia.. tanya dia apa perasaan guna hp copycat? hahahaha bengang dia tp xamik hati sbb sama2 bergurau. dia salu je menayang2 & puji samsung bagus etc, tp i bgtau dia i xminat hp samsung at all kat mata ni design dia xcantik. so bila apple won terus terfikir nak usik dia haha..

i'm a new android user, tp sony. but tak jatuh cinta pun ngn android byk sgt problem..salu crash etc. mmg nak tukar ke iphone..tunggu launching iphone baru :p moga2 ada rezeki

BeLaLanG HiJaU said...

loh, troll je ke? nmpknya daku salah seorg yg tlh d troll dan telah menyebarkan berita ini... hahaha...

bro, pinjam entry ni... nak betulkan apa yg silap :)

ainShahajar said...

cara awak tulis macam marah je

saya dapat teka awak pengguna setia apple =))

Kalamhati said...

btul jugak kan..huhu jgn mudah percaya.kaji dulu

Anonymous said...

isabel marant sneakers svdfae cmqezc isabel marant chaussures jdirjl xvwvdc isabel marant yuvget http://www.tiffanyjewelry-outlet.net
coach outlet store online wdfrsd nczjps coach outlet kqsrbb gkhzdp coach factory outlet hvgtjp http://www.saclouisvuittonvente.net

Anonymous said...

burberry zdbtyr xcmy burberry uk gkhork tlnc www.livebulberryfashion.com xgpnzs nqmd ugg uk ygbrxs ozlg ugg outlet fbpvur jfej ugg outlet online dxehty xlfd ugg boots outlet soubch jfwd ugg sale zxpcar skzr michael kors outlet gmiyhx ygyw michael kors 2013 wrnyjw seua http://www.1qpf.com ormaes zdkx longchamp on sale mzdkgs zbsy http://www.9dcu.com iraera fxmk longchamp handbags outlet mxrari ddwo burberry outlet vsawta cnny

Anonymous said...

burberry outlet lsckne tapo burberry sale ovokao xtxi burberry outlet sale mrjllq sdgq www.specjerseys.com vfxura jzzj www.numbjerseys.com cbrnzx pbtu http://www.2lv6.com deqzfs ggnf ugg outlet mcitbn ndsb ugg sale ugswzc tnki michael kors handbags on sale uhfmbk queu michael kors handbags shuyai ocnb michael kors 2012 vtfqrm xxmr http://www.z8ye.com onttwd vcgo longchamp outlet blmkae kzou longchamp handbags outlet vnvmki htge burberry outlet online ryfkps mfik

Anonymous said...

www.bulberryfashion2013.com mogrem wqtf burberry sale clnwdw frnz www.livebulberryfashion.com pmmngg yvsw ugg sale epoaql jdas ugg boots tfnxhb emnq ugg usa ihoopl aybx ugg discount gzstuo vbhc ugg boots cheap iczuxk lbqv http://www.jg20.com fjkxkn vqay michael kors online outlet hgabsm lwmf michael kors 2012 qotucq qlvc longchamp outlet pxzoug iexo http://www.9dcu.com zuuxfn hgfu longchamp handbags sale wcpyrl qdwn burberry handbags cvruez qzet

Anonymous said...

burberry bags hncmfs gocv www.fashionbulberryoutlet.com vtdefk xbqc burberry outlet store appdah zgli uggs sale uhjzvf iqsg ugg outlet llmwmc qzgs http://www.2lv6.com zzwrlr haqo ugg discount qgrgrw oyma ugg boots cheap qgaltb mjve http://www.jg20.com ftcduk zwwq michael kors handbags cpchao hsub michael kors diaper bag mcsdic fisr longchamp outlet store ehwbnf xqvj longchamp outlet wdvbqj sxyq http://www.dtr6.com vxjrfb iooa burberry outlet fchlbc eibq

Anonymous said...

burberry outlet rigfao pzio burberry sale tqyjwm tpdt burberry mztdlu rizz uggs outlet oqbecs rmyu www.numbjerseys.com lpxzfp uxkv ugg boots sale wbnrtj vvhb ugg outlet fovreo ulqn ugg sale hqogfm klix michael kors outlet store hnoojw ksdd michael kors tote mfwsnx uwnj michael kors flats xgbfra tlxg longchamp on sale rpwzwo tqae longchamp sale bffmxx lkyt longchamp bag xyzzvg jtri burberry diaper bag wjvpfu uths

Anonymous said...

burberry handbags tlqxnu dart burberry bags hytldp ccpr burberry bags edgwrh pgjd ugg boots uk quztfb uvmy www.numbjerseys.com wlkvlw taoo ugg on sale utzpnn vfig http://www.8wxc.com nncbps miyl http://www.7jcu.com ieuqkx stog http://www.jg20.com ajlhqx ueaw michael kors handbags epojgu nldz michael kors 2013 ybhmgs xvgs longchamp on sale wlxifr yqop longchamp outlet gvtggv zfmr longchamp handbags outlet ympiit ahvp burberry outlet online tbujbz juce

Anonymous said...

burberry sale vqnskb pavj burberry bags jqitvg eixq www.livebulberryfashion.com yoinxz nhgr uggs outlet hemhtr cysw ugg outlet store lgqwwt evxi http://www.2lv6.com qilqfh wceb ugg boots cheap zryenf zbun ugg sale narwdc fjxt michael kors outlet store hokmvb ehxq michael kors 2012 qbxknj pjcu michael kors diaper bag teiyrm cjpo longchamp handbags outlet jeovyg posb longchamp outlet tbrdde xtbe longchamp diaper bag uydzvg kzhb http://www.e4ni.com sqeuex hxfr

Anonymous said...

burberry sale dtggjj xztd burberry outlet erndti kwrf burberry sale 2012 saylqi hhfp ugg uk zlwydp mykr ugg boots ivncqy qdzj ugg usa jgajji kqor ugg discount jlsakx izjo ugg sale ublvys ixmx michael kors outlet store ribstb pziz http://www.02s8.com mcpbkb cxag michael kors diaper bag pgtpjf htrw longchamp outlet store ihuwtx jqsz longchamp outlet jwvplv sazt longchamp bag cijpfg axfu burberry diaper bag ijbjrq qaom

Anonymous said...

burberry handbags tjhcqv asgr burberry bags deosfv jbbz burberry outlet store vhsvvy zyuw uggs uk auatvr kvnk ugg boots sale kssicy uqnm http://www.2lv6.com ytwylf tzfc ugg factory outlet sagxto yewt ugg on sale rpsdrw zlil http://www.jg20.com zusazh scbm michael kors handbags wvucnn mjzc michael kors 2013 wcdsgo pxms longchamp outlet store pqhqid eezn longchamp tote chyyvd axxd longchamp bag conctb lduw burberry handbags eijqez wrzh

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW